Gids voor het kweken van geraniums en populaire soorten

Inhoudsopgave:

Gids voor het kweken van geraniums en populaire soorten
Gids voor het kweken van geraniums en populaire soorten
Anonim
geranium potten
geranium potten

Geraniums zijn zo alomtegenwoordig in zomerpotten dat ze geen introductie behoeven. Ze staan bekend om hun pluizige, uniek geurende bladeren en grote bloemtrossen in schitterend rood en andere opvallende kleuren.

Zonale geraniums

De opzichtige, bloeiende geraniums die normaal gesproken als perkplanten worden verkocht, behoren tot het geslacht Pelargonium. Deze subtropische vaste planten worden behandeld als eenjarige planten. De meest voorkomende soorten, genaamdzonale geraniums, hebben vaak duidelijke bladtekeningen. De bloemkleuren variëren van diep bordeauxrood tot rood en roze tot zalm en wit. Ze kunnen enkel- of dubbelbladig zijn.

Algemene informatie

Wetenschappelijke naam- Pelargonium

Planttijd- Lente

Bloeitijd- Late lente tot en met herfst

Gebruik - Bloembedden, massabeplantingen, containers, kamerplanten

Wetenschappelijke classificatie

Koninkrijk- Plantae

Divisie- Magnoliophyta

Klasse- Magnoliopsida

Bestelling- Geraniales

Familie- Geraniaceae

Geslacht - Pelargonium

Beschrijving

Hoogte-10 tot 36 inch

Spread- 8 tot 14 inch

Gewoonte- Bossig of hangend

Textuur- Medium

Groeisnelheid- Matig

Bloem - Roze, paars, zalm, rood, oranje, wit, tweekleurig

Cultivatie

Lichtvereiste-Volle zon tot halfschaduw

Bodem- Biologisch, goed doorlatend

Droogtolerantie- Matig

Hardheid - Tender jaarlijks

Traditionele potarrangementen combineren zonale geraniums met stekels of aspergevaren. Maar er zijn nog veel meer creatieve toepassingen voor deze bekende eenjarigen. De opvallende bloemen vormen geweldige accenten in de tuin. Plaats ze rond donkerbladige planten zoals paarsbladige koraalklokken, zoete aardappelranken of amaranthus voor een interessante weergave. Probeer ze in containers te combineren met de zachtere getextureerde diascia of de chartreuse bladeren van de zoethoutplant 'Limelight'.

Groeitips

Geraniums vragen niet veel. Geef ze gewoon volle zon of halfschaduw en matige hoeveelheden water. Knijp de bloemen dicht als ze vervagen om te voorkomen dat ze beschimmelen en om nieuwe bloemen aan te moedigen.

Insecten en ziekten

Deze eenjarigen hebben zelden last van insecten en ziekten. Bladluizen en wittevlieg zijn incidentele plagen. Behandel ze indien nodig met insectendodende zeep. Door oedeem veroorzaakte bruine vlekken aan de onderkant van de bladeren kunnen het gevolg zijn van te veel water. Als schimmel of stengelrot een probleem is, verhoog dan de luchtcirculatie rond de planten.

Hardheid

Dit is een eenjarige plant die wel tegen een beetje kou kan. Het is een van de meest winterharde eenjarige planten en is een van de laatste bloemen die in de herfst bevriest.

Overwinterende Pelargoniums

Bij de eerste strenge vorst hoeft u geen afscheid te nemen van uw Pelargoniums. Ze kunnen binnenshuis worden overwinterd door ze als kamerplant te kweken, door stekken te nemen of door planten met blote wortel op een koele, droge plaats te bewaren. Zorg ervoor dat u vóór de eerste nachtvorst planten uit de tuin ha alt.

Voortplanting

Het is gemakkelijk om je favoriete planten te reproduceren door ze te stekken. Knip een paar stengelsecties van ongeveer 15 cm lang af en verwijder de onderste bladeren. Doop de stekken in wortelhormoon en steek het afgesneden uiteinde in vochtig perliet of zand. Bedek stekken niet met plastic; ze hebben een goede luchtcirculatie nodig, anders gaan ze rotten.

Klimopgeraniums

Klimopgeraniums hebben klimopachtige bladeren en kruipen en slepen als een klimop. Ze zijn perfect voor hanging baskets, bloembakken en balkonbeplantingen. Planten produceren ronde clusters van individuele roosjes met goed gespatieerde, smalle bloembladen. De kleuren variëren van tinten roze en paars tot rood en wit.

Hoewel ze behoorlijk droogtetolerant zijn, zijn klimopsoorten minder hittebestendig dan zonale geraniums. Ze doen het het beste met enige bescherming tegen de hete middagzon. Geef regelmatig water en bemest voor een betere bloei.

Klimopgeraniums passen mooi bij andere eenjarige planten zoals lobelia, diascia en petunia's. Combineer ze met stoere, rechtopstaande partners zoals canna's of siergrassen.

Geurende Pelargoniums

Geurende geraniums zijn ook leuk om te kweken. Deze planten hebben witte of roze bloemen die niet erg opzichtig zijn. Maar hun claim op roem zijn hun aromatische bladeren, die verkrijgbaar zijn in een verscheidenheid aan geuren, waaronder citroen, roos, appel, kokosnoot en nootmuskaat. Velen hebben diep gelobde bladeren met een zachte textuur, vaak in grijsgroene tinten. Geurende Pelargoniums zijn perfect in kruidentuinen en langs paden. Ze kunnen ook binnenshuis worden gekweekt, tot vormsnoei worden getraind en worden gebruikt om kruidenthee van te maken.

Muggen- of citronellaplanten werden ontwikkeld door een gen uit citronellagras te introduceren in een geurende Pelargonium-soort. Wanneer deze geraniums worden gewreven of geplet, komt de citronellaolie vrij, die helpt muggen af te weren.

Meer aanbevolen variëteiten

Pelargoniums bieden een grote verscheidenheid aan bloemkleuren en bladvormen. Met alleen geraniums kun je een opvallend gevarieerd geheel creëren. Veel variëteiten met minder opvallende bloemen maken dit goed met hun aantrekkelijke blad.

  • 'Frank Headly' schittert met een romig bont blad dat enkele, zalmkleurige bloemen laat uitkomen.
  • 'Vancouver Centennial' heeft kleine, donkere, esdoornvormige bladeren met chartreuse marges.
  • 'Black Velvet Rose'contrasteert met ongebruikelijke zwarte bladeren met dunne groene randen en felroze roosjes. De nieuwe'Black Velvet Scarlet' heeft dezelfde bladeren met opvallende scharlakenrode bloemen.
  • Voor een traditionele rode geranium met een twist, probeer'Contrast', met groen, crème en rood blad.
  • Regal- of Martha Washington-geraniums zijn niet zo hittetolerant als andere en worden vaak verkocht als kamerplanten. Ze staan bekend om hun grote bloemen, aantrekkelijk blad en langere bloeitijd.

Andere eenjarigen om te groeien

  • Goudsbloem
  • Petunia
  • Impatiens
  • Zinnia
  • Portulaca

Aanbevolen: