Hoe u antieke Windsor-stoelen nauwkeurig kunt identificeren

Inhoudsopgave:

Hoe u antieke Windsor-stoelen nauwkeurig kunt identificeren
Hoe u antieke Windsor-stoelen nauwkeurig kunt identificeren
Anonim
Wallace Nutting Windsors
Wallace Nutting Windsors

Met hun eenvoudige schoonheid en tijdloze aantrekkingskracht zijn antieke Windsor-stoelen een populaire stijl die in veel huizen past. Deze houten stoelen werden populair vanaf de 18e eeuw en veel fabrikanten produceren ze nog steeds. Het leren herkennen van antieke Windsor-stoelen is een belangrijke vaardigheid als je deze nuttige en mooie stukken hoopt te verzamelen.

Geschiedenis van Windsor-stoelen

Windsor-stoelen werden voor het eerst gemaakt in de 18e eeuw, maar exemplaren van vóór 1790 zijn zeldzaam. Deze stoelen hebben een fascinerende geschiedenis, te beginnen met hun naam. Vanaf het begin van de 18e eeuw werden er stoelen met een rugleuning gemaakt in de Thames Valley-regio van Engeland, en de stad Windsor was het distributiepunt waar de stoelen naar Londen en andere provincies werden vervoerd. Volgens Sandy Summers, eigenaar van Adams Antiques en lid van zowel de BADA (British Antique Dealers' Association) als de LAPADA (Association of Art and Antique Dealers), is dit de waarschijnlijke oorsprong van de naam.

Windsor-stoelen als ergonomische ontwikkeling

" Windsor-stoelen waren in hun tijd een ergonomische ontwerpontwikkeling", zegt Summers, waarbij hij opmerkt dat dit type stoel een groeiend besef weerspiegelde dat stoelen met gevormde zittingen en gebogen rugleuningen beter bij het menselijk lichaam pasten dan stoelen in oudere stijl. Eerdere stoelen, en andere stoelstijlen, werden geconstrueerd als een raamwerk van rechthoekige verbindingen, waarbij de zitting werd gedicteerd door de ruimte die door dit raamwerk werd gecreëerd. De Windsor was daarentegen een stoel waarbij de ontwerpconstructie rond de stoel was gecentreerd, waarbij de poten met de onderkant van de stoel waren verbonden en de rugleuning van de stoel en de armen met de bovenkant waren verbonden.

De populariteit van de stijl vergroten

Windsor-stoelen waren verrassend comfortabel, dus ze namen enorm in populariteit toe. Veel fabrikanten begonnen in de 19e eeuw met de productie van deze stijl, en de toenemende mate van mechanisatie tijdens het Victoriaanse tijdperk leidde ertoe dat een groot aantal van deze stoelen op de markt kwam. Summers meldt dat "het merendeel van de Windsor-stoelen van goede kwaliteit dateert van 1820 tot 1870, terwijl dit nog een kleine huisnijverheid was."

Antieke Windsor-stoelen identificeren

Als je op zoek bent naar antiek of gewoon een vintage Windsor-stoel wilt identificeren die je misschien al hebt, is het handig om te weten hoe je een van deze klassieke schatten kunt herkennen als je hem ziet. Van het traditionele meubelhout dat in Windsors wordt gebruikt tot de stijlen waarin ze voorkomen: er zijn veel aanwijzingen dat u misschien een echt antiek exemplaar heeft.

Zoek naar traditioneel hout dat wordt gebruikt in Windsor-stoelen

Het hout dat in een Windsor-stoel wordt gebruikt, kan een idee geven over de geschiedenis en authenticiteit ervan. Summers zegt dat de meeste Engelse Windsor-stoelen zijn gemaakt van taxushout, essen of iepen, hoewel er af en toe ook andere houtsoorten werden gebruikt.

" Omdat taxushout relatief zeldzaam was vergeleken met gewone es, was Windsor-taxushout een statussymbool", zegt ze. "Het bezitten van een set was een demonstratie van je rijkdom. De Ash en Elm Windsors zijn gemaakt voor degenen die zich geen taxushout konden veroorloven."

Maak kennis met de stijlen van Windsors

Hoewel er geen standaarddefinities zijn van verschillende stijlen Windsor-stoelen, is er een brede manier om te categoriseren op basis van de stijl van de rugleuning:

  • Stick-back- een hoepelvormige rug, met lange, verticale spindels die de binnenkant van de rug vormen
  • Splat-back - een hoepelvormige rug, met lange, verticale spijlen aan weerszijden van een centrale rugsplat
  • Comb-back - lange, verticale spindels van gelijke lengte die in een recht horizontaal bovenstuk gaan om een kamvorm te vormen

Sommige antieke schommelstoelen zijn ook Windsors, en je zult merken dat Windsor-stoelen met en zonder armleuningen worden geleverd. Deze variëteiten zijn interessant voor zowel verzamelaars als liefhebbers.

Windsor stoel met gekamde rugleuning
Windsor stoel met gekamde rugleuning

Leer de verschillen tussen Europese en Amerikaanse Windsors

Een deel van de identificatie van antieke Windsor-stoelen bepa alt waar de stoel is gemaakt. Hoewel de basisconstructie hetzelfde is, merkt Summers op dat er enkele opmerkelijke verschillen zijn tussen Engelse en Amerikaanse Windsors:

  • Rugstijl- Amerikaanse Windsors hebben zelden een "splat-back" - stijl met de decoratieve centrale splat.
  • Type brancard - De brancard, of het onderdeel dat de benen verbindt, varieert. Amerikaanse Windsors hebben poten die met elkaar zijn verbonden door een eenvoudige "H" -brancard. Windsors van Engelse taxushout hadden vaak een gebogen crinoline-brancard.
  • Benenhoek - De hoek waarmee de poten met de stoel worden verbonden is anders, waarbij de benen van Amerikaanse Windsors in een steilere hoek naar buiten wijzen dan Engelse.
  • Hout gebruikt - Het hout dat in de stoelen werd gebruikt, was ook anders. Amerikaanse Windsors gebruikten gewoonlijk grenen voor de stoelen, hickory voor de spindels en esdoorn voor de gedraaide armen en benen.

Zoek naar meubelmerken en -labels

Hoewel de oudste Windsors misschien helemaal niet gemarkeerd zijn, zijn veel van de in de fabriek geproduceerde modellen voorzien van labels en meubelmarkeringen. Kijk aan de onderkant van de stoel of er markeringen zijn. Dit kan u een idee geven over de fabrikant en mogelijk over de periode waarin de stoel is geproduceerd.

Zoek een nep-antieke Windsor

Hoewel het jaren ervaring kan vergen om er zeker van te zijn of je naar een antieke of een reproductie Windsor-stoel kijkt, zegt Summers dat er enkele aanwijzingen zijn die kunnen helpen:

  • De kleur van reproductiestoelen kan afwijken. Ze kunnen er te licht uitzien, of ze kunnen er te donker uitzien omdat er een donkere vlek is aangebracht.
  • Ze kunnen er te perfect uitzien. Bij een echte antieke stoel verwacht je wat natuurlijke variatie en oneffenheden in kleur.
  • Echte antieke stoelen hebben patina of slijtage door gebruik. De houtranden worden zachter. De rand van het hout in een reproductiestoel is helder en scherp.

Waar u op moet letten bij het kopen van een Windsor-stoel

Als u geïnteresseerd bent in het kopen van een antieke Windsor-stoel, zoek dan naar stoelen in goede staat met massief hout en zonder duidelijke reparaties. Summers zegt dat taxushouten stoelen altijd het meest waardevol zullen zijn, maar dat ze niet de enige keuze zijn. "De grotere beschikbaarheid van 19e-eeuwse Windsors maakt ze tot een praktische optie voor een verzamelaar die op zoek is naar een set mooie eetkamerstoelen", merkt ze op.

Ook al is een perfect op elkaar afgestemde set zeldzaam, het belangrijkste waar je op moet letten is hoe goed de set bij elkaar past. De stoelen moeten qua grootte en vorm vergelijkbaar zijn met elkaar. Summers voegt eraan toe: "Het ontwerp van de centrale rugsplat en het aantal spindels aan weerszijden, het ontwerp van de draaiingen naar de onderarmsteunen en de draaiingen naar de benen moeten allemaal overeenkomen."

Adele Brooks, Windsor-stoel
Adele Brooks, Windsor-stoel

Waarde van antieke Windsor-stoelen

Een set antieke Windsors kan worden verkocht vanaf ongeveer $ 500 tot ver in de duizenden, afhankelijk van de kwaliteit en staat. Enkele stoelen variëren van ongeveer $ 100 tot duizenden, waarbij leeftijd een belangrijke waardefactor is.

" Wie op zoek is naar losse stoelen, zou graag op jacht gaan naar 18e-eeuwse exemplaren, ook al zijn ze uiterst zeldzaam en dus duur", zegt Summers. "Er zijn een aantal prachtige stoelen met uitgebreide gotische ontwerpen, daterend uit circa 1760 - 1780, maar een mooi exemplaar zou gemakkelijk £ 15.000 - 25.000 ($ 21.625 - 36.042) of meer kosten."

Een goede manier om de waarde van een antieke stoel te beoordelen, is door deze te vergelijken met recent verkochte exemplaren. Een Windsor-kinderstoel uit de 19e eeuw werd bijvoorbeeld op eBay voor ongeveer $ 500 verkocht. Het was gemaakt van iep en essen en verkeerde in uitstekende staat. Summers merkt op dat ze onlangs een prachtige stoel uit 1740 op een veiling voor meer dan $ 37.000 heeft zien verkopen.

Zweedse Windsor-stoelen
Zweedse Windsor-stoelen

Een stoel die vele levens meegaat

Het is belangrijk om de juiste schoonmaakmethoden voor antiek meubilair te gebruiken om de schoonheid van de stoel te behouden. Een meubelpoetsmiddel van goede kwaliteit kan helpen voorkomen dat het hout uitdroogt zonder de patina te beschadigen. Als je er goed mee omgaat, kan een antieke Windsor-stoel vele levens meegaan.

Aanbevolen: