Prachtige Victoriaanse stoeltypes en waarde-identificatie

Inhoudsopgave:

Prachtige Victoriaanse stoeltypes en waarde-identificatie
Prachtige Victoriaanse stoeltypes en waarde-identificatie
Anonim
Elegante Victoriaanse stoel in een lege ruimte
Elegante Victoriaanse stoel in een lege ruimte

Van miniatuurpoppenhuisdiorama's tot de beste historische drama's van Hollywood: mensen zijn ongelooflijk vertrouwd met de meubels uit het verleden. Het geliefde interieurontwerp van rond de eeuwwisseling was weelderig en sierlijk, en moderne meubelmakers blijven hun favoriete Victoriaanse stoelen repliceren voor een hedendaags publiek. Toch kunnen ze het vakmanschap van deze geliefde oudjes niet verslaan.

Victoriaanse stoelstijlen

Misschien wel de meest populaire historische periode in het culturele geheugen. Dankzij de specifieke donkere, sierlijke en luxueuze esthetiek produceerde het Victoriaanse tijdperk enkele van de meest verzamelbare antieke meubelen in de branche. Stoelen waren een van de meest voorkomende stukken uit het Victoriaanse tijdperk. Enkele van de meest verzamelbare Victoriaanse stoelen zijn de volgende.

Vleugelstoelen

Victoriaanse witte Wingback paar stoelen - antieke getuft gesneden houten fauteuils - vintage barokke witte bloemenstoelen
Victoriaanse witte Wingback paar stoelen - antieke getuft gesneden houten fauteuils - vintage barokke witte bloemenstoelen

Wingback-stoelen bestaan al minstens twee eeuwen vóór het Victoriaanse tijdperk en zijn gemaakt met het functionele doel om warmte in de ruimte van de oppas te trekken via de overdreven vleugels die rond hun hoofd uitsteken. De productie ging door tot in de 19e eeuw. De Victoriaanse fauteuils met gevleugelde rugleuning waren lang niet zo subtiel gestoffeerd als de voorganger van Queen Anne en waren bijzonder weelderig. Decoratieve elementen van deze stoelen zijn onder meer uitgesneden randen rond de randen, zijden en fluwelen bekleding in rijke kleuren, en gevlochten of kwastjes langs de randen van de stoelen.

Gazon-/tuinstoelen

Antieke rieten stoel circa 1880, zeldzaam Victoriaans
Antieke rieten stoel circa 1880, zeldzaam Victoriaans

Tijdens de laatste decennia van de 19e eeuw ontstond er aandacht voor de manier waarop buiten zijn een goede gezondheid zou kunnen bevorderen en de arbeidsproductiviteit zou kunnen verhogen, vooral voor mensen die in steden wonen. Nu gazonactiviteiten, tuinieren, fietsen en wandelen door het park populair werden, zagen Victoriaanse meubelmakers een nieuwe vraag naar tuinmeubilair en maakten ze prachtige stoelen die door hun materialen en ontwerp een beroep deden op de natuurlijke wereld.

Enkele van de meest voorkomende natuurlijke materialen waar tuinstoelen van zijn gemaakt, zijn:

  • Rotan
  • Bamboe
  • Riet
  • Rieten
  • Smeedijzer

Salonstoelen

Victoriaanse Lady & Gent salonstoelen
Victoriaanse Lady & Gent salonstoelen

Sociale regels waren van het grootste belang voor de Victoriaanse samenleving. In deze regels was onder meer opgenomen de verplichting om de hele week gasten of vrijers bij u thuis te ontvangen. Zo werd de salon – een historisch centrum voor lichte gesprekken en gemeenschap – een centrale ruimte, en het meubilair dat daar werd bewaard, werd ontworpen om niet alleen de esthetiek, maar ook de rijkdom van de eigenaar te weerspiegelen. Tekenen van deze rijkdom, zoals weelderige stoffen, donker hout en vlekken, gerolde poten en ballonruggen, vind je op Victoriaanse salonstoelen uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Eetkamerstoelen

Antieke Eastlake notenhouten stoelen
Antieke Eastlake notenhouten stoelen

Victoriaanse eetkamerstoelen worden doorgaans geleverd in een set van 4 tot 12 stuks. Ze zijn gemaakt met eerdere ontwerpbewegingen als inspiratie voor hun vormen en vormen. Enkele van deze bewegingen zijn:

  • Gotisch
  • Jacobean
  • Lodewijk XIV
  • Chippendale
  • Hepplewhite

Victoriaanse stoelwaarden

Victoriaanse meubels zijn niet moeilijk te vinden; Sterker nog, je kunt de markt beschouwen als oververzadigd met meubels uit het midden tot het einde van de 19e eeuw. Dat betekent echter niet dat individuele stukken en sets geen behoorlijk bedrag waard zijn. Victoriaanse stoelen hebben bijvoorbeeld een gemiddelde prijs van rond de $500-$10.000. Hoewel het misschien ondenkbaar lijkt dat één type verzamelobject zo'n breed waardebereik zou kunnen hebben, zijn er veel factoren die een hoge meubelprijs kunnen maken of breken. veiling.

Materiaalkosten geven een artikel een basiswaarde; artikelen met zijden bekleding versus linnen of katoen zullen dus hogere waarden hebben vanwege de prijs van zijde ten opzichte van andere vezels.

Victoriaanse fluwelen fauteuil
Victoriaanse fluwelen fauteuil

Bovendien kan de herkomst (eigendomsbewijs) de waarde van een Victoriaanse stoel aanzienlijk verhogen. Als er bewijs is dat het toebehoorde aan een beroemd persoon of zich in een belangrijke collectie bevond, dan maakt de culturele betekenis het waardevoller dan stukken met een onvindbare geschiedenis.

Natuurlijk is de conditie een belangrijke factor. Tekenen van slijtage, zoals vlekken of slijtage, en tekenen van onjuiste restauratie kunnen een negatieve invloed hebben op de waarde van de stoel. Verzamelaars vinden een paar tekenen van veroudering niet erg, maar geven er de voorkeur aan om alleen maar een hoge prijs te betalen voor 100% echt antiek in onberispelijke staat.

Neem bijvoorbeeld deze Victoriaanse stoelen die onlangs op de veiling zijn gekomen:

  • Dit paar salonstoelen van notenhout en wortelhout uit de jaren 1890 wordt vanwege de eenvoud van het ontwerp en de zichtbare slijtage slechts geschat op ongeveer $ 1.000.
  • Deze laat-Victoriaanse rieten stoel werd met de hand geweven uit riet en opnieuw wit geverfd. Met gerolde armen en rug, en in uitstekende staat, volgens de verkoper, wordt hij gewaardeerd tegen een hogere prijs van ongeveer $ 2.750.
  • Een goede restauratie kan een positieve invloed hebben op de waarden van Victoriaanse stoelen, zoals bij dit paar fauteuils met vleugelleuning die opnieuw zijn afgewerkt en te koop zijn voor ongeveer $ 6.150.

Plaatsen om Victoriaanse stoelen te kopen en verkopen

Markeringen in de meubelwereld zijn een gegeven, dus je moet voorzichtig zijn als je antiek meubilair van welke aard dan ook koopt. Op dezelfde manier betekenen de prijzen waarvoor u stoelen verkoopt, niet noodzakelijkerwijs dat u ze voor exact dezelfde prijzen kunt verkopen. Aangezien de staat zo'n belangrijke factor is wanneer mensen oude meubels kopen, kan het moeilijk zijn om ze ergens anders dan persoonlijk te verkopen of te kopen, maar het is niet onmogelijk. Neem bijvoorbeeld elk van deze online retailers, die het proces supergemakkelijk maken:

  • Chairish - Chairish is een geweldige online verkoper van antiek en vintage goederen waar u ook kunt verkopen. Meld u aan voor een gratis afzenderlidmaatschap om maximaal 9 artikelen te koop aan te bieden of een gratis professioneel lidmaatschap om meer dan 10 aanbiedingen toe te voegen.
  • Love Antiques - Love Antiques, een Britse antiekmarktplaats, host producten van antiekhandelaren over de hele wereld. Hoewel het een geweldige plek is om Victoriaanse meubels te vinden, is het niet geweldig voor verkopers, omdat je je alleen kunt registreren om te verkopen als je een officiële antiekhandelaar bent.
  • 1st Dibs - Een andere geweldige online antiekmarktplaats is 1st Dibs. 1st Dibs staat vooral bekend om de hoogwaardige antieke meubels die het verkoopt, evenals het moderne digitale ontwerp. U kunt echter niet als onafhankelijk persoon via hen verkopen, aangezien zij alleen antiekhandelaren als verkopers accepteren.
  • Hunt Vintage - Een in Glasgow gevestigde antiek- en vintagewinkel is Hunt Vintage, die een kleine selectie Victoriaanse goederen aanbiedt. Als u een professionele handelaar bent, kunt u uw artikelen ook via hun platform aanbieden.

eBay en Etsy zijn extra opties voor zowel kopen als verkopen, maar houd er rekening mee dat je verzendkosten snel kunnen oplopen, dus je moet deze meenemen in je prijzen.

Victoriaanse meubelprijs- en identificatiegidsen

Visueel gezien is de Victoriaanse esthetiek bekend dankzij de enorme populariteit van tv-shows en films die zich afspelen aan het einde van de 19e eeuw. Maar zelfs het mooiste salontafelboek over Victoriaanse meubels is niet zo nuttig als een prijsgids kan zijn.

Gebruik deze prijs- en identificatiegidsen van toonaangevend expert John Andrews voor meer informatie over hoeveel u uw Victoriaanse stoelen moet verkopen en hoeveel te veel is om aan één stoel uit te geven:

  • De prijsgids voor Victoriaanse meubels door John Andrews
  • Victoriaanse en Edwardiaanse meubels: prijsgids en redenen voor waarde door John Andrews
  • De prijsgids voor Victoriaanse, Edwardiaanse en meubelen uit de jaren 1920, 1860-1930 door John Andrews

Naast deze Victoriaanse specifieke prijsgidsen zijn er nog tal van andere prijs- en identificatiegidsen voor antiek meubilair die u kunt verkennen.

Omring jezelf met Victoriaanse stijl

Victoriaanse stoelen zijn een geweldig compromis voor antiekliefhebbers over de hele wereld, omdat ze de iconische esthetiek combineren met iets superpraktisch. Hoewel ze misschien een deel van je kostbare woonkamerruimte in beslag nemen, zullen ze al snel je nieuwe favoriete plek worden om lekker weg te kruipen en je favoriete historische drama's te bekijken.

Aanbevolen: