Antieke straatverlichting: een verhelderende verzamelgids

Inhoudsopgave:

Antieke straatverlichting: een verhelderende verzamelgids
Antieke straatverlichting: een verhelderende verzamelgids
Anonim
Straatverlichting van Venetië, Italië
Straatverlichting van Venetië, Italië

Als je aan de negentiende eeuw denkt, denk je misschien aan beelden van verduisterde straten met imposante straatlantaarns en slinkse karakters. Hoe vernieuwend hun doel ook was, deze antieke straatlantaarns hielpen helaas weinig om de weg te verlichten voor deze vroegere samenlevingen, omdat ze in hun directe omgeving slechts een zachte, vage gloed uitstraalden. Kijk eens waar deze nog steeds aanwezige architecturale elementen begonnen en hun unieke evolutie naar de tools die we vandaag de dag als vanzelfsprekend beschouwen.

Gasstraatverlichting komt tevoorschijn

Verrassend genoeg waren begin 19deeeuw zowel delen van West-Europa als de Verenigde Staten begonnen met het aanleggen van gasverlichting in de straten van de stad, maar de rudimentaire lampen verlichtten slechts een paar meter rond de lampen zelf. Omdat deze lampen op gas werkten, vertrouwden sommige gemeenschappen op lampaanstekers om ervoor te zorgen dat hun lampen allemaal tegelijkertijd aangingen en de hele nacht bleven branden. Toch brachten het patent van de Britse ingenieur Frederick Hale Holmes uit 1846 en de Russische uitvinder, Pavel Yablochkov, 'elektrische kaarsen' de wereld in het tijdperk van elektrische straatverlichting.

Elektrische straatverlichting neemt het over

Tijdens de Parijse Expositie van 1878 verbaasden de 'Yablochkov-kaarsen' de menigte, en al snel begon Parijs zijn met gas verlichte straatverlichting om te zetten in elektrische systemen. De westerse wereld volgde, en met de introductie van de gloeilamp met koolstofgloeidraad van Thomas Edison werd elektrische verlichting de gebruikelijke verlichtingsstijl die in de 19e eeuw in de straten van de stad werd gebruikt.

Straatlantaarn met gele linten
Straatlantaarn met gele linten

Soorten antieke straatverlichting

Antieke straatlantaarns zijn er in een grote verscheidenheid aan stijlen, maar ze zijn over het algemeen in ongeveer drie verschillende soorten vormen verkrijgbaar. Als je in de 19eeeuw rond zou lopen, zou je al deze vormen over de hele wereld met elkaar vermengd zien:

  • Utilitair: deze lampen werden uitsluitend gebruikt om de straten zelf te verlichten en hingen aan draden.
  • Electroller: Dit beschrijft straatverlichting die is gebouwd om vrijstaand te zijn en belichaamt de meeste lampen waar mensen aan denken als ze aan straatverlichting denken.
  • Wandmontage: je kunt ook straatlantaarns vinden die niet aan een lichtmast zijn bevestigd, maar eerder zijn gemonteerd op de buitenmuren van gebouwen langs de straten om de gebieden te helpen verlichten die de straatverlichting zelf zou kunnen ' t bereik.

Antieke straatlantaarnontwerpen en -stijlen

In de loop van honderd jaar hebben straatverlichting een groot aantal veranderingen ondergaan. De voortschrijdende technologie en verschuivingen in het ontwerp leidden tot een schat aan gevarieerd ogende straatverlichting in de westerse wereld. Bekijk de evolutie van de straatlantaarn vanaf het midden van de 19e eeuw tot de rest van de eeuw.

Victoriaanse lantaarns gloeien langs een rij bomen
Victoriaanse lantaarns gloeien langs een rij bomen

jaren 1850 - 1860

Vroege Victoriaanse lampen waren over het algemeen van gegoten of smeedijzer met uitgebreide krullende versieringen en meerdere ruiten waardoor het licht vanuit alle richtingen kon schijnen. Lampkappen en -kappen waren gemaakt van koper (puntige bladen waren "Holland" -bladen, naar de lantaarns die door de Nederlanders werden gebruikt om schepen te seinen), gegoten metaal of messing, en de voetstukken waren geribbeld of gegoten met ontwerpen.

Een gaspaal, die meer dan 3 meter hoog kon worden, bevatte een lamp met daarop een klein glas en een metalen lantaarn met een adelaar of een andere kruisbloem. Deze palen werden vanaf het midden van de 19e eeuw gebruikt in New York City en andere stedelijke gebieden. Dankzij de korte armen kon de lantaarnopsteker een ladder tegen de lantaarnpaal laten rusten, maar deze armen verdwenen toen er elektrische verlichting werd geïntroduceerd. Als de paal kort en dik was, werd deze een 'bolder' genoemd, naar de palen die werden gebruikt om schepen aan de kade vast te zetten.

Een paar andere stijlen uit dit decennium zijn:

  • Boulevardlampen - Deze lampen waren vooral populair voor gebruik langs zijstraten of parken in de buurt. Deze kortere lampen hadden een "kroon" -top en een helderglazen koepel die vanaf de kroon naar beneden reikte, en werden opgehangen aan een lampenharp.
  • Herdersstaflampen - Deze lampen hadden een sierlijke en smalle paal, die naar boven gebogen was in een afgerond uiteinde, zoals de kromming van een bisschop. De lampen hingen aan het einde van de bocht.
  • Reverse scroll-beugellampen - Dit waren gietijzeren lampen met een beugel die naar achteren was gedraaid, het tegenovergestelde van een herdersstaf.

1880 - 1910

Laat-Victoriaanse straatlantaarns werden elektroliers of armaturen genoemd, deels omdat elektriciteit nu op grote schaal werd gebruikt in plaats van gas. De straatlantaarns waren nog steeds op palen of standaards gemonteerd en konden zowel decoratief en sierlijk als eenvoudig en functioneel zijn. Bij "presidentiële" voetstukken waren slingers in het ontwerp gegoten, terwijl een urnvoet mogelijk een urn en bloemversieringen had. Gemeenschappelijke kenmerken van straatverlichting uit dit decennium zijn onder meer:

  • Globes-lampen waren over het algemeen gemaakt van wit glas, dat bedoeld was om licht uit te stralen dat leek op de maanstralen.
  • Tweelingpalen of dubbele lampen waren straatlantaarns met ten minste twee lampen die gescheiden waren door een dwarsbalk. Straatlantaarns met twee palen hadden geen twee palen, maar hadden lampen aan weerszijden van de paal.
  • De straatlantaarns met mastarmen leken op de masten van een schip met dwarsbalken. De staven kunnen zich aan één kant van de lamp bevinden, of aan beide.

1900 - 1914

Straatverlichting uit de Edwardiaanse periode had vaak curling-ontwerpen geïnspireerd door de populaire ontwerpstijl van die tijd, Art Nouveau, maar ook klassieke ontwerpen gebaseerd op oude stijlen, zoals de Windsor Streetlight uit 1914 in Los Angeles. Lierbladen waren een van deze populaire stijlen en waren versierd met een blad dat leek op een lier of "harp". De kap werd in de lier vastgehouden, net zoals een lamp wordt beschermd in een tafellamp.

Jaren 20 - 1930

Het eerste kwart van de 21e eeuw bracht verschillende nieuwe straatverlichtingsstijlen onder de aandacht:

  • Vijf straatlantaarns met gloeilampen voegden zowel licht als stijl toe aan drukke straten en werden zorgvuldig ontworpen om op te gaan in de esthetiek van een stad.
  • Torchière-stijl straatlantaarns kwamen in het landschap met de komst van Art Deco. Bij sommige van de meer uitgebreide stands waren rozenslingers in hun postontwerpen gegoten.
  • De Spaanse Revival-stijl, met hanglampen van metaal en glas, stond bekend om zijn grote lantaarns van zwaar, gehamerd metaal.

Antieke straatlantaarnwaarden

Over het algemeen is er geen grote verzamelaarsmarkt voor antieke straatverlichting, gezien hun omvang en vrij specifieke doel. Er zijn echter een paar verschillende beroepen die op zoek zijn naar deze versierde verlichtingsartefacten: historische natuurbeschermers, ontwerpers/aannemers en afdelingen voor rekwisieten van filmstudio's. Hoewel deze groepen allemaal straatverlichting gebruiken voor unieke doeleinden, vertrouwen ze ook op het vinden van hoogwaardig antiek of authentieke reproducties voor hun respectievelijke projecten wanneer authentieke straatverlichting geen optie is. Deze professioneel gerichte verzameling maakt het moeilijk om een goede schatting te geven van de prijzen van deze artefacten, omdat ze enorm variëren op basis van verzendkosten, slijtage, decoratieve stijl, enzovoort.

Vind reproducties van hoge kwaliteit

Hoewel het moeilijk kan zijn om de volledig intacte antieke straatlantaarn die u zoekt te vinden, en met zeer weinig basis voor consistente prijzen, zal het moeilijk zijn om er zeker van te zijn dat u een eerlijke deal krijgt, maar u kunt er het beste op vertrouwen is investeren in duurzame reproducties van hoge kwaliteit. Bedrijven als Niland leveren alle onderdelen die u nodig heeft om precies de straatlantaarn te bouwen die u in uw hoofd ziet, met de duurzame technologie en duurzame materialen die worden aangeboden met moderne productiemethoden.

Heilige Kruiskerk en Academie van Wetenschappen in de straat Krakowskie Przedmiescie in de schemering
Heilige Kruiskerk en Academie van Wetenschappen in de straat Krakowskie Przedmiescie in de schemering

Laat de lichten niet uitgaan

Net als motten voor een vlam, zijn mensen al duizenden jaren aangetrokken tot licht, en antieke straatverlichting geeft gewoon een extra gevoel van sfeer aan je toch al oorspronkelijke behoefte om naar elke stralende gloed om je heen te stromen. Het is duidelijk dat straatverlichting een ongelooflijk belangrijk aspect blijft van geplande stadsgezichten, en hoewel hun antieke neven misschien niet zo krachtig zijn als de moderne, maken ze dit goed in karakter en stijl. Nu je iets van de geschiedenis van buitenlampen hebt ontdekt, ga je naar binnen en leer je hoe je antieke olielampen kunt identificeren.

Aanbevolen: