Morel-paddenstoelen kweken op twee eenvoudige manieren

Inhoudsopgave:

Morel-paddenstoelen kweken op twee eenvoudige manieren
Morel-paddenstoelen kweken op twee eenvoudige manieren
Anonim

Morel-paddenstoelen zijn moeilijk te vinden in het wild, maar ze zijn gemakkelijk thuis te kweken.

Afbeelding
Afbeelding

Morelpaddenstoelen staan erom bekend dat ze een heerlijke umami-toets toevoegen aan de gerechten waarin ze worden bereid, maar je kunt ze niet altijd vinden in de productensectie als je er zin in hebt. Hoewel je ze in het wild kunt oogsten, is er geen garantie dat je ze zelfs maar zult vinden. Dus dan kun je zelf morieljes kweken. Hoe je thuis morieljes kunt kweken is een onnauwkeurige wetenschap, maar er zijn een paar methoden waarmee mensen succes hebben gehad en die je kunt proberen.

Hoe je thuis Morel-paddenstoelen kunt kweken

Als het gaat om het kweken van morieljes, is er geen enkele manier om een cluster ervan te kweken. Zowel tuinders als wetenschappers weten niet helemaal zeker onder welke omstandigheden morieljes groeien, dus voor elke beginnende planter zal het een kwestie van vallen en opstaan zijn.

De beste manier om morieljes te kweken is het gebruik van een kweekset met een voortgebrachte morielje. Meer geavanceerde planters zullen hun eigen slurries maken om het groeiproces op gang te brengen. Hoewel dit niet de enige twee manieren zijn waarop je morieljes kunt planten, zijn het wel de twee met de grootste succespercentages.

Morel-paddenstoelen planten met behulp van een kweekset

Wat is een kweekset, vraag je? Een kweekset is een product dat je kunt kopen en dat wordt geleverd met de benodigde onderdelen om een morille-paddenstoelcluster te starten, en je kunt er talloze online vinden. In een kweekset zitten meestal de spawn of sporen van een paddenstoel en instructies voor het planten ervan. Spawn verwijst naar de laag materiaal waaruit de paddenstoelen zijn gegroeid, zoals zaagsel, en sporen zijn de eigenlijke voortplantingsdeeltjes waaruit de paddenstoelen kunnen groeien.

Deze kits bieden je het vegetatieve materiaal dat je nodig hebt om morieljes te kweken, maar ze creëren niet de omgeving of omheining die je nodig hebt om hun groei te ondersteunen. Het is aan jou om hun leefgebied te creëren.

Maak een paddenstoelbehuizing

Een ruimte maken voor je morieljes om te leven is eigenlijk niet zo moeilijk. Het enige wat je nodig hebt is een verhoogd tuinbed (de meeste zijn gemaakt van hout), en je kunt er een in de winkel kopen of er zelf een bouwen. Ze hoeven niet groot te zijn; 4'x4' werkt prima.

Zorg ervoor dat je deze bak in de vroege herfst op een schaduwrijke plek neerzet, want morieljes houden erg van vochtige, koele ruimtes. Plaats een barrière (zoals karton) op de vrije grond in de doos, zodat u uw grondmengsel erop kunt leggen. Voeg vervolgens een mengsel van veenmos en voedselrijke grond toe aan het bed.

Handige hack

Morelpaddenstoelen worden vaak aangetroffen in gebieden die zijn verwoest door bosbranden, dus als je as kunt vinden om aan je grondmengsel toe te voegen, heb je een grote kans op een succesvol groeiseizoen.

Verdeel de sporen of spawn

Dit is de gemakkelijkste stap. Je hoeft alleen maar het morieljesmateriaal dat je hebt gekocht te nemen en het uit elkaar te verkruimelen en het door de grond in je plantenbak te verspreiden. Voeg er wat hardhoutsnippers aan toe, want er groeien morieljes in de buurt van deze bomen in het wild, en je bent klaar om te gaan.

Morelpaddestoelen planten met behulp van een drijfmest

Nee, deze slurries zijn niet zoals de slushies van 7-Eleven; het is een met sporen gevulde watersuspensie die je op een bed kunt gieten (hetzelfde bed dat je bouwt om je kweeksets in te huisvesten). Om een slurry te maken, heb je wilde morieljes nodig. Deze methode is niet de beste voor u als u ze zelf niet kunt vinden of als u geen contactpersoon heeft waarmee u contact kunt opnemen.

Onthoud dat geen van deze methoden beter is dan de andere. Het zijn slechts twee manieren om hetzelfde doel te bereiken.

Hoe maak je een morille-champignonslurry

Een slurry is een watermengsel dat de sporen uit wilde morieljes ha alt en ze in zwevende toestand houdt, zodat ze op elk moment klaar zijn om te worden verspreid en geplant. Rachel Goclawski is foerageerinstructeur en haar mestrecept werkt in een handomdraai.

Om een slurry te maken, heb je een paar ingrediënten nodig:

  • Een paar wilde morieljes
  • 1 halve gallon tot 1 gallon niet-gechloreerd water
  • ½ kopje bloem
  • ½ kopje karostroop of ongezwavelde melasse

Mycelium cultiveren en morieljes planten

Voeg al deze ingrediënten toe aan een blender totdat alles gemengd is. Combineer vervolgens wat houtsnippers, verse houtas en je drijfmest in een emmer met wat gefilterd water erin. Voeg een aquariumluchtsteen toe aan het mengsel om de lucht door alles te laten filteren.

Vanaf daar moet je 1-2 dagen wachten voordat je je sporen verspreidt over de voorbereide gebieden in je tuin of in aangewezen bedden waar je morieljes wilt kweken.

Hoe lang duurt het voordat Morel-paddenstoelen groeien?

handen plukken een morillepaddestoel
handen plukken een morillepaddestoel

Verwacht geen rendement op je morieljes in de eerste twee jaar. Het kan een paar jaar duren voordat de morieljes daadwerkelijk genoeg gaan bloeien zodat je ze kunt oogsten. Dit is vaak de grootste reden dat mensen geen morieljes kweken; het is moeilijk om werk te willen doen voor iets waar je pas jaren later profijt van zult hebben. Maar als je van nootachtige paddo's met pindadop houdt, is het zeker de moeite waard.

Geef Future You het geschenk van Morel-paddenstoelen

Het kweken van morieljes is de ultieme les in geduld. Hoewel het jaren kan duren voordat je de vruchten van je werk ziet, maken de vlezige texturen en het unieke smaakprofiel het de moeite waard. En je hoeft geen doorgewinterde tuinman te zijn om morieljes te kunnen kweken; iedereen kan het als hij of zij over het juiste gereedschap beschikt en alle stappen van tevoren kent.

Aanbevolen: