5 goede huisdieren voor kinderen en hoe je de juiste kiest

Inhoudsopgave:

5 goede huisdieren voor kinderen en hoe je de juiste kiest
5 goede huisdieren voor kinderen en hoe je de juiste kiest
Anonim
Twee jonge meisjes buitenshuis knuffelen en kussen hond
Twee jonge meisjes buitenshuis knuffelen en kussen hond

De zorg voor een huisdier kan een geweldige ervaring zijn voor kinderen. Het leert hen verantwoordelijkheid en biedt tegelijkertijd onvoorwaardelijk gezelschap. Met zoveel keuzes voor gezelschapsdieren kan het echter een uitdaging zijn om een goed huisdier voor kinderen te vinden dat ook past bij uw ruimte, levensstijl en budget. Ontdek deze opties om het perfecte huisdier voor uw kind te vinden.

Baardagamen

Voor kinderen die gefascineerd zijn door dinosaurussen, is een baardagaam, die eruit ziet als een kleine dino, misschien wel het perfecte huisdier. Deze reptielen zijn volgzaam, zachtaardig en gemakkelijk in de omgang. Ze zijn niet zo snel bewegend als veel andere soorten hagedissen, dus de meeste zullen geduldig in de handen of schoot van een kind zitten. Toch hebben baardagamen een zacht lichaam en zijn ze het beste geschikt voor oudere kinderen, die ze zachtjes kunnen vasthouden en niet hun eigen gezicht willen aanraken tijdens het spelen. Vanwege de mogelijkheid van overdracht van Salmonella door reptielen, moeten kinderen hun handen grondig wassen voor en na het hanteren van een baardagaam.

Baardagaam op de schouder van het meisje
Baardagaam op de schouder van het meisje

Ratten

Ratten zijn niet ieders idee van de ideale metgezel, maar deze kleine beestjes zijn verrassend goede huisdieren voor kinderen. Huisdierratten zijn charismatisch, knuffelig en ontwikkelen een sterke band met hun eigenaren. Deze band kan het echter moeilijk maken om ze kwijt te raken, aangezien deze knaagdieren slechts ongeveer twee tot drie jaar oud worden.

Een jong meisje houdt een rat in haar holle handen
Een jong meisje houdt een rat in haar holle handen

Ratten zijn geschikter voor kinderen dan andere kortlevende soorten zakdieren, omdat ze zelden bijten. Bovendien zijn ze intelligent, zodat uw kind zijn rat zelfs kan trainen om trucjes uit te voeren. Er is een voorbehoud; omdat het zulke sociale wezens zijn, kan een solo-rat gemakkelijk depressief worden, dus je overweegt waarschijnlijk een paar voor je kind te kopen in plaats van één huisdier.

Betta Fish

Als uw kind het niet erg vindt om een huisdier te hebben dat het niet kan vasthouden, is een bettavis wellicht de juiste keuze. Er is nog steeds genoeg dat uw kleintje kan doen om met dit soort huisdieren om te gaan, zoals voeren, interactief speelgoed aanbieden en zelfs zijn aquarium versieren. Studies suggereren ook dat het kijken naar vissen die zwemmen het stressniveau kan verlagen en de stemming kan verbeteren.

Kind kijkt thuis naar familiehuisdiervissen in vissenkom
Kind kijkt thuis naar familiehuisdiervissen in vissenkom

Honden

De meeste kinderen dromen ervan hun eigen puppy te krijgen, maar is dit huisdier echt een goede keuze voor kinderen? Eigenlijk ja. Honden zijn zeer intelligente dieren die over het algemeen erg geduldig en zachtaardig zijn tegenover kinderen. Een hond kan uw kind onvoorwaardelijke liefde geven en het zelfvertrouwen vergroten. Het is ook bewezen dat hondenbezit het stressniveau vermindert. Laat uw kind toezicht houden op of deelnemen aan dagelijkse wandelingen om de fysieke activiteit samen met zijn hond te vergroten.

Golden Retriever likt het gezicht van een meisje
Golden Retriever likt het gezicht van een meisje

Voordat u een hond aanschaft, moet u rekening houden met de grootte en het temperament ervan. Veel kleine rassen zijn misschien te kwetsbaar voor jonge kinderen om mee te nemen, en sommige kleine honden zijn berucht om hun knabbelen. Enkele van de meest kindvriendelijke rassen en mixen zijn onder meer Labrador Retrievers, Cavalier King Charles Spaniel, Boxers, Irish Setter, Coton de Tulear en vele anderen. Natuurlijk is elk huisdier een individu met een unieke persoonlijkheid, ongeacht ras.

Katten

Katten zijn een even populaire huisdierkeuze. Deze nieuwsgierige, speelse dieren hebben niet zoveel verzorging nodig als een hond, maar uw kind kan toch genieten van knuffelen, verzorgen en spelen met zijn nieuwe kat. Veel verzorgers maken zich zorgen over kattenallergieën, maar vroege blootstelling aan huisdieren kan het risico van een kind op allergieën of astma verminderen.

Kat rust in de schoot van een klein meisje op een fauteuil
Kat rust in de schoot van een klein meisje op een fauteuil

Hoewel veel katten aanhankelijk zijn tegenover kinderen, kunnen sommige afstandelijk of zelfs onvoorspelbaar zijn. Een kat is het meest geschikt voor een ouder kind dat zijn lichaamstaal kan lezen. Sommige deskundigen raden aan om voor een kind een jongere volwassen kat te kopen in plaats van een onstuimig kitten.

Overwegingen bij het kiezen van de beste huisdieren voor kinderen

Het temperament en de houding van een huisdier ten opzichte van kinderen zijn niet de enige factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een soort. Er zijn nog een aantal andere zaken waar u rekening mee moet houden.

  • Levensduur: Denk aan de toewijding die elk huisdier met zich meebrengt. Een rat kan slechts 2 jaar oud worden, terwijl een schildpad meer dan 30 jaar oud kan worden. Afhankelijk van de leeftijd van uw kind, bent u mogelijk verantwoordelijk voor de verzorging van het huisdier als het zich verveelt met het huisdier of het huis verlaat. Je voorbereiden op het overlijden van deze geliefde metgezel is ook iets waar je rekening mee moet houden.
  • Omgaan met: Alle huisdieren moeten met zorg worden behandeld, maar sommige zijn kwetsbaarder dan andere. Konijnen zijn geen ideaal huisdier voor kinderen, omdat ze gemakkelijk kunnen ontwrichten of hun rug kunnen breken als ze verkeerd worden behandeld. Bovendien mogen sommige huisdieren helemaal niet worden gehanteerd, zoals vissen of salamanders.
  • Slaapcyclus: Niet alle huisdieren blijven overdag wakker en slapen 's nachts; Veel kleine huisdieren zijn schemerig of nachtelijk. Dit betekent dat ze misschien slapen als uw kind met ze wil spelen, of dat ze 's nachts lawaai kunnen maken door op hun wiel te rennen.
  • Ziekterisico: Sommige huisdieren lopen meer risico op ziekten dan andere. Reptielen en amfibieën dragen de Salmonella-bacterie in hun darmen, die mensen kunnen infecteren zonder goede hygiëne. Honden en katten kunnen ook zoönotische ziekten zoals wormen verspreiden, terwijl het onwaarschijnlijk is dat een vis uw kind ziek zal maken. Goede preventieve maatregelen verminderen deze risico's aanzienlijk, maar het is wel iets om rekening mee te houden bij onderzoek naar huisdieren.
  • Size: Beoordeel hoeveel ruimte het huisdier nodig heeft en of uw huis er ruimte voor heeft. Sommige huisdieren zijn beter geschikt voor kleine ruimtes dan andere, en sommige, zoals honden, hebben ook buitenruimte nodig.
  • Activiteitsniveau: Heeft het huisdier in kwestie dagelijks beweging nodig? Zelfs sommige kleine zoogdieren, zoals ratten, moeten elke dag uit hun verblijven worden gelaten om hun benen te strekken, en u zult toezicht moeten houden op deze activiteit.

Goede huisdieren voor kinderen van elke leeftijd

Het bezitten van een huisdier kan ongelooflijk lonend en nuttig zijn voor kinderen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die huisdieren hebben eerder medelevend en empathisch zijn, en het bezit van dieren kan een uitstekende manier zijn om verantwoordelijkheid te bevorderen. Als voogd bent u echter uiteindelijk verantwoordelijk voor de verzorging en het welzijn van het dier. Kies een huisdier waar jullie allemaal van kunnen genieten.

Aanbevolen: