23 beste dakplanten voor een succesvolle groene ruimte

Inhoudsopgave:

23 beste dakplanten voor een succesvolle groene ruimte
23 beste dakplanten voor een succesvolle groene ruimte
Anonim
volwassenen werken aan de daktuin
volwassenen werken aan de daktuin

Groene daken isoleren een gebouw door de zomerzon weg te reflecteren van de constructie en door de hitte in de winter vast te houden. Niet zomaar elke plant zal echter werken in de extreme omgeving van een dakplant. Het kiezen van planten voor een groendak betekent het kiezen van planten die geschikt zijn om het dak onderdeel te maken van het woonlandschap.

Vetplanten voor een groen dak

De vegetatie op het dak wordt blootgesteld aan intense hitte, drogende wind en extreme kou, en moet kunnen gedijen in slechts enkele centimeters grond. Van alle planten ter wereld bieden vetplanten de grootste verscheidenheid aan soorten die geschikt zijn voor een dakomgeving.

Vetplanten gedijen goed in een bodem van slechts vijf centimeter, waardoor ze perfecte groendakplanten zijn.

Sedums

Dit grote en diverse geslacht, ook bekend als muurpeper, bevat tientallen soorten die geschikt zijn voor een levend dak, waarvan de meeste laagblijvende bodembedekkers zijn. Kies uit een van de volgende geselecteerd vanwege hun bladkleur:

  • Oranje muurpeper(Sedum kamtschaticum) blijft tien tot vijftien centimeter lang en heeft groen blad, dat in de zomer geeloranje bloemen draagt.
  • Goudmosmuurpeper (Sedum sarmentosum) is groenblijvend en heeft een felgele kleur in de zomer.
  • Tweerijige muurpeper (Sedum spurium) is bladverliezend, met middelgroene bladeren die bij koud weer een magenta kleur krijgen.
  • Gouden sedum (Sedum kamtschaticum) wordt ongeveer twintig centimeter hoog en is in de zomer absoluut bedekt met felgele, stervormige bloemen.
  • Witte muurpeper (Sedum album) is een laagblijvende sedum die bloeit in de vroege zomer, wanneer de kleine witte bloemen bijna op sneeuw lijken.
  • Blauwe tapijtsedum ( Sedum hispanicum) heeft paars getint blauw blad en blijft minder dan 10 cm hoog.
  • Widow's cross (Sedum pulchellum) is een eenjarige sedum die in de herfst groeit, overwintert, bloeit in de lente, zijn zaad zet en vervolgens sterft in de hitte van de zomer. Dit kan een goede keuze zijn als je andere sedums of planten hebt die de gaten in de zomer en herfst kunnen opvullen.

Sedums zijn vrijwel onderhoudsvrij. Ze hebben slechts een beetje water nodig om zich te vestigen en zich vervolgens vrijelijk te verspreiden, zolang ze in de zon of halfschaduw staan.

Sempervivum

Sempervivum groeit als een kleine, sappige bodembedekker van minder dan tien centimeter hoog, tenzij anders aangegeven. Ze zijn een geweldige aanvulling op sedums, omdat het blad een opvallend andere groeiwijze heeft.

  • 'Pacific Blue Ice' maakt coole blauwe rozetten die zich vermenigvuldigen in een miniatuurversie van zichzelf - vandaar hun andere naam, kip en kuikens.
  • 'Fauconetti' zorgt voor een heel bijzondere groendakplant met zilverachtige haartjes waardoor het lijkt alsof hij bedekt is met spinnenwebben.
  • Boom aeonium, of boomhuislook, is een nauwe neef van de anderen en lijkt op een miniatuurpalmboom van ongeveer 30 tot 40 centimeter hoog.

Net als sedums hebben sempervivums geen noemenswaardige verzorging nodig als ze eenmaal zijn gevestigd, maar het is belangrijk dat het grondmengsel extreem goed gedraineerd is.

vetplanten
vetplanten

Bodembedekkers voor een groendak

Niet alle groundovers zullen goed werken op een groendak, omdat ze diepere grond of vochtige omstandigheden nodig hebben, wat niet altijd goed werkt op een dak. De hieronder genoemde bodembedekkers zijn over het algemeen droogtetolerant en zullen goed groeien in ongeveer vijf tot tien centimeter grond.

  • Cooper's Hardy Ice Plant(Delosperma cooperi) wordt 2,5 tot 5 cm hoog en bloeit in de zomer en vormt een tapijt van prachtige magenta madeliefachtige bloemen gedurende ongeveer 4 weken achter elkaar. Deze bodembedekker is droogtetolerant en bestuivervriendelijk.
  • Sneeuw-in-zomer (Cerastium tomentosum) is een droogtetolerante bodembedekker die ongeveer tien tot vijf centimeter hoog wordt. Een tapijt van sneeuwwitte bloemen bedekt het in de late lente en vroege zomer.

Wilde bloemen voor een groen dak

Vetplanten zijn over het algemeen de enige planten die worden gebruikt in de ultradunne levende daken als ze een groot dak bedekken, omdat ze kunnen overleven in slechts vijf centimeter grond. Als je je dak, of zelfs maar een deel ervan, ontwerpt met tien tot vijftien centimeter grond, kun je enkele van de volgende wilde bloemen overwegen.

Dit zijn allemaal droogtetolerante soorten, maar hebben wat meer vocht nodig dan de vetplanten om ze op gang te krijgen en moeten worden bewaterd als er meer dan een paar weken geen regen is. Anders is de enige zorg die nodig is het terugsnoeien van de bloemstengels in de herfst.

Terwijl vetplanten normaal gesproken worden gekweekt uit gewortelde pluggen, gedijen wilde bloemen het beste uit zaad.

  • Aster (Asteraceae spp.) is een wilde bloem die voorkomt in steile, hooggelegen gebieden, wat betekent dat hij is gebouwd voor de zware omstandigheden van een groendak en dat hij diep is paarse bloemen trekken altijd vlinders aan.
  • Yarrow (Achillea spp.) is een matvormende bodembedekker met brede witte bloemen in de zomer die ook favoriet zijn bij vlinders.
  • Lanceleaf coreopsis (Coreopsis lanceolata) bloeit van begin tot midden zomer met vrolijke oranjegele bloemen waar bijen en vlinders van genieten.
  • Zeezuinigheid (Armeria maritima) groeit in het wild op kliffen aan de oceaan en lijkt op een klein, klonterend gras, maar wordt in de zomer bekroond met roze bloemen.
  • Cinquefoil (Potentilla anserina) is een goede optie als uw dak veel schaduw krijgt. Hij is zeer tolerant ten opzichte van droge omstandigheden, maar geeft de voorkeur aan halfschaduw tot volledige schaduw. De bloemen van wateraardbei zijn vrolijk, heldergeel en bloeien in de late lente tot de vroege zomer.
Aster die in Park bloeit
Aster die in Park bloeit

Aromatische kruiden voor een groendak

Veel aromatische kruiden zijn droogtetolerant, maar deze drie zijn ook laagblijvende bodembedekkers die kunnen overleven in slechts enkele centimeters grond.

Net als de vetplanten hebben deze kruiden water nodig om zich te vestigen, maar ook in perioden van droogte. Ze profiteren ook van een lichte scheerbeurt bij elke val, hoewel dit niet vereist is.

  • Oreganovariëteiten zoals Kent Beauty worden ongeveer vijftien centimeter groot en vullen de lucht met de geur van het Italiaanse platteland.
  • Tijm blijft doorgaans minder dan tien centimeter hoog en is een groot deel van de zomer bedekt met roze bloemen.
  • Romeinse kamille is een zeer aromatische bodembedekker van ongeveer vijf centimeter hoog en is zo sterk dat hij zelfs voetverkeer kan verdragen.
  • Reuzenhysop (Agastache foeniculum) heeft een heerlijke anijsachtige geur, maar nog beter: de roze-paarse bloesems zijn magneten voor vlinders en andere bestuivers.

Om een groot dakoppervlak te bedekken met bodembedekkende kruiden, kun je ze het beste als kleine pluggen kopen om zo de meeste waar voor je geld te krijgen.

Witte tuinkamilles op het bloembed
Witte tuinkamilles op het bloembed

Structurele vereisten voor een groendak

Niet elk dak kan worden omgebouwd tot een groendak zonder enkele structurele verbeteringen aan te brengen om ervoor te zorgen dat het huis het extra gewicht van de grond en planten kan dragen. Er komen echter elk jaar steeds meer groendakbedrijven bij die u kunnen helpen beslissen of dit de juiste aanpak voor u is.

Zelfs als je het gigantische project van het ombouwen van het hele dak van je huis tot een levende tuin niet wilt aanpakken, kun je nog steeds op kleine schaal experimenteren met een schuur, tuinhuisje of zelfs maar een klein vogelhuisje met behulp van de juiste planten.

Een groen dak onderhouden

Hoewel groene daken absoluut onderhoudsarm zijn, zijn ze niet onderhoudsvrij. Er zijn een paar dingen die u minstens een paar keer per seizoen moet doen om uw groendak optimaal te laten groeien.

Water geven

Water geven is nodig tijdens het eerste seizoen, wanneer de planten zich vestigen, en tijdens langere perioden van droogte.

man die groen dak water geeft
man die groen dak water geeft

Wieden

Passerende vogels leggen onkruidzaden op je dak, en de wind blaast er ook nog eens extra onkruidzaden op. Om te voorkomen dat het onkruid de rest van uw groendak overneemt, moet u tijdens het groeiseizoen minstens een of twee keer onkruid wieden.

Snoeien

Snoeien is alleen nodig als je dingen laat groeien die groter worden, of als je het gevoel hebt dat het algehele uiterlijk van je daktuin een beetje ruig begint te worden. Dit zou hoogstens één keer tijdens het groeiseizoen hoeven te gebeuren.

Een beetje groener

Het creëren van een groendak heeft een groot potentieel om uw huis te verfraaien en een uniek architectonisch statement te maken, maar het is ook goed voor het milieu. Door de plantensoorten te leren kennen die zijn aangepast aan de ongebruikelijke groeiomstandigheden op een dak, kunt u uw eigen levende dakproject plannen en helpen de wereld een groenere plek te maken.

Aanbevolen: