Hoe je Kruipende Charlie kunt identificeren en verwijderen

Inhoudsopgave:

Hoe je Kruipende Charlie kunt identificeren en verwijderen
Hoe je Kruipende Charlie kunt identificeren en verwijderen
Anonim
Kruipende Charlie
Kruipende Charlie

Creeping Charlie (Glechoma hederacea) wordt door gazonliefhebbers beschouwd als een invasieve wiet. Deze laagblijvende plant is een ongewenste bodembedekker die vaak klimop wordt genoemd.

Hoe u de kruipende Charlie kunt identificeren en ervan kunt afkomen

Er zijn eenvoudige manieren om Creeping Charlie te identificeren; Er is echter geen gemakkelijke manier om van deze zeer invasieve plant af te komen. Wanneer je de plant herkent, zul je snel het kenmerkende muntachtige aroma ontdekken, wat hem identificeert als een lid van de muntfamilie.

Illustratie van een Glechoma hederacea
Illustratie van een Glechoma hederacea

Onderscheidende kenmerken van Creeping Charlie

Het eerste dat opv alt is dat de vorm van de bladeren lijkt op de poot van een kat. In feite wordt het vaak catspaw genoemd. De bladeren zijn zacht, rond tot niervormig en waaieren uit tot gladde, afgeronde randen. De bladeren hebben een bijna harige textuur.

Kleuren van Creeping Charlie

Creeping Charlie kan helder limoengroen lijken, zoals nieuw lentegroen of donker, rijk groen. De bloemen variëren van donkerpaars tot licht lavendelkleurig. Je zult de trechtervormige bloemen die in de lente tot aan de vroege zomer overheersen niet verwarren. Een ander onderscheidend kenmerk is de steel, die beslist een vierkante vorm heeft.

Paars kruipende Charlie wiet
Paars kruipende Charlie wiet

Sterke wortels

Creeping Charlie heeft sterke wortels en verspreidt zich in een matachtige textuur over de grond. Meestal sterft hij af tijdens de winter en keert in de lente versterkt, weelderig en groen terug.

Zelfvoortplanting

Wat deze plant zo intens en invasief maakt, is haar vermogen om zich voort te planten. Dit wordt op twee manieren bereikt. De eerste gebeurt via zaaien en de tweede via wortelstokken (ondergrondse horizontale stengels met zijscheuten). Het is dit ondergrondse systeem met opwaartse scheuten dat het geweven mateffect creëert dat ander plantenleven, zoals grasvelden, verstikt.

Ongevoelig voor grasmaaier

Een van de redenen waarom gazonliefhebbers zo gefrustreerd raken door Creeping Charlies is omdat hij ongevoelig is voor een grasmaaier. Daarnaast is het met sommige herbiciden ook lastig te doden. Het lijkt een natuurlijke of opgebouwde weerstand tegen chemische vergiften te hebben. De grootste zorg bij het gebruik van chemicaliën om Creeping Charlie te doden is dat deze zelfde chemicaliën niet discriminerend zijn en schade toebrengen aan uw gazon.

Methoden om van Kruipende Charlie af te komen

Er worden vaak een aantal methoden gegeven voor het verwijderen en wegwerken van Creeping Charlie. Deze omvatten natuurlijke en chemische methoden met wisselende resultaten.

Onkruidbestrijder die onkruid spuit
Onkruidbestrijder die onkruid spuit

Handtrekplanten

Met de hand aan de wijnstokken trekken en de planten verbranden om te voorkomen dat ze zichzelf opnieuw wortelen, is een methode die vaak wordt aanbevolen. Het is echter bijna onmogelijk om dit te bereiken als de plant zichzelf in uw tuin heeft geworteld. De plant is zeer sterk en resistent tegen dit soort methoden. Je zult uitgeput raken lang voordat je erin slaagt deze plant uit je tuin te verwijderen.

Azijn, zout en afwasmiddel

Het mengsel van witte azijn, tafelzout en afwasmiddel doodt onkruid en ongewenste planten. Je moet een liter witte azijn, een kopje keukenzout en een eetlepel afwasmiddel mengen. De zeep zorgt ervoor dat de oplossing aan de bladeren blijft plakken. Deze methode geeft binnen een paar dagen resultaat. Je moet dit regelmatig herhalen om te voorkomen dat de scheuten uit de wortelstokken komen.

Borax en water

Een mengsel van borax en water om rechtstreeks op de planten te spuiten. Zoals elk type moordmiddel zullen andere planten in dezelfde omgeving afsterven. Als het je lukt de verspreiding van de plant te stoppen, moet je de bespuiting voortdurend herhalen om ervoor te zorgen dat deze snelgroeiende plant het niet nogmaals overneemt. De National Gardening Association waarschuwt dat dit kan resulteren in het creëren van een hotspot, waar de borax wegvloeit naar lager gelegen gebieden en zich ophoopt om de wortels van gezond gras te verbranden.

Meer gras en kunstmest

Een andere methode die vaak wordt aangeprezen als een goede oplossing is om meer graszaad op het gazon te gooien, het water te geven en te bemesten. Het grootste probleem met deze remedie is dat Creeping Charlie ook zal profiteren van het water en de kunstmest.

Herbiciden Extreme maatregel

Volgens de Wisconsin Horticulture Extension is een breedbladige herbicide na opkomst de meest gebruikte methode. Dit is een extreme oplossing en zal schade aan uw gazon tot gevolg hebben.

Een andere manier om Creeping Charlie Mint te bekijken

Terwijl tuinders Creeping Charlie een frustrerende doorn in het oog vinden, beschouwen kruidkundigen en genezers Creeping Charlie als een gezegende medicinale plant. Het kan worden gegeten in salades en soepen. Net als andere muntplanten heeft Creeping Charlie een uitgesproken muntachtige smaak en aroma.

Glazen mok kruidenthee
Glazen mok kruidenthee

Enkele van de traditionele toepassingen voor Creeping Charlie zijn:

  • Thee:Gemaakt van de bladeren, wordt thee gebruikt als bloedzuiveraar en om migraine en nieraandoeningen te behandelen.
  • Tonics: Een tonic gemaakt van de bladeren wordt gebruikt om scheurbuik te voorkomen, omdat het een zeer hoog geh alte aan vitamine C bevat.
  • Kompres: De bladeren worden verpulverd en gebruikt in een kompres tegen blauwe plekken en diverse longinfecties.
  • Bier maken: Voordat hop werd gebruikt, werd Creeping Charlie gebruikt bij het brouwen van bier en bier.

Hoe je de sluipende Charlie kunt identificeren en ervan kunt afkomen

Creeping Charlie is bijna onmogelijk uit te roeien uit uw gazon en tuin. Veel mensen denken dat de strijd verloren is tegen de tijd dat je merkt dat dit lid van de muntfamilie jouw ruimte is binnengeslopen.

Aanbevolen: