Hoe u kiest welke bomen u wilt planten

Inhoudsopgave:

Hoe u kiest welke bomen u wilt planten
Hoe u kiest welke bomen u wilt planten
Anonim
een verscheidenheid aan bomen in het landschap
een verscheidenheid aan bomen in het landschap

Het planten van een boom is een grote investering in de toekomst van je landschap, dus het is belangrijk om de keuze verstandig te maken. Met honderden variëteiten waaruit je kunt kiezen bij kwekerijen in een bepaald deel van het land, lijkt het misschien een hele opgave om er één te kiezen. De volgende gids leidt u stap voor stap door de belangrijkste criteria waarmee u rekening moet houden, zodat u de juiste bomen voor uw tuin kunt vinden.

Grote fotoplanning

schaduw boom
schaduw boom

Penelope O'Sullivan, auteur van The Homeowner's Complete Tree & Shrub Handbook: de essentiële gids voor het kiezen, planten en onderhouden van perfecte landschapsplanten, zegt dat "voordat je planten koopt of gaten gaat graven voor nieuwe bomen en struiken, bedenk precies wat je wilt dat de nieuwe aanplant voor je doet."

Schetseigenschap

O'Sullivan stelt voor dat u het proces begint door de belangrijkste kenmerken van uw eigendom op een stuk papier te schetsen. Breng het huis, de kavelgrenzen en alle bestaande of geplande hardscaping in kaart, zoals opritten en muren, en softscaping zoals bomen, heggen, plantbedden, enz.

Doelen

Maak vervolgens een notitie van je doelen voor het planten van een boom (of bomen). Bent u op zoek naar:

entreebeplanting
entreebeplanting
  • Schaduw?
  • Bloemen?
  • Herfstbladeren?
  • screening?
  • Fruit?
  • Wildlifehabitat?

Eigenschapsbeperkingen

Overweeg vervolgens eventuele beperkingen of beperkingen die de bestaande omstandigheden van uw eigendom met zich mee kunnen brengen:

  • Beschikbare ruimte
  • Nabijheid van ondergrondse leidingen (riool, septisch, water, gas)
  • Locatie van bovengrondse elektriciteitsleidingen
  • Lokale verordeningen over hoe ver van de weg bomen moeten staan
  • Hoe een boom die ik plant, invloed heeft op je buren (uitzicht, bladafval, schaduw, enz.)

Al deze overwegingen zijn cruciaal om over tien jaar, wanneer hij volwassen begint te worden, een boom te krijgen die aan je behoeften en doelen voldoet. "Als je een enorme boom te dicht bij je huis plant, moet je hem misschien snel vervangen of veel geld uitgeven aan snoeien om de boom klein te houden of om takken uit de buurt van het huis te houden", zegt O'Sullivan.

Specifieke criteria

Voordat je een exacte variëteit kunt kiezen om te planten, moet je de eigenschappen van de boom bepalen die bij je behoeften passen, en die waarschijnlijk door meer dan één soort kunnen worden gevuld. Dit proces gaat grotendeels over het uitsluiten van wat geen goede keuze is om te planten, om uiteindelijk te komen tot de beste keuze uit de opties die zullen werken.

Zodra u de exacte vorm kent waarnaar u op zoek bent en een paar opties kent die hieraan zullen voldoen, kunt u naar de kinderkamer gaan om te zien wat er daadwerkelijk beschikbaar is en binnen uw budget v alt. Of u kunt deze informatie meenemen naar de kwekerij en hen laten vertellen welke bomen zij beschikbaar hebben die geschikt zijn voor uw situatie.

Maat

neoklassiek herenhuis met herfstbladeren
neoklassiek herenhuis met herfstbladeren

Over het algemeen wilt u dat het planten van bomen in verhouding staat tot de grootte van uw perceel. Enorme schaduwbomen op een klein stedelijk perceel voelen onheilspellend en overweldigend aan - en ze laten geen zon toe in huis of in de tuin.

Het is ook belangrijk om geen bomen te planten waarvan de wortels funderingen, patio's, paden, uitloogvelden, enz. beschadigen. Een algemene regel is om bomen te selecteren die in de beschikbare ruimtes van uw eigendom passen, zonder dat ze minder dan 30 meter groot zijn. procent van hun lengte verwijderd van een van deze objecten. Een boom die 30 meter hoog kan worden, moet bijvoorbeeld op minstens 9 meter afstand van deze bomen staan.

  • Kleine bomen (3 tot 9 meter hoog) passen goed op de kleinste stedelijke kavels en als brandpunt in verschillende delen van het landschap op grotere eigendommen. Bomen van dit formaat bieden echter heel weinig schaduw.
  • Middelgrote bomen (10 tot 18 meter hoog) bieden veel schaduw en passen gemakkelijk op een perceel van een halve hectare. Zodra ze volwassen zijn, zullen ze het uiterlijk van uw eigendom volledig veranderen en hebben ze over het algemeen professionele hulp nodig bij het snoeien en ongediertebestrijding.
  • Grote bomen (meer dan 20 meter hoog) zullen tientallen jaren nodig hebben om volwassen te worden, maar zijn van onschatbare waarde voor toekomstige generaties en verhogen de waarde van het huis als ze verstandig worden gekozen. Ze passen meestal alleen goed op percelen van een halve hectare of groter.

Houd er rekening mee dat er ook dwergbomen zijn (minder dan 3 meter hoog) die geschikt zijn voor mensen die alleen een terras of terras hebben om dingen te laten groeien. De meeste fruitbomen zijn als dwerg verkrijgbaar en bepaalde siersoorten worden ook vaak op deze manier gekweekt, zoals Japanse esdoorns.

Milieutoleranties

bomen voor natte plaatsen
bomen voor natte plaatsen

Verschillende bomen hebben verschillende groeivereisten, dus het is belangrijk om een inventaris op te maken van de omstandigheden waaraan het door u gekozen exemplaar zal worden onderworpen. Sommige hiervan kunnen gemakkelijk worden gewijzigd, terwijl andere meer intrinsiek zijn.

Temperatuur

  • Ontdek uw USDA-planthardheidszone, die is gebaseerd op de koudste jaartemperatuur in uw regio om te bepalen welke boom de winter zal overleven.
  • Hittetolerantie is een even belangrijke factor, waarvoor de American Horticultural Society een interactieve kaart levert.
  • Als u aan de westkust woont, kunt u het klimaatzonesysteem van Sunset Magazine raadplegen, dat hitte, kou en andere omgevingsfactoren in één keer omvat.

Regenval

Sommige bomen hebben in de eerste twee jaar slechts een beetje water nodig om zich te vestigen, terwijl andere hun hele leven zonder een centimeter water per week zullen lijden. Bodems die van nature voortdurend nat zijn, zoals naast een vijver, vereisen het gebruik van zeer specifieke soorten; je kunt altijd irrigeren als dat nodig is, maar het is goed om te bedenken hoe praktisch dat zal zijn (dat wil zeggen, hoe ver verwijderd van een kraan of het bestaande irrigatiesysteem). Om niet te verspillen, moet u altijd rekening houden met uw klimaat en proberen geschikte soorten te planten die het goed doen met de natuurlijke regenpatronen.

Bodemtype

  • Sommige bomen verdragen zware klei, terwijl andere zijn aangepast aan het groeien op lichte zandgrond.
  • Rijke, vruchtbare grond is essentieel voor bepaalde soorten, maar er zijn ook bomen die gedijen in rotsachtige, dorre omgevingen.
  • Sommige zijn gespecialiseerd in zure grond of alkalische grond, terwijl andere het in beide goed doen.

Al deze factoren kunnen tot op zekere hoogte worden aangepast door terpen te bouwen om de drainage te verbeteren, door compost en kunstmest toe te voegen, door stoffen aan te brengen die de pH veranderen, en andere methoden, maar het is gemakkelijker om te werken met wat je hebt. Neem contact op met uw plaatselijke coöperatieve uitbreidingsservicekantoor voor hulp bij het begrijpen van uw bodemtype. Ze geven u ook graag een lijst met de beste bomen voor uw regio.

Groenblijvend versus bladverliezend

hulstbladeren en bessen
hulstbladeren en bessen

Kiezen of je een groenblijvende of bladverliezende boom wilt, is een grote stap in het selectieproces.

  • Evergreens zien er weelderig en groen uit in de winter, wanneer de meeste planten in rust zijn, en stijgen naar de top van de lijst wanneer screening een belangrijke factor is. Maar over het algemeen zijn er relatief weinig groenblijvende bomen beschikbaar, vooral voor noordelijke klimaten.
  • Loofbomen hebben, hoewel ze hun bladeren verliezen, vaak de extra voordelen van prachtig herfstgebladerte en een opvallende takstructuur die alleen in de winter zichtbaar is. Loofbomen laten ook zonlicht binnen in een tijd van het jaar waarin dit het meest nodig is.

Verzorgings- en onderhoudsvereisten

Door een boom te matchen met de omstandigheden van uw eigendom kunt u het onderhoud aanzienlijk minimaliseren. Als je iets plant dat van vocht en rijke grond houdt in een droog, rotsachtig gebied, heeft het veel kunstmest en irrigatie nodig om goed te presteren. Op dezelfde manier zal een boom die te groot wordt voor de ruimte veel snoei nodig hebben om de grootte te behouden. Maar als je echt naar een bepaalde boom verlangt die niet perfect past in de omgeving die je hem te bieden hebt, kan het extra onderhoud zeker de moeite waard zijn om de voldoening te krijgen van het hebben van die specifieke boom.

De meeste bomen hebben wat onderhoud nodig - het is meer een kwestie van er een kiezen die past bij jouw levensstijl en de context van de plantlocatie.

Gevallen bladeren, fruit en noten

Alle bomen laten bladeren vallen (of naalden, als het coniferen zijn), maar sommige laten zaden, fruit, noten en andere dingen vallen die als hinderlijk kunnen worden gezien. Zelfs groenblijvende bomen laten bladeren vallen, het is gewoon niet allemaal tegelijk zoals loofbomen. Planten met kleine bladeren vereisen echter natuurlijk minder harkwerk dan planten met grote bladeren.

Bezorgdheid over rommel en gevaar

Bomen met rommelige vruchten kunnen vlekken veroorzaken op de oppervlakken eronder, dus het is het beste om deze soorten niet op patio's, terrassen of parkeerplaatsen te planten. Noten kunnen een gevaar vormen op harde oppervlakken, omdat ze als knikkers onder je voeten rollen. Sommige bomen staan er ook om bekend dat ze sap laten druipen of enorme stuifmeelpluimen uitstoten.

Esthetisch karakter

Dit punt is voor veel tuiniers misschien wel het belangrijkste. Het staat laag op de lijst, niet omdat het er niet toe doet, maar omdat het gemakkelijker is om ongepaste soorten te elimineren op basis van functionele vereisten en vervolgens rekening te houden met het uiterlijk. Dit is een kwestie van persoonlijke voorkeuren en aanvoelen wat het beste in het bestaande landschap past of de speciale uitstraling creëert die je wilt bereiken.

rode esdoorn
rode esdoorn
  • Bloemen - Kleur, grootte, geur en seizoen zijn allemaal relevante factoren.
  • Groeiwijze - Zuilvormig, piramidaal, lollyvormig, vaasachtig, treurig, meerstammig, breed en spreidend zijn verschillende groeigewoonten van bomen waarmee u rekening moet houden.
  • Bladkleur - Er zijn veel tinten groen, maar er zijn speciale cultivars met paarsachtige, bronzen, gouden of chartreuse highlights; herfstkleuren zijn ook variabel per soort.
  • Bladtextuur - De grootte van de bladeren en of ze glanzend, leerachtig, piekerig, rechtopstaand, dun of dicht zijn, heeft allemaal veel te maken met hoe de boom eruit ziet en aanvoelt in het landschap.
  • Speciale effecten - Sommige bomen lenen zich voor formele tuinen, Zen-tuinen, tropische thema's, mediterrane landschappen, zuidwestelijke esthetiek en meer.

Aanvullende overwegingen

Er zijn nog veel meer unieke situaties die de soorten die een goede match vormen verder zullen beperken. Kies verstandig om potentiële gevaren te vermijden.

schade door sneeuwstorm
schade door sneeuwstorm
  • Misschien wilt u rekening houden met de groeisnelheid van de boom als u haast heeft op zoek naar schaduw.
  • Sommige bomen hebben zeer invasieve wortelsystemen en het is moeilijk om er onder te tuinieren.
  • Anderen zijn gevoelig voor het verliezen van ledematen bij storm en zijn een slechte keuze voor positionering boven een parkeerplaats of op plaatsen met zware sneeuwval of harde wind.
  • Je moet er zeker van zijn dat wat je plant niet invasief is in jouw omgeving, zodat het niet overal in je tuin terechtkomt.

Evaluatievoorbeelden

Verward over hoe je alle verschillende criteria moet toepassen? Deze voorbeeldscenario's kunnen het proces helpen verduidelijken.

bloeiende magnolia's
bloeiende magnolia's
  • Als je in het zuidwesten woont en op zoek bent naar iets dat hitte- en droogtetolerant is, van gemiddelde grootte, snelgroeiend met kleurrijke bloemen, overweeg dan de zijdeboom, ook bekend als mimosa.
  • Als je in een koele, bergachtige regio woont en iets nodig hebt met takken die niet breken onder het gewicht van de sneeuw, die zure grond verdraagt en als een groenblijvend scherm werkt, probeer dan een blauwe spar te planten.
  • Als je in het zuidoosten woont en een schaduwrijk gebied onder een stuk groot hardhout wilt inrichten en wilt dat de boom opzichtige, geurige bloesems heeft, zijn bloeiende magnolia's een goede keuze.
  • Als je in een dichtbevolkte stadswijk in New England woont en iets kleins wilt, met prachtig herfstgebladerte en lentebloemen, dan zal een boom als een toverhazelaar aan je behoeften voldoen.

Waar u op moet letten bij het winkelen in bomen

Bij het kopen van planten op een kwekerij heeft O'Sullivan de volgende suggesties om ervoor te zorgen dat u een gezond en aantrekkelijk exemplaar meeneemt dat een lang, gelukkig leven in uw tuin zal leiden.

bomen te koop
bomen te koop
  • Kies eenstammige bomen met rechte stammen die uitlopen naar de basis en waarvan de ledematen gelijkmatig rond de stam zijn verdeeld.
  • Meerstammige bomen moeten er vanuit elke richting mooi en vol uitzien.
  • Zoek naar stevige, brede takken, en niet naar grote ledematen die tegen de stam zijn gepropt.
  • Selecteer planten met schone bladeren en zonder donkere vlekken, verkleuring of insectengaten.
  • Vochtige, vezelige wortels zijn beter dan houtige, potgebonden wortels.
  • Vermijd hoge, langwerpige planten.
  • Koop geen planten met dode, gewonde, grote gekruiste en wrijvende takken, gespleten schors, stamschade, twee concurrerende leiders, tekenen van insectenplagen of droge, gebroken wortelkluiten.

Tijd om te planten

'Er is geen beter moment om een boom te planten dan gisteren', luidt het gezegde. Dat gezegd hebbende, waarschuwt O'Sullivan voor haast en zegt: "Plannen kost vooraf extra tijd, maar bespaart je op de lange termijn veel tijd en geld."

Aanbevolen: