Groene uien kweken op 3 eenvoudige manieren

Inhoudsopgave:

Groene uien kweken op 3 eenvoudige manieren
Groene uien kweken op 3 eenvoudige manieren
Anonim
groene uien die scheuten uit overgebleven wortels laten groeien
groene uien die scheuten uit overgebleven wortels laten groeien

Groene uien, ook wel lente-uitjes of lente-uitjes genoemd, zijn veelzijdig voor een grote verscheidenheid aan gerechten en gemakkelijk te kweken. In feite zijn ze zo moeiteloos dat er verschillende goede methoden zijn voor het kweken van groene uien die werken, of je nu een buitentuin of een binnenruimte hebt.

Hergroei groene uien uit stekken

De eenvoudigste manier om lente-uitjes te kweken is door ze opnieuw te laten groeien uit stekken. Zolang je een worteluiteinde hebt, kun je groene uien opnieuw laten groeien. Als je ze in de supermarkt koopt, zit bij groene uien altijd het worteluiteinde vast, omdat ze verser blijven en langer meegaan als de wortel op zijn plaats zit. Bij het koken met lente-uitjes snijden mensen altijd het worteluiteinde af. Maar als u het bewaart in plaats van het te composteren, kunt u uw eigen groene uien opnieuw laten groeien. Voor het beste resultaat heb je een stuk stengel en wortels van één tot vijf centimeter nodig.

Om groene uien terug te laten groeien:

  1. Plaats de worteluiteinden van groene uien met de wortelzijde naar beneden in een ondiep glas of pot.
  2. Voeg net genoeg water toe om de wortels te bedekken.
  3. Zet de container op een lichte, zonnige plek.
  4. Ververs het water om de paar dagen om het vers te houden, en controleer regelmatig of de wortels nog onder water staan.
  5. Binnen een paar dagen zul je nieuwe groene groei zien verschijnen.
  6. Na dit punt kun je regelmatig oogsten, zolang het worteluiteinde gezond blijft en nieuwe groei blijft ondersteunen.
  7. Als je merkt dat er na ongeveer een week geen nieuwe groei meer verschijnt, is het misschien een goed idee om de wortel te composteren en het met een andere te proberen.

Hoewel de groene ui een paar weken in water kan groeien, is het een goed idee om ze in wat aarde te planten als je ze langer wilt laten werken.

  • Plant ze in een tuinbed of in een bak met wat potgrond.
  • Plant een centimeter tot anderhalve centimeter diep, verstevig de grond er voorzichtig omheen en geef water. Ze zullen het hele seizoen doorgaan met produceren, en mogelijk zelfs langer.
Lente-uitjes van eigen bodem
Lente-uitjes van eigen bodem

Hoe u groene uien buiten kunt kweken uit zaad

Het is ook gemakkelijk om groene uien uit zaden te kweken. Start ze binnenshuis onder verlichting en verplant ze vervolgens, of zaai ze direct in de tuin na de laatste vorstdatum.

Om groene uienzaden in uw tuin te planten:

  • Plant ongeveer een halve centimeter diep en vijf centimeter uit elkaar.
  • Groene uien groeien het beste in losse, vruchtbare, goed doorlatende grond op een plek met volle zon.
  • Ze hebben wel wat schaduw nodig, maar ze zullen niet zo krachtig groeien.
  • Het lastigste bij het kweken van groene uien uit zaad is dat ze enigszins langzaam ontkiemen, wat wel 14 dagen kan duren, en dat de grond de hele tijd gelijkmatig vochtig moet worden gehouden.
  • Als ze eenmaal zijn ontkiemd, geef dan regelmatig water en houd het gebied onkruidvrij.

Ze groeien het beste als ze maandelijks worden bemest met een uitgebalanceerde meststof. Oogst zo vaak als nodig is zodra ze ongeveer twintig centimeter lang zijn, en ze zullen blijven ontkiemen zolang de wortels gezond zijn.

groene uien in de tuin
groene uien in de tuin

Laat lente-uitjes groeien uit zaad in containers

Groene uien groeien goed binnenshuis in een helder, zonnig raam of onder kweeklampen. Elke container zal werken, zolang deze maar minstens vijftien centimeter diep is. In hun klassieke boek over containertuinieren, The Bountiful Container, merken tuinschrijvers Rose Marie Nichols McGee en Maggie Stuckey op dat als je lente-uitjes of groene uien wilt met meer wit dan groen, je ze kunt blancheren, wat simpelweg betekent dat je de grond hoger langs de stengel moet ophopen. om dat deel van het zonlicht te beroven. Hierdoor blijft het bleek in plaats van donkergroen. Je kunt dit gemakkelijk doen in zowel containers als in tuinbedden, maar het is niet nodig tenzij je een sterke voorkeur hebt voor de milder smakende witte delen boven het sterker smakende groene.

  • In een container, plaats de zaden vijf centimeter uit elkaar in goed doorlatende potgrond en houd ze gelijkmatig vochtig.
  • Zet de container het hele seizoen buiten en zet hem dan vóór de eerste herfstvorst binnen, zodat je de hele herfst en winter groene uien kunt blijven kweken.

Probeer successieplanting

Als u een constante aanvoer van groene uien wilt, zaai dan in de lente en vroege zomer elke twee weken een nieuwe rij of container. Dit zorgt ervoor dat zelfs als je een groot aantal van deze planten uit één keer zaaien oogst, er andere gestaag zullen groeien die ook snel klaar zullen zijn om te oogsten.

Groene uien
Groene uien

Overwinterende groene uien

Het is niet moeilijk om groene uien in de tuin te overwinteren, vooral als je op een plek woont waar de winters mild zijn. Om ze te overwinteren:

  • Bedek de uien na de laatste vorstdatum met een berg gevallen bladeren of stro.
  • Hark het in de lente terug en je groene uien zullen weer gaan groeien.
  • Hoogstwaarschijnlijk zullen ze ergens in de vroege zomer een bloemstengel naar boven sturen. Je kunt dat verwijderen om de plant langer te laten produceren, of je kunt hem laten bloeien. De bloemen zijn ook eetbaar en vormen een mooie aanvulling op salades of eiergerechten.

Groene uien kweken is eenvoudig

Of je nu een volledig tuinbed, een patio-containertuin of een vensterbanktuin hebt, je kunt groene uien kweken. Sterker nog, het is gemakkelijk om ze te kweken van iets dat je normaal gesproken in de compost gooit. Zolang de wortel van een groene ui intact wordt gelaten en water en af en toe kunstmest krijgt, zal deze maandenlang blijven groeien en opnieuw groeien wanneer de toppen worden geoogst. Met dat in gedachten is het zeker de moeite waard om er een paar in je tuin of op je vensterbank te kweken.

Aanbevolen: