Verzamelgids voor antieke wapens

Inhoudsopgave:

Verzamelgids voor antieke wapens
Verzamelgids voor antieke wapens
Anonim
.44 Smith en Wesson enkelwerkend revolvergeweer
.44 Smith en Wesson enkelwerkend revolvergeweer

Je hoeft geen historische re-enactor of een grijze buitenmens te zijn om waardering te hebben voor historische vuurwapens. Verzamelaars van antieke wapens zijn er eigenlijk in alle soorten en maten. Wat misschien verrassend, maar geruststellend voor u is, is het feit dat veel verzamelaars geen opgeleide vuurwapenspecialisten zijn en ook niet voor recreatief/sportdoeleinden jagen, maar dat zij het leuk vinden om deze wapens te verzamelen omdat het hen vreugde schenkt. Dus als je je niet op je gemak voelt met het verzamelen van antieke wapens, dan is dit je kans om met je hoofd in de fascinerende wereld van het verzamelen van wapens te duiken.

Soorten verzamelwapens

Er zijn veel verschillende soorten verzamelwapens, en verzamelaars van antieke wapens vinden het leuk om op een aantal van de volgende typen te jagen.

Westerse vuurwapens

Als het gaat om het verzamelen van antieke wapens, zijn westerse vuurwapens vaak degene die als eerste in de gedachten van mensen opkomen. Gezien Amerika's obsessie met de archetypische cowboy is het geen verrassing dat deze geweren en pistolen die naar de grens werden gebracht, vandaag de dag vuurwapenverzamelaars zouden fascineren. De meest wenselijke van deze wapens zijn meestal gemaakt tussen de jaren 1870 en 1910, waarbij fabrikanten als Winchester en Colt de meest prominente waren.

Militaire vuurwapens

Militaire vuurwapens zijn altijd heel wenselijk geweest voor wapenverzamelaars, vooral als bewezen is dat de wapens zijn gebruikt tijdens een groot conflict en/of toebehoorden aan/werden gebruikt door een beroemd figuur. Deze verzamelbare vuurwapens zijn niet beperkt tot een specifieke periode of regio, hoewel de Europese en Amerikaanse dienstvuurwapens uit grote conflicten zoals de Amerikaanse Burgeroorlog, de Eerste en Tweede Wereldoorlog en de oorlog in Vietnam doorgaans voor de hoogste prijzen worden verkocht.

Moderne verzamelwapens

Hoewel deze wapens technisch gezien geen antiek zijn, moeten ze in overweging worden genomen als je het over de vuurwapenhandel hebt. Deze wapens zijn meestal in beperkte aantallen verkrijgbaar, vanwege speciale ontwerpen, functies of partnerschappen. Deze vuurwapens kunnen voor enorm fluctuerende bedragen worden verkocht, omdat hun wederverkoopprijzen allemaal afhankelijk zijn van het type verzamelaars dat op dat moment door de inventarissen bladert.

Pistolen

Hoewel ze niet dezelfde culturele eerbied koesteren als historische geweren, zijn antieke pistolen prachtige bezienswaardigheden om te zien en zullen verzamelaars een aardige cent betalen om ze in hun handen te hebben. Het duurste antieke wapen dat ooit op een veiling is verkocht, werd in 2021 zelfs verkocht voor $ 6,03 miljoen. Het wapen in kwestie was een Colt-revolver met één actie, eigendom van Pat Garret en werd gebruikt om de beruchte outlaw, Billy the Kid, te doden. Natuurlijk laat deze verkoop zien hoe veel van deze categorieën (westerse vuurwapens, militaire vuurwapens en pistolen) elkaar kunnen overlappen en zo een krachtige financiële klap kunnen uitdelen.

Muzzleloaders

Muzzleloaders kunnen verwijzen naar een willekeurig aantal zwartkruitwapens die vanaf de voorkant van de loop worden geladen, maar in verzameltermen worden ze vaak gebruikt om te verwijzen naar geweren en handvuurwapens die aan de voorkant zijn geladen. Deze wapentechnologie dateert van vóór alle andere ontwikkelingen en werd praktisch voltooid door buskruit in de loop te gieten en een projectiel erachter in het wapen te duwen, een lont aan te steken en de explosieve reactie het projectiel te laten lanceren. Maar zelfs nadat op zichzelf staande projectielen waren uitgevonden, werden er nog steeds geweren en pistolen met muzzleloading geproduceerd. Maar hoe ouder de antieke muzzleloader, hoe groter de potentiële uitbetaling.

Populaire antieke wapenmerken om te verzamelen

Verzamelaars verzamelen niet alleen per type vuurwapen, maar ook per merk. Enkele van de meer verzamelbare merken antieke wapens zijn:

Veulen

Colt Pistols zijn een van de beste vuurwapens die je in je antieke collectie kunt hebben. De pistolen van Samuel Colt zijn legendarisch onder vuurwapenverzamelaars, en hoewel er in de 19e eeuw honderden verschillende soorten Colt-pistolen zijn uitgebracht, zijn de meest zeldzame daarvan gemaakt tijdens Colts leven (1830-1860). Toch werd de Colt Single Action Army-revolver, beter bekend als de 'vredestichter' en het meest geliefde wapen van antieke verzamelaars, pas in 1872 uitgebracht. Deze iconische revolver met lange loop werd gebruikt door zowel bandieten als politieagenten in de Verenigde Staten, en kan duizenden dollars opbrengen op een veiling. In feite kunnen Colt SAA's van de eerste generatie in verschillende staten voor ergens tussen de $ 5.000 en $ 50.000 worden verkocht, afhankelijk van hun herkomst en staat. Neem bijvoorbeeld deze Calvary Colt SAA uit 1877, die op een veiling voor $ 30.000 wordt aangeboden.

Winchester

Een andere belangrijke Amerikaanse vuurwapenfabrikant is de Winchester Repeating Rifle Company, die voor het eerst werd gelanceerd in de onmiddellijke naoorlogse periode. Dit bedrijf staat vooral bekend om zijn serie repeteergeweren. De meest populaire daarvan is natuurlijk het 'geweer dat het Westen heeft gewonnen', oftewel het Winchester 1873-geweer met hefboomwerking. Je kunt meerdere generaties van dit geweer, en vele andere Winchester-geweren met hefboomwerking, op een veiling vinden. Als het ware zullen geweren van de eerste generatie altijd meer waard zijn dan hun latere tegenhangers. Antieke Winchesters-geweren, geweren met hefboomwerking en jachtgeweren worden echter door velen in de verzamelaarsgemeenschap beschouwd als de meest waardevolle antieke wapens van de 19e eeuw. Winchester-vuurwapens staan bekend om hun extreem lange levensduur, die veel langer meegaat dan de wapens van verschillende concurrenten, en om het uitgebreide aantal manieren waarop klanten hun Winchester-geweren door de jaren heen konden aanpassen.

Volgens Rock Island Auctions, een gerenommeerd veilingbedrijf dat gespecialiseerd is in historische wapens, dragen deze twee factoren in belangrijke mate bij aan de hoge marktwaarden van het merk. Echter, de reputatie van Winchester vanwege de krankzinnige beoordelingswaarden van hun product (zoals dit Winchester 1886-geweer dat voor maar liefst $ 1 werd verkocht).25 miljoen), zijn er nog steeds een flink aantal betaalbare Winchester's op de markt met prijzen in de lagere duizenden, zoals deze Winchester 1873 die voor $ 3.450 werd verkocht. Dus als het gaat om het zoeken naar een antieke Winchester, heb je heb een enorme prijsklasse (lagere duizenden tot honderdduizenden dollars) om mee te werken.

Deringer

Van de vele mensen die president Andrew Lincoln tijdens zijn leven misschien wel te pakken had gehad, zou Henry Deringer misschien wel aan de top hebben gestaan, aangezien het zijn Deringer-zakpistool was waarmee John Wilkes Booth Lincoln in 1865 vermoordde. De opmerkelijke wapensmid uit Philadelphia, Henry Deringer, bracht zijn gelijknamige zakpistool voor het eerst uit in de jaren 1820, en het was vooral populair onder de ne'er-do-wells van die periode. Dankzij het compacte formaat vonden zowel criminelen als vrouwen Deringer-pistolen een geweldige vorm van bescherming tijdens hun dagelijkse escapades. In de nasleep van de moord op Lincoln en de groeiende fascinatie van het publiek voor het beruchte pistool, begonnen verschillende andere vuurwapenfabrikanten hun eigen versies te produceren, wat de weg vrijmaakte voor Deringer om de controle over de markt te verliezen. Vanwege hun compacte formaat en ontwerp van enkelschots tot viervoudig schot, worden deze pistolen op veilingen niet voor substantiële bedragen verkocht (meestal gemiddeld slechts tussen de $ 500 en $ 2.000).

Browning

The Browning Arms Company is een van deze naoorlogse vuurwapenbedrijven die naam heeft gemaakt op de Amerikaanse markt. Helaas voor beginnende vuurwapenverzamelaars kan het verzamelen van antieke Brownings een beetje moeilijk zijn. Zoals hun website zelfs toegeeft: "Het begrijpen van de productgeschiedenis van Browning kan verwarrend zijn." Dit komt omdat de gebroeders Browning die het bedrijf hebben opgericht zelf productieve ontwerpers waren en gedurende de 19e eeuw meerdere patenten hadden aangevraagd voor nieuwe vuurwapentechnologie. Toch werden deze patenten vaak verkocht aan andere fabrikanten, zoals Winchester, en werden ze gebruikt om vuurwapens te maken onder de naam van een concurrent. Het is dus belangrijk om heel voorzichtig te zijn bij het kopen en verkopen van antieke Brownings, en voor meer informatie kunt u het beste contact opnemen met iemand die gespecialiseerd is in Browning-wapens, zoals mensen die lid zijn van de Browning Collectors Association.

Ondanks de creatieve geesten achter het merk die met hun ontwerpen de 19e-eeuwse vuurwapentechnologie vooruitstreven, heeft het merk onder verzamelaars niet dezelfde reputatie als hun tijdgenoten. Antieke Brownings worden dus vaak voor merkbaar minder verkocht dan bijvoorbeeld Winchesters of Colts. Het is behoorlijk moeilijk om op de huidige markt een antieke Browning te koop te vinden, maar degenen die je kunt vinden uit de 19e en vroege 20e eeuw zijn meestal wapens van concurrerende merken, gebouwd met behulp van Browning-ontwerpen, en worden vermeld in de lage tot middenduizenden. Dit door Browning ontworpen Winchester-geweer met hefboomwerking uit 1887 wordt bijvoorbeeld aangeboden voor $ 2.175.

Smith & Wesson

Smith & Wesson is een kracht waarmee rekening moet worden gehouden in de vuurwapengemeenschap, en het partnerschap dat productiemagnaat werd, begon voor het eerst in 1852. Onder leiding van Horace Smith en D. B. Wesson bracht het bedrijf aanvankelijk een reeks vuurwapens uit waarvan de op zichzelf staande projectielmogelijkheden slagwapens tot het verleden maakten. Hoewel deze Smith & Wesson-revolvers niet hetzelfde ontzag met zich meedragen als Colt-revolvers, zijn ze nog steeds zeer verzamelbaar op de vuurwapenmarkt. Misschien wel de meest waardevolle hiervan zijn de Model 3s, die voor een paar duizend dollar kunnen worden verkocht, zoals dit model 3 met lange band uit 1907, dat op een veiling voor iets meer dan $ 12.500 wordt aangeboden.

De do's en don'ts bij het kopen en verkopen van antieke wapens

In tegenstelling tot sommige meer nichemarkten voor verzamelaars, is de handel in antieke vuurwapens een serieuze zaak, die vaak hoge uitbetalingen en een rijke geschiedenis met zich meebrengt. Maar dankzij de eeuwenlange wapenproductie en de miljoenen wapens die zijn geproduceerd, is er echt een geoefend oog nodig om de waarde van een stuk volledig te kunnen inschatten. In dat opzicht is het absoluut essentieel dat u een antiek wapen dat u overweegt te verkopen, door een specialist laat taxeren. Zij kunnen u precies vertellen in welke staat uw wapen zich bevindt, en kunnen u misschien ook wat meer informatie geven over het verleden ervan.

Bovendien, als je van plan bent antieke wapens te kopen, zou je eerste voorrecht moeten zijn om het wapen persoonlijk te zien. Als u dat niet kunt, moet u zoveel mogelijk informatie verzamelen over een aantal specifieke factoren, zodat u beter kunt begrijpen of hun verwachte waarde wel of niet overeenkomt met het product zelf. Enkele van de belangrijke dingen waar u op moet letten zijn onder meer:

  • Beoordeel hoeveel afwerking er nog over is- De afwerking van een antiek vuurwapen is niet noodzakelijkerwijs iets dat een beginneling zal kunnen beoordelen, maar bepaalde wapens kunnen overduidelijk donker zijn -getinte afwerkingen waarvan de verslechtering met het blote oog duidelijk zichtbaar is. Hoe meer afwerking er over is op een antiek wapen, hoe hoger het waard is.
  • Controleer of het is hersteld - Je moet altijd controleren of er een restauratiegeschiedenis op het wapen staat, aangezien restauratie niet altijd een significante impact zal hebben, maar de introductie van moderne vervangende stukken voor het wapen zal.
  • Kijk of het nog steeds operationeel is - Een andere belangrijke factor waar niet iedereen aan denkt, is of het wapen al dan niet kan worden gebruikt. Verzamelaars variëren in voorkeur, maar het is belangrijk om te weten wanneer je een wapen koopt of verkoopt, of het volledig operationeel is.
  • Zorg ervoor dat het antiek is - Interessant genoeg is er een moeilijk onderscheid tussen wat als antiek vuurwapen wordt beschouwd en wat als vintage wordt beschouwd. Momenteel bestempelt de National Firearms Act van de Verenigde Staten antieke vuurwapens als wapens die in of vóór 1898 zijn gemaakt, dus als u een wapen te koop labelt of op zoek bent naar een antiek vuurwapen om te kopen, moet u ervoor zorgen dat het dateert van vóór 1898. 1898.

Verenigingen en websites voor antieke wapenverzamelaars

Een geweldige manier om andere verzamelaars te ontmoeten is door betrokken te raken bij een antieke wapenclub of vereniging, of lid te worden van een online community. Er zijn niet alleen talloze antieke wapens om te verzamelen, maar ook een overvloed aan historische vuurwapenmemorabilia waar je jezelf in kunt onderdompelen. Hier zijn enkele plaatsen waar u naartoe kunt gaan om uw liefde voor antieke vuurwapens te delen:

  • Antique and Collectible Firearms and Militaria Headquarters is een enorme site voor verzamelaars. Het bevat alles, van shows door het hele land tot informatie over markeringen, huidige waarden en productiedata. Er is een gebied om te kopen en verkopen, en een aangesloten site genaamd Arms Collectors, die een forum bevat waar een nieuwe verzamelaar informatie kan krijgen, en ervaren verzamelaars kunnen socialiseren.
  • De Cowboy Mounted Shooting Association ondersteunt wedstrijden en shows die de technieken benadrukken die de mannen van het Westen gebruikten: het nauwkeurig kunnen schieten vanaf een bewegend paard, en de gebruikte wapens zijn enkelwerkende revolvers, zoals die gebruikt worden in het oude Westen.
  • De National Muzzle Loading Rifle Association zet zich in voor het behoud van de geschiedenis en het gebruik van mondingsladers. Ze sponsoren wedstrijden, jacht, wapenproductie en veiligheid, historische heropvoeringen, kamperen en andere programma's.
  • De Colt Collectors Association is voor verzamelaars van antieke Colt-vuurwapens. Het heeft momenteel meer dan 2.400 leden van over de hele wereld. Leden blijven op de hoogte van wat er in de wereld van Colt gebeurt met een tijdschrift dat elk kwartaal verschijnt.
  • De Smith and Wesson Collectors Association werd opgericht in 1964 en is de oudste gespecialiseerde verzamelaarsvereniging in de Verenigde Staten. De vereniging stelt dat haar hoofddoel het behoud van de geschiedenis van Smith en Wesson is.
  • De Winchester Collector's Website staat vol met informatie over de geschiedenis, waarde en soorten Winchester-wapens.

Waar te beginnen met verzamelen

Antieke vuurwapens zijn zo populair dat er talloze websites zijn die gespecialiseerd zijn in de verkoop ervan. Zelfs antieke reproducties van wapens zijn zeer verzamelbaar en gewild. Zoals bij elk antiek of vintage verzamelobject moet u eerst onderzoek doen voordat u een prijs bepa alt. Bezoek lokale winkels die gespecialiseerd zijn in antieke wapens en praat met hun eigenaar(s) om te zien welke inventaris ze gewoonlijk hebben en of ze in de toekomst iets voor je kunnen bewaren. Bekijk ook wapenshows en praat met ervaren verzamelaars over hun ervaringen. Verzamel zoveel mogelijk informatie en bouw vriendschappen op met de andere verzamelaars, zodat je een paar mentoren hebt tijdens je antieke verzamelreis.

Hier zijn een paar suggesties van ervaren antieke wapenverzamelaars:

  • Kies eerst een type wapen om te verzamelen en ga dan op zoek naar wat je interesseert.
  • Verzamel een grote verzameling referentiemateriaal, zodat je meer te weten kunt komen over je antieke wapens.
  • Vraag advies aan een ervaren verzamelaar voordat je probeert een antiek wapen schoon te maken.
  • Verzamel waar je van houdt.
  • Antieke wapens en vuurwapens behouden doorgaans hun waarde gedurende een lange periode. Als je moet verkopen, raadpleeg dan een actuele prijslijst en een paar verzamelaars voordat je een prijs vaststelt.

De actie eindigt nooit met antieke vuurwapens

Als je aan antieke wapenverzamelaars denkt, denk je misschien aan grijze, bebaarde, camouflagedragende mannen. De gemeenschap van historische vuurwapenverzamelaars is echter enorm divers, wat betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken dat u zich in de verzamelkant van de historische vuurwapengemeenschap begeeft. In feite kun jij bepalen wat verzamelen voor jou betekent, of dat nu betekent dat je de veilingsites moet doorzoeken op zoek naar dat heilige graalgeweer of dat je elk kapot pistool moet oppakken dat je maar kunt bemachtigen.

Aanbevolen: