Prachtige antieke salontafelwaarden en identificatie

Inhoudsopgave:

Prachtige antieke salontafelwaarden en identificatie
Prachtige antieke salontafelwaarden en identificatie
Anonim
antieke salontafel
antieke salontafel

Als je ervan houdt om wat oudere stukken in de inrichting van je woonkamer te mixen, bieden antieke salontafels een perfecte manier om een beetje historische schoonheid toe te voegen. Je vindt ze in allerlei stijlen die bij elk interieur passen, inclusief alles van antieke salontafels met klauwpootjes voor een Victoriaans tintje tot eenvoudige vintage stijlen voor een modernere look. Ontdek de soorten antieke salontafels en hoeveel ze waard zijn.

Soorten antieke salontafels

Koffietafels bestaan al sinds het begin van de 20e eeuw, volgens Architectural Digest, maar oudere versies, 'theetafels' genoemd, dateren uit de 18e eeuw. Er is enige variatie in hoogte tussen deze tafels, en veel van de oudste voorbeelden zijn ongeveer 27 centimeter lang. De standaard salontafelhoogte in moderne huizen is ongeveer 18 inch. Als je op zoek bent naar een antieke salontafel, is het een goed idee om te bevestigen dat de hoogte aan je verwachtingen voldoet.

Antieke Victoriaanse salontafels

Antieke Victoriaanse Eastlake Walnoot Ovale Cocktailtafel
Antieke Victoriaanse Eastlake Walnoot Ovale Cocktailtafel

Hoewel sommigen misschien ouder zijn dan de term 'salontafel', bieden Victoriaanse lage tafels een manier om de functionaliteit van een salontafel te krijgen met die prachtige antieke Victoriaanse stijl. Je ziet klauwpoten, sierlijke decoraties, handbeschilderingen en tal van andere mooie versieringen in deze tafels uit de late 19e en vroege 20e eeuw. Een veelvoorkomend voorbeeld dat je in winkels tegenkomt is een ronde antieke salontafel met een voetstuk.

Edwardiaanse salontafels

Antieke Franse Louis XV Edwardiaanse salontafel uit de jaren 1910
Antieke Franse Louis XV Edwardiaanse salontafel uit de jaren 1910

Tijdens het Edwardiaanse tijdperk, dat de vroegste jaren van de 20e eeuw omvat, begon de salontafel net een populair meubelstuk in woonkamers te worden. Als je goed kijkt in antiekwinkels en online, vind je salontafels uit deze periode. Ze zijn vaak voorzien van ingelegde of samengestelde houten bladen, handgeschilderde ontwerpen en andere decoraties. Rechthoekige salontafels komen vaker voor dan ronde uit deze periode.

Art Deco salontafels

Mahonie ovale salontafel in Regency-stijl
Mahonie ovale salontafel in Regency-stijl

Tijdens de jaren twintig en dertig werden art-decostijlen populairder. Salontafels uit dit tijdperk hebben strakke geometrische vormen, veel houtfineer, eenvoudige ontwerpen die contrasteren met de sierlijke stijlen uit het Victoriaanse tijdperk en contrasterende houtkleuren. Sommige hebben messing- of goudkleurige accenten, maar deze zijn niet opzichtig of vormen de focus van het ontwerp.

Antieke en vintage salontafelsets

Louis XVI-bijzettafels in Franse stijl
Louis XVI-bijzettafels in Franse stijl

Sommige antieke salontafels worden geleverd in sets van twee of meer die bij elkaar passen. Vaak zijn deze niet zo laag als een standaard salontafel, en lijken ze misschien meer op bijzettafels in een modern huis. Bijzettafels zijn verkrijgbaar in gegradueerde maten die op elkaar kunnen worden gestapeld om ruimte te besparen wanneer ze niet in gebruik zijn.

Salontafels gemaakt van teruggewonnen antiek

Antieke Franse lederen reiskoffer salontafel
Antieke Franse lederen reiskoffer salontafel

Sommige items, die oorspronkelijk misschien niet bedoeld waren om als tafel te gebruiken, vormen prachtige antieke salontafels. Je kunt veel dingen omtoveren tot salontafels met een antieke uitstraling, waaronder hergebruikte koffers, industriële apparatuur en andere items die ooit een praktisch doel hadden.

Hoe u de waarde van een antieke salontafel kunt vinden

Als u overweegt een antieke salontafel te kopen of verkopen, is het belangrijk om te weten hoe u een waarde aan deze items kunt toekennen. Dit zal u helpen ervoor te zorgen dat u een goede deal krijgt voor een aankoop of dat u uw waardevolle antiek voor minder dan de waarde verkoopt.

Factoren die van invloed zijn op hoeveel een vintage salontafel waard is

Er zijn een aantal factoren die de waarde van antiek meubilair, inclusief salontafels, kunnen beïnvloeden. Kijk eens goed naar de salontafel en overweeg het volgende:

  • Conditie- De tijd kan zwaar zijn voor meubels, vooral voor meubelstukken zoals salontafels die vaak intensief gebruikt kunnen worden. Tafels met een ongerestaureerd oppervlak in goede staat zijn het meeste waard, terwijl afgebroken fineer, vlekken, scheuren en andere schade afbreuk doen aan de waarde.
  • Leeftijd - Over het algemeen zullen oudere salontafels meer waard zijn dan hun nieuwere tegenhangers, als alle andere factoren gelijk zijn.
  • Ontwerptrends - Huidige trends in design kunnen de waarde van antiek beïnvloeden, vooral meubelstukken zoals salontafels. Wanneer de trend richting strakke ontwerpen gaat, zullen Art Deco-stijlen en vintage salontafels met eenvoudige lijnen meer waard zijn. Als sierlijke stukken in stijl zijn, kunnen Victoriaanse en Edwardiaanse salontafels in waarde stijgen.
  • Fabrikant - Neem even de tijd om aanwijzingen te zoeken over de fabrikant van uw salontafel. Het identificeren van antiek meubilair is belangrijk omdat bepaalde meubelmakers en meubelbedrijven waardevoller kunnen zijn. Enkele voorbeelden zijn Stickley, Ethan Allen en Drexel Heritage.
  • Schoonheid - Hoewel schoonheid altijd in het oog van de toeschouwer ligt, is een aantrekkelijke salontafel meer waard dan een salontafel die niet bijzonder mooi is. Deze stukken zijn bedoeld om tentoon te stellen en te gebruiken, dus de salontafel moet er mooi uitzien in iemands woonkamer.

Voorbeeld antieke salontafelwaarden

Een van de gemakkelijkste manieren om te bepalen hoeveel een oude salontafel waard is, is door recent verkochte exemplaren op te zoeken die vergelijkbaar zijn. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u uw salontafel vergelijkt met een tafel die in alle opzichten zo veel mogelijk op elkaar lijkt, inclusief de staat. Zorg er ook voor dat u de waarden vergelijkt met de verkochte waarden, en niet met wat verkopers vragen. Hier zijn enkele voorbeelden om te helpen:

  • Een ingelegde salontafel in renaissancestijl met een uitgebreid ontwerp op het blad, verkocht voor ongeveer $ 3.800. De tafel verkeerde in uitstekende staat en was zeer gedetailleerd en mooi.
  • Een antieke Franse salontafelset in art-decostijl werd verkocht voor ongeveer $ 3.200. Het bevatte een salontafel en twee bijzettafeltjes in een eenvoudig rond ontwerp.
  • Een Victoriaanse tijgereiken salontafel uit ongeveer 1900 werd verkocht voor ongeveer $ 1.300. Het was een eenvoudig ontwerp met een rechthoekig blad dat ooit in het verleden was gerestaureerd.
  • Een notenhouten salontafel met engeltjes uitgesneden, verkocht voor ongeveer $700. Het was in goede staat met een glazen blad en dateerde uit het Victoriaanse tijdperk.
  • Een rieten salontafel van de Heywood Wakefield Furniture Company verkocht voor minder dan $ 150. Het was in ruwe staat, met veel vlekken en schade.

Antieke meubeltaxaties voor salontafels

Als u een salontafel koopt of verkoopt waarvan u denkt dat deze bijzonder waardevol kan zijn, kan het de moeite waard zijn om deze te laten taxeren. Professionele meubeltaxateurs kunnen tussen de €100 en €500 per uur in rekening brengen om een waarde aan uw meubels toe te kennen. Het is dus alleen de moeite waard om iets te laten taxeren als u denkt dat de waarde hoog genoeg is of als u het artikel moet verzekeren voor een verzekering of als u er een wettelijke taxatie voor heeft. een ander doel.

Waar kunt u antieke en vintage salontafels kopen

Er zijn een aantal plaatsen waar u een antieke salontafel kunt kopen. Overweeg de volgende opties:

  • Online veilingen - Als het gaat om het kopen van een antieke salontafel, bieden eBay en andere veilingsites een van de beste selecties. Het nadeel is echter de verzending. Salontafels kunnen groot en zwaar zijn, waardoor verzending duur wordt.
  • Chairish - Chairish is gespecialiseerd in vintage en antieke meubels en is een goede plek om naar iets unieks te zoeken. Je vindt salontafels uit alle tijdperken, hoewel verzending, net als bij online veilingen, duur kan zijn.
  • Fireside Antiques - Als u op zoek bent naar iets heel speciaals, dan is Fireside Antiques een goede plek om een antieke salontafel te vinden. Ze hebben stukken uit de 18e, 19e en 20e eeuw.
  • Lokale antiekwinkels - Een van de beste manieren om een antieke salontafel te vinden is door rond te snuffelen in plaatselijke antiekwinkels. U hoeft geen verzendkosten te betalen en u kunt de salontafel persoonlijk bekijken om te zien of deze u bev alt.

Veel te leren over antiek meubilair

Of je nu een antieke salontafel voor je huis koopt of gewoon meer wilt weten over een salontafel die je al hebt, er v alt veel te leren over antieke meubels. Hoe meer u over een stuk te weten kunt komen, hoe beter u de ouderdom en waarde ervan kunt bepalen. Bovendien kan het kennen van de geschiedenis en de achtergrond van uw salontafel u meer plezier geven als u deze in uw woonkamer neerzet.

Aanbevolen: