Meest waardevolle Pez-dispensers die duizenden waard kunnen zijn

Inhoudsopgave:

Meest waardevolle Pez-dispensers die duizenden waard kunnen zijn
Meest waardevolle Pez-dispensers die duizenden waard kunnen zijn
Anonim

Je hield misschien niet van Pez-dispensers voor het snoep, maar je kunt er wel van houden vanwege deze waanzinnig hoge waarden.

Easton Museum van PEZ-dispensers wordt geopend
Easton Museum van PEZ-dispensers wordt geopend

Als iemand je heeft verteld dat ze als kind Pez-dispensers bij zich droegen omdat ze van snoep hielden, dan zijn ze een leugenaar. Pez-snoepjes moeten een verre, even teleurstellende neef zijn van krijtachtige lekkernijen zoals Smarties en snoepsigaretten. In tegenstelling tot die neven en nichten zijn Pez-dispensers nog niet helemaal uit de mode geraakt. Nu de verzamelaarsmarkt richting retro en kitscherig beweegt, kunnen Gen X en Millennials profiteren van de dozen met 'rommel' uit hun kindertijd waar ze gewoon geen afstand van konden doen toen ze uit het huis van hun ouders verhuisden. Vergelijk het met Lisa Frank-producten en Hot Wheels-auto's: deze meest waardevolle Pez-dispensers geven niet alleen krijt met snoepsmaak af, maar ook koud, hard geld.

Veelgevraagde Pez-dispensers worden vandaag verkocht

Meest waardevolle Pez-dispensers Recente verkoopprijs
1961 Politieke dispensers $20.000-$25.000
Mickey Mouse zachte kop $3, 500
Dumbo zachte kop $2, 728
Captain Hook zachte kop $2, 247
Bruiloft prototype $2.000
Universele monsterdispensers $600
Psychedelische oogbolbloem Mod Pez $350
1966 Batman met cape $166
Vintage Kerstman $70
1982 Wereldtentoonstelling Astronaut B Exact bedrag onbekend

Pez-dispensers zijn een van die eigenzinnige, goedkope verzamelobjecten die in willekeurige manden en bakken in consignatiewinkels over de hele wereld staan. Sinds 1949 maakt de in Oostenrijk gevestigde Pez Candy Company dit felgekleurde snoepspeelgoed uit de popcultuur. In combinatie met vreemde snoeptabletten in poedervorm wordt dit speelgoed nog steeds geproduceerd, maar de meest waardevolle komen uit de hoogtijdagen van het midden van de eeuw van alles wat maf en verkoopbaar is. Als Pez een deal kon sluiten met welk merk of popcultuurfenomeen dan ook, dan deden ze dat, wat leidde tot tientallen jaren aan vreemde partnerschappen en zelfs nog vreemdere kunstuitvoeringen. Maar het zijn de vele koortsdroomontwerpen die deze dispensers tegenwoordig populair en waardevol maken.

Vintage kerstmannen

Kitsch Pez-dispenser uit de jaren 60. Voetloos vintage Amerikaans patent nr. 2.620.061. Zeldzame Vintage Retro Kerstman Coleccionable
Kitsch Pez-dispenser uit de jaren 60. Voetloos vintage Amerikaans patent nr. 2.620.061. Zeldzame Vintage Retro Kerstman Coleccionable

De vroege Santa Pez's uit de jaren vijftig zijn favoriet bij fans. Van gewone kerstmanhoofden tot volledige Old Saint Nicks, kerstmannen uit deze periode worden meestal voor ongeveer $ 100 verkocht. Deze zeldzame, volledige kerstman werd bijvoorbeeld in 2021 op een veiling voor $ 70 verkocht.

Mickey Mouse zachte kop

Mickey Mouse Pez Dispenser, Disney Collectie 1970
Mickey Mouse Pez Dispenser, Disney Collectie 1970

In de jaren zeventig stelde Pez een zachte hoofdlijn van Disney-dispensers voor. Prototypes van de hoofden zijn vermoedelijk gemaakt in Hong Kong en later door het Oostenrijkse bedrijf bevestigd; maar Disney heeft het project nooit groen verlicht, dus deze gomachtige prototypes zijn nooit op de markt gekomen. Omdat er zo weinig van bekend zijn, zijn ze, als je er een kunt vinden, een hoop geld waard. De Mickey Mouse is misschien wel de meest waardevolle van deze zachte hoofden, waarvan er één in 2019 werd verkocht voor een schokkende $ 3.500.

Dumbo zachte kop

Een ander Disney-prototype met zachte kop waar je naar uit moet kijken is Dumbo, met zijn iconische (hoewel ernstig verkleinde) oren en gele hoed. Een van deze prototypes, vastgemaakt aan een roze steel, werd in 2019 verkocht voor $ 2.728.

Captain Hook zachte kop

Pez beperkte zich niet tot het pitchen van alleen Disney-helden, en maakte een wandeling aan de wilde kant met hun zachte Capitan Hook-kop. Geen bijzonder opmerkelijk dispenserontwerp, het is waardevol dankzij de zachte kop. Eén hiervan werd in 2019 verkocht voor $ 2.247 op een eBay-veiling.

Psychedelische oogbolbloem Mod Pez

Pez Psychedelic Eyeball roze bloem 1960 vintage Candy Dispenser
Pez Psychedelic Eyeball roze bloem 1960 vintage Candy Dispenser

Pez heeft geen enkele kans gemist om die hippe, tegencultuurlevensstijl te omarmen die eind jaren zestig domineerde met hun verpakkingen. De meest waardevolle van deze aparte dispensers is de 'Mod Pez' met een roze bloemhoofdje met een oogbol in het midden. Meestal zijn deze een paar honderd dollar per stuk waard, zoals dit exemplaar uit de doos dat onlangs op eBay voor $ 350 werd verkocht.

Universele monsterdispensers

FRANKENSTEIN, gigantische Pez-snoepdispenser, licht en geluid
FRANKENSTEIN, gigantische Pez-snoepdispenser, licht en geluid

De Universal Monsters zoals Frankenstein en het Creature from the Black Lagoon zijn horror-toetsstenen van de popcultuur van de 20e eeuw, en het snoepbedrijf uit de popcultuur stelde niet teleur als het ging om het maken van hun eigen versies van deze fantastische wezens in Pez formulier. Vintage exemplaren uit de jaren zestig en zeventig zijn het populairst en kunnen tot halverwege de honderd worden verkocht als ze in goede staat zijn. Deze Frankenstein-dispenser uit 1965 werd bijvoorbeeld op eBay voor $ 600 verkocht.

1966 Batman met cape

In de jaren zestig lanceerde Adam West's primetime Batman de Dark Knight in de tijdgeest van de popcultuur, en Pez reageerde met hun eigen Batman-dispenser. Hoewel er veel andere DC-superhelden waren die hun eigen Pez-dispensers kregen, zijn originele Batman-superhelden met hun capes en voeten eraan tegenwoordig zeer verzamelbaar. Zelfs exemplaren zonder doos zijn voor een paar honderd dollar verkocht, zoals deze in bijna nieuwstaat verkerende kruisvaarder met kap die op eBay voor $ 166 werd verkocht.

Bruiloft prototype

Een gelukkige Pez-werknemer kreeg in 1978 een paar Pez-dispensers voor bruid en bruidegom cadeau voor hun aanstaande huwelijk. Omdat de twee Pez-dispensers niet wijd verspreid waren, worden ze als vrij zeldzaam beschouwd en in 2012 op een veiling verkocht voor $ 2.000.

1982 Wereldtentoonstelling Astronaut B

Volgens de legende zijn er voor de Wereldtentoonstelling van 1982 in Knoxville, Tennessee slechts twee Pez-dispensers van astronauten gemaakt voor twee particuliere Pez-werknemers. Een daarvan is blauw met een gele helm en de andere (die nog niet aan de oppervlakte is gekomen) heeft vermoedelijk een witte basis. Hoewel de blauwe op eBay stond, is er een aanhoudend schandaal over de vraag of de dure verkoop daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Hoe dan ook, dit is een serieus zeldzame Pez-dispenser.

1961 Politieke dispensers

Als geschenk aan de huidige Amerikaanse president John F. Kennedy creëerde de Pez Candy Company twee ezeldispensers en één olifantendispenser ter ere van de tweeledige politieke samenstelling van de Amerikaanse regering. Eén van deze ezels werd zelfs rechtstreeks aan de president aangeboden toen hij Oostenrijk bezocht vóór zijn moord. Hoewel deze dispensers niet snel zullen worden geveild, hebben ze een gecombineerde waarde van tussen de $20.000 en $25.000.

Dingen die Pez-dispensers waardevoller maken

Gezien de duizenden Pez-dispensers die sinds 1949 zijn geproduceerd, is er een geoefend oog voor nodig om er een te ontdekken die meer waard is dan de gemiddelde $ 5-$ 15 die ze online kopen. Als je een oude collectie Pez-dispensers hebt of op zoek bent naar iets om snel geld mee te verdienen in de kringloopwinkel, zorg er dan voor dat je op deze specifieke kenmerken let, omdat ze de waarde kunnen verhogen.

  • Vintage vs. Modern- Controleer het patentnummer op de zijkant van de steel van de dispenser om te zien welke nummers worden vermeld. Dispensers met patentnummers 2, 620, 061 en 3, 410, 455 zijn iets waardevoller omdat ze gemaakt zijn tussen 1952-1974 - een hitperiode voor Pez.
  • Feet vs. Feetless - Pez-dispensers die worden geleverd zonder de vierkante voet die wordt gebruikt om ze omhoog te houden, zijn doorgaans ouder omdat het bedrijf begon met het standaardiseren van het gebruik van voeten door de Jaren 80. Deze 'voetloze' exemplaren zijn meer waard dankzij hun leeftijd.
  • Populaire personages versus onbekenden - Deze is de gemakkelijkste. Als je het personage niet herkent, is het vaak niet zoveel waard. Op de doorverkoopmarkt leven mensen op nostalgie en zijn ze eerder bereid personages te kopen die ze zich herinneren dan personages die ze nog nooit eerder hebben gezien.
  • Boxed versus Unboxed - Als het op de meeste dingen aankomt, zijn verzamelobjecten in dozen waardevoller en hetzelfde kan gezegd worden voor Pez-dispensers.

Ga terug in de tijd met Pez-dispensers

Over het geheel genomen zijn de meeste Pez-dispensers misschien niet veel geld waard, maar ze geven mensen zo'n vreugdevol en dwaas gevoel dat ze nog steeds over de hele wereld worden verhandeld en verkocht. Tel uw verhaal van vodden naar rijkdom echter nog niet mee; er staat altijd wel een zeldzame Pez-dispenser om de hoek te wachten om ontdekt te worden.

Aanbevolen: