Ouderschapsstijl met vrije uitloop: onderzoek naar de voor- en nadelen

Inhoudsopgave:

Ouderschapsstijl met vrije uitloop: onderzoek naar de voor- en nadelen
Ouderschapsstijl met vrije uitloop: onderzoek naar de voor- en nadelen
Anonim
Speels meisje met familie in de tuin
Speels meisje met familie in de tuin

Er zijn net zoveel opvoedingsstijlen als er ouders zijn. Moeders en vaders die vrije-uitloopouderschap als hun filosofie kiezen, willen dat hun kinderen de leiding nemen over hun eigen probleemoplossende vaardigheden, creativiteit en vermogen om voor zichzelf te denken, zodat ze leren slimme keuzes te maken. Deze opvoedingspraktijk wordt vaak als controversieel beschouwd, maar toch zingen sommigen de lof van de meer hands-off benadering van de opvoeding.

Wat is ouderschap met vrije uitloop?

Het ouderschap met vrije uitloop wordt grotendeels verkeerd begrepen. Velen schrijven deze opvoedingsstijl af als nalatig, denkende ouders kiezen ervoor om hun kinderen op te jonge leeftijd amok te laten maken. Ouderschap met vrije uitloop en verwaarlozing zijn heel verschillende concepten. Bij ouderschap met vrije uitloop wordt aan de basisbehoeften van kinderen voldaan, wordt hun wezen gevoed en geloven hun ouders dat ze hen kunnen begeleiden bij het maken van hun eigen levenskeuzes en beslissingen zonder veel tussenkomst. Op deze manier leren kinderen hun inherente vaardigheden te gebruiken om voor zichzelf te zorgen, zonder ouders.

De filosofie achter de praktijk

Opvoeden met vrije uitloop gaat uit van het uitgangspunt dat kinderen niet zoveel expliciete leiding en handhouding nodig hebben als ooit werd gedacht. In feite kan het nemen van alle beslissingen voor een kind meer kwaad dan goed doen. Ouderschap met vrije uitloop leert kinderen hoe ze moeten functioneren, overleven en veilig zijn, maar zodra de lessen zijn geleerd, gaan kinderen de wereld in om ze in de praktijk te brengen zonder dat zware volwassen handen zich ermee bemoeien.

Veel ouders geloven dat kinderen door vrij rondlopen op een authentieke manier de wereld om hen heen leren ervaren en op jonge leeftijd betere keuzes voor zichzelf leren maken. Ouders gebruiken ouderschap met vrije uitloop om het proces van hun kinderen naar onafhankelijkheid op veel jongere leeftijd te starten, waardoor er meer tijd is om vaardigheden en autonomie te ontwikkelen vóór de volwassenheid.

Kenmerken van ouderschap met vrije uitloop

De kenmerken van ouderschap met vrije uitloop hangen grotendeels af van het gezin dat de praktijk in praktijk brengt. Elk gezin dat de principes van het vrije-uitloop-ouderschap hanteert, beslist waar de grens wordt getrokken en welke onafhankelijke activiteiten geschikt zijn voor de leeftijd. Eén gezin zou zelfstandig buurtspel kunnen toestaan, waarbij kinderen worden verteld dat ze rond moeten dwalen en ontdekken, terwijl ze zich aan bepaalde parameters houden en op een bepaalde tijd thuis zijn. Andere gezinnen hebben daarentegen weinig grensverwachtingen of tijdsbeperkingen.

Gemeenschappelijke kenmerken van ouderschap met vrije uitloop zijn:

  • Kinderen vinden hun eigen manier van plezier en amusement en doen meestal ongeplande activiteiten.
  • Ouders leggen de nadruk op verkenning buitenshuis.
  • Ouders moedigen kinderen aan om nieuwe dingen te proberen, nieuwe vaardigheden te leren en avontuur te zoeken.
  • Ouders creëren geen grenzen op basis van hun angsten. Ze begrijpen en accepteren dat kinderen soms gewond raken tijdens het leer- en ontdekkingsproces.
  • Ouders hanteren een teambenadering bij het nemen van beslissingen. Ze nemen veel gezinsbeslissingen thuis, maar kinderen nemen beslissingen over hun eigen activiteiten.
Meisje rotsklimmen
Meisje rotsklimmen

Voorbeelden van ouderschap met vrije uitloop

Voorbeelden van ouderschap met vrije uitloop variëren van ouder tot ouder en van huishouden tot huishouden. Voorbeelden hiervan zijn bijna alles waarbij kinderen de wereld verkennen, zonder toezicht van volwassenen.

Veel voorkomende activiteiten voor kinderen die door vrije-uitloopouders geschikt worden geacht zijn:

  • Zonder toezicht naar school of het park lopen
  • Een leuke sport beoefenen in een park in plaats van een gestructureerde, georganiseerde teamsport
  • Bezig zijn met activiteiten waarbij geen sprake is van elektronica
  • Bomen klimmen, skateboarden of nieuwe dingen uitproberen, met inzicht in veiligheid, maar zonder ouderlijk vangnet
Kinderen rennen in een veld
Kinderen rennen in een veld

Voordelen van ouderschap met vrije uitloop

Veel ouders beweren dat er verschillende cruciale voordelen zijn verbonden aan het ouderschap met vrije uitloop. Sommigen zijn ervan overtuigd dat het geven van de tijd en ruimte aan kinderen om de gevolgen van hun daden te leren en het ontwikkelen van onafhankelijke besluitvormingsvaardigheden hen helpt om meer veelzijdige volwassenen te worden. Andere mogelijke voordelen zijn onder meer:

  • Verbeterde creativiteit
  • Vergrote onafhankelijkheid
  • Veerkracht
  • Groter vertrouwen
  • Gezondere levensstijl
  • Verbeterde sociale vaardigheden

Nadelen van ouderschap met vrije uitloop

Net zoals er voordelen zijn aan deze unieke opvoedingsstijl, zijn er ook enkele opmerkelijke nadelen. Dit geldt met name als de onderdelen van het vrije-uitloop-ouderschap niet worden nageleefd. Bij ouderschap met vrije uitloop leren kinderen de vaardigheden om veilig en onafhankelijk te zijn voordat ze die vaardigheden zonder toezicht in de wereld oefenen. Als ouders hun kinderen niet eerst de basisbeginselen leren van het zorgen voor zichzelf, lijkt het ouderschap met vrije uitloop meer op algemene verwaarlozing. Andere veelvoorkomende nadelen kunnen zijn:

  • Kinderen die in gevaarlijke of compromitterende situaties terechtkomen
  • Kinderen zonder toezicht achterlaten kan problematisch zijn, afhankelijk van de staatswetten
  • Minder gemeenschapssteun om kinderen te helpen bij afwezigheid van ouders

Als de wet erbij betrokken raakt

Je kind de grote wijde wereld in sturen kan heel wat goeds voor hem of haar betekenen, maar sommige wetten maken het ouderschap met vrije uitloop moeilijk en in sommige gevallen zelfs illegaal.

Vrije-uitloopouderschap is fout gegaan

Een van de basisprincipes van het ouderschap met vrije uitloop is dat kinderen de wereld buiten hun huis kunnen verkennen, onafhankelijk van de waakzame ogen van hun ouders. De spraakmakende zaak van Lenore Skenazy, die haar toen negenjarige zoon toestond alleen met de metro te rijden, heeft het ouderschap met vrije uitloop in een negatief en zelfs verwaarloosd daglicht geplaatst. Er is ook het geval van ouders uit Maryland die in de problemen kwamen omdat ze hun tien- en zesjarige kinderen anderhalve kilometer van een plaatselijk park naar huis lieten lopen. Sociale diensten verschenen aan de deur van dit gezin en legden de regels op aan de voogden, waardoor feitelijk wat zij geloofden als vrije-uitloop-ouderschapspraktijken werden tegengewerkt.

Kinderen wachten op het treinstation
Kinderen wachten op het treinstation

Wetten die deze opvoedingsmethode belemmeren

In sommige staten wordt het ouderschap met vrije uitloop een grotere uitdaging om in de praktijk te brengen vanwege wetten met betrekking tot toezicht op kinderen. Veel staten hebben geen vaste leeftijd waarop kinderen zonder toezicht mogen worden achtergelaten, maar een handvol staten doet dat wel. De wet van Maryland bepa alt dat kinderen onder de acht jaar toezicht van een volwassene moeten hebben. Oregon heeft een soortgelijke wet, waarbij vanaf tien jaar geen toezicht door volwassenen vereist is. In Illinois is het tegen de wet om een kind onder de veertien jaar zonder toezicht achter te laten. Controleer of u zich aan de staatswet houdt met uw opvoedingskeuzes.

Ouderschapspraktijk: een bijzonder persoonlijke keuze

Vrije-uitloop-ouderschap, helikopter-ouderschap, sneeuwploeg-ouderschap: het zijn allemaal totaal verschillende benaderingen van het opvoeden van kinderen, en geen enkele aanpak wordt als de beste beschouwd. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. Ouderschap is een zeer persoonlijke keuze; kies dus de stijl die u het meest aanspreekt, en combineer gerust componenten uit verschillende stijlen. Jouw ouderschapservaring is volledig en uniek van jou, dus maak geen excuses over het pad dat je kiest, en zorg ervoor dat je geniet van de wilde rit die ouderschap is.

Aanbevolen: