Moet je nieuwe kleren wassen? Feiten om te overwegen

Inhoudsopgave:

Moet je nieuwe kleren wassen? Feiten om te overwegen
Moet je nieuwe kleren wassen? Feiten om te overwegen
Anonim
Vrouw controleert inventaris in een kledingwinkel
Vrouw controleert inventaris in een kledingwinkel

Veel mensen vragen zich af: "Moet je nieuwe kleren wassen?" Het antwoord is ja, dat zou je moeten doen. Ontdek waarom u nieuwe kleding moet wassen voordat u deze draagt. Krijg enkele tips over wat u moet doen als u nieuwe kleding niet kunt wassen.

Moet je nieuwe kleren wassen?

Je moet nieuwe kleding altijd wassen voordat je deze voor de eerste keer draagt. Nieuwe kleding ‘nieuw’ noemen kan een beetje misleidend zijn. Nieuwe kleding bevat ziektekiemen, kleurstoffen en chemische irriterende stoffen die schadelijk voor u kunnen zijn. Lees meer over de schadelijke dingen die je op en in nieuwe kleding aantreft.

Bacteriën buiten de deur houden

Nieuwe kleding is misschien nieuw voor je, maar ze zijn door de handen van veel verschillende mensen gegaan voordat ze je ontmoetten. Dat geldt ook voor andere klanten, werknemers in de winkel en fabrieken waar ze vandaan kwamen. Daarom hebben degenen die nieuw voor je zijn veel handen gezien voordat ze bij je aan de deur verschenen of zelfs op het kledingrek in de winkel stapten. Mensen dragen vaak virussen, zoals COVID 19, en bacteriën, zoals stafylokok, op hun handen en huid. Deze ziektekiemen kunnen op de kleding worden overgedragen wanneer iemand hoest of zelfs iets probeert.

Kleurstoffen in kleding

Nieuwe kleding kan niet alleen ziektekiemen bevatten, maar ook overtollige kleurstoffen bevatten. Deze kleurstoffen, zoals sommige die in tie-dye-kleding worden gebruikt, kunnen uit de kleding bloeden als je op je huid zweet. Naast het verven van je huid veroorzaken sommige van deze kleurstoffen, zoals azokleurstoffen, ook een huidreactie. Bij sommige mensen kan deze reactie behoorlijk ernstig zijn en jeuken.

Chemisch irriterende stoffen in kleding

Naast alleen kleurstof voegen textielmagazijnen ook extra chemicaliën toe, zoals formaldehyde en quinolines, voor verschillende doeleinden, zoals het voorkomen van rimpels of meeldauw. Deze chemicaliën zijn echter bekende kankerverwekkende stoffen, die gevaarlijk kunnen zijn. Deze chemicaliën zijn niet alleen kankerverwekkend, maar veroorzaken ook huiduitslag bij mensen met een gevoelige huid. Het is ook bekend dat formaldehyde chemische geuren in nieuwe kleding veroorzaakt.

Nieuwe kleren wassen

Aangezien het vermijden van huiduitslag of mogelijke blootstelling aan kankerverwekkende stoffen net zo eenvoudig is als het wassen van je kleding voordat je ze draagt, is dit een route die veel mensen volgen. Nieuwe kleding vereist echter wel een speciaal tintje.

Vrouw kleren met de hand wassen
Vrouw kleren met de hand wassen
  1. Verwijder alle tags.
  2. Draai de kleding binnenstebuiten.
  3. Kleding sorteren, zodat alleen soortgelijke kleuren samen worden gewassen. De kleurstoffen zullen waarschijnlijk bij de eerste wasbeurt uit de kleding komen.
  4. Controleer het etiket om de onderhoudsinstructies te zien.
  5. Gebruik de aanbevolen wasmachine-instellingen op het waslabel, of was uw artikelen met de hand zoals aanbevolen.
  6. Voeg ½ kopje zuiveringszout toe aan de spoelcyclus om eventuele resterende chemische resten te verwijderen.
  7. Droog minimaal 45 minuten of hang in de zon om te drogen.

Als je geen tijd hebt voor een volledige wasbeurt, kun je je kleding in zeer heet water spoelen, zolang dit wordt aanbevolen, en vervolgens minimaal 45 minuten laten drogen. Dit zou de meeste bacteriën moeten wegspoelen en doden.

Bacteriën verwijderen op nieuwe kleding zonder te wassen

Sommige kleding kun je niet wassen, of je hebt gewoon geen tijd om te wassen. In dat geval kun je met een paar extra methoden ziektekiemen doden en chemicaliën afvoeren.

  • Voor leer: veeg het af met alcohol op een doek.
  • Hang kleding een paar dagen in de zon, zodat UV-licht chemicaliën op natuurlijke wijze kan afbreken.
  • Leg kleding minimaal 45 minuten in de droger op de hoogste stand, nadat je het label hebt gecontroleerd.

Nieuwe kleren dragen zonder te wassen

Het wordt niet aanbevolen om nieuwe kleding te dragen zonder ze te wassen. Er kunnen niet alleen gevaarlijke chemicaliën en ziektekiemen op zitten, maar er kunnen ook kleurstoffen uit de stoffen sijpelen terwijl je ze draagt, waardoor je huid wordt geverfd. Daarom moet je je kleding goed wassen voordat je ze draagt.

Aanbevolen: