9 manieren om uw peuter groenten te laten eten (en ervan te houden)

Inhoudsopgave:

9 manieren om uw peuter groenten te laten eten (en ervan te houden)
9 manieren om uw peuter groenten te laten eten (en ervan te houden)
Anonim

Ontdek de beste manieren om je peuter niet alleen groenten te laten eten, maar er ook van te laten genieten!

Mooi klein Aziatisch meisje, zittend aan de tafel in de keuken
Mooi klein Aziatisch meisje, zittend aan de tafel in de keuken

Het toevoegen van groenten aan het dieet van uw kind is niet alleen een fantastische bron van vitamines en mineralen, maar het kan ook de gezondheid van het maag-darmkanaal verbeteren en ervoor zorgen dat het gehydrateerd blijft. Het kan echter een uitdaging zijn om ze daadwerkelijk deze gezonde voedingsmiddelen te laten eten. Gelukkig hebben we een aantal eenvoudige manieren om je peuter groenten te laten eten en zelfs om een tweede portie te vragen!

1. Verwerk groenten in het voedsel waar uw kinderen dol op zijn

Een van de beste manieren om het bord van je peuter op te fleuren is door groenten te gebruiken in recepten waar hij/zij al van geniet. Bijna elk kind is bijvoorbeeld dol op spaghetti en gehaktballen. In plaats van gewone pasta te gebruiken, kun je overwegen om dit hoofdbestanddeel te vervangen door spaghettipompoen of courgettenoedels. Dit zijn geweldige opties om te proberen dankzij het vergelijkbare uiterlijk en de textuur van hun deegachtige tegenhangers. Het beste van alles is dat je peuters kunnen helpen met het bereiden van dit ingrediënt, waardoor ze enthousiaster worden over de ma altijd!

2. Neem de tijd om je eten op smaak te brengen

Laten we eerlijk zijn, wie houdt er nou echt van de milde smaak van groenten? Er is een reden waarom we dipsauzen, dressings en kazen toevoegen om de oorspronkelijke bittere en zure smaakcomponenten van deze voedingsmiddelen te maskeren. In plaats van je gerecht te overgieten met kruiden, is het een betere optie om deze natuurlijke smaakprofielen te versterken door specerijen, smaakmakers en sauzen te gebruiken. Het zal je misschien verbazen hoe snel je peuter deze heerlijke gerechten oppikt als je een beetje pit aan je recept toevoegt.

3. Kook groenten op verschillende manieren voor peuters

Je groenten stomen is altijd de gezondste optie, maar het is niet erg leuk of smaakvol. Als je je afvraagt hoe je je peuter groenten kunt laten eten, overweeg dan om een reis terug in de tijd te maken en een ouderwetse ovenschotel te proberen. Vergeet niet dat kinderen afwisseling willen, dus neem ook dingen als soepen, tempura en roerbakgroenten op in je weekmenu. Dit kan ervoor zorgen dat normaal gesproken saaie producten een spannend gerecht lijken om te proberen.

4. Maak etenstijd leuk voor kinderen

Peuters houden ervan om vormen en kleuren te ontdekken, dus investeer in een aantal koekjesvormen! Hiermee kunt u leuke voedsellandschappen op het bord van uw kind creëren. Dit werkt goed met groenten zoals courgette, paprika, aubergine, champignons en zoete aardappelen. Vergeet echter hun groenten niet: broccoli, asperges en sperziebonen zorgen allemaal voor een fantastische flora in je culinaire kunstwerken.

5. Laat uw peuter zijn groenten kiezen

Jonge kinderen gedijen goed als ze het gevoel hebben dat ze de controle hebben. Wat dat betekent is dat u ze moet opnemen in de ma altijdkeuzes van uw gezin. Selecteer twee groenten in de supermarkt of op de boerenmarkt. Beschrijf hoe ze smaken en hoe je ze gaat bereiden. Laat uw peuter vervolgens beslissen welke optie volgens hem het beste is.

Je kunt ook samen met je kinderen een moestuin beginnen. Dit zal je peuter niet alleen enthousiast maken over het uitproberen van zijn gewas, maar het dient ook als een spectaculaire zintuiglijke activiteit en leert hem verantwoordelijkheid.

6. Laat uw kinderen helpen bij het bereiden van ma altijden

Een andere geweldige manier om je peuter van groenten te laten houden, is door hem te betrekken bij de bereiding van zijn eten. Vraag hen om de rauwe groenten te wassen, de zoete aardappelen fijn te pureren en zachtere groenten te snijden met een peuterveilig mes. Laat ze vervolgens de geportioneerde ingrediënten toevoegen om uw ovenschotel of smoothie te maken. Vergeet niet om ze te prijzen voor hun hulp en benadruk hoe enthousiast je bent om hun gerecht te proberen.

7. Probeer het, probeer het opnieuw

Onthoud dat uw peuter, net als u, voorkeuren en antipathieën zal hebben. Ze mogen broccoli haten. Hoewel ze tegenwoordig misschien protesteren tegen het eten van dit groene superfood, betekent dat niet dat je de hoop moet opgeven. Wacht een paar dagen en laat ze het dan opnieuw proberen. Verschillende recepten kunnen contrasterende resultaten opleveren.

8. Geef het goede voorbeeld

Als jij je groenten niet eet, waarom zou je peuter dat dan wel moeten doen? Zorg ervoor dat ieders bord gevuld is met kleur. Vraag tijdens de ma altijd aan je peuter wat hij het lekkerst vindt en wat hij zou veranderen aan het gerecht. Dit kan uw recepten aantrekkelijker maken en beter aantrekkelijk zijn voor de veeleisende smaak van uw peuter.

9. Prijs hun vegetarische vooruitgang

Vergeet niet om de voortgang van uw kind te erkennen. Of ze nu gewoon een nieuw gerecht proberen en besluiten dat ze het niet lekker vinden, of elke hap opslokken, neem de tijd om hun neiging tot verandering te waarderen. Nieuwe dingen kunnen soms eng lijken voor de kleinste leden van onze familie. Als u weet dat u hun inspanningen ziet en waardeert, kunt u hen enorm helpen zelfvertrouwen op te bouwen en hun eigen mening te formuleren.

Van groenten houden kost tijd

De CDC raadt peuters aan om dagelijks één kopje groenten te eten om een gezond dieet te behouden. Voor de ouders die willen weten hoe ze meer groenten binnen kunnen krijgen in het dieet van hun peuter, probeer deze tips en trucs een paar weken. De resultaten zullen je misschien verrassen! Houd er rekening mee dat dit proces tijd kost, dus wees geduldig. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) merkt op dat "het een kind wel acht tot tien pogingen kost om nieuw voedsel te accepteren."

Tot slot: hoewel het verleidelijk kan zijn om groenten in de ma altijden van uw peuter te stoppen, geeft dit hem of haar niet de kans om deze voedselgroep te leren waarderen. Je wilt dat je kinderen de verschillende kleuren, texturen en smaken van hun eten ontdekken. Wortelen mixen en ze vermengen tot kaasachtige macaroni kan een aantrekkelijk idee zijn, maar op de lange termijn zal het niet veel opleveren. Als je wilt dat je peuter echt van groenten gaat houden, dan moeten ze weten dat ze ze ook daadwerkelijk eten.

Aanbevolen: