Gids voor antieke pianobanken: onderzoek naar de verschillende stijlen

Inhoudsopgave:

Gids voor antieke pianobanken: onderzoek naar de verschillende stijlen
Gids voor antieke pianobanken: onderzoek naar de verschillende stijlen
Anonim
Pianobank
Pianobank

Een antieke pianobank kan een waardevol erfstuk zijn, een kostbaar antiek meubelstuk of een geliefde kinderstoel die goede herinneringen uit het verleden naar boven brengt. Misschien heb je je eerste pianoconcert op een antieke of vintage pianobank geoefend en had je geen idee. Toch zijn er een paar tekenen die erop wijzen dat een pianobank of kruk veel ouder is dan hij lijkt.

Pianokrukken versus pianobanken

Oude westerns tonen vaak een pianist die op een ronde driepotige kruk zit en piano speelt in de stadssalon. Deze pianokrukken uit het oude westen waren de vroege country-neven van de pianokrukken uit de 19deeeuw. Vóór de jaren 1840 werden pianokrukken zowel ingewikkeld vervaardigd met dierenpoten en motieven voor de elite als duidelijk gesneden voor de gemiddelde persoon. Het kunstenaarschap van de jaren 1850 voegde bloemmotieven, cabrioletpoten en elegante serpentijnvormige stoelen toe aan het pianokrukmodel. Tegen het einde van de 19e eeuw werden pianokrukjes uit Engeland en Amerika uitvoerig gemaakt met kussens en geborduurde zittingen. Gedurende de 19e eeuw waren krukjes het belangrijkste meubelstuk dat werd gebruikt om aan een piano te zitten, om tegemoet te komen aan de bescheidenheid door te voorkomen dat de brede hoepels en crinolines die in die tijd in de mode waren, omhoog zouden komen en zouden onthullen. damesondergoed. Naarmate meer gestroomlijnde silhouetten in de mode kwamen, verdween de behoefte aan kleine krukjes en begonnen pianobanken aan populariteit te winnen aan het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw..

Uitzicht op piano in de woonkamer
Uitzicht op piano in de woonkamer

Stijlen van antieke pianokrukken en banken

Antieke pianokrukken zijn verkrijgbaar in een verscheidenheid aan decoraties en artistieke stijlen, waarbij Victoriaanse krukken vooral bekend staan om hun prachtige detaillering op de benen en voeten. Er zijn zelfs zeldzame voorbeelden van pianostoelen gemaakt waarbij de pianokruk enigszins is aangepast door een sculptuur en een zwaar gedetailleerde rugleuning toe te voegen. Deze kwamen in interessante motieven en vormen, zoals bijvoorbeeld schelpen. Wat betreft pianobanken zijn er echter drie basisvormen: concertbank, rechthoekige bank en pianostoel.

  • Standaard pianobank- Deze zijn rechthoekig en kunnen worden gemaakt met een bijpassende pianobankhoes; bovendien kunnen de hoogtes niet worden aangepast.
  • Concertpianobank - Deze kunnen eenvoudig worden aangepast met behulp van ronde noppen en zijn bedekt met met pluche beklede stoelen.
  • Pianostoel - Ongelooflijk ongewoon pianomeubilair dat de overgang markeerde tussen pianokrukjes en pianobanken; ze waren nogal ongemakkelijk, wat direct bijdroeg aan hun gebrek aan populariteit.

Ontwerpkenmerken van antieke pianokrukken en banken

Antieke pianokrukken en -banken zijn speciaal vervaardigd om te passen bij de esthetiek van de piano waarmee ze moesten samenwerken. De houtsoorten, pootvormen en visuele motieven die worden gebruikt om deze stukken te versieren, zijn dus ongelooflijk gevarieerd.

jongen die thuis piano speelt
jongen die thuis piano speelt

Verschillende beenontwerpen

Aangezien antieke pianokrukken en -banken al een paar honderd jaar worden vervaardigd, zijn er voor deze stukken veel verschillende pootstijlen gebruikt. Enkele voorbeelden van deze stijlen zijn:

  • Lodewijk XV
  • Vroeg Amerikaans
  • Rond riet
  • Koningin Anne
  • Rond gecanneleerd
  • Octagonaal
  • Rond taps toelopend
  • Schoppenvoet
  • Vierkant taps toelopend
  • Messing ferrule

Gebruikte houtsoorten

Aangezien pianokrukken en -banken zijn ontworpen als aanvulling op hun partnerpiano's, zijn ze historisch gezien altijd van hout gemaakt. Toch is er door de geschiedenis heen geen sprake geweest van een superieure houtsoort, wat betekent dat er voorbeelden zijn waarin zowel inheemse als buitenlandse soorten worden gebruikt. Enkele van de meest voorkomende houtsoorten waaruit uw antieke pianokruk en bank kunnen zijn gesneden, zijn:

  • Eiken
  • Walnoot
  • Rosewood
  • Mahonie
  • Genen

Antieke pianokrukken en banken Kosten

Een van de moeilijkste onderdelen van het bezitten van een antieke piano is het vinden van een kruk of bank die er goed bij past. Omdat deze in hoge mate op maat zijn gemaakt, is er helaas geen garantie dat u een exact paar kunt vinden. Aangezien er echter een ongelooflijk grote voorraad van deze antieke krukjes en banken beschikbaar is, zou het geen probleem moeten zijn om er een te vinden die u aanspreekt. Over het algemeen zullen banken en krukken die moderner zijn minder kosten dan banken en krukken die een paar honderd jaar oud zijn. Vooral krukjes en banken uit de 18e en 19e eeuw zijn nogal duur, gemiddeld rond de $ 1.000,-. Een Regency-pianokruk gemaakt van mahoniehout wordt bijvoorbeeld aangeboden voor bijna $ 1.300 in één veiling, terwijl een notenhouten kruk uit de renaissance uit de Renaissance uit 1890 voor bijna $ 1.000 wordt aangeboden. Daarentegen wordt begin 20th eeuwse krukken en banken kosten je gemiddeld tussen de $ 500 en $ 1.000, zoals deze draaibare pianokruk uit de jaren 20 die voor $ 650 wordt aangeboden.

Antieke piano en bank
Antieke piano en bank

Pas je eigen pianokruk of bank aan

Als je een visie in gedachten hebt over de kruk of bank die je graag wilt hebben en geen authentieke kruk of bank kunt vinden die daarbij past, kun je altijd een op maat gemaakte kruk of bank laten maken die bij je piano past. Bedrijven zoals Vanda King's Piano Showcase kunnen beschadigde krukken en banken repareren en op maat gemaakte krukken en banken voor u bouwen die passen bij uw hout-, beits- en stofspecificaties. Door gebruik te maken van de getalenteerde vakmensen om u heen hoeft u de verwezenlijking van uw visie niet op te geven.

Neem plaats - Symfoniestijl

Antieke krukken en banken zijn niet alleen bedoeld voor degenen die piano spelen; ze kunnen worden verplaatst naar keukens, woonkamers en wastafels om er eclectische zitplaatsen voor uw familie en vrienden van te maken. Met alle beschikbare stijlen is er geen enkele kans dat u geen pianokruk of bank zult vinden die er fantastisch uit zal zien in uw huis. En als je toevallig een antieke bank hebt en op zoek bent naar een bijpassende piano, lees dan meer over de prijzen van antieke piano's.

Aanbevolen: