Hoe groene bonen te kweken

Inhoudsopgave:

Hoe groene bonen te kweken
Hoe groene bonen te kweken
Anonim
Boerenhanden oogsten sperziebonen
Boerenhanden oogsten sperziebonen

Leren hoe je sperziebonen kunt kweken is eenvoudig en gemakkelijk. Bonen zullen gedurende de hele groeicyclus blijven produceren, zolang je de bonenpeulen regelmatig plukt.

Belang van weten hoe je sperziebonen moet telen

Het is belangrijk dat je de nuances voor het kweken van sperziebonen begrijpt. Stokbonen en bosbonen groeien verschillend, maar bieden beide geweldige mogelijkheden voor inblikken, drogen en invriezen. Ze hebben het volgende gemeen:

  • Zone:Je kunt sperziebonen telen als je in winterhardheidszones 3 tot en met 10 woont.
  • Temperaturen voor groei: Sperziebonen groeien in hoge temperaturen van 70° tot midden 90°. Sperziebonen zullen stoppen met produceren wanneer de temperatuur de hoge 90°s en 100°+ bereikt, maar zullen hervat worden zodra de temperaturen lager worden.
  • Bestuiving: Sperziebonen worden als zelfbestuivers beschouwd, omdat elke bloem zowel vrouwelijke als mannelijke componenten heeft.
  • Bloei/peulen: De peulen van sperziebonen verschijnen op het moment van bloeien.
  • Water: Sperziebonen hebben elke week 1 tot 1 ½ inch water nodig.
  • Verhoog de opbrengst: U kunt de opbrengst van sperziebonen stimuleren door dagelijks te plukken. De productie van sperziebonen kan worden belemmerd als je de bonen niet plukt wanneer ze klaar zijn.

Zonlichtvereiste voor alle sperziebonen

Kies een zonnige locatie. Uw tuin moet elke dag minimaal zes uur zonlicht ontvangen. Idealiter zou je de rijen zo instellen dat ze van noord naar zuid lopen om te profiteren van de volgzon.

De bodem voorbereiden en aanpassen voor sperziebonen

Of je nu struik- of stoksperziebonen plant, je wilt een leemachtige grond. Als u werkt met een tuinperceel dat nog nooit eerder is gebruikt, moet u, nadat u het gebied heeft geploegd of bewerkt, minimaal twee tot drie weken voordat u gaat zaaien eventuele wijzigingen aanbrengen.

Kunstmest op de bodem aanbrengen
Kunstmest op de bodem aanbrengen

Kleigrond aanpassen

Als je grond voornamelijk uit klei bestaat, moet je wijzigingen aanbrengen om de grond leemachtig genoeg te maken zodat sperziebonen er gelukkig van kunnen worden. Je kunt compost, mulch en/of zand toevoegen om de consistentie van de kleigrond te veranderen.

Mest aan de bodem toevoegen

Als je geen compost hebt, kun je kippen- of koeienmest door de grond mengen. Verdeel de mest ongeveer 5 cm dik over de grond en werk dan in de grond met een helmstok.

Compost Beste bodemverbetering

Het beste bodemverbeteringsmiddel is compost gemaakt van afgebroken plantaardig materiaal. Als je grond voornamelijk uit klei bestaat, kun je deze aanpassen met mulch, compost en/of mest.

10-20-10 Meststof

Als u geen compost of mest heeft, kunt u een uitgebalanceerde meststof toevoegen, zoals 10-20-10 kunstmest. Deze combinatie is 10 pond stikstof, 20 pond fosfor en 10 pond kalium.

Stikstof per product

Een bijproduct van sperziebonen is stikstof, dus je wilt geen overdosis kunstmest met een hoog stikstofgeh alte krijgen, anders krijg je veel bladeren en heel weinig bonen. De stikstof is de reden waarom bonen en maïs goede gezelschapsplanten zijn, aangezien maïs een zware stikstofvoeder is.

Voeg een inoculant toe

Het toevoegen van een natuurlijk entmiddel voor peulvruchten zorgt ervoor dat de bonen super geladen zijn met stikstofproducerende bacteriën. Voeg een paar korrels direct in het gat toe wanneer je de zaden plant.

Hoe u groene bonen kunt zaaien

De basisinstructies voor het planten van sperziebonen met behulp van de directe zaaimethode zijn hetzelfde voor zowel struik- als poolbonen.

Wanneer groene bonen planten

Je wilt de zaaiplanten richten als de bodemtemperatuur rond de 55°C ligt, met een maximum van 71°C als de eerste zaden door de grond breken. Vermijd te vroeg planten, anders kun je de zaden kwijtraken door onverwachte late nachtvorst of door rotten door met regen doordrenkte grond.

Instructies

  1. Maak enkele rijen met een tussenruimte van 1'-2'.
  2. Plant twee bonenzaden samen elke 10-15 cm diep.
  3. Water zodra je klaar bent met planten, gebruik een langzame stroom zodat je de zaden niet losmaakt.
  4. Bonen breken binnen een week door de grond.
  5. Als de planten 7,5 tot 10 cm hoog zijn, knip dan de zwakkere plant op grondniveau af met een schaar.
  6. Een goede vuistregel is om elke 10 cm planten te verwijderen, zodat je gezonde planten voldoende ruimte laat om te groeien.
  7. Het duurt tussen de 45 en 55 dagen vanaf de dag van planten om je eerste sperziebonen te oogsten.
  8. Oogst bonen als ze 10 tot 20 cm groot zijn. De volwassen lengte is afhankelijk van de variëteit, dus raadpleeg het zaadpakket.
  9. Houd de bonen geplukt, zodat de planten bonen blijven produceren.
  10. De meeste groene bonen produceren zes tot acht weken.

Sperziebonen planten

Bush-sperziebonen zijn compacte planten die wel 60 cm hoog kunnen worden. Hoewel deze planten geen ondersteuning nodig hebben, kunnen ze door sterke wind omvallen en moet je ze mogelijk rechtzetten, tenzij ze ernstig beschadigd zijn.

Groene bonen
Groene bonen

Direct zaaien op velden, verhoogde bedden of containers

De meeste tuinders zaaien direct groene bonenzaden. De meest voorkomende manier van planten is veldrijen, hoewel je sperziebonen ook in verhoogde bedden of kweekzakken/containers kunt planten als je dat wilt. Mogelijk moet u de sperziebonen in de kweekzak/container vaker water geven dan sperziebonen in een verhoogd bed of veldrijen.

Handige tips voor het kweken van bosbonen

Bushbonen produceren in één keer bonen. Je moet de bonen onmiddellijk plukken om te voorkomen dat de planten een signaal krijgen om te stoppen met produceren. Deze oogst kan tegelijkertijd tuinders met grote tuinen overweldigen.

Twee weken durende successieplanten

Je kunt je oogsten beter beheersbaar maken door je bonenoogst elke twee weken te planten. Dit betekent dat u de eerste groep plant en twee weken later de volgende groep plant. U kunt zoveel aanplantingen van twee weken doen als nodig is. Deze techniek van successietuinieren maakt een continue productie mogelijk terwijl de oogst wordt beperkt tot beheersbare hoeveelheden.

Rijpingspercentage

Bushbonen rijpen sneller dan stokbonen, omdat stokbonen voldoende tijd nodig hebben om aan de palen of het latwerk te groeien. Bush-bonen bereiken, afhankelijk van de variëteit, na 45 tot 60 dagen planten de rijpheid.

Opbrengstpercentage

Je kunt met een eenvoudige formule beslissen hoeveel groene bonenplanten je nodig hebt. De gemiddelde groene bonenplant produceert ongeveer 6-9 liter bonen in blik, afhankelijk van de variëteit en de groeiomstandigheden. De vuistregel is dat je een gezin van vier personen kunt voeden met een rij sperziebonen van 30 meter lang. Een andere regel is om 10-15 groene bonenplanten per persoon te planten.

Hoe je groene sperziebonen kweekt

Je volgt voor het planten van poolbonen dezelfde instructies als bij bosbonen, door twee bonen per plantgat te planten. De meeste palen kunnen twee planten dragen, dus plant ze aan beide kanten van de paal.

Het telen van de bonen
Het telen van de bonen

Handige tips voor het kweken van groene sperziebonen

Poolbonen worden zo groot als de steunen. De sperziebonenranken wikkelen zich rond de steunen en spiraalsgewijs omhoog. Het is niet ongebruikelijk dat de wijnstokken boven de palen of het traliewerk groeien. Enkele feiten over stokbonen kunnen u helpen beslissen of ze geschikt zijn voor uw tuin. Deze omvatten:

  • Verticaal tuinieren heeft veel voordelen ten opzichte van tuinieren in rijen in het veld.
  • Sperziebonen uit de polen zorgen voor een groter landgebruik en hogere opbrengsten dan rijgewassen.
  • Poolbonen worden blootgesteld aan hogere temperaturen dan struikplanten, dus extreem warm weer kan de bonenproductie stopzetten.

Sperziebonen in verhoogde bedden

Poolbonen zijn een geweldige oplossing voor verhoogde bedden waar tuinieren op vierkante meter een premium is. Je kunt je opbrengst bijna verdubbelen als je kiest voor stokbonen in plaats van bosbonen in een verhoogd bed. Je kunt negen groene bonenplanten per vierkante meter planten.

Stokken, hekjes en tipi's

Twee populaire manieren om stokbonen te kweken zijn met bamboe of wilgenstokken. U kunt verschillende methoden gebruiken voor het uitzetten en opzetten van zelfgemaakte palen, hekjes of tipi's in uw rij- of verhoogde beddentuinen. U kunt besluiten sperziebonen in kweekzakken of andere containers te planten, vooral als u weinig ruimte heeft, zoals een terras of patiotuin.

Rijpingspercentage

De meeste sperziebonen hebben 55-65 dagen nodig om te rijpen. Zodra de bonen beginnen te bloeien en peulen vormen, zullen ze acht weken of langer doorgaan. Houd de bonen geplukt om meer groei te bevorderen.

Opbrengst van groene bonen

Sommige sperziebonen hebben een langer groeiseizoen dan bosbonen. Sommige sperziebonenvariëteiten produceren twee keer zoveel als sperziebonen. De vuistregel voor een jaar aan bonen in blik per persoon is om 5-8 sperziebonenplanten per persoon te planten.

Leren hoe je groene bonen kweekt

Als je leert hoe je sperziebonen kweekt, begrijp je dat struik- en poolbonen dezelfde behoefte aan voedingsstoffen, water en zonlicht hebben. Als je een groot veld hebt, geef je er misschien de voorkeur aan om sperziebonen te kweken, terwijl kleine ruimtes en verhoogde bedden oplossingen bieden met verticale teelttechnieken.

Aanbevolen: