15 gemeenschappelijke familiestukken die u bij u thuis kunt vinden

Inhoudsopgave:

15 gemeenschappelijke familiestukken die u bij u thuis kunt vinden
15 gemeenschappelijke familiestukken die u bij u thuis kunt vinden
Anonim
Moeder geeft dochter erfstuk ketting
Moeder geeft dochter erfstuk ketting

Familiestukken zijn meer dan alleen waardevol antiek. Ze geven een gevoel van familiegeschiedenis, aangezien ze van generatie op generatie worden doorgegeven. Als u begrijpt wat een familiestuk is, kunt u ervoor zorgen dat u deze schatten behoudt en ervoor zorgt dat de volgende generatie de waarde ervan waardeert.

Begrijpen wat als een erfstuk wordt beschouwd

Omdat veel producten worden gefactureerd als 'erfstukkwaliteit' of 'erfstukmateriaal', kan het moeilijk zijn om te bepalen wat een echt erfstuk is en wat eenvoudigweg een waardevol object is. Het belangrijkste verschil is dat erfstukken bedoeld zijn om van de ene generatie op de andere te worden doorgegeven. Hoewel ze soms geld waard zijn, hoeven ze niet veel geldwaarde te hebben. In plaats daarvan zorgen ze voor een gevoel van verbondenheid tussen generaties in een gezin. Ze kunnen honderden jaren of slechts enkele generaties worden doorgegeven. Alles kan een erfstuk zijn - van de glazen plaat van je overgrootmoeder tijdens de depressie tot de verlovingsring van je moeder.

15 familiestukken die u mogelijk heeft

Omdat een erfstuk van alles kan zijn, kan het moeilijk zijn om er een te identificeren. Denk echter eens aan de spullen die je hebt geërfd van je ouders, grootouders en andere familieleden. Dit zijn enkele veelvoorkomende familiestukken die u mogelijk in huis heeft.

Sieraden

Omdat het vaak waardevol is, geven mensen mooie sieraden vaak door aan de volgende generatie. Je kunt echter ook erfgoedsieraden hebben die mooi of sentimenteel zijn, maar niet veel geldwaarde hebben. Hoe dan ook, als je antieke medaillons, ringen, halskettingen, broches, oorbellen of andere voorwerpen hebt die tot generaties geleden behoorden, heb je een familiestuk.

Vrouw die kleindochter de familiebroche geeft
Vrouw die kleindochter de familiebroche geeft

Beeldende kunst

Sculpturen, schilderijen, tekeningen en andere kunstwerken zijn ook veel voorkomende erfstukken. Als je in je huis rondkijkt en kunst herkent die bij je grootouders of ouders heeft gehangen of tentoongesteld, heb je erfstukkunst. Deze stukken kunnen waardevol zijn, maar ze kunnen ook sentimenteel zijn. U kunt bijvoorbeeld een aquarel laten schilderen door uw overgrootmoeder. Hoewel het misschien niet veel geldwaarde heeft, is het nog steeds een belangrijk erfstuk.

Klokken en horloges

Veel gezinnen geven ook antieke klokken en horloges door. Deze items hebben om twee belangrijke redenen erfstukwaarde. Ten eerste zijn ze meestal geld waard, waardoor ze onderdeel kunnen worden van een erfenis. Ten tweede vertegenwoordigen uurwerken vaak belangrijke levensgebeurtenissen. Uw grootvader heeft bijvoorbeeld op zijn 21e verjaardag een W altham-zakhorloge gekregen. Het kan zijn dat uw overgrootouders een klok hebben gekocht voor hun eerste jubileum. De uurwerken en hun verhalen worden natuurlijke erfstukken.

Meubels

Een ander veelvoorkomend erfstuk zijn meubels. Van dekenkisten tot eettafels, deze stukken kunnen worden doorgegeven, vooral als ze van hoge kwaliteit zijn. Het hoeven geen waardevolle antieke meubelen te zijn, gemaakt door een bekend merk. Het kan een stoel of boekenkast zijn, gemaakt door je overgrootvader. Kijk rond in je huis of je meubels ziet die generaties lang aan je zijn gegeven. Als het stuk kwaliteitswerk is en uw familie vertegenwoordigt, is het een erfstuk.

Familierecepten

Hoewel recepten zelden enige geldwaarde hebben, zijn ze beslist familiestukken. Heb jij het recept voor de koekjes van je oma of de beroemde citroentaart van je oudtante? Dit zijn items die aan u zijn doorgegeven en die speciaal zijn. Voedsel speelt een belangrijke rol in elk gezin, en de recepten van voorgaande generaties zijn erfstukken.

Familie recept
Familie recept

Foto's, brieven en dagboeken

Foto's, dagboeken, brieven en andere ephemera zijn een ander soort erfstuk dat niet noodzakelijkerwijs veel geld waard is, maar wel uiterst waardevol kan zijn voor gezinnen. Als je een doos met oude foto's of een pakje brieven of krantenknipsels hebt, heb je een erfstuk. U kunt leren hoe u oude foto's en andere papieren herinneringen kunt dateren en meer te weten kunt komen over uw familiegeschiedenis.

Quilts en vintage textiel

Quilts en ander vintage textiel zijn een ander soort familiestuk. Deze handgemaakte items zijn bijzonder vanwege de tijd en moeite die erin is gestoken, en veel vrouwen verzamelden linnengoed in een hoopkist. De kwaliteit van het borduurwerk en het naaien van deze items kan uitzonderlijk zijn, en veel families geven ze van generatie op generatie door.

Antieke handmatige naaimachine
Antieke handmatige naaimachine

Keukenartikelen

Hoewel de deegroller van je grootmoeder misschien geen waardevol antiek is, kan het nog steeds een erfstuk zijn. Omdat eten en voedselbereiding zo'n belangrijk onderdeel van het gezinsleven zijn, kunnen kookgerei belangrijke voorwerpen binnen een gezin worden. Misschien heb je potten en pannen, keukengereedschap, jerrycans en andere stukken die van vorige generaties zijn geweest.

Vuurwapens, wapens en sportartikelen

Geweren, zwaarden en andere wapens kunnen waardevol zijn, zowel financieel als sentimenteel. Deze artikelen, evenals sportartikelen zoals hengels en kano's, kunnen worden doorgegeven door overgrootouders of andere familieleden. Of het item nu wel of geen geldwaarde heeft, het is een belangrijk onderdeel van het verhaal van uw gezin. Soms kan aan een stuk als dit een militaire geschiedenis verbonden zijn.

Boeken en Bijbels

Oude boeken kunnen ook familiestukken zijn. Van literaire teksten tot bijzondere kookboeken: deze gebonden delen zijn doorgaans goed bewaard gebleven en gemakkelijk door de jaren heen door te geven. Vooral familiebijbels zijn belangrijke erfstukken, omdat veel ervan aan het begin een pagina bevatten waarop geboorten en sterfgevallen in de familie worden vastgelegd. Dit worden belangrijke bronnen voor het nagaan van uw familiegeschiedenis.

Familiebibliotheek met erfstuk
Familiebibliotheek met erfstuk

Muziekinstrumenten

Misschien heb je ook muziekinstrumenten, zoals violen, fluiten, hoorns en andere voorwerpen, die familiestukken zijn. Deze stukken, die mogelijk muziek hebben gemaakt in de handen van uw betovergrootouders, zijn belangrijk en betekenisvol als erfstukken. Sommige hebben een geldwaarde, vooral als ze door bepaalde fabrikanten zijn gemaakt, maar vaker is de meeste waarde sentimenteel.

Fijn porselein en aardewerk

Omdat het kwetsbaar is en er voorzichtig mee wordt omgegaan, kan fijn porselein generaties lang overleven. Misschien heb je het trouwporselein van je overgrootmoeder in je servieskast staan, of gewoon een paar stukken aardewerk dat je tante heeft verzameld. Deze stukken verschijnen misschien bij vakantiema altijden, maar worden over het algemeen niet regelmatig gebruikt. Hierdoor blijven ze in goede conditie, zodat ze kunnen worden doorgegeven.

Vrouw met porseleinen kop en schotel
Vrouw met porseleinen kop en schotel

Bruidsjurken en andere speciale kleding

Erfstukken kunnen ook kleding zijn die verband houdt met speciale evenementen of stukken die uitzonderlijk mooi of goed gemaakt zijn. Heb jij de bontjas van je grootmoeder? Hoe zit het met een trouwjurk die toebehoorde aan iemand in uw familie? Deze voorwerpen hebben een belangrijke geschiedenis en zijn daardoor erfstukken. Veel mensen hebben dozen met speciale stukken, zoals doopjurken, geborduurde sjaals en andere items.

Kristal en glaswerk

Net als porselein hebben kristallen en glaswerkstukken de neiging de jaren goed te overleven omdat ze niet vaak worden gebruikt. Of je nu het Waterford-kristal van je moeder hebt of een verzameling Depressie-glas van je oudtante, deze voorwerpen zijn ook erfstukken. Zeer oude of bijzondere stukken kunnen geld waard zijn, maar soms is de waarde simpelweg de familiegeschiedenis die aan het stuk verbonden is.

Sterling zilver

Misschien heb je ook bestek van sterling zilver, serveerstukken en andere items die toebehoorden aan vorige generaties. Omdat zilver inherent waardevol is, hebben deze voorwerpen de neiging om door de generaties in een familie heen te reizen. Sommige zijn uitzonderlijk mooi en goed gemaakt, en antiek sterling bestek kan veel waardevoller zijn dan het zilvergeh alte ervan. Sommige zilverpatronen zijn zeer zeldzaam. Als je antiek zilver hebt, is het vrijwel zeker dat het een erfstuk is.

Een familiestuk beginnen

De waarheid is dat elk object een familiestuk kan worden als je het doorgeeft aan de volgende generatie. De sleutel is ervoor te zorgen dat het verhaal van het stuk verband houdt met het item zelf. Neem de tijd om uw familiegeschiedenis op te schrijven of een stamboom te tekenen, waarbij u de belangrijke voorwerpen vermeldt die deel uitmaken van dat verhaal. Op die manier zullen toekomstige generaties dat item onmiddellijk kunnen identificeren als familiestuk.

Aanbevolen: