Oude mijnbouwapparatuur: antieke verzamelgids

Inhoudsopgave:

Oude mijnbouwapparatuur: antieke verzamelgids
Oude mijnbouwapparatuur: antieke verzamelgids
Anonim
Mijnwerkers en mijntunnel, Williams' creek, Cariboo, British Columbia, Victoriaans, 19e eeuw
Mijnwerkers en mijntunnel, Williams' creek, Cariboo, British Columbia, Victoriaans, 19e eeuw

Met legioenen basisschoolleerlingen die elk jaar door pannen met zand en slib zoeken, is de fascinatie voor de mijnbouw uit de oude wereld die de aanzet gaf tot Charlie Chaplins The Gold Rush niet verdwenen. Oude mijnbouwapparatuur en veelgebruikte artefacten uit deze prospectieperiode hebben hun weg gevonden naar antiekwinkels en veilingen door het hele land, wachtend op geïntrigeerde kopers om ze te vinden.

Oude mijnbouwapparatuur om te verzamelen

Terwijl de aarde op zoek gaat naar nuttige materialen al duizenden jaren bestaat, begon het begin van de industriële mijnbouw pas in de 19eeeuw. Van de steenkoolwinning aan de Amerikaanse oostkust tot de verschillende Gold Rushes die aan beide kanten van het land plaatsvonden, de stereotiepe mijnwerkers waarover mensen in de geschiedenisles leren, kwamen in deze tijd naar voren.

Aangezien deze periode vóór de gemechaniseerde mijnbouw lag, werd er veel handgereedschap en kale uitrusting gebruikt om verder in de grond te graven. Met zeer weinig veiligheidsmaatregelen en – tientallen jaren lang – geen elektriciteit, was mijnbouw niet alleen een gevaarlijke activiteit, maar ook vaak een dodelijke activiteit. De artefacten uit deze klus getuigen van hoe moeilijk mijnbouw kan zijn.

Mijnbouwhandgereedschap

Mijnwerkerstoolkit in het verleden, houtgravures, gepubliceerd in 1893
Mijnwerkerstoolkit in het verleden, houtgravures, gepubliceerd in 1893

Handgereedschap vormde de basis voor de historische mijnbouw; zonder het handgereedschap zou de mijnbouw zoals je die vandaag de dag kent niet bestaan. Hoewel de mijnbouw van edelstenen misschien wel de meest glamoureuze vorm van historische mijnbouw is, kwam de mijnbouw van steenkool (en andere diepgewortelde materialen) veel vaker voor dan de goudkoorts die om de paar jaar de kop opstak.

Om niet alleen grondstoffen te oogsten, maar ook verder in de mijnen te graven en de premie te verwijderen, gebruikten mijnwerkers een verzameling handgereedschap. De meest voorkomende gereedschappen die je in het arsenaal van een mijnwerker kon vinden, waren:

  • Mandrill, ook wel mijnhouweel genoemd
  • Mallet
  • Schop
  • Wig
  • Beitel
  • Hamer

Explosieven

Antieke mijnwerkersstraalmachine
Antieke mijnwerkersstraalmachine

Misschien wel het meest opwindende type uitrusting dat in historische mijnbouwpraktijken werd gebruikt, waren explosieven. Hoewel het niet heel gebruikelijk is om zelf levende of dode explosieven uit oude mijnen te vinden, kun je wel exploderende kappen, dynamietdozen, zekeringsleidingen en meer vinden. Ga echter niet op zoek naar oude dynamietstaven bij uw plaatselijke antiekwinkel. Hoewel ze de hele tijd in de historische mijnbouw worden gebruikt, worden gevaarlijke explosieven niet voor de verkoop gemaakt, en het meest opwindende item dat je kunt vinden is waarschijnlijk de explosiedoos die de explosies veroorzaakte.

Transportuitrusting

Victoriaanse mijnwerker die een mijnkar voortduwt
Victoriaanse mijnwerker die een mijnkar voortduwt

Het was absoluut noodzakelijk dat mijnwerkers hun goederen snel van diep in de mijnen naar de oppervlakte konden transporteren; de winst was afhankelijk van het feit dat deze gestage stroom te allen tijde operationeel bleef. Zo werd er een standaardsysteem van ertskarren ontwikkeld waarmee mijnwerkers sporen legden terwijl ze dieper in de aarde groeven, hun waren weer naar de oppervlakte brachten en ze weer naar beneden reden in een schijnbaar nooit eindigend proces. Deze ertskarren zijn er in verschillende maten, maar hebben allemaal een algemeen herkenbare vorm. Dat gezegd hebbende, deze metalen bakken op wielen zijn behoorlijk zwaar, dus verzamelaars moeten hogere kosten betalen om deze transportschepen naar hun huis te vervoeren dan voor andere mijnbouwverzamelobjecten.

Verlichtingsapparatuur

Antieke handgemaakte gesmeed ijzeren mijnwerkerslamp licht Tommy Stick koperen wrap handgreep met antieke kaars c1800s
Antieke handgemaakte gesmeed ijzeren mijnwerkerslamp licht Tommy Stick koperen wrap handgreep met antieke kaars c1800s

Aangezien de mijnbouw bijna altijd ondergronds werd uitgevoerd, was verlichting een serieus probleem waarmee mijnwerkers te maken kregen. Voordat eind 19e eeuw elektriciteit in de mijnen werd gebracht, moesten mijnwerkers het doen met vlammen die minder opbrengst opleverden en gevaarlijker waren in het gebruik. Ondanks hun twijfelachtige veiligheid behoren deze artefacten tot de meest verzamelbare van het stel, en er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten en stijlen bewaard gebleven.

Oorspronkelijk waren kaarsen de belangrijkste lichtbron in de mijnen, en ze werden bevestigd aan mijnkaarsen - een stuk metaal dat de kaarsen en hun voet stevig vasthield. Kaarsen maakten eind 19deen begin 20de eeuw plaats voor carbidelampen. Dit type lamp brandde een helderder wit licht dankzij een reactie tussen calciumcarbide en water, en de mijnbouwindustrie nam dit voorbeeld over en ontwikkelde later stabiele veiligheidslampen die hielpen de duisternis op afstand te houden.

Enkele van de belangrijkste fabrikanten van deze carbidelampen waren:

  • Baldwin
  • Auto-Lite
  • Shanklin
  • Dewar
  • Wolf

Hoeveel kost oude mijnbouwapparatuur?

Over het algemeen is antieke en vintage mijnbouwapparatuur vrij schaars, dus het kan voor beginnende verzamelaars een lastig verzamelobject zijn om aan te komen. Als gevolg hiervan zullen de meeste voorwerpen die uit historische mijnsites worden teruggevonden een bescheiden monetaire investering vergen, gemiddeld ergens tussen de $35 en $300. Papieren ephemera en kleinere voorwerpen, zoals materiaaldozen, zullen aan de goedkopere kant van het spectrum terechtkomen, terwijl grotere voorwerpen, zoals ertskarren, aan de bovenkant zullen belanden. Neem bijvoorbeeld dit assortiment antieke en vintage mijnbouwapparatuur:

  • Vintage mijnbouwhamer en twee beitels - Verkocht voor $ 46,95
  • Antique Jewel Coal Company mijn nr. 1 pikhouweel en hamer - Verkocht voor ongeveer $ 49,99
  • Vintage messing gereedschapsidentificatienummer fobs - Verkocht voor $125
  • Explosievendoos van American Cyanamid Company, circa 1920 - Verkocht voor $ 195

Van alle soorten oude mijnbouwapparatuur die je kunt verzamelen, zijn mijnwerkerslampen veruit het meest waardevol en gemakkelijk te vinden. Van hoge veiligheidslampen tot carbidelampen met de hoeden waaraan ze zijn bevestigd, deze verlichtingsverzamelobjecten worden vaak tussen de $ 50 en $ 250 verkocht. Zelfs de meest versleten en smerige voorbeelden kunnen er nog steeds honderd of twee opleveren. Dit zijn bijvoorbeeld slechts een paar van de oude mijnbouwlampen die onlangs op een veiling zijn verkocht:

  • Antieke Wolf toegestane veiligheidslamp - Verkocht voor $ 149,95
  • Ashmead-carbidelamp uit het begin van de 20e eeuw - Verkocht voor $ 151,49
  • Antieke John Mills & Sons veiligheidslamp - Verkocht voor $ 167,50
  • Antieke Trethaway Bros. pick-lamp uit circa 1920 - Verkocht voor $ 221,38

Beste plaatsen om antieke en vintage mijnbouwapparatuur te kopen

Als je ergens in de buurt van een oude mijn woont, is de kans groot dat een plaatselijke antiekwinkel of winkel enkele voorwerpen uit de oude mijnen van de stad te koop heeft. Deze oude mijnwerktuigen hebben de neiging zich op te hopen in de directe omgeving van de mijnen, dus als je bijvoorbeeld ergens in de buurt van West Virginia of Pennsylvania bent, moet je even de tijd nemen om de plaatselijke winkels te verkennen.

Hoogstwaarschijnlijk woont u niet in de buurt van een oude mijn, dus uw toegang tot het vinden van deze goederen is vrij beperkt tot wat u online kunt vinden. Gelukkig zijn er een paar plaatsen waar je dit antiek snel te koop kunt vinden:

  • AntiqBuyer - AntiqBuyer is een online verkoper die antiek uit het Gold Rush-tijdperk koopt en verkoopt, inclusief artikelen met betrekking tot explosies, verlichting en meer.
  • Ruxton's Trading Post - Ruxton's Trading Post is een antiekhandelaar uit Colorado, gespecialiseerd in de verkoop van cowboy- en inheemse artefacten. Hiertoe behoort een verzameling mijnbouwtransportapparatuur.
  • eBay - Hoewel eBay een enorme, voortdurend wisselende inventaris van mijnbouwgoederen heeft, is het moeilijk om de leeftijd ervan te verifiëren via het onafhankelijke, op verkopers gebaseerde platform. U moet dus extra voorzichtig en communicatief zijn met potentiële verkopers.
  • Etsy - Naast eBay is Etsy een soortgelijke (zij het bijgewerkte) verkopersmarktplaats die steeds meer bekend is geworden vanwege zijn antieke en vintage goederen. Niet zo robuust als de catalogus van eBay, maar ook niets om aan te snuffelen. Etsy is gemakkelijk te kopen en door te bladeren, waardoor het een geweldige optie is voor mensen die snel een aankoop willen doen.

Hulpbronnen om u te helpen dieper te graven

Als je meer wilt weten over oude mijnverzamelobjecten en misschien enkele zeldzame vondsten van dichtbij wilt zien, dan is dit een gevarieerd assortiment aan bronnen die je kunt overwegen:

  • Antieke mijnbouwapparatuur en verzamelobjecten door Ron Bommarito en David W. Pearson - Dit is een fundamentele tekst voor iedereen die meer wil weten over de vele artefacten uit historische mijnen die mensen graag verzamelen.
  • Mijnen en aanverwante uitrusting op Smokstak - Gehost op Smokstak is een forum gevuld met individuele discussies over historische mijnen en de daarin gevonden uitrusting. Verzamelaars, professionals en geïnteresseerden kunnen allemaal deelnemen aan deze unieke gesprekken en onderweg meer leren.
  • Het World Museum of Mining - Het World Museum of Mining, gelegen in Butte, Montana, biedt rondleidingen door oude mijnen in de omgeving en herbergt verschillende tentoonstellingen die het leven en de ervaringen van de mijnsteden in de regio belichten. Het is een geweldige toeristische bestemming. Je kunt ook hun spooktocht volgen en zien welke geesten en geesten er ondergronds op de loer liggen.

Strike it rich op oude mijnbouwapparatuur

Hoewel de dagen van de hartelijke goudzoeker misschien voorbij zijn, betekent dat niet dat je hem niet op je eigen manier rijk kunt maken door het verzamelen en verkopen van oude mijnbouwapparatuur die wordt gebruikt om steenkool, goud en andere grondstoffen te oogsten De kostbare mineralen van de aarde. Met een opvallend industrieel uiterlijk en een hoge dollarwaarde zijn oude mijnartefacten een must-have voor gepassioneerde verzamelaars van de arbeiderslevensstijl.

Aanbevolen: