Hoe je de zeldzaamste & meest waardevolle oude stenen potten kunt vinden

Inhoudsopgave:

Hoe je de zeldzaamste & meest waardevolle oude stenen potten kunt vinden
Hoe je de zeldzaamste & meest waardevolle oude stenen potten kunt vinden
Anonim

Geef de trend van stenen potten nog niet op: de oude inmaakpotten van je oma kunnen schatten zijn.

Oude flessendisplay in een antiekwinkel
Oude flessendisplay in een antiekwinkel

Als je al jaren je eigen groenten en fruit inblikt, dan weet je precies hoe weinig stenen potten zijn veranderd. Een oud glas op je plank kan er identiek uitzien als een zeldzame, waardevolle stenen pot uit de 19e eeuw. Als je nog steeds degene gebruikt die je grootmoeder je heeft nagelaten, is die pot met gekruide perziken misschien veel meer waard dan je denkt.

De zeldzaamste en meest waardevolle antieke Mason Jars

Waarde hangt van veel factoren af, maar veel inmaakpotten worden voor minder dan $ 15 verkocht. Dit zijn echter enkele opmerkelijke voorbeelden van wat uw inmaakpot waard zou kunnen zijn.

Meest waardevolle antieke Mason Jars Recente verkoopprijs
Van Vliet Quart Mason Jar $23, 500
JD Willoughby Mason-pot Onbekend
Bennett's Backwards nr. 2 Quart Mason Jar $1, 295
Ball Perfection Melkglas Top $702
Ondersteboven bal Mason Jar $475

Momenteel zijn dit enkele van de meest waardevolle stenen potten die onlangs op een veiling zijn verkocht. Over het algemeen vallen ze op door hun unieke en zeldzame kenmerken.

Van Vliet Quart Mason Jar

Metselaarpotten ter grootte van een kwart zijn al waardevoller omdat er minder van bewaard zijn gebleven, maar deze geelgroene Van Vliet-metselaarpot ter grootte van een kwart zou uiterst zeldzaam zijn. Volgens het bedrijf dat de pot heeft verkocht, wordt aangenomen dat er slechts twee van deze in deze kleur bestaan, en daarom werd de pot verkocht voor een schokkende $ 23.500.

JD Willoughby Mason-pot

Hoewel er geen openbare verkoopgegevens zijn voor de felbegeerde 19e-eeuwse J. D. Willoughby stenen pot, gooien verzamelaars rond waarden van ongeveer $ 1.000 per stuk. Deze specifieke Mason Jar is zo bijzonder vanwege de unieke draaiende Willoughby metalen stop. Voor het ongetrainde oog lijkt deze stop op de slinger van speelgoed.

Bennett's Backwards nr. 2 Mason Jar

Verzamelaars houden van een vreemd item, en deze verkeerd gedrukte Bennett's stenen pot is helemaal hun ding. Gemaakt rond 1870, de voorkant vertoont een duidelijke fout waar nr.2-zin is eigenlijk bedrukt met een naar achteren gerichte 2. Omdat het een vrij zeldzaam stuk is, overtrof het zijn verwachtingen en werd het op een veiling verkocht voor $ 1.295.

Ball Perfection Melkglas Top

De vierde plaats op de lijst is eigenlijk helemaal geen stenen pot, maar een unieke top. Gemaakt van melkglas door de beroemde Ball Corporation - heel anders dan de standaard zinken bladen die we gewend zijn - werd deze top waarschijnlijk gemaakt in het begin van de 20e eeuw en onlangs op een veiling verkocht voor $ 702.

Ondersteboven bal Mason Jar

Misschien wel de meest beruchte waardevolle antieke stenen pot is de omgekeerde kogelpot. Dit gekke ontwerp is gemaakt om op het deksel te plaatsen in plaats van op het glazen blad en is populair bij glasverzamelaars. Dat gezegd hebbende, is het niet zo zeldzaam als sommige minder productieve merken, vandaar dat het op een veiling slechts voor $ 475 werd verkocht.

Identificeer antieke stenen potten op basis van hun kenmerken

Er is niet veel om mee te werken als je een antieke stenen pot beoordeelt. Maar er zijn een paar specifieke kenmerken die in de loop van de tijd zijn veranderd en die je kunt gebruiken om beter te identificeren waar je ingelegde okra in zit.

Embossing

Antieke halve gallon balpot
Antieke halve gallon balpot

Veel inmaakpotten zijn voorzien van de naam van de fabrikant of de patentdatum in reliëf op het glas. Volgens Minnetrista kan de embossingstijl je helpen de pot te dateren, vooral als deze gemaakt zijn door de Ball Corporation. Een ontwerp met reliëf dat ongebruikelijk of uniek is, zal meer opleveren.

Soms kun je een pot vinden waarin een woord verkeerd is gespeld, zoals bij Bennett's verkeerd gedrukte nr. 2. Deze ongelukken maken een pot zeldzamer, wat bijdraagt aan de algehele waarde ervan.

Sluitingen

De Dandy quart fruitpot
De Dandy quart fruitpot

Er zijn verschillende sluitingen voor inmaakpotten, van zinken deksels tot moderne schroefdeksels. Als je een pot vindt met de originele sluiting, zal deze over het algemeen waardevoller zijn dan een pot zonder of met een vervangend deksel.

Bedrijven experimenteerden met talloze soorten sluitingen, waarvan er vele zeer gedetailleerd, ongebruikelijk en onpraktisch waren. Unieke sluitingen waren misschien niet de favoriet van de huisvrouw van weleer, maar ze zijn een hot item onder de hedendaagse verzamelaars.

Enkele van de talloze soorten sluitingen die je op deze oude stenen potten kunt vinden zijn:

  • Opgeschroefde zinkdeksels
  • Lakzegels of een combinatie van was en glas
  • Melkglas-inzetstukken geschoven tussen de zinken deksels
  • Metalen deksels met rubberen pakkingen
  • Metalen klemmen of schroeven

Kleur

Antieke glazen inmaakpotten op een plank
Antieke glazen inmaakpotten op een plank

Hoewel de meesten van ons aan dat iconische, helderblauwe glas denken als we ons metselaarpotten voorstellen, zijn inmaakpotten naast helder ook verkrijgbaar in verschillende kleuren. Hoe ongebruikelijker de kleur, hoe meer geld de pot waard is.

Zoek deze zeldzame niet-aqua of heldere potkleuren de volgende keer dat je in de antiekwinkel bent:

  • Amber
  • Groen
  • Paars
  • Melkglas (wit)
  • Kob alt

Kleur kan moeilijk te beschrijven en moeilijker te labelen zijn. Wat er voor de één lichtblauw uitziet, kan voor de ander aquamarijn lijken. Als je geen idee hebt, kun je een verscheidenheid aan kleuren zien op de Hoosier Jar-kleurenpagina.

Maat

Zeldzame antieke halve gallon Mason Jar
Zeldzame antieke halve gallon Mason Jar

Veel potten zijn ter grootte van een kwart gallon, en sommige zijn pint- of jelly-potten. Grotere inmaakpotten zijn ongebruikelijk, en er zijn er in de loop der jaren minder bewaard gebleven. Deze kunnen op een veiling voor veel hogere prijzen worden verkocht, afhankelijk van wie de kavels bekijkt en hoeveel ze bereid zijn uit te geven.

Leeftijd

Leeftijd is een belangrijke factor die de waarde van oude fruitpotten beïnvloedt. Over het algemeen geldt: hoe ouder de pot, hoe meer hij waard is. Hier zijn enkele tips om je te helpen erachter te komen hoe oud een pot is.

  • Pontil-markeringen of ingesprongen ringen op de bodem van de pot betekenen dat de pot met de hand is afgewerkt door een glasblazer - een techniek die in de 20e eeuw uit de mode raakte.
  • Naden helpen ook bij het bepalen van de leeftijd van je pot. De naden die helemaal tot aan de pot doorlopen, geven aan dat de pot machinaal is gemaakt, waarschijnlijk tussen 1895 en 1915.
  • Kleur kan ook helpen bij het dateren van je pot. Paars glas duidt bijvoorbeeld op een pot die vóór de Eerste Wereldoorlog is gemaakt.

Ontwerp

We hebben een idee van hoe een stenen pot eruit zou moeten zien, maar vóór de massaproductie waren antieke potten in allerlei vreemde vormen verkrijgbaar. Vierkante potten dateren bijvoorbeeld al in de jaren 1890. Hoewel ze minder ruimte in beslag namen in de voorraadkast, waren ze nooit zo populair als de gewone inmaakpotten en dus een beetje zeldzaam, waardoor ze iets hoger in waarde zijn. Andere ongebruikelijke ontwerpen kunnen ook aan de waarde toevoegen.

Conditie

Natuurlijk, hoe beter de staat van een pot, hoe meer hij waard is. Chips en scheuren zullen de waarde van een oude inmaakpot aanzienlijk verminderen, terwijl een pot in goede staat met het originele deksel het meeste waard zal zijn.

Gidsen kunnen u meer informatie geven

Als je een aspirant-verzamelaar bent, wil je misschien een exemplaar van Red Book 9 kopen, een gedetailleerde gids over oude fruitpotten. Het boek is niet langer gedrukt, maar is beschikbaar op secundaire markten, en u kunt beschrijvingen en basiswaarden van uw potten krijgen. Een ander boek dat je kunt overwegen als je meer wilt weten over de wijde wereld van antieke stenen potten is 1.000 fruitpotten.

Overweeg een professionele beoordeling

Veel factoren kunnen de waarde van oude inmaakpotten beïnvloeden, maar uiteindelijk zullen zeldzame potten in goede staat het meeste geld opleveren. Als u denkt dat u een ongewone pot heeft die waardevol kan zijn, overweeg dan om deze professioneel te laten taxeren. Dat is de enige zekere manier om te bepalen of je een mooi stukje conservengeschiedenis hebt of een functionele schat van weleer.

Alleen leeftijd voegt charme toe

Net als vaselineglas en vintage mokken met loodverf moeten antieke stenen potten naar de vitrinekast worden verwezen. Hoewel ze niet hard werken aan het behoud van uw fruit en groenten, kunnen ze een ouderwetse charme toevoegen aan uw eetkamer of keuken.

Aanbevolen: