Verzamelgids voor antieke houtbewerkingsgereedschappen

Inhoudsopgave:

Verzamelgids voor antieke houtbewerkingsgereedschappen
Verzamelgids voor antieke houtbewerkingsgereedschappen
Anonim

Ontdek of je waardevol antiek houtbewerkingsgereedschap verborgen hebt met deze handige gids.

Vintage handgereedschap
Vintage handgereedschap

Het is bizar hoe het kijken naar één meubelstuk je terug kan brengen naar de kindertijd en tijd doorbrengt in het huis van je grootouders. Dankzij bekwame timmerlieden en houtbewerkers krijgen we de luxe om meubels door te geven die tientallen jaren meegaan. Oude meubels werden gewoon anders gebouwd, en zonder de vele antieke houtbewerkingsgereedschappen waarover de ambachtslieden beschikten, zouden we niet de dressoirs, tafels, bureaus en stoelen hebben waar we zo van houden. Ontdek de vele gereedschappen die deze ambachtslieden gebruikten om prachtige meubels te maken die generaties lang meegaan.

Gids voor antiek houtbewerkingsgereedschap

Werktuigen op tafel
Werktuigen op tafel

De beste manier om een antiekwinkel te verkennen is niet met een item in gedachten, maar door op te pakken wat je opv alt, het prijskaartje te controleren en die nieuwe aanwinst mee naar huis te nemen. De enige uitdaging bij deze populaire manier van verzamelen is dat je een ladekast, tafel en kast vol spullen overhoudt waar je niets vanaf weet. Maar een deel van wat verzamelen leuk maakt, is ontdekken wat je net hebt gekocht en leren of het iets is dat je vandaag kunt opruimen en gebruiken - of, als je geluk hebt gehad met iets dat een fortuin waard is.

Antieke houtbewerkingsgereedschappen zijn een van deze notoir lastige verzamelobjecten, omdat ze dubbelzinnig zijn voor iedereen die niet met hout werkt. Er worden speciale gereedschappen gemaakt voor specifieke doeleinden waar leken niet bekend mee zijn, maar gelukkig zijn de meest voorkomende oude houtbewerkingsgereedschappen niet zo moeilijk te achterhalen als je een paar dingen weet waar je op moet letten.

Houtbeitel

Houten beitel
Houten beitel

Beitels voelen misschien aan als een ouderwets stuk gereedschap, maar ze hebben nog steeds hun toepassingen. Ze kunnen lijm en resten afschrapen, hoeken afsnijden, patronen inspringen en meer. Houtbeitels zijn gemakkelijk te herkennen omdat ze slechts twee basisonderdelen hebben: het handvat en het mes. Handgrepen waren meestal rond en gemaakt van hout, en de messen hebben een afgeschuind uiteinde. Of ze nu recht of hoekig zijn, deze tools hebben een breed scala aan prijzen.

Houten vliegtuig

Houten vliegtuig
Houten vliegtuig

Houtschaven zijn superbelangrijke gereedschappen omdat ze een mes gebruiken om het hout glad te maken, secties uit te snijden voor inlijsten, en meer. Typisch worden antieke houten schaafjes geleverd met een handvat of een knop aan de voorkant die je kunt gebruiken om ze te stabiliseren en te verplaatsen. Hun meest kenmerkende kenmerk is het metalen scheermes en de open ruimte waar je het hout kunt zien dat wordt gesneden en de spanen die het vliegtuig verlaten.

Van alle antieke houtbewerkingsgereedschappen zijn vliegtuigen enkele van de duurste. Hoogwaardige, gereviseerde vliegtuigen kunnen voor duizenden dollars worden verkocht, omdat ze zijn gebouwd om lang mee te gaan en nog steeds uitstekend werk leveren waarvoor ze zijn ontworpen.

Handboor

Handboor
Handboor

Dankzij elektrisch gereedschap hoeven we onze spieren niet meer te overbelasten met handboren, maar houtbewerkers hadden niet zoveel geluk en moesten ze gebruiken om elk type gat te boren. Sommige handboormachines hebben een kenmerkende, harde U-vorm. In het midden van de U bevindt zich meestal een versleten houten stuk dat je met de hand kunt vastgrijpen, terwijl het ene uiteinde een ronde knop heeft om mee in het hout te duwen, en het andere uiteinde een scherpe punt heeft. Een andere soort gebruikt een roterende handgreep (zoals een visserijhaspel) om de scherpe punt in het hout en er doorheen te draaien. Deze gereedschappen zijn een mengsel van metaal en hout en verkrijgbaar in verschillende maten.

Probeer Vierkant

Probeer Vierkant
Probeer Vierkant

Probeervierkanten zijn oude meetinstrumenten die worden gebruikt om hoeken van 90° op stukken hout te markeren en te controleren. Antieke versies zijn meestal onopgesmukt en eenvoudig gemaakt, met een houten rechthoek en een metalen rechthoek die aan de basis met een paar schroeven zijn verbonden om een perfecte rechte hoek te vormen. Zelfs in ruwe staat kunnen ze voor ongeveer $ 50 worden verkocht, zoals deze uit de jaren dertig en veertig die voor $ 52 wordt aangeboden.

Priemen

Priemen
Priemen

Priemen zijn ongecompliceerde gereedschappen die vandaag de dag nog steeds worden gebruikt. Met een knop aan het uiteinde die in verschillende vormen en maten verkrijgbaar is en een scherpe metalen staaf die eruit steekt, gebruiken houtbewerkers priemen om lijnen langs de houtnerf te tekenen. Ze zijn schilderachtig, klein en vrij gemakkelijk te vinden op de markt. Omdat er zoveel zijn, kun je ze redelijk goedkoop online en in antiekwinkels krijgen.

Twee fabrikanten van oude houtbewerkingsgereedschappen

In de loop der jaren zijn veel houtbewerkingsfabrikanten bekend geworden vanwege hun innovatieve ontwerpen en hoogwaardige constructie. Sommige van deze namen creëren vandaag de dag nog steeds tools voor klanten zoals jij, maar andere zijn minder bekend. Hoe dan ook, twee fabrikanten zijn zeer verzamelbaar en je wilt zoeken naar alles wat door hen is gemaakt.

  • Stanley Tool en Level Co.
  • T. Norris en zoon

Hoeveel zijn antieke houtbewerkingsgereedschappen waard?

Het kan een enorme schok zijn, omdat de meesten van ons onze meubels via massaproductie verkrijgen en zich niet kunnen voorstellen dat er veel mensen zijn die meubels met de hand maken in hun garage. Maar hoe klein en ijverig ze ook zijn, antieke houtbewerkingsgereedschappen zijn veel waard. Zeldzame, unieke stukken van vóór de 19eeeuw worden met duizenden verkocht. Maar vaak zullen bekende fabrikanten en goed bewaarde stukken tussen de $ 500 en $ 1.000 verkopen.

Houten vliegtuigen zijn grotendeels de grootste trekpleister voor serieuze houtbewerkers en gereedschapsverzamelaars. Er zijn zoveel verschillende soorten dat mensen er veel voor betalen. Op dezelfde manier kunnen zelfs kleine gereedschappen zoals priemen een paar honderd euro opbrengen als ze in goede staat verkeren. Dit betekent dat ze niet zijn verroest en dat ze zijn schoongemaakt, gepolijst en (in sommige gevallen) geslepen. Dat gezegd hebbende, prijzen antiekwinkels en kringloopwinkels hun antieke houtbewerkingsgereedschappen bijna altijd lager dan online, dus je kunt een paar stukken krijgen voor minder dan $ 25 of $ 50 als je ze persoonlijk vindt.

Neem eens hoeveel deze antieke houtbewerkingsgereedschappen online worden aangeboden, bijvoorbeeld:

  • Deze Norris nr. 31 messing en stalen houten duimschaaf uit de jaren 1920-1930 werd onlangs verkocht voor $ 5.000. Norris werd beschouwd als een voortreffelijke maker van houten schaafjes, en hun gereedschap was kostbaar, zelfs op het moment dat ze werden gemaakt. In een geweldige staat als deze is het geen wonder dat er een hoge prijs voor nodig is.
  • Meetinstrumenten brengen zelden dezelfde hoge prijzen met zich mee als handmatige meetinstrumenten. Dat komt omdat de kwaliteit of vorm van het gereedschap dat u gebruikt geen invloed heeft op het meten, zolang het maar nauwkeurig is. Dit antieke Stanley-try-square werd bijvoorbeeld slechts voor ongeveer $ 25 op eBay verkocht.

Antieke houtbewerkingsgereedschappen gebruiken bij moderne projecten

Je kunt absoluut antieke houtbewerkingsgereedschappen gebruiken voor moderne projecten, zolang ze maar niet verroest zijn, alle onderdelen nog hebben en geslepen/schoongemaakt zijn. U kunt typische houtreinigers en oliën gebruiken, maar ook roestvrij staalreinigers, om uw gereedschap weer tot leven te brengen.

Werken met je handen wordt nooit oud

Mensen houden van een tastbare ervaring; daarom is houtbewerking nog niet volledig zakelijk geworden. Maar u hoeft geen houtbewerker te zijn om de intimiteit van het vasthouden van een oud ambachtswerktuig in uw handen te waarderen. Ze zorgen niet alleen voor coole verzamelobjecten, maar ze zijn ook super handig. Als je houtbewerkers, timmerlieden of meubelmakers in je omgeving hebt, is het een must om ze een antiek houtbewerkingsgereedschap cadeau te geven.

Aanbevolen: