9 meest waardevolle zilveren dollars die miljoenen waard kunnen zijn

Inhoudsopgave:

9 meest waardevolle zilveren dollars die miljoenen waard kunnen zijn
9 meest waardevolle zilveren dollars die miljoenen waard kunnen zijn
Anonim

Deze zeldzame zilveren dollars kunnen hun gewicht in goud waard zijn - of meer.

stapel oude Amerikaanse zilveren dollars uit de late 19e eeuw
stapel oude Amerikaanse zilveren dollars uit de late 19e eeuw

Er is een reden waarom Dorthy's pantoffels oorspronkelijk zilver waren; Ooit was zilver net zo waardevol als goud, en met zilveren dubbeltjes, stuivers, halve dollars en dollars vulden de kassa’s in heel Amerika. De kans is groot dat je de eerste keer dat je een van deze zilveren dollars vond, in de geheime voorraad oude munten van je opa zat, die hij in een kleurrijke sigarenkist bewaarde. Nu zouden zijn dromen om een prijs ter grootte van een loterij uit zijn muntenverzameling te krijgen misschien wel uitkomen als je de meest waardevolle zilveren dollars kunt vinden.

De dollarmunten van vandaag zijn misschien maar een dollar waard, maar sommige van tientallen jaren geleden kunnen voor honderdduizenden dollars worden verkocht. Het maakt het zoeken in de oude wissellade van je opa zeker de moeite waard om door de losse tabaksbladeren, zakpluisjes en afhaalmenu's te graven.

Morgan zilveren dollars

Meest waardevolle Morgan zilveren dollars Recente verkoopprijs
1893-S $2, 086, 875
1884-S $750.000
1892-S $630.000
1901-S $ 587, 500

De zilveren dollars van Morgan, vernoemd naar hun ontwerper, George T. Morgan, zijn berucht vanwege hun recordbrekende veilingprijzen. Morgan werd tussen 1878 en 1904 in vijf verschillende pepermuntjes geslagen (en gedurende één jaar in 1921) en liet zich inspireren door het klassieke Griekse profiel van lerares Anna Willess Williams uit Philadelphia om het Goddess of Liberty-ontwerp van de munt te maken.

Er wordt een Morgan Silver Dollar uit 1921 getoond
Er wordt een Morgan Silver Dollar uit 1921 getoond

Morgan zilveren dollars hebben een nominale waarde van $1, zijn voor 90% uit zilver en zijn een van de meest verzamelbare munten die er bestaan. Muntenverzamelaars zullen er vrijwel alles aan doen om een complete verzameling munten te bezitten, wat goed nieuws voor u is als u er een heeft. Zelfs de armste Morgan-dollars worden nog steeds in de lage honderden verkocht, maar als je echt winst wilt maken met een van deze zeldzame munten, houd dan je ogen open voor enkele van de meest gewilde voorbeelden.

1884-S

De zilveren Morgan-dollar uit 1884, geslagen in San Francisco, is niet noodzakelijkerwijs meer waard dan de gemiddelde Morgan-dollar, maar een goed bewaarde dollar kan dat wel zijn. Een Morgan zilveren dollar uit 1884 met een van de hoogste beschikbare kwaliteiten (PCGS MS68), een geweldige stamboom en een mooie maar duidelijke patina, verkocht in 2020 voor $ 750.000.

1892-S

Met iets meer dan een miljoen van deze Morgan-dollars geslagen in 1892, is het niet ongebruikelijk om voorbeelden hiervan met een slechte kwaliteit te vinden op veilingen of in collecties over de hele wereld. Maar voorbeelden met een MS65 of hoger cijfer zijn bijzonder waardevol. Er wordt zelfs aangenomen dat er niet meer dan 200 MS63 of hogere 1892-S-munten bestaan. In 2020 werd een van deze zeldzame MS68 1892-S-munten geveild via Stack's Bowers en verkocht voor een indrukwekkende $ 630.000.

1893-S

Tot 2001 was deze zilveren Morgan-dollar uit 1893 niet bekend bij muntenverzamelaars. Het was al tientallen jaren in dezelfde familie (de Vermeule). Op een fascinerende wending zou deze (destijds) ongeclassificeerde munt op 11 september 2001 worden geveild, maar de catastrofe van 11 september stelde de verkoop uit en had onvermijdelijk gevolgen voor de uiteindelijke prijs.

Jaren later werd de Vermeule Dollar beoordeeld en kreeg een MS67, een van de slechts twee van deze dollars boven een MS65. Het werd uiteindelijk in 2021 verkocht voor een recordbrekende $ 2.086.875.

1901-S

Volgens de Professional Coin Grading Service is de 1901-S de zeldzaamste zilveren Morgan-dollar die in perfecte staat wordt gevonden. De vroege verkoop van deze munten weerspiegelt niet hun zeldzaamheid, omdat mensen zich niet echt realiseerden hoe ongebruikelijk de muntmunten waren. Sommige professionals op het gebied van muntverzamelaars stellen dat er misschien minder dan vijf exemplaren in MS65 of hogere staat zijn, waardoor ze een hoop geld waard zijn. De laatste van deze uiterst zeldzame munten werd in 2015 geveild en verkocht voor iets meer dan een half miljoen dollar ($587.500, om precies te zijn).

Diverse zilveren dollars

Hoewel de zilveren Morgan-dollar de heilige graal is voor liefhebbers van dollarmunten, kun je ook nog steeds wat geld verdienen met andere zilveren dollars.

Vrijheid zittende dollars

Zittende vrijheidsdollars
Zittende vrijheidsdollars

Liberty Seated Dollars zijn een interessante verzameling Amerikaanse munten die tussen de jaren 1830 en 1870 in verschillende batches en ontwerpen werden geslagen. Het enige dat ze allemaal gemeen hebben, is hetzelfde beeld op het gezicht van een vrouw met haar hoofd naar achteren over haar schouder gekeerd. Onder deze partij zilveren dollars kun je zeldzame en unieke exemplaren vinden, waarvan sommige in ruwe staat voor meer geld worden verkocht dan soortgelijke versleten zilveren Morgan-dollars.

In feite een van de duurste die in 2003 op een openbare veiling werd verkocht voor $ 1.092.500. Het was een munt uit 1870 met een muntstatus; een van de slechts twaalf die er bestaan. Omdat zeldzaamheid de prijzen kan opdrijven, is het logisch waarom het zoveel geld opbrengt. Dus als je een van deze schoonheden tegenkomt, kan het, ook al levert het je misschien geen cool miljoen op, toch waardevol zijn. Breng het naar een gerenommeerde muntentaxateur en kijk of je eindelijk die studieleningen kunt afbetalen.

1885 Bewijs van handel in zilveren dollar

1885 Bewijs van handel in zilveren dollar
1885 Bewijs van handel in zilveren dollar

De Trade Silver Dollar uit 1885 is een interessante munt van de Amerikaanse munt, met aan beide zijden klassiek geïnspireerde ontwerpen. Beschouwd als een van de zeldzaamste munten ooit uitgegeven in de geschiedenis van de Amerikaanse munt, zijn er slechts vijf bewijsexemplaren van extreem hoge kwaliteit bekend. In tegenstelling tot veel andere verzamelobjecten zijn ze alle vijf aanwezig en verantwoord, en elke keer dat er een op de veiling komt, kijk je naar een prijskaartje van een miljoen dollar. Meest recent verscheen een van deze in een Heritage Auctions-kavel en werd verkocht voor $ 3.960.000.

Waardevolle Susan B. Anthony Dollars waard om te vinden

Hoewel je ouders waarschijnlijk het meest bekend zijn met de 'zilveren' dollars van Susan B. Anthony die gedurende drie jaar, 1979-1981, werden geslagen (met een willekeurige eenjarige serie uit 1999 erin gegooid), zijn ze dat eigenlijk niet. gemaakt van zilver. In plaats daarvan zijn ze gemaakt van voornamelijk koper, en wat ze vroeger niet in waarde hadden, beginnen ze nu goed te maken. Omdat ze veel gemakkelijker te vinden zijn dan munten van 100 jaar geleden, kun je snel geld verdienen met deze Susan B. Anthony's.

1979-P Brede rand

1979 Susan B. Anthony brede rand
1979 Susan B. Anthony brede rand

Deze serie staat bekend als de Susan B. Anthony-dollar met de 'brede rand' en komt voort uit een kleine partij munten met een grotere rand dankzij de eisen van de Amerikaanse Munt. Dit ontwerp werd de standaard nadat de batch was gemaakt, en de eerste oplage in de batch van 1979-P was vrij klein. Er zijn vandaag de dag slechts ongeveer 25.000 geschatte exemplaren overgebleven. Gecirculeerde munten zijn niet zoveel waard (ongeveer €5-€10) omdat ze door zoveel handen zijn gegaan en door de jaren heen zijn opgeruwd, maar de niet-gecirculeerde munten kunnen voor €20+ gaan.

1979-S Type I en Type II

1979-S Susan Anthony muntstuk van één dollar, type 1
1979-S Susan Anthony muntstuk van één dollar, type 1

De Susan B. Anthony uit 1979 is verkrijgbaar in twee verschillende ontwerpen: Type I en Type II. De Type II is zeldzamer en heeft een duidelijk 'S'-muntteken waarvan de uiteinden eruitzien alsof ze in elkaar reiken, waardoor een bijna cijfer 8 op de munt ontstaat. Aangezien deze veel minder vaak voorkomen dan de Type Is, kun je ze op een veiling voor $ 25 of meer vinden in lage cijfers en halverwege de 100 voor hogere cijfers. Op dezelfde manier zal Type Is in de beste staat (ook wel de hoogste cijfers genoemd) voor ongeveer $ 100- $ 400 worden verkocht.

Toch kom je af en toe op een veiling een uniek geval tegen waarin een fout verschijnt. Helaas is er heel weinig informatie over deze specifieke Susan B. Anthony-munt uit 1979, behalve dat deze de classificatie NGC Echt heeft gekregen. Het werd in 2021 op eBay verkocht voor een recordbedrag van $ 15.000.

1980-S Proof Repunched Mintmark Dollar

Hergeperforeerde munttekenmunten zijn leuk om te verzamelen, omdat je de fouten meestal met eigen ogen kunt zien. Normaal gesproken zijn de munttekens van opnieuw geponste munten (de hoofdletter D, P, S, enz. die je tegenwoordig op munten ziet) dubbel geponst, wat een verdiepingseffect veroorzaakt of een schaduw van waar ze de mal over de bovenkant van een bestaand merkteken hebben geponst. Verschillende Proof Susan B. Anthony-munten uit de jaren 80 zijn opnieuw geperforeerd, en deze zijn veel waardevoller dan hun gewone, fraaie Proof-broers en zussen.

Reguliere proefdrukken uit de jaren 80 worden volgens PCGS voor ongeveer $25-$80 verkocht. Er zijn geen recente verkopen voor deze opnieuw geperforeerde dollarmunten, maar als er één in een kwaliteitsklasse zou worden geveild, zouden ze waarschijnlijk voor minstens ongeveer $ 100, zo niet meer, worden verkocht.

Waar u op moet letten bij het verkopen van zilveren dollars

Als je nieuw bent in het muntenverzamelspel, heb je waarschijnlijk niet veel ervaring met het kijken naar munten en zien waar de verborgen waarde zit. Aangezien het verzamelen van munten een van de oudste vormen van verzamelen in de branche is, is er veel informatie beschikbaar om u op weg te helpen. Maar als je geen pagina's en pagina's met ingewikkeld jargon wilt doorlezen, overweeg dan enkele basistips:

  • Stamboom/herkomst helpt. Elke zilveren dollar met een gedocumenteerde geschiedenis van wiens handen ze door de jaren heen zijn gegaan (herkomst) kan extra geldigheid hebben (vooral voor niet-gecirculeerde degenen) en maak ze meer geld waard.
  • Graveren is een must. Serieuze muntenverzamelaars kopen alleen munten met een classificatie, en dat zijn meestal de mensen met de diepste zakken. De meeste verzamelaars geven de voorkeur aan PCGS om de voorwaarden van hun munten te laten bekijken, maar elke gecertificeerde numismatische beoordelaar zal dat doen.
  • Verzamelaars verlangen voortdurend naar Morgan-dollars. Munten worden, net als edele metalen, steeds minder waard, maar één ding is consistent: Morgan-dollars zijn altijd in de mode. Het vinden van een van deze is als het kiezen van een winnende scratch-off in de wereld van het verzamelen van munten.
  • Niet elke 'zilveren' dollar is veel waard. Hoewel er in de hele Amerikaanse geschiedenis een grote collectie zilveren dollars is geslagen, maakt het feit dat ze ouder zijn en van zilver zijn gemaakt, ze niet voor elke verzamelaar de moeite waard. Hoewel ze in zilver altijd hun waarde waard zullen zijn, verspil je geld en tijd niet aan het beoordelen van een munt die niet veel meer waard is dan de nominale waarde.

Alles wat blinkt is misschien zilver

Het hoeft niet allemaal goud te zijn, zoals deze ongelooflijk waardevolle zilveren dollars kunnen laten zien. Het verzamelen van munten heeft misschien niet de coole reputatie die het ooit had, maar alleen al de prijskaartjes betekenen dat je misschien op de kar wilt springen voordat het een enorme comeback maakt.

Aanbevolen: