Hoe u uien plant

Inhoudsopgave:

Hoe u uien plant
Hoe u uien plant
Anonim
vrouw die uien plant
vrouw die uien plant

Hoe u uien plant, hangt af van het type uien dat u plant en het groeistadium van de transplantatie. Uien kunnen worden gestart als zaden, zaailingen of in sets, die elk een niveau van volwassenheid weerspiegelen, waarbij de zaden het langst nodig hebben om te groeien en de kortste tijd om te zetten.

Uien planten

Uien kunnen worden gestart vanuit zaden, zaailingen of sets. Zaden spreken voor zich; het zijn de zaden van volwassen uienbloemen die, wanneer ze in de grond worden geplant, uiteindelijk uitgroeien tot planten. Uienzaailingen zijn kleine plantjes die je in het vroege voorjaar bij het tuincentrum kunt kopen. Ze worden op dezelfde manier verkocht als tomatenplanten en andere groenteplanten.

Sets zijn uniek voor uien en andere groenten uit de alliumfamilie, zoals knoflook. Sets bestaan uit de groene, bladachtige stengels van de plant en een stukje wortel. Sets groeien het beste als op het wortelgedeelte een kleine uienbol zit. Zoek naar sets met bollen ter grootte van erwten of knikkers voor het beste resultaat.

Soorten uien

Uien worden meestal aangeduid met kleur, zoals wit, rood of paars, en met 'dag', zoals in lange dag of korte dag. Lange- en kortedaguien verwijzen naar de lengte van het daglicht die de plant nodig heeft om het bolgedeelte, het deel dat je eet, te laten groeien. Langedaguien hebben een lange daglengte nodig, zoals 14 tot 16 uur zonlicht, om de bol te creëren; Kortedaguien hebben minder daglicht nodig. Langedaguien worden doorgaans in meer noordelijke regio's geteeld, terwijl kortedaguien dichter bij de evenaar worden geteeld. Voor de beste uienvariëteiten die in uw specifieke tuingebieden zullen groeien, en voor informatie over het planten van uien, kunt u bellen of de website van uw plaatselijke County Cooperative Extension bezoeken.

Uienzaden planten

Je kunt je uienzaden het beste binnenshuis beginnen. Gebruik een commercieel zaadstartmengsel en een schone zaadstartbak of celverpakkingen. Plaats één zaadje in elk compartiment en begraaf het ¼ tot ½ inch diep in het grondmengsel. Houd de grond gelijkmatig vochtig totdat de zaailingen tevoorschijn komen en geef vervolgens indien nodig water. Knip de toppen af, zodat de bladeren ongeveer tien centimeter lang blijven. Laat de zaailingen uitharden of laat ze ongeveer twee weken geleidelijk acclimatiseren aan de buitentemperatuur voordat u ze buiten in de tuinbedden verplant. Ze hebben zes of meer uur per dag helder, vol zonlicht nodig en leemachtige grond.

Wanneer u binnenshuis met uienzaden begint, hangt dit af van de variëteit en het type ui en van uw tuingebied. Kijk op de achterkant van het zaadpakket voor de data waarop je moet beginnen en zaailingen binnenshuis moet kweken, en volg de aanwijzingen op basis van het deel van het land waarin je woont.

Uienzaailingen planten

Uienzaailingen worden net als elke andere soort groentezaailing geplant. Nadat alle gevaar voor vorst geweken is, plant u de zaailingen buiten met aarde tot aan de bovenkant van de kleine uienbol op het wortelsysteem. Laat minimaal tien centimeter ruimte tussen de zaailingen, zodat er ruimte is voor groei.

Uiensets planten

Sets worden op dezelfde manier geplant als zaailingen. De plant zet ongeveer 2,5 cm zaad uit en ongeveer 5 tot 7 cm uit elkaar. Laat ongeveer 30 cm ruimte vrij tussen de rijen uien. Geef goed water totdat de sets zich in het tuinbed hebben gevestigd.

Tips voor het kweken van uien

Je kunt schatten hoe groot de uienbol onder de grond is door naar de groene, bladachtige delen boven de grond te kijken. De slanke groene stengels boven de grond zijn de bladeren van de ui. Elk blad vertegenwoordigt ongeveer één laag in de uienbol zelf. Hoe meer groene bladeren je hebt, hoe groter de ui. U kunt voorzichtig rond het wortelgebied graven om de bolgrootte te schatten. Sommige uien worden groter dan andere, dus zorg ervoor dat u het geschatte aantal dagen kent waarop u kunt oogsten op basis van de variëteit uien die u heeft geplant.

Als u klaar bent om uw uien te oogsten, kunt u de uien 's ochtends opgraven of uit de tuin trekken. Je kunt ze op het tuinbed leggen, zodat ze overdag kunnen drogen. Borstel het overtollige vuil weg. Je moet ze twee tot drie weken laten drogen voordat je ze opbergt. Je kunt ze op oude raamhorren op een overdekte plaats leggen of in dozen op een overdekte plaats. Houd ze droog en zorg voor een goede luchtcirculatie tussen de bollen. Sommige mensen vinden het leuk om de groene toppen in elkaar te vlechten en de uientrossen in de garage, schuur of zolder te hangen om ze te laten drogen. Nadat de uien volledig droog zijn, kunnen ze tot gebruik in een wortelkelder of op een koele, droge plaats worden bewaard. Trek niets van de droge, papierachtige schil van de bol af; het beschermt de bol en houdt hem vers tijdens opslag.

Aanbevolen: