Zwarte geschiedenisposters: wie je kunt uitlichten en waar je ze kunt vinden

Inhoudsopgave:

Zwarte geschiedenisposters: wie je kunt uitlichten en waar je ze kunt vinden
Zwarte geschiedenisposters: wie je kunt uitlichten en waar je ze kunt vinden
Anonim
verzameling zwarte geschiedenisposters
verzameling zwarte geschiedenisposters

Gedurende de Amerikaanse geschiedenis zijn posters in populariteit afgenomen en gestroomd, maar zwarte geschiedenisposters blijven een geliefd verzamelobject uit het recente verleden. En aangezien ze moeilijk te vinden zijn buiten openbare collecties, moet je al deze cultureel relevante en opvallende posters pakken zodra je de kans krijgt.

Zwarte geschiedenisposters verzamelen

Zwarte Amerikanen hebben een aanzienlijke impact gehad op de loop van de Amerikaanse geschiedenis. Het blijvende verhaal rond hun ervaringen werd echter grotendeels beheerst door een blank supremacistisch systeem dat zijn eigen artistieke output vereerde boven die van gekleurde mensen. Het was dus pas halverwege de 20e eeuw dat posters over de zwarte ervaring in Amerika, gemaakt door de zwarte gemeenschap, ruimte begonnen in te nemen in de populaire cultuur; niet alleen ruimte innemen, maar ook worden toegejuicht en gedeeld. Hoewel er een overvloed aan posters bestond die verschillende oorzaken en problemen onderzochten, zijn er vandaag de dag nog maar heel weinig van over en zijn er nog minder te koop.

Vintage posters die de zwarte geschiedenis belichten

Posters voor politiegeweld en zwarte macht
Posters voor politiegeweld en zwarte macht

Vóór sociale media en de 24-uurs netwerknieuwscyclus gebruikten mensen posters om informatie aan het publiek bekend te maken. Dit kan iets onbelangrijks zijn als een nieuw product of gemeenschapsevenement, of iets dat zo urgent is als systemisch racisme. Net zoals de Verenigde Staten tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog een bloeiende posterpropagandamachine hadden, gebruikten zwarte Amerikanen posters om het bewustzijn te vergroten van het ontnemen van kiesrecht en het racisme, het seksisme, de ongelijkheid in rijkdom en de sociaal-culturele segregatie die hen in de jaren negentig werd aangedaan. 20e eeuw (hoewel veel van deze problemen nog steeds bestaan).

In de jaren zestig en zeventig, toen de Civil Rights Movement en de Black Power Movement, om er maar een paar te noemen, achtereenvolgens de leiding over de twee decennia overnamen, werden posters over Zwart Amerika in de grootste hoeveelheden gedrukt. Deze periode was een creatieve en krachtige bloei voor de zwarte gemeenschap in Amerika, toen ze zich verzetten tegen de onderdrukkende systemen om hen heen en grafische kunst gebruikten om hun gevoelens en oorzaken te onderzoeken.

Belangrijke thema's van deze posters

Zwarte Panter-posters
Zwarte Panter-posters

Deze historische posters kunnen worden georganiseerd op basis van hun onderwerp, dat net zo gevarieerd en rijk was als de gemeenschappen die ze hebben gemaakt. Over het algemeen waren de posters verdeeld omdat ze verbonden waren en/of betrokkenheid bij sociale partijen zoals de Black Panthers stimuleerden, een specifieke iconografie van populaire figuren in deze bewegingen vertegenwoordigden, of belangrijke onderwerpen bespraken, zoals de onderdrukking van kiezers.

Hier zijn slechts enkele van de onderwerpen die deze posters door de jaren heen hebben besproken:

  • De Black Panther-partij
  • De burgerrechtenbeweging
  • SNCC
  • Zwarte kracht
  • Zwart feminisme
  • Kiezersonderdrukking
  • Populaire iconen
  • Onevenredige gevangenisstraf
  • Politiegeweld

Hoeveel kosten zwarte geschiedenisposters?

Burgerrechtenposters
Burgerrechtenposters

Aangezien er momenteel niet zoveel echte historische voorbeelden van deze posters te koop zijn (of dat nu komt doordat ze behoren tot particuliere en publieke historische organisaties of omdat ze tot op de dag van vandaag niet bewaard zijn gebleven), zijn posters die de Amerikaanse stijl weerspiegelen ervaringen vanuit het zwarte perspectief variëren in prijs, en sommige zijn behoorlijk duur.

Natuurlijk zullen algemene aspecten zoals de staat en het formaat van invloed zijn op de prijzen van deze posters, maar het feit dat ze zo zeldzaam zijn om op de open markt te vinden, geeft ze een algemene prijsbasis die relatief hoger is dan die van de periode, maar in sommige gevallen nog steeds betaalbaar. Degenen met een aanzienlijke culturele relevantie, zoals deze originele Black Panther Party-poster uit 1971, die voor $ 2.802,02 werd verkocht of deze poster uit 1960 waarin reclame werd gemaakt voor het Martin Luther King Jr.-verdedigingsfonds en een aankomend concert ter ondersteuning daarvan, dat voor $ 6.500 werd verkocht, zullen in de toekomst worden verkocht. de duizenden. Creatieve posters die wel verband houden met Zwart Amerika, maar niet met een speciale beweging of moment, zoals deze weergave uit de jaren zeventig van een militante poster van Angela Davis, kunnen heel betaalbaar zijn, rond de €20-€50.

Er is ook een groeiende beweging van online creatieven die digitale en gedrukte kunst creëren die een eerbetoon is aan figuren, gebeurtenissen en bewegingen die verband houden met de zwarte geschiedenis in de Verenigde Staten. Er zijn talloze voorbeelden van deze kunst te koop op sites op internet, dus als je iets wilt met een goedkoper prijskaartje, dan kun je altijd terecht voor iets dat vintage-geïnspireerd is.

Waar posters kopen

Posters die historisch belangrijke individuen, groepen en evenementen vertegenwoordigen, zijn verkrijgbaar bij veel online retailers. De volgende websites bieden volledige lijnen van zwarte geschiedenisposters tegen betaalbare prijzen.

  • Etsy - Etsy is een website vol onafhankelijke verkopers die zowel hun moderne weergaven van kunst ter ere van de zwarte geschiedenis verkopen als de echte vintage voorbeelden uit die periode. Je kunt BIPOC-creatieven ook bewust steunen via Etsy.
  • 1st Dibs - Deze veilingwebsite bevat de zeldzamere en duurdere zwarte geschiedenisposters die op de markt komen, meestal met een culturele of persoonlijke verwijzing naar zwarte Amerikanen of zwarte Amerikaanse groepen.

Herdenk de zwarte Amerikaanse ervaring in het heden

Grijp de kans om vandaag de zwarte Amerikaanse ervaring te herdenken op de manier waarop zovelen werden neergeslagen omdat ze dat in het verleden van Amerika probeerden te doen. Vier de leiders en bewegingen die een voortdurende strijd hebben gevoerd om een Amerikaanse samenleving te creëren die zwarte Amerikanen niet alleen verwelkomde maar net zo respecteerde als haar andere burgers.

Aanbevolen: