Hoe zich te ontdoen van wolluizen: 8 bewezen methoden

Inhoudsopgave:

Hoe zich te ontdoen van wolluizen: 8 bewezen methoden
Hoe zich te ontdoen van wolluizen: 8 bewezen methoden
Anonim
Mealybugs op plantentak
Mealybugs op plantentak

Planten besmet met wolluizen? Ik weet dat je gefrustreerd bent, maar geef niet op! Tenzij uw planten ernstig besmet zijn, is de kans groot dat u ze kunt redden. Mealybugs (Pseudococcidae) zijn vervelende kleine sapzuigende insecten die ernstige schade aan planten kunnen toebrengen. Ze zijn ook een veelvoorkomend probleem voor kamerplanten, kasplanten en buitenplanten in warme klimaten. Ontdek wat u kunt doen om uw planten van deze indringers te bevrijden en hoe u de kans op toekomstige wolluisbesmettingen kunt minimaliseren zodra u ze kwijt bent.

Verifieer de besmetting met wolluizen

Weet je zeker dat je met wolluizen te maken hebt? Mealybugs zijn meestal lichtroze of geel, maar kunnen wit lijken omdat ze vaak bedekt zijn met witte ranken waardoor ze een katoenachtig uiterlijk krijgen. Het zijn kleine (meestal ongeveer 1/8 inch lange) ovaalvormige insecten, maar laat je niet voor de gek houden door hun formaat. Ze nestelen zich graag op planten en kunnen veel schade aanrichten.

  • Mealybugs gebruiken hun doordringende monddelen om het sap uit het type plant waarop ze staan te zuigen, waardoor hun bladeren worden beschadigd of zelfs vernietigd.
  • Ze produceren ook kleverige honingdauw die aan de bladeren van planten blijft kleven en roetachtige schimmel aantrekt en leidt tot schimmel-insectengal.

8 manieren om van wolluis af te komen

Zijn je vermoedens nu bevestigd? Als dat zo is, wacht dan niet langer! Isoleer indien mogelijk alle aangetaste planten terwijl u ze behandelt, om te voorkomen dat wolluizen zich naar andere planten verspreiden. Er zijn verschillende manieren om met wolluizen om te gaan. Hoe eerder u begint, hoe beter.

Pak ze van de aangetaste planten

Tenzij een plant volledig besmet is met wolluizen, kun je ze met de hand uit je planten plukken om ze te verwijderen. Dit lijkt misschien vies, maar het is een goede natuurlijke optie die zal werken. Zorg ervoor dat u handschoenen draagt als u dit doet. Zet ze niet zomaar buiten, want dan besmetten ze iets anders. Het is het beste om ze plat te drukken of in een bak met zeepsop te laten vallen, zodat ze kunnen verdrinken.

Dep een alcoholoplossing op wolluis

Als je het niet kunt opbrengen om wolluizen van je plant te plukken, kun je ervoor kiezen om ontsmettingsalcohol (gewone huishoudalcohol zoals je die bij de drogisterij koopt) te gebruiken. Dep de ontsmettingsalcohol rechtstreeks op de insecten met een wattenstaafje. Zorg ervoor dat de alcohol niet rechtstreeks in contact komt met de plant zelf, omdat deze de plant kan beschadigen.

Snoei aangetaste bladeren of takken

Als de besmetting met wolluizen beperkt lijkt tot slechts een paar bladeren of takken van aangetaste planten, kun je de meest aangetaste planten wegsnoeien en vernietigen. Als u dit doet, neem dan de tijd om de hele plant visueel te inspecteren. Het idee is om te kijken of er ergens anders dwalende wolluizen zijn die geplukt moeten worden of gedept moeten worden met alcohol.

Spuit insecten en bladeren met neemolie

Het besproeien van aangetaste bladeren met neemolie of een ander type tuinbouwoliespray kan helpen bij het wegwerken van wolluizen. Als u deze route volgt, moet u ervoor zorgen dat u de insecten grondig insmeert met spray. Het is een goed idee om de bladeren ook grondig te bedekken wanneer je tuinbouwolie aanbrengt, omdat het kan dienen als een organisch ongediertebestrijder om te voorkomen dat ander ongedierte de plant besmet.

Blast planten met hogedruk waternevel

Een andere optie is om de plant een paar dagen achter elkaar meerdere keren per dag met een hogedrukwaterstroom uit een slang te besproeien. Dit is een betere optie voor buitenplanten dan kamerplanten. Bij relatief kleine kamerplanten wil je dit niet doen, omdat het water ze kan beschadigen. Hiervoor moet je de kamerplanten meerdere keren mee naar buiten nemen. Afhankelijk van de plant en de weersomstandigheden kan dit schadelijk zijn voor de plant.

Doe planten met insectendodende zeep

Je kunt wolluizen ook verwijderen door de plant te besproeien met insectendodende zeep. Bij ernstige plagen is dit de beste plek om te beginnen. Sommige bronnen stellen voor om voor dit doel uw eigen oplossing te maken door afwasmiddel met water te mengen. Dit kan wolluizen doden, maar het kan ook je planten beschadigen en nuttige insecten doden. Omdat je wolluizen wilt verwijderen om je planten te beschermen, is het een betere optie om in de handel verkrijgbare insectendodende zeep te kopen bij een tuincentrum.

Behandel de bodem met insecticide

Bij ernstige problemen kun je insecticiden aanbrengen op de grond waarin de aangetaste planten worden beschermd. Sommige universitaire voorlichtingsdiensten raden aan om voor dit doel systemisch een insecticide toe te passen dat dinotefuran bevat. Dit doodt de wolluizen op je planten niet onmiddellijk, maar helpt ze op de lange termijn onder controle te houden. Voordat u deze stof gebruikt, moet u zich ervan bewust zijn dat deze giftig is voor bijen en andere nuttige insecten.

Weet wanneer je wanneer moet zeggen

Ik weet dat het niet gemakkelijk te accepteren is, maar niet alle planten kunnen worden gered van wolluisplagen. Als de bovenstaande methoden niet werken - of als uw plant zo onder de wolluizen zit dat het niet eens de moeite waard is om te proberen - moet u de plant verwijderen (samen met de insecten die hem besmetten). Wees niet ontmoedigd als het zover komt. Het kan uiterst moeilijk zijn om wolluizen te elimineren zodra ze erin slagen een plant zwaar te besmetten.

Mealybugs, plantenziekte wit insect
Mealybugs, plantenziekte wit insect

Hoe zit het met azijn?

Sommige bronnen suggereren het gebruik van azijn om wolluizen te doden. Technisch gezien kan dit werken, maar ik raad het niet aan omdat het planten kan beschadigen en de zuurgraad van de bodem kan veranderen. Azijn is zo waarschijnlijk dat het planten beschadigt dat het feitelijk als herbicide wordt gebruikt. Herbicide azijn is sterker dan de azijn die je in huis hebt, maar dat betekent niet dat azijn voor thuisgebruik je planten niet kan schaden, zelfs als je het verdunt. Het is vooral gevaarlijk voor jonge of kleine planten, maar ook voor planten die zich in reeds verzwakte omstandigheden bevinden. Er zijn zoveel betere opties om wolluis te bestrijden. Breng je planten niet in gevaar door op deze manier azijn te gebruiken.

Ideeën om wolluis weg te houden

Om toekomstige ernstige plagen te voorkomen, inspecteert u uw kamerplanten, kasplanten en tuin bij warm weer regelmatig, zodat u resoluut kunt optreden om wolluizen te verwijderen bij het eerste teken van besmetting. Zolang je ze vangt voordat ze zich verspreiden, zou je ze moeten kunnen verwijderen en je planten kunnen redden. Wees tijdens de zomer ook ijverig in het zoeken naar wolluizen op buitenplanten. Als je planten gaat kopen om mee naar huis te nemen, kijk dan goed naar de bladeren om er zeker van te zijn dat je geen indringers meeneemt – in de vorm van wolluizen of ander ongedierte in de tuin – voor de rit.

Aanbevolen: