Waardevolle oude knoppen & Hoe u ze kunt identificeren

Inhoudsopgave:

Waardevolle oude knoppen & Hoe u ze kunt identificeren
Waardevolle oude knoppen & Hoe u ze kunt identificeren
Anonim

Vind de waarde van antieke knopen voor elke gelegenheid, inclusief de veilingvorm.

Witte Knoppen In Oude Metalen Doos
Witte Knoppen In Oude Metalen Doos

Als u weet hoe u zeldzame antieke knopen kunt identificeren, kunt u in recordtijd de accessoirebakken in uw plaatselijke antiekwinkels doorzoeken. Je ziet immers vaak oude knopen verkocht per pot, emmer of zelfs per pond. Het kan enige tijd duren om ze allemaal te doorzoeken, maar het is gemakkelijker als je een paar trucjes kent voor het identificeren van waardevolle oude knoppen. Voordat je de knopen van oma's oude kerkblazers losmaakt, leer je de belangrijkste tekenen dat een antieke knoop zeldzaam kan zijn, evenals trucs om materialen, tijdsperiode en meer te identificeren.

Een antieke knop identificeren

Strikt genomen moet een knop 100 jaar oud zijn om als antiek te worden beschouwd. Vintage decoratieve knopen, gemaakt na ongeveer 1920, hebben wel waarde, maar antieke knopen gemaakt vóór deze periode zijn relatief zeldzamer. Hier zijn enkele trucs om te bepalen of een knop antiek is.

  • Het vertoont tekenen van handwerk, zoals een gebrek aan uniformiteit.
  • Het toont een antieke stijl, zoals Art Nouveau of Art Deco.
  • De achterkant heeft geen uniforme textuur.
  • Er zijn geen vormlijnen aanwezig die de machinale productie aangeven.

Zes kenmerken van zeldzame antieke knoppen

Mensen gebruiken al eeuwenlang knopen om kleding vast te maken, maar het zijn veel meer dan gebruiksartikelen. Zeldzame knoppen zijn ook kunstwerken. Als een kledingstuk versleten was en bestemd was voor de lompenzak, knipten zuinige huisvrouwen en dienstmeisjes vaak de mooie knopen af om ze in andere kleding te gebruiken of om ze te ruilen voor goederen en diensten. Vanwege de zorg die ze besteedden aan het onderhoud van hun knopen, bestaan er vandaag de dag nog steeds zeldzame en mooie exemplaren. Het identificeren van een exemplaar gaat vooral over het kennen van de kenmerken die het speciaal maken.

De meeste antieke knoppen hebben een paar van deze eigenschappen.

Niet-plastic materialen

Technisch gezien is het onwaarschijnlijk dat een antieke knop van plastic is gemaakt. Er zijn een paar uitzonderingen, vooral als het gaat om een vroeg plastic dat celluloid wordt genoemd. De zeldzaamste knopen waren echter geen in massa geproduceerde kunststoffen zoals celluloid of bakeliet (een ander vroeg plastic dat populair is in vintage sieraden). In plaats van plastic of bakeliet worden zeldzame antieke knopen vaak gemaakt van deze materialen:

  • Porselein of keramiek- Keramiek rinkelt als je erop tikt en voelt koel en licht aan.
  • Parelmoer en schelp - Parelmoer en schelp weerspiegelen een iriserende regenboog wanneer er licht op v alt.
  • Hout - Je zou de houtnerf op de knop moeten kunnen zien, en ze moeten relatief licht aanvoelen.
  • Metaal - Het is niet alleen een goedkoop materiaal om knopen van te maken, maar het kan ook worden gestempeld met details en rond de basis van een knop worden gewikkeld.
  • Glas - Glas zal klinken als je er zachtjes mee tikt op een hard oppervlak.
  • Jet - Jet is een zwart natuurlijk materiaal dat licht van gewicht is en vaak wordt gedecoreerd met snijtechnieken.
  • Bone - Knopen van gewei, ivoor en bot tonen nerf en subtiele variatie.
  • Schildpadschild - Schildpadschild is een lichtgewicht materiaal dat natuurlijke kleurvariaties in bruin- en grijstinten laat zien.
  • Steen en edelsteen - De meeste stenen voelen koel en zwaar aan, terwijl de meeste edelstenen geslepen en gepolijst zijn.

Edelmetalen

Metalen knoppen kunnen in allerlei soorten voorkomen, van staal of messing tot zilver en goud. De zeldzaamste en meest waardevolle zijn echter edele metalen. Hoewel niet op elke knop de metalen inhoud is gestempeld voor gemakkelijke identificatie, zullen sommige dat wel doen. Draai de knop om en zoek naar keurmerken en makerstekens. Sterling zilveren knopen zijn bijvoorbeeld vaak voorzien van het woord 'Sterling' of het getal '925'.

Sterling kever insect insect knop C. 1880-1890 ondertekend
Sterling kever insect insect knop C. 1880-1890 ondertekend

Handgeschilderde details

Met de hand beschilderen kan een antieke knoop heel bijzonder maken. In feite is een handgeschilderde knop uniek in zijn soort, ook al is het ontwerp zelf niet uniek. Met de hand geschilderd betekent dat de decoratie door een persoon is aangebracht, dus geen twee knoppen zijn hetzelfde. Zoek naar bloemen, landelijke taferelen, miniatuurportretten, afbeeldingen van dieren en meer. Wat de materialen betreft, werden deze handgeschilderde scènes vaak rechtstreeks op email en porselein geschilderd, omdat ze ongelooflijk goed kleur aannemen.

Oude antieke mooie Victoriaanse naaiknopen circa 1890
Oude antieke mooie Victoriaanse naaiknopen circa 1890

Figuurlijke ontwerpen

Een figuurlijk ontwerp is een ontwerp dat een persoon, dier, mystiek wezen of ander sterk motief voorstelt. Je ziet Art Nouveau-ontwerpen met vrouwen met golvend haar, knopen die op fruit of bloemen lijken, of zelfs hele pastorale taferelen in miniatuur. Figuurlijke knoppen behoren tot de meest verzamelobjecten vanwege dit iconische en verreikende onderwerp.

Victoriaanse Apollo-knop
Victoriaanse Apollo-knop

Handsnijwerk

In plaats van machinaal te worden gemaakt, worden veel antieke knopen met de hand gesneden. Zelfs de meest perfect uitgesneden knop van bot of schelp vertoont subtiele tekenen dat deze met door de mens gemaakt gereedschap is gesneden. Op met de hand gesneden knoppen zou je kleine variaties in de textuur en diepte van het snijwerk moeten aantreffen, evenals een klein gebrek aan algehele uniformiteit. Als het snijwerk goed is gedaan, zijn deze met de hand gesneden knoppen waardevol.

Micromozaïekkunst, email en andere speciale accenten

Sommige zeldzame knopen zijn voorzien van kleine mozaïeken gemaakt van stukjes steen of schelp. Anderen zijn geëmailleerd met gekleurd glas dat als decoratie op het oppervlak is gesmolten. Speciale accenten als deze maken een knop zeldzaam en uniek, en sommige verzamelaars zijn gespecialiseerd in knoppen die deze specifieke technieken weergeven.

Antieke Franse champleve-knop
Antieke Franse champleve-knop

Zijn antieke knopen geld waard?

Een klein aantal antieke knopen is waardevol, maar de meeste worden voor minder dan $ 50 verkocht. Sommige zeldzame antieke knoppen kunnen echter veel meer waard zijn, en er zijn maar weinig exemplaren die voor honderden of zelfs duizenden dollars worden verkocht. Enkele van de waardevollere typen knoppen zijn:

  • Inaugurele knoppen- Voordat grote plastic spelden met slogans en portretten een manier waren om je trouw aan een politiek figuur te tonen, waren er inaugurele knoppen. De inaugurele knoppen van Washington zijn de waardevolle knoppen in deze categorie, waarvan er duizenden worden verkocht. Deze inaugurele knop uit 1789 werd in 2018 bijvoorbeeld verkocht voor $ 2.750.
  • Civil War-knoppen - Een ander enorm verzamelbaar type antieke knop zijn de Civil War-knopen. Memorabilia uit de Burgeroorlog hebben een speciale verzamelaarsbasis, waardoor deze knoppen altijd een koper vinden. Individueel zijn ze een klein bedrag waard, maar de grotere prijskaartjes komen in de collecties. Een set van 46 stuks werd in 2012 bijvoorbeeld verkocht voor $ 2.012,50.
  • Luxe knopen - Alles wat op fijne wijze is vervaardigd met edelmetaal en edelstenen, maar ook door luxe juweliers, is natuurlijk veel geld waard. Deze 13-delige set diamanten en robijnrode knopen werd bijvoorbeeld voor ongeveer $ 20.000 verkocht op een Christie's-veiling.

Verzamel de oude knoppen waar je van houdt

Als je de knopencollectie van je grootmoeder doorzoekt of de koopwaar op een rommelmarkt doorzoekt, is het kunnen identificeren van zeldzame knopen een waardevolle vaardigheid. Maar zelfs als knopen niet zeldzaam zijn, kunnen ze leuk en betaalbaar antiek zijn om te verzamelen. Begin met het kiezen van knoppen die je leuk vindt en werk vanaf daar verder. Binnenkort zul je een aantal prachtige voorbeelden hebben die je in je huis kunt laten zien, aan kleding kunt bevestigen of kunt laten zien aan familie en vrienden.

Aanbevolen: