Vintage poppenhaar in eenvoudige stappen repareren

Inhoudsopgave:

Vintage poppenhaar in eenvoudige stappen repareren
Vintage poppenhaar in eenvoudige stappen repareren
Anonim
Vintage pop zittend in bed
Vintage pop zittend in bed

Als je pop een bad hair day (of decennium) heeft, kun je haar schoonheid herstellen door te leren hoe je vintage poppenhaar kunt repareren. Van mat haar tot minder fris ruikende lokken: er zijn veel manieren om antiek en vintage poppenhaar te herstellen zonder de pop te beschadigen. Ontdek de eenvoudige stappen en gemakkelijke methoden om vintage poppenhaar te vernieuwen en het net zo mooi te maken als de dag waarop ze werd gemaakt.

Identificeer eerst je vintage pop

Als je er klaar voor bent om te leren hoe je het haar van je pop kunt repareren, is er een belangrijke eerste stap. Neem even de tijd om je vintage pop te identificeren voordat je aan haar gaat werken. Er zijn veel verschillende soorten verzamelpoppen, en het is belangrijk om meer over die van jou te weten te komen. Er zijn twee redenen om dit te doen. Ten eerste: als de pop bijzonder oud of waardevol is, kan het beter zijn om te investeren in professionele poppenreparatie. Antieke poppen met porseleinen hoofden kunnen bijvoorbeeld beter aan de professionals worden overgelaten. Ten tweede, als je meer over je pop leert, weet je waar het haar van is gemaakt. Deze instructies zijn voor synthetisch haar, wat gebruikelijk is bij vintage poppen. Omdat deze methoden zo zijn ontworpen dat ze zacht genoeg zijn voor vintage items, kun je ze ook gebruiken om poppenhaar te fixeren op hedendaagse poppen met synthetisch haar.

Hoe je vintage poppenhaar repareert dat gematteerd of gebogen is

Gematteerd en kroeshaar is een probleem waar veel vintage poppen mee te maken hebben. In veel gevallen kunnen het gezicht en lichaam van een pop in perfecte staat zijn, maar opslag, vochtigheid en spelen kunnen ervoor zorgen dat haar haar kroezend en verward wordt. Eenvoudig kammen zal het probleem niet oplossen, omdat het haar de vorm van de mat heeft aangenomen en niet meer goed wil liggen. Sommige sites bevelen Downy en andere producten aan, maar het is beter om te leren hoe je vintage poppenhaar kunt repareren zonder wasverzachter. De verzachter kan reageren met het synthetische pruikmateriaal en kapot gaan. Gebruik in plaats daarvan dit proces om gematteerd poppenhaar te fixeren. Of je nu een speciale vintage Madame Alexander-pop hebt of een Barbie-pop die je kunt verzamelen, het bevestigen van de gematteerde sloten zal je geliefde items nieuw leven inblazen.

Dingen die je nodig hebt

Verzamel de volgende gereedschappen en benodigdheden als je poppenhaar wilt repareren dat gematteerd of gebogen is:

  • Metalen kam met brede tanden, zoals kammen die voor huisdieren worden gebruikt
  • Pot met water en fornuis
  • Milde afwasmiddel of babyshampoo
  • Grote plastic zakken, zoals vuilniszakken
  • Katoenen gaas of wattenbolletjes
  • Schildertape
  • Nylon kous of kniekous
  • Handdoek
  • Krulspelden, indien gewenst

Gematteerd of gebogen poppenhaar repareren in 10 stappen

Zodra je ontdekt hoe je het haar van een pop met deze stappen kunt repareren, kun je elke pop er weer als nieuw uit laten zien.

  1. Begin met het verwijderen van de kleding van de pop en het in plastic zakken wikkelen van haar lichaam. Je wilt elke doek beschermen tegen nat worden en vocht uit de gewrichten houden.
  2. Plaats wattenbolletjes of gaas over de ogen van de pop en gebruik schilderstape om deze op zijn plaats te houden. Dit zorgt ervoor dat er geen water in de ogen komt, waardoor ze troebel worden of slecht functioneren als ze open en dicht gaan.
  3. Verhit een pan met water op het fornuis. Als het warm is maar niet kookt, haal het dan van de brander. Dompel het haar van de pop niet langer dan vijf seconden in het water. De hitte helpt het haar zachter te maken, maar te veel hitte kan het vernietigen.
  4. Breng een paar druppels mild afwasmiddel of babyshampoo aan op het haar.
  5. Begin bij de punten en begin door het haar te kammen. Het kan zijn dat je het van tijd tot tijd opnieuw vijf seconden moet onderdompelen.
  6. Ga door met kammen totdat je de kam door al het haar kunt krijgen.
  7. Spoel het haar goed uit om er zeker van te zijn dat alle zeep verdwenen is. Als je zeep in het haar achterlaat, wordt het plakkerig, trekt vuil aan en raakt snel weer verstrikt.
  8. Als je klaar bent met wassen, dep het haar dan droog met handdoeken.
  9. Kam het haar steil of doe het in krulspelden. Trek een nylon kous over het haar zodat het zijn vorm behoudt, maar er toch lucht doorheen kan stromen. Laat de pop 24 uur staan zodat haar haar kan drogen.
  10. Verwijder de kous en kam het haar opnieuw. Het moet steil en glad of krullend en pluisvrij zijn, afhankelijk van of je krulspelden hebt gebruikt.
Thuis poppenhaar kammen
Thuis poppenhaar kammen

Vintage poppenhaar opnieuw rooten

Als een vintage pop ontbrekend of gebroken haar heeft, kun je dit repareren. Als er maar een klein beetje haar ontbreekt, hoeft u niet helemaal opnieuw te beginnen. Je kunt wat poppenhaar van het juiste materiaal kopen en dit met een naald vastlijmen. Als er veel haar ontbreekt, moet je misschien het oude haar eruit trekken en opnieuw beginnen. Hoe dan ook, dit is een project dat je kunt doen om je vintage verzamelobjecten te behouden.

Dingen die je nodig hebt

Verzamel de volgende gereedschappen en benodigdheden:

  • Poppenhaar in het juiste materiaal en de juiste kleur, verkrijgbaar bij DollyHair
  • Naald voor het herwortelen van slechts enkele plekken of herwortelgereedschap voor grotere schade
  • Stoflijm
  • Schaar
  • Kam

Poppenhaar opnieuw rooten in 5 stappen

Als je poppenhaar wilt herstellen waarvan stukjes ontbreken, kunnen deze eenvoudige stappen een oplossing zijn.

  1. Als er bij de pop maar een paar ontbrekende stukjes haar zijn of haar dat kapot is, breng dan een paar druppels textiellijm aan op het wortelgat. Gebruik vervolgens een naald om meerdere haarlokken in het gat te duwen. Ga naar stap 5.
  2. Als de pop veel haar mist, knip dan al het oude haar af. Verwijder het hoofd van de pop en trek het haar van binnenuit naar buiten.
  3. Gebruik een tweeledig hulpmiddel voor het opnieuw rooten om het nieuwe haar wortelgat voor wortelgat toe te voegen. Met dit hulpmiddel kun je meerdere haarlokken in het wortelgat duwen.
  4. Werk helemaal rond het hoofd van de pop. Als je klaar bent, doe je textiellijm aan de binnenkant van het hoofd om al het haar op zijn plaats te houden.
  5. Als de lijm droog is, kam je het haar voorzichtig. Gebruik een schaar om het in de gewenste vorm te knippen.

Hoe je vintage poppenhaar repareert dat stinkt

Als een vintage pop stinkend haar heeft, zijn er enkele manieren om de slechte geur te verhelpen. Probeer een van deze ideeën om oude poppen te behouden, maar zorg ervoor dat ze weer fris ruiken:

  • Voor heel bijzondere poppen of antieke poppen kun je proberen het haar te luchten. Plaats de pop op een goed geventileerde plaats waar ze droog blijft en laat haar daar een aantal dagen staan.
  • Vul een plastic bakje met zuiveringszout, plaats het hoofd van de pop in het bad en begraaf haar haar in het bakpoeder. Laat haar een aantal dagen zo liggen. Borstel vervolgens de baking soda eruit.
  • Als je weet hoe je poppenhaar moet schoonmaken, kun je geurtjes op afstand houden. Was het haar volgens de procedure voor gematteerd of gebogen haar. Soms verdwijnt de geur met deze methode.
  • Bedek de geur met een betere geur. Je kunt een beetje leave-in conditioner in het haar spuiten en het doorkammen. Je kunt Febreze ook op een klein deel van het haar testen en dat gebruiken als het het haar geen pijn doet.

Het haar van een vintage pop herstellen en verder

Als je weet hoe je poppenhaar moet repareren, kun je een hernieuwd gevoel van trots krijgen op je geliefde verzamelobjecten of speelgoedpoppen. Het haar van een pop is een van de belangrijkste onderdelen van haar ontwerp, dus het is de moeite waard om te leren hoe je het op de juiste manier kunt herstellen zonder schade te veroorzaken. Welke methode je ook gebruikt om het haar van een vintage pop te repareren, je kunt ook andere schade opmerken. Als er onderdelen ontbreken, kun je misschien antieke poppenonderdelen gebruiken om ze zelf te vervangen. Het herstellen van je pop is een daad van liefde, en met tijd en moeite kun je haar terugbrengen naar haar vroegere schoonheid.

Aanbevolen: