Wat is Aquavit? Hoe u het beste kunt genieten van deze Scandinavische likeur

Inhoudsopgave:

Wat is Aquavit? Hoe u het beste kunt genieten van deze Scandinavische likeur
Wat is Aquavit? Hoe u het beste kunt genieten van deze Scandinavische likeur
Anonim
Aquavit shots en venkel
Aquavit shots en venkel

In een wereld van karamel-, eiken-, rokerige en neutrale smaken is gin de gemakkelijkste om uit te kiezen als de meest kruidachtige. Tot je aquavit kent. Deze Scandinavische drank, de nationale drank van niet alleen Zweden maar ook van Denemarken en Noorwegen, is een van de best bewaarde geheimen die eigenlijk helemaal geen geheim is.

Wat is Aquavit?

Aquavit, soms akvavit, begint als een neutrale drank, maar dankzij botanische ingrediënten en kruiden krijgt het een heel nieuw leven. Waar gin afhankelijk is van jeneverbes om het die botanische glans te geven, komt aquavit tot leven dankzij karwij en soms zelfs dille. Distilleerders worden qua smaak meestal vergeleken met roggebrood en gebruiken granen of aardappelen als basis voor aquavit. Van daaruit voegen distilleerders specerijen en kruiden toe. Omdat aquavit niet op vat is gerijpt, blijft het na het distilleren een heldere kleur. De uitzondering is voor Norweigan aquavit, die vaak sherryvaten gebruikt tijdens het distillatieproces, waardoor die aquavit een beetje sterker wordt en bovendien een gouden kleur krijgt. De naam aquavit komt van niets minder dan de Latijnse uitdrukking "aqua vitae" - levenswater. Dit klinkt misschien bekend omdat whisky een vergelijkbare geschiedenis deelt.

Volgens een wet van de Europese Unie schrijven wetgevers voor dat aquavit verplicht is karwij of dille, of beide samen, toe te voegen. Maar het kan uit veel andere citrussmaken, kruiden of specerijen bestaan, zolang er maar karwij of dille in zit. Venkel, kardemom en citroen- of sinaasappelschillen zijn allemaal veel voorkomende smaakstoffen die je in aquavit aantreft. Naast het ingrediëntenmandaat vereist de EU een minimum van 37,5% ABV, 75 proof, voordat de gedistilleerde drank in aanmerking komt als aquavit. Sommige aquavits worden gebotteld en onmiddellijk in de schappen gelegd, terwijl sommige distilleerderijen de aquavit laten rijpen, wat resulteert in de gele tint.

Aquavit begon, net als veel andere oude likeuren, als medicinaal, omdat karwij geneeskrachtige eigenschappen heeft voor veel voorkomende kwalen, waaronder indigestie. Oh, en de naam is niet beperkt tot alleen aquavit of akvavit. In Denemarken kun je het snaps of schnapps vinden.

Dus, hoe smaakt Aquavit dan?

Net als bij de naam en het rijpingsproces verschuift de smaak van aquavit van distilleerderij naar distilleerderij en van land tot land. In Noorwegen worden aardappelen gebruikt, maar in Zweden en Denemarken vind je distilleerders die graan in hun aquavit gebruiken. Norweigan aquavit is, als je het je herinnert, gerijpt en heeft gedurfde maar toch zachte smaken, waaronder citrus en komijn, die opvallen en hun mannetje staan met de karwijsmaak. Zweedse aquavit vertrouwt op sterkere venkel- en anijssmaken, denk aan zoethout, en de Deense aquavit gebruikt meer de dille-smaak, maar bevat nog steeds karwij. Je kunt ook distilleerderijen vinden in Amerika en Canada, maar hun aquavit-smaken kunnen nog verder variëren dan hun traditionele Scandinavische tegenhangers.

Zweven er teveel smaaktonen rond je hoofd? TLDR; aquavit is een kruidachtige likeur die op de beste manier naar roggebrood in een fles smaakt. Roggebrood tovert geen glimlach op je gezicht? Maak je geen zorgen, de dille-forward Norweigan aquavit wacht op je. Nog steeds niet zeker? Aquavit-smaken zijn niet ver verwijderd van het frisse en zuivere gehemelte dat je aantreft in de jeneverbessensmaken van gin.

Waarom is Aquavit zo belangrijk?

Je zult Scandinaviërs elke maand van het jaar zien genieten van aquavit, maar er verschijnen steeds meer flessen tijdens feestdagen en vieringen. Aquavit is in de zomer te gast in zowel Zweden als Denemarken, wanneer midzomerdiners op ieders sociale agenda verschijnen en drinkliedjes de lucht vullen. Je vindt aquavit ook op typische feestdagen zoals Kerstmis en Pasen. Ook voor deze partijen is Aquavit niet nieuw. Al in het begin van de 16e eeuw zijn er vermeldingen van aquavit te vinden.

Nu zul je steeds meer repen vinden met aquavit, genesteld tussen de planken op de achterste bar. Ooit een sterke drank die weinig bekend was buiten de Scandinavische landen, beginnen de kruidachtige smaken door te druppelen in ambachtelijke cocktailbars en huiscocktails. Dankzij de unieke en unieke smaken kan het gemakkelijk een cocktail bereiden, maar kan het ook een ondersteunende rol spelen voor andere ingrediënten om een cocktail te maken die barst van de lagen van verschillende smaken. Simpel gezegd, aquavit is een coole drank om mee te spelen als je de gebruikelijke orgeats, gins of fernet beu bent en je cocktails wilt onderscheiden. Aquavit is ook een geweldige manier om jezelf uit een cocktailsleur te schudden.

Aquavit blijft onder de radar, maar Amerikaanse barmannen begonnen begin 2018 te genieten van een aquavit-renaissance. De Amerikanen waren echter een beetje op hun hoede; niet iedereen is klaar om in een kruidachtige geest te springen. Lees: jenever. Er is een reden waarom wodka een van de meest populaire en gewilde sterke dranken blijft. En wat de jongere Scandinavische generaties betreft, aquavit heeft niet meer dezelfde invloed als vroeger, hoewel de opkomst ervan in cocktails de spirit veel toegankelijker maakt voor een groter publiek. Een van de redenen waarom de verkoop van aquavit zo lang stil heeft gestaan, is te wijten aan de overname van een grote distilleerder eind jaren negentig, het stilvallen van de advertenties en het vertragen van de productie totdat de distilleerderij in 2013 opnieuw werd opgekocht.

Hoe drink je Aquavit?

Genieten van aquavit is net zo eenvoudig als het nemen ervan als een shotje of zo koninklijk als langzaam nippen ervan ter ere of herdenking van een gelegenheid. Als je er puur van geniet, wil je de aquavit best goed laten afkoelen als het Zweeds of Deens is. Wat Norweigan aquavit betreft, je kunt van die fles rechtstreeks uit de kast op kamertemperatuur genieten, omdat ze geloven dat dit de beste manier is om te genieten van alle complexe smaken die de blend te bieden heeft.

Aquavit in matglazen gieten
Aquavit in matglazen gieten

Als je nerveus bent over het drinken van aquavit, of misschien op een subtielere manier wilt opwarmen aan de smaken, zijn er niet alleen aquavit-cocktails, maar je kunt aquavit ook gebruiken in cocktails die over het algemeen om andere neutrale cocktails vragen sterke dranken, zoals gin en wodka. Zoals elke whisky, gin, wodka, rum of tequila: het vat waarmee je aquavit drinkt, heeft de voorkeur van de imbiber.

Aquavit proberen in cocktails en op zichzelf

Je kunt puur van aquavit genieten zoals je van whisky zou doen, of het in een cocktail mixen. In plaats van cognac in een zijspan kun je er bijvoorbeeld een Scandinavische draai aan geven door aquavit te gebruiken. Sommige glögg-recepten, vergelijkbaar met glühwein, gebruiken aquavit. Tonic gaat uitstekend samen met neutrale dranken en dranken met kruidachtige tonen (hallo, gin). Het is meer dan logisch dat een aquavit en tonic niet van deze wereld zijn en een geweldige plek om te beginnen zonder iets te verliezen, vooral als je aquavit uitprobeert in de veiligheid van je eigen huis. Ga rechtstreeks naar het hart van aquavit door een gekoelde aquavit martini te mixen, zodat de ervaring je meeneemt naar een nieuwe plek.

Aquavit als vervanging

Als je op zoek bent naar meer gevestigde cocktails om een Scandinavisch tintje te geven, of als je wilt spelen met een verhouding van de originele spirit en aquavit terwijl je je tenen steeds verder in de karwij-smaken dompelt, overweeg deze klassiekers.

  • Sla de wodka of gin in je Tom Collins over en laat Tom kennismaken met aquavit.
  • De negroni heeft al een sterk kruidachtige geest. Het is een goed idee om het in plaats daarvan met aquavit te proberen. Gebruik een half ounce van elk als je zenuwachtig bent om je volledig te binden.
  • Bloody Mary is een van de meest hartige, kruidige drankjes die je kunt maken, en de dille-tonen in Norweigan aquavit en de karwij-smaken in klassieke aquavit dragen alleen maar bij aan die smaken. Als je iemand bent die graag augurkensap aan je Bloody Mary toevoegt, dan voegt Norweigan aquavit de perfecte dille-smaak toe zonder de zoutheid te overdrijven.

De wereld van Aquavit Liquor verkennen

Waarom zou je aquavit proberen? Omdat de wereld van cocktails en het aanbod ervan voortdurend verandert, groeit en zich verspreidt van de ene hoek van de wereld naar de andere. En er is iets aan het proberen van een nieuw ingrediënt om de creatieve en fantasierijke sappen te laten stromen terwijl je je kennis van cocktails en ingrediënten vergroot. Laat het onbekende je niet tegenhouden van een schat aan nieuwe drankjes.

Aanbevolen: