Identificatie van antieke gereedschappen: verzamelgids

Inhoudsopgave:

Identificatie van antieke gereedschappen: verzamelgids
Identificatie van antieke gereedschappen: verzamelgids
Anonim
verscheidenheid aan antieke gereedschappen weergegeven op tafel
verscheidenheid aan antieke gereedschappen weergegeven op tafel

Mensen gebruiken al duizenden jaren hulpmiddelen om te helpen bij dagelijkse activiteiten, en de identificatie van antieke gereedschappen vereist een proces waarbij je het gereedschap zorgvuldig onderzoekt en jezelf er een aantal vragen over stelt. Als je een antieke mysterietool hebt gevonden die je moet identificeren, kan dit basisproces helpen.

Bepaal of het echt een hulpmiddel is

Voordat je ingaat op de details van de identificatie van vintage gereedschap, moet je bepalen of wat je hebt echt een stuk gereedschap is. Onderdelen van andere dingen lijken soms op antieke mysteriegereedschappen, maar er zijn aanwijzingen dat wat je hebt in werkelijkheid deel kan uitmaken van iets anders. Als er gaten of bevestigingsmiddelen in zitten om het ergens aan te bevestigen, kan het een onderdeel zijn en niet een heel stuk gereedschap. Op dezelfde manier, als het ene oppervlak minder slijtage vertoont dan het andere, kan dit de plaats zijn waar het met iets anders is verbonden.

Om te bepalen of wat je hebt daadwerkelijk een hulpmiddel is, moet het ook een nut hebben. Doet het item dat je hebt iets? Lijkt het een functie te vervullen? Niet elk gereedschap heeft bewegende delen, maar gereedschappen zijn duidelijk utilitair. Een hamer is bijvoorbeeld bedoeld om te gebruiken en heeft een handvat dat je kunt vasthouden. Draai het voorwerp om en denk na over hoe het gebruikt zou kunnen zijn.

Zoek naar aanwijzingen over de leeftijd

antieke gereedschappen op verweerde houten tafel
antieke gereedschappen op verweerde houten tafel

Je moet ook even de tijd nemen om te bepalen of het item dat je hebt daadwerkelijk oud is. Als het om de meeste gereedschappen gaat, moet antiek minstens 100 jaar oud zijn en vintage gereedschap minstens 20 jaar oud. Bekijk deze specifieke aspecten van de tool om meer te weten te komen over de leeftijd ervan:

  • Patina- Het artikel moet tekenen van gebruik en slijtage vertonen. Afhankelijk van de materialen kan het ook dof of roestig zijn. Er kan sprake zijn van afgebladderde verf. Dit alles wordt de "patina" genoemd.
  • Materialen - Een ouder gereedschap kan gemaakt zijn van materialen die niet modern aanvoelen. Versleten hout, gietijzer en zelfs glas kunnen u helpen een antiek stuk gereedschap te identificeren. Roestvrij staal en kunststof duiden meestal op een gereedschap uit de 20e eeuw.
  • Bouwmethoden - Hoe het gereedschap is gemaakt, biedt ook een aanwijzing. Als het tekenen vertoont van handgesneden of met de hand afgewerkte oppervlakken, kan het behoorlijk oud zijn.

Identificeer het doel van het antieke gereedschap

Als je eenmaal weet dat je een stuk gereedschap hebt en dat het waarschijnlijk antiek is, is de volgende stap bij het identificeren ervan het bepalen wat het stuk gereedschap eigenlijk doet. Als het gaat om de identificatie van vintage gereedschap, vertelt wat het doet u wat het is. Als je een verzamelaar van antiek gereedschap bent, kun je misschien al veel verschillende vintage handgereedschappen uitzoeken, maar er zijn altijd antieke mysterieuze gereedschappen. Met deze tips kun je erachter komen wat je hebt.

Beslis of het licht of zwaar is

drie antieke smidhamers
drie antieke smidhamers

Een groot, zwaar voorwerp is waarschijnlijk ontworpen voor zwaar gebruik in plaats van voor fijn werk. Een voorhamer wordt bijvoorbeeld niet gebruikt voor het maken van sieraden. De grootte en het gewicht van het gereedschap zijn echter niet de enige aanwijzingen of het licht of zwaar is. Je kunt ook kijken hoe fijn het is. Als het bijvoorbeeld om de tanden van een zaag gaat, kunnen fijnere tanden duiden op fijner werk. Op dezelfde manier kan de precisie van het gereedschap duiden op een licht of fijn werktuig.

Bekijk de actie van het vintage gereedschap

antieke bankschroefklem
antieke bankschroefklem

Als het gereedschap op de een of andere manier beweegt, wat doet het dan? Tangen knijpen bijvoorbeeld samen, en die actie geeft hun doel aan. Er zijn verschillende algemene acties die kunnen helpen bij het identificeren van vintage of antieke gereedschappen:

  • Snijden- Is het gereedschap scherp? Heeft het tanden of een snijoppervlak?
  • Holding - Klemt het dingen samen of houdt het delen van iets op hun plaats?
  • Opvallen - Is er een vlak oppervlak op het gereedschap dat is ontworpen om op een ander oppervlak of een voorwerp te slaan?
  • Piercing - Heeft het antieke gereedschap een scherpe punt?
  • Draaien - Is het gereedschap ontworpen om iets te draaien?

Controleer de materialen die bij de constructie zijn gebruikt

Als het gaat om de identificatie van mysterieus antiek gereedschap, kunnen de materialen enige informatie bieden over het doel van het gereedschap. Is het gereedschap gemaakt van een edelmetaal of van fijn materiaal zoals ivoor, ebbenhout of schildpad? Als dat zo is, is het waarschijnlijk bedoeld voor licht werk, zoals gebruik in een eetkamer of slaapkamer.

Als het gereedschap is gemaakt van ijzer, hout, staal of een ander zwaar materiaal, kan dit erop wijzen dat het gereedschap is ontworpen voor een puur nuttig doel. Het is gemaakt om iets te doen, en het was minder belangrijk dat het er mooi uitzag tijdens het uitvoeren van die taak.

Controleer het op resten en slijtageplekken

antieke gereedschappen weergegeven op tafel
antieke gereedschappen weergegeven op tafel

Zit er vet of olie in de bewegende delen van het gereedschap? Zitten er stukjes zaagsel of metaalspaanders in de spleten? Eventuele restmaterialen die zijn overgebleven na het oorspronkelijke gebruik van het gereedschap, helpen u te bepalen wat het heeft gedaan. Een houtbewerkingsgereedschap kan zaagsel bevatten. Het gereedschap van een juwelier kan zilverspaanders of andere metalen bevatten.

De meeste antieke gereedschappen zijn op een bepaald moment in hun geschiedenis gebruikt, dus je zult meestal enige vorm van slijtage aan het gereedschap zien. Onderzoek dit zorgvuldig. Het patroon van de slijtagesporen, hun plaatsing en de vorm ervan kunnen u vertellen wat het gereedschap doet. Op het bit of handvat kan bijvoorbeeld een antieke handboor worden gedragen. Versleten plekken op de handgrepen kunnen u ook helpen bepalen hoe het gereedschap werd vastgehouden toen het werd gebruikt.

Zoek naar antieke gereedschapsidentificatietekens

Net als veel antiek kunnen gereedschappen identificatietekens hebben die veel informatie kunnen bieden. Hoewel er geen beproefde antieke gereedschapsidentificatie bestaat die u elke keer een antwoord over het gereedschap geeft, liggen de markeringen en stempels van de maker redelijk dichtbij. Onderzoek het gereedschap zorgvuldig op alles dat op een merkteken lijkt. Dit zijn enkele plaatsen waar u kunt controleren:

  • Messen of snijvlakken
  • Shafts
  • Metalen onderdelen, vooral die met vlakke oppervlakken voor stempelen
  • Handvatten

Zodra je de stempel of het etiket hebt gevonden, maak dan wat aantekeningen over hoe het eruit ziet. De naam of initialen kunnen u helpen bij het identificeren van ongebruikelijk antiek handgereedschap, omdat ze aanwijzingen bieden over de fabrikant, het bedrijf dat het gereedschap heeft verkocht of de datum waarop het gereedschap is gemaakt. Mogelijk vindt u ook een patentnummer, dat u kunt opzoeken bij het US Patent and Trademark Office.

Zoek de meest waardevolle antieke mysteriegereedschappen

Hoewel het identificeren van antieke mysteriehulpmiddelen je kan helpen je nieuwsgierigheid te bevredigen naar ongewone voorwerpen die je in antiekwinkels of rommelmarkten kunt vinden, kan het ook een essentieel onderdeel zijn bij het bepalen of je een waardevolle schat hebt. Sommige vintage en antieke gereedschappen zijn veel geld waard, dus als je weet naar wat voor soort gereedschap je kijkt, kun je deze schoonheden oppikken als je ze ziet, of de juiste prijs vragen als je van plan bent ze te verkopen.

Aanbevolen: