8 eenvoudige & effectieve manieren om uw peuter te helpen leren praten

Inhoudsopgave:

8 eenvoudige & effectieve manieren om uw peuter te helpen leren praten
8 eenvoudige & effectieve manieren om uw peuter te helpen leren praten
Anonim

Deze op onderzoek gebaseerde technieken zijn een fantastische manier om het leren van talen te vergemakkelijken!

Gelukkige moeder en dochter praten terwijl u ontspant op de bank thuis
Gelukkige moeder en dochter praten terwijl u ontspant op de bank thuis

Elke ouder droomt van het moment dat hun lieve kleine baby de woorden 'mama' of 'dada' uitspreekt. Toch is de verwachting dat de meeste kinderen beginnen te praten rond hun eerste verjaardag beïnvloed door veranderingen in de wereld, en de taalontwikkeling van peuters kan ook variëren, afhankelijk van het individuele kind. Ongeacht wanneer traditionele mijlpalen zijn of waar een kind zich bevindt met zijn spraak, er zijn echter veel praktische dingen die ouders kunnen doen om hun peuter te helpen leren praten. Wij geven je de tools voor een succesvolle start!

Waarom meer ouders spraakvertragingen melden

De pandemie heeft veel veranderingen teweeggebracht, waaronder een lange periode van verminderde socialisatie. Terwijl tieners en volwassenen zich aan hun apparaten vastklampten om de schijn van menselijke interactie te behouden, bleven de kleinste leden van onze gezinnen zonder. Uit een Iers onderzoek bleek zelfs dat 25 procent van de kinderen nog geen kinderen van hun eigen leeftijd had ontmoet tegen de tijd dat ze één werden. Dit heeft een grote impact gehad op de communicatieve vaardigheden van jonge kinderen, waarbij velen vertragingen ondervonden.

Dit was voor de American Academy of Pediatrics en de Centers for Disease Control aanleiding om hun verwachtingen op het gebied van taal en communicatie te wijzigen. Voorheen was de richtlijn dat kinderen op hun tweede verjaardag een woordenschat van minimaal 50 woorden moesten hebben. Vanaf februari 2022 hebben deze organisaties het tijdsbestek uitgebreid naar 30 maanden. Door deze lagere taalverwachting zijn veel ouders bang dat hun kinderen achterop zullen raken. Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om je peuter aan te moedigen om te praten. Het beste van alles is dat u deze activiteiten in uw dagelijkse leven kunt integreren!

Eenvoudige maar krachtige activiteiten om peuters te helpen leren praten

Kinderen leren op twee manieren: door imitatie en spel. Dit betekent dat de beste kansen voor taalontwikkeling al onderdeel zijn van wat je dagelijks doet! Probeer deze door ouders geteste manieren om met uw peuter te spelen en te communiceren om de spraak te vergemakkelijken. Ze zijn niet alleen eenvoudig, ze zullen ook leuk en effectief zijn om uw kleintje te helpen verbaal te communiceren.

Gebruik flashcards met je peuter

Voorlezen aan je kinderen is een fantastische manier om taalvaardigheden op te bouwen, maar voor peuters die vrijwel geen aandachtsspanne hebben, is dit geen haalbare optie. Flashcards zijn het perfecte alternatief! Ze laten uw kind een woord zien en horen, evenals een foto van de persoon, plaats of ding dat wordt beschreven.

Als je deze gebruikt, houd je de kaart naast je mond. Hierdoor kunnen ze je lippen zien bewegen terwijl ze de uitspraak horen. Herhaling is de sleutel, dus probeer hun flashcards minstens een paar keer per week te doen.

Doe mee aan fantasiespel

Wist je dat fantasiespel essentieel is voor de taalontwikkeling? Verbeelding vereist communicatie. Bij het doen alsof heeft het kind het object of ding niet voor zich, dus moet het je de veronderstelde identiteit ervan laten zien of vertellen. Creatieve speelideeën voor peuters zijn onder meer superhelden of chef-kok zijn, doen alsof ze aan de telefoon praten of een baby voeden, of een kasteel bouwen van kussens en dekens en het beschermen tegen denkbeeldige draken.

PRO TIP:Een deel van fantasiespel is het nabootsen van situaties uit het echte leven. Een fantastisch spel om de spraak te vergemakkelijken is door ze het avondeten voor het gezin te laten bereiden. Pak een paar plastic kommen en kopjes, houten lepels en een verscheidenheid aan grote droge pasta's. We raden u aan een selectie kleuren en vormen te kiezen. Zorg ervoor dat ze groot genoeg zijn zodat uw peuter ze niet kan inslikken. Laat ze dan hun ma altijd afmeten, inschenken en roeren!

Terwijl ze hun culinaire creatie bereiden, vertel je hun acties. Leg de nadruk op woorden als 'in', 'uit', 'roeren', 'gaan' en 'stoppen'. Terwijl ze bijvoorbeeld de pasta in de kom gieten, herhaal je het woord 'in'. Terwijl ze roeren, herhaal je "roeren" keer op keer totdat ze stoppen, en zeg dan "stop!" Eindelijk, doe alsof je eet! Deze eenvoudige technieken kunnen hen helpen deze basisconcepten te leren en beter te begrijpen hoe ze de woorden op de juiste manier kunnen gebruiken.

Sorteer kleuren en vormen met uw kind

Dit is weer een eenvoudige activiteit die grote voordelen kan hebben. Door kleuren en vormen te categoriseren, identificeert u niet alleen hun naam. U helpt ook bij de visuele perceptie van uw kind van het concept. Dit verwijst naar het vermogen van een persoon om te interpreteren wat zijn ogen zien.

Als je wilt sorteren, pak dan gewoon een paar doorzichtige solobekers en kleurrijke pompons bij je plaatselijke handwerkwinkel. Zet je kopjes op een rij en stop in elk een gekleurde pompon. Laat uw peuter het proces vervolgens herhalen. Terwijl ze verschillende kleuren oppakken, vraag je hen: "Waar blijft de GELE pompon?" Als ze het goed hebben, erken het dan!

Ouders kunnen ook houten vormen kopen die hun peuters kunnen sorteren. Wij zijn dol op de Melissa & Doug-patroonblokken en -borden, omdat puzzels je kind kunnen blijven helpen bij het leren van talen naarmate ze ouder worden!

Noem verschillende items voor uw peuter

Dit kan vervelend lijken, maar na verloop van tijd zal het een tweede natuur worden. Benoem alles waar je de hele dag mee bezig bent. Als je de kan melk voor je koffie pakt, maak dan oogcontact met je peuter en zeg 'melk'. Herhaal dit wanneer je ze een sippy-bekertje met de drank overhandigt. Als je ze gaat aankleden, trek dan hun broek uit en zeg 'broek'. In deze gevallen geeft u het object gewoon een naam. Hoe minder woorden, hoe beter.

Een van de grootste fouten die ouders en familieleden maken, is het woord 'zeg' toevoegen aan een item - 'Zeg shirt'. "Zeg beer." Je moet je concentreren op het woord dat je wilt dat ze zeggen. Voeg geen andere woorden aan het item toe. Door dit te doen, identificeert u het object met de zinsnede 'zeg beer'. Je peuter begrijpt het werkwoord 'zeggen' niet. Dus als je wilt dat ze 'appel' zeggen, wijs er dan naar en zeg gewoon 'appel'. Dit zorgt voor een duidelijke titel die aan het object kan worden gekoppeld. Bij voortdurende herhaling zullen ze het woord beginnen te zeggen als je wijst.

PRO TIP: Het is ook belangrijk om acties te formuleren. 'Klaar', 'meer', 'hongerig', 'slaperig', 'opstaan' en 'gaan zitten' zijn belangrijke begrippen die u uw kind moet leren. Dit geeft hen de basisinstrumenten die ze nodig hebben om te communiceren wat ze nodig hebben. Je kunt dit bereiken door eenvoudigweg 'klaar' te zeggen als je hun bord wegha alt, of 'slaperig' als je ze neerzet voor een dutje.

Geef ze keuzes

Een andere geweldige manier om uw peuter te helpen woorden te leren, is door hem gedurende de dag keuzes te geven. Trek twee overhemden uit terwijl ze zich aankleden. Zeg 'Welk SHIRT?' Identificeer vervolgens de verschillende kleuren: "ROOD shirt of BLAUW shirt?" Breng ze allemaal naar een hoger niveau terwijl u hun keuzes identificeert. Wanneer ze hun voorkeursoptie kiezen, herha alt u de trefwoorden. Pas hetzelfde concept toe op hun snacks, drankjes en speelgoed!

Je kunt ze ook laten helpen bij het winkelen in de winkel. Vraag hen welke groente ze graag zouden willen eten als avondeten of welk drankje papa volgens hen het lekkerst zou vinden. Deze activiteit geeft ze ook een kleine mate van controle, wat kan helpen om meltdowns te verminderen.

Tel met uw peuter mee terwijl u dagelijkse activiteiten doet

Terwijl je boodschappen uitlaadt, sokken opbergt of borden tevoorschijn ha alt voor het avondeten, tel ze hardop. Ook al zijn ze het concept misschien een tijdje kwijt, na verloop van tijd zal hun begrip van de nummervolgorde en de hoeveelheid verbeteren. Als je geen tastbare voorwerpen hebt om te tellen, gebruik dan je vingers en hun tenen!

Wees strategisch tijdens het kleuren

Als je je kind kleurpotloden en papier overhandigt, kom je maar zo ver. Maak deel uit van het proces. Teken vormen en zeg ze hardop. Help ze hetzelfde te doen door hun handen met het krijtje te leiden. Je kunt ook begrippen als 'ga' en 'stop' aanleren door 'ga, ga, ga, ga' te zeggen terwijl je krabbelt en dan 'stop!' te roepen. wanneer je de actie beëindigt.

Dit is een cruciaal concept om al vroeg les te geven, want als uw kind zich ongemakkelijk voelt in een situatie en zijn gevoelens niet volledig kan verwoorden, kan hij het woord 'stop' gebruiken. Dit kan hen helpen hun emoties beter te reguleren en enige controle te krijgen over situaties.

Technieken voor sneller leren

Als u de spraak- en taalontwikkeling van uw peuter wilt versnellen, houd dan deze strategieën in gedachten terwijl u hem aanmoedigt om zijn communicatieve vaardigheden te ontwikkelen.

1. Gebruik altijd positieve bekrachtiging

Wanneer uw peuter begint te praten, zullen bij sommige woorden bepaalde letters of fonemen ontbreken. 'paars' kan bijvoorbeeld verschijnen als 'paars'. Dit is een fantastische vooruitgang! Ze begrijpen de algemene klanken die ze moeten maken om het woord te articuleren. Wanneer ze dit doen, is de reflexmatige reactie om 'nee, P-URPLE' te zeggen. Omdat het woord 'nee' een negatieve connotatie heeft, wil uw kind het misschien niet blijven proberen als het voortdurend wordt gecorrigeerd.

Gebruik in plaats daarvan positieve bekrachtiging. Zeg "JA! Dat klopt! PAARS!" Door het woord te prijzen en vervolgens met de juiste uitspraak te herhalen, geef je aan dat ze iets correct hebben gedaan, terwijl ze toch de juiste uitspraak geven.

BELANGRIJKE OPMERKING: Hoewel u zich niet wilt concentreren op de exacte uitspraak wanneer uw kind zijn woorden voor het eerst leert, is het belangrijk om tussenbeide te komen als hij dingen verkeerd identificeert. Als je bijvoorbeeld een paarse kaart omhoog houdt en er staat een andere kleur, zoals geel, dan is het gepast om te zeggen: "Nee, dit is PAARS."

2. Vraag wat ze willen en wacht op een antwoord

Je weet wat je kind nodig heeft. Ze rennen naar de kopjeskast en gaan zitten wachten tot je hun melk inschenkt. Mis geen enkele kans om te spreken! Loop erheen en vraag wat ze willen. Pauzeer dan even en geef ze de kans om te antwoorden.

Zelfs als ze in eerste instantie niet reageren, zullen ze je na een paar weken vragen een antwoord geven. Dit is ook een geweldige kans om ze een keuze te geven: pak een fles water en een kan melk. Identificeer ze allemaal en vraag welke ze verkiezen. Zoek elke dag naar dit soort taalleermomenten!

3. Beperk het speelgoed van uw peuter

Te veel keuzes kunnen overweldigend zijn en de verbeeldingsmogelijkheden belemmeren! U kunt dit probleem elimineren door uw kind elke dag twee tot drie speelgoedjes of spelletjes aan te bieden waaruit hij kan kiezen. Plaats de rest van het speelgoed in een kast of kist en zorg ervoor dat er voor alles een specifieke plek is. Orde kan begrip brengen. Als ze iets anders willen, laat ze dat dan pakken, maar leg weg wat ze eerder gebruikten voordat ze met het nieuwe speeltje gingen spelen. Hierdoor blijven ze gefocust op het spel en worden betere leermogelijkheden bevorderd.

4. Verwijder andere afleidingen

Speeltijd is leertijd voor peuters. Verwijder dus afleiding. Zet de televisie uit en zet uw huisdieren buiten of in een andere kamer. Je wilt hun aandacht op de activiteit. Houd deze speelsessies ook kort en krachtig: 30 minuten geconcentreerd spelen kan een grote bijdrage leveren aan het leren van de taal!

5. Besteed aandacht aan hun signalen

Als uw peuter niet betrokken is bij de activiteit, zal het leren van de taal niet plaatsvinden. Forceer geen activiteiten aan hen. Geef ze een keuze en als ze geen interesse meer hebben, vraag dan of ze allemaal klaar zijn. Leg de items vervolgens weg en selecteer iets anders. Kinderen zijn veel ontvankelijker als ze enthousiast zijn over wat ze doen.

Een ander belangrijk ding om op te merken is dat als ze met voorwerpen beginnen te gooien of een meltdown krijgen, vraag of ze een pauze nodig hebben en ze dan onmiddellijk naar hun kamer brengt. Geef duidelijk aan dat u hem of haar vijf minuten de tijd geeft om te kalmeren en weg te lopen. Kom dan terug binnen de tijd die je hebt toegewezen en vraag of ze nog een keer willen spelen. Dit leert hen dat dit gedrag niet constructief is. Houd er ook rekening mee dat, hoewel deze momenten frustrerend zijn, je je emoties er buiten moet laten. Dit zal de situatie alleen maar escaleren.

6. Gebruik een deken of vloerkleed tijdens het spelen

Het lijkt misschien raar, maar een deken of vloerkleed op de grond leggen tijdens het spelen kan helpen om je kind grenzen te leren. Hierdoor blijven ze aanwezig op het moment dat je ze probeert te helpen met taalvaardigheden - en het kan ook helpen de rommel te beperken!

7. Maak deel uit van het leerproces

Ouderparticipatie is van cruciaal belang voor de taalontwikkeling. Dicteer wat je doet, identificeer verschillende objecten en neem deel aan de speeltijden. Wat nog belangrijker is, zorg dat je op hun niveau komt. Zak op je knieën en ga op ooghoogte staan als je je peuter keuzemogelijkheden biedt. Houd oogcontact tijdens deze uitwisselingen. Dit bevordert actief luisteren en laat ze je lippen zien bewegen. Uit onderzoek blijkt dat dit aanzienlijk kan helpen bij het verstaan van spraakklanken.

Praten kost tijd en oefenen

Een van de moeilijkste onderdelen van taalontwikkeling is geduld hebben. Ieder kind ontwikkelt zijn spraak in een ander tempo. Dit is volkomen normaal. Laat familie en vrienden u niet het gevoel geven dat uw kind achterloopt. Het is belangrijk op te merken dat de CDC- en APA-richtlijnen een GEMIDDELDE zijn. Na 30 maanden denken ze dat 75 procent van de peuters de eerste 50 woorden zal verstaan. Dit betekent dat het bij de overige 25 procent van de kinderen iets langer duurt.

Overweeg gebarentaal

Om deze overgang te vergemakkelijken, adviseren logopedisten ouders om hun kinderen basisgebarentaal te leren om de communicatiekloof te overbruggen. U kunt dit eenvoudig bereiken door de verschillende handsignalen te gebruiken terwijl u de bijbehorende woorden of zinsneden uitspreekt. Het duurt niet lang voordat peuters deze nieuwe signalen oppikken.

Praat met uw kinderarts en tandarts

Voor de ouders die de bovenstaande technieken wekenlang hebben geprobeerd zonder vooruitgang, heb je een paar opties om te overwegen.

Praat eerst met uw kinderarts over het plannen van een afspraak met een audioloog voor een gehoortest. Soms kan zich vocht ophopen in de oren van uw kind, wat gehoorverlies kan veroorzaken. Dit kan spraakvertragingen veroorzaken en helaas vertoont uw kind mogelijk geen duidelijke symptomen van deze aandoening.

Ten tweede, vraag de tandarts om te controleren op een tong- of lipband. Deze kunnen het uitspreken van bepaalde geluiden lastig maken.

Interventieprogramma's voor vroege kinderjaren voor logopedie

Overweeg ten slotte om u aan te melden voor programma's voor vroege kinderinterventie bij uw openbare school. Als uw kind jonger dan drie jaar is, bieden veel staten goedkope logopedie in het comfort van uw eigen huis. Uw kinderarts kan u informatie geven over de programma's die bij u in de buurt beschikbaar zijn.

Help uw peuter te leren praten zonder stress

Spraak en taal zijn een belangrijke vaardigheid - en u doet als ouder al uitstekend werk door na te denken over de verschillende manieren waarop u uw peuter kunt helpen praten. Houd er rekening mee dat het een paar maanden duurt voordat deze activiteiten en technieken werken, dus houd vol! Hoe meer je dagelijks doet, hoe groter de kans dat spraak eerder naar boven komt.

Aanbevolen: