Wat is de voorjaarsschoonmaak? Het belang van deze jaarlijkse grondige schoonmaakbeurt

Inhoudsopgave:

Wat is de voorjaarsschoonmaak? Het belang van deze jaarlijkse grondige schoonmaakbeurt
Wat is de voorjaarsschoonmaak? Het belang van deze jaarlijkse grondige schoonmaakbeurt
Anonim
verzameling schoonmaakmiddelen op het oppervlak van de keukentafel
verzameling schoonmaakmiddelen op het oppervlak van de keukentafel

De winter is eindelijk voorbij en de lente begint te ontkiemen. Terwijl de zon door uw raam begint te schijnen, merkt u misschien al het vuil op dat u in het sombere winterseizoen hebt gemist. Nou, het is maar goed dat de voorjaarsschoonmaak er is. Krijg antwoorden op wat de voorjaarsschoonmaak is en waarom we de voorjaarsschoonmaak doen, en ontdek handige tips om dit zonder stress gedaan te krijgen.

Wat is de voorjaarsschoonmaak?

Dus wat is de voorjaarsschoonmaak precies? In de meest basale zin is de voorjaarsschoonmaak simpelweg een complete, grondige schoonmaak van alle kamers in uw huis. Dit gaat verder dan een standaard schoonmaakbeurt. Je gaat in elke kamer van je huis vegen, dweilen, schrobben en stofvrij maken van je plafonds tot je vloeren. En het is niet alleen in uw huis; u wilt ook de buitenkant van het huis en uw auto opfrissen. Al die hoeken en gaten die je vermijdt, het is tijd om ze vuilvrij te maken. Het is ook een goed moment om je leven op te ruimen en de dingen weg te doen die je niet nodig hebt.

Paar dat bladeren buiten hun huis schoonmaakt
Paar dat bladeren buiten hun huis schoonmaakt

Nationale Lenteschoonmaakweek

De voorjaarsschoonmaak is in Amerika bijna een ritueel geworden. Naarmate de zon helderder door uw ramen begint te schijnen, ziet u advertenties op tv over het schoonmaken van uw huis. Net zoals de winter tot leven komt met nieuwe groei en felle kleuren, wil jij ook je huis opfleuren. Sterker nog, de ISSA - The Worldwide Cleaning Industry Association vermeldt eind maart de nationale schoonmaakweek. Naast het schoonmaken van huizen, gebruiken mensen deze week ook om hun buurten schoon te maken.

Oorsprong van de voorjaarsschoonmaak

Dus nu de grote vraag. Waarom maken wij een voorjaarsschoonmaak? De voorjaarsschoonmaak heeft meer dan alleen natuurlijke wortels; het heeft religieuze. In feite zijn er een paar verschillende gewoonten die verband houden met waarom mensen schoonspringen.

Joodse aangepaste

De joodse religie viert Pesach in maart of april. Gedurende deze tijd is het gebruikelijk dat Joodse mensen hun huis vóór Pesach grondig schoonmaken. Deze schoonmaak wordt gedaan om ervoor te zorgen dat al het chameets, gistbrood, uit het huis wordt verwijderd, wat verboden is op Pesach.

Chinees aangepast

Voorjaarsschoonmaak is niet alleen een onderdeel van de Joodse geschiedenis; het maakt ook deel uit van het Chinees. Voor een frisse start van het nieuwe jaar zullen Chinese huishoudens hun huizen en tuinen schoonmaken om het stof van het afgelopen jaar, samen met pech en tegenslag, te verdrijven.

Iran Aangepast

Net als de Chinezen is ook de Iraanse gewoonte om het huis van boven tot onder schoon te maken vóór het nieuwe jaar in maart. Hierdoor kan de lente met een nieuwe start beginnen.

Voorjaarsschoonmaak en de menselijke natuur

Hoewel er religieuze banden zijn met de voorjaarsschoonmaak, maakt het ook deel uit van de menselijke natuur. Minder zonlicht in de winter kan deprimerend zijn en je niet gemotiveerd houden om schoon te maken. Er kan zich dus snel stof ophopen. Wanneer de zon meer uren per dag door je ramen begint te schijnen, zie je alles wat je mist in je winterblues. Met de zonnestralen die je drijven, is schoonmaken onvermijdelijk.

Voorjaarsschoonmaakchecklists

Nu het wat en waarom uit de weg is, is het tijd om naar het hoe te kijken. De voorjaarsschoonmaak is een enorme onderneming. En terwijl je in die prachtige zon hoog rijdt, zul je uiteindelijk zonder plan op pad gaan. Hoewel het geweldig is om al uw voorjaarsschoonmaak binnen een week of een dag klaar te hebben, moet u een eerlijk plan voor de voorjaarsschoonmaak maken door een eenvoudig te volgen checklist te maken. Houd bij de voorjaarsschoonmaak ook rekening met uw huisdieren. Zorg ervoor dat al uw schoonmaakmiddelen veilig en gezond zijn.

Golden retriever hond zit achter verschillende schoonmaakproducten in de woonkamer
Golden retriever hond zit achter verschillende schoonmaakproducten in de woonkamer

Voorjaarsschoonmaaktips

Als het om de voorjaarsschoonmaak gaat, denk er dan aan: maak je geen zorgen. Het draait allemaal om het oude eruit en het nieuwe erin. Maak uw schoonmaakavontuur zo eenvoudig mogelijk met een paar tips.

  • Maak een schema. Met dagelijkse takenlijsten kun je dingen afvinken en je voldaan voelen.
  • Overdrijf jezelf niet. Als je maar 15 minuten per dag hebt voor de voorjaarsschoonmaak, ga daar dan mee aan de slag.
  • Ga kamer voor kamer.
  • Weg met rommel. Doneer of gooi spullen weg die je niet nodig hebt, zodat je het later makkelijker kunt schoonmaken.
  • Maak het leuk door muziek toe te voegen en de familie erbij te betrekken.
  • Gebruik multifunctionele producten. Je kunt schoonmaakmiddelen zoals witte azijn, zuiveringszout en peroxide gebruiken om meerdere kamers schoon te maken en te desinfecteren.

In de stemming komen voor de voorjaarsschoonmaak

De voorjaarsschoonmaak voelt vaak als een dwang. Terwijl je begint te zien hoe de wereld om je heen weer tot leven komt, voel je de behoefte om je huis bij elkaar te brengen. Rol ermee en ga aan de slag met schoonmaken.

Aanbevolen: