9 meest verzamelbare vintage kostuumsieradenmerken

Inhoudsopgave:

9 meest verzamelbare vintage kostuumsieradenmerken
9 meest verzamelbare vintage kostuumsieradenmerken
Anonim

Gooi je oude kostuumsieraden nog niet in de verkleeddoos voor kinderen. Controleer eerst of je waardevolle stukken van deze verzamelmerken hebt.

Verzameling van oud goud
Verzameling van oud goud

Prachtig verzamelbare vintage kostuumsieraden kunnen een wow-factor toevoegen aan elke outfit. De stukken zijn niet alleen mooi, maar ze zijn ook betaalbaarder dan hun echte tegenhangers. En sommige zeer verzamelbare merken kunnen ook waardevol zijn. Dus voordat je je vintage kostuumsieraden aan je kinderen geeft, zodat ze zich kunnen verkleden, kijk eens in je collectie of je deze beroemde makers tegenkomt.

Merken van vintage kostuumjuwelen

Faux-sieraden bestaan al honderden jaren. Deze stijl van sieraden begon terrein te winnen in de jaren twintig, toen Hollywood kostuumstukken in films gebruikte. Prominente vrouwen, zoals First Lady Mamie Eisenhower en sterren als Marilyn Monroe, droegen in het openbaar kostuumjuwelen van verschillende ontwerpers. Veel ontwerpers hebben in de 20e eeuw kostuumjuwelen gemaakt, van Napier tot Sarah Coventry en meer.

Carnegie

HATTIE CARNEGIE Vintage gouden sierlijke schildpad broche
HATTIE CARNEGIE Vintage gouden sierlijke schildpad broche

Hattie Carniegie was een immigrant uit Oostenrijk naar de VS. Haar sieradenontwerpen bevatten Swarovski-kristallen, gouden gaas, bloemen en dieren. Het Carnegie-logo is gestempeld op stukken die zowel door haar bedrijf als op stukken van buiten haar bedrijf zijn gemaakt; de logo's kunnen gewoon haar naam, haar initialen of zelfs juffrouw Hattie zijn. De kostuumstukken zijn niet super waardevol, maar ze zijn nog steeds iets waard. Een set van drie spelden op zee werd bij LiveAuctioneers verkocht voor $ 200.

Coco Chanel

Chanel Vintage 1984 ketting
Chanel Vintage 1984 ketting

Coco Chanel's creatie uit de jaren twintig van statement-sieraden en accessoires die kunstzinniger dan duur waren, vormde het startschot voor de rage van mode-sieraden. Coco Chanel-kostuumjuwelen zijn een klassiek merk dat wordt gekenmerkt door prachtige broches en, in latere jaren, vergulde en nepparelstukken. Vintage Chanel-stukken worden voor honderden dollars verkocht, vooral kettingen. Zoek naar de achterwaartse en voorwaartse "C" -letters met overlappende ruggen om een Chanel-stuk te identificeren.

Coro

Coro Craft Sterling Perzische paard man pin
Coro Craft Sterling Perzische paard man pin

Emmanuel Cohn (Co) en Carl Rosenburger (ro) richtten Coro op, hoewel ze ontwerpers in dienst hadden om de sieraden te maken. Het bedrijf onderging verschillende naamsveranderingen, van Coro naar Corocraft naar Vendome, en de meeste stukken waren gemarkeerd met Coro. Vendome-stukken worden als beter beschouwd dan de rest. De lijn staat bekend om de Duettes-pin, figuren en patriottische pins, naast andere meer voorkomende ontwerpen. Als je een zeldzaam stuk vindt, kan het tussen de één en tweehonderd dollar waard zijn.

Dior

Dior-kostuumsieraden uit de jaren 70
Dior-kostuumsieraden uit de jaren 70

Christian Dior gebruikte Swarovski-kristallen in kostuumjuwelen, vooral de "aurora borealis" -regenboogstenen. Veel beroemde ontwerpers werkten in de kostuumjuwelendivisie van Dior, waaronder Kramer, Henkel en Grossé, Josette Gripoix en meer. Op de markeringen stond de naam van de ontwerper, vaak met "voor Christian Dior" of "Dior door" en soortgelijke notaties. Soms werd ook het land van herkomst vermeld, afhankelijk van de ontwerper. Bloemen en mooie stukken zijn gebruikelijk. Vintage Dior-stukken worden doorgaans voor een paar honderd dollar verkocht.

Eisenberg

Eisenberg ijs-kerstbroche
Eisenberg ijs-kerstbroche

Jonas Eisenberg emigreerde naar Chicago en begon een kledingbedrijf. Bij elk kledingstuk zat een sieraadaccessoire. De kostuumjuwelen werden populair genoeg om door zijn zonen afzonderlijk te worden verkocht, en de kledinglijn werd uiteindelijk stopgezet. Emaille sieraden en strass-kerstboompinnen zijn erg populair. Vroege sieraden hebben geen merkteken, maar in latere jaren was het merkteken de naam Eisenberg of een letter "E" op stukken. Sommige stukken kunnen waardevol zijn. De Experts on the Antiques Roadshow waardeerden bijvoorbeeld een set met broche, armband, oorbellen en halsketting in 2013 op ongeveer $ 1.300. Over het algemeen worden stukken verkocht voor ongeveer $ 15 tot $ 100.

Hobe

Vintage hobe-oorbellen
Vintage hobe-oorbellen

Hobé kostuumsieraden staan bekend om hun kwastjes, kralen en bloemmotieven. Jacques Hobé startte het bedrijf in Parijs, maar zijn zoon William verhuisde het bedrijf naar Amerika en staat vooral bekend om het ontwerpen van kostuumstukken die in Hollywood worden gebruikt en door actrices worden gedragen. De merken voor deze sieraden hebben verschillende wijzigingen ondergaan. Op de borden uit het begin van de 20e eeuw staan zeer hoge letters "H" en "b" in verschillende vormen, van driehoekig tot ovaal. Op stukken uit latere jaren kan de naam een meer standaard formaat hebben en eenvoudigweg op de achterkant worden gestempeld. De prijs is afhankelijk van het stuk, maar ze worden meestal verkocht voor een bereik van maximaal een paar honderd dollar.

Miriam Haskell

Miriam Haskell barokke parelbroche
Miriam Haskell barokke parelbroche

De sieraden van Miriam Haskell benadrukten bloemmotieven met Swarovski-kristallen, nepkralen en andere populaire materialen uit die tijd. Veel stukken hadden ook natuurmotieven. Galvaniseren was een veelvoorkomend kenmerk van de sieraden van Miriam Haskell, en stukken kunnen ergens tussen de $ 150 en $ 400 waard zijn. Haskell was geen ontwerper; in plaats daarvan huurde ze experts in om stukken te maken. Er zijn maar weinig ontwerpen voor kostuumsieraden van dit merk die een makersmerk dragen. Als die er is, is deze zeldzaam en voorzien van een hoefijzer; anders zou het worden geïdentificeerd met de naam Haskell.

Schiaparelli

Schiaparelli armband en oorbellen
Schiaparelli armband en oorbellen

Elsa Schiaparelli begon als modeontwerpster, maar maakte ook kostuumsieraden. Vaak waren haar stukken surrealistisch, en enkele van haar bekendere stukken maakten deel uit van de "Shocking Pink" -collectie. Er werd ook rekening gehouden met grote stukken, natuurmotieven en dieren. De stukken uit het begin van de 20e eeuw waren niet gesigneerd, terwijl de latere stukken haar achternaam hadden. Hoewel Schiaparelli in de jaren vijftig stopte met het maken van sieraden, werden deze tot in de jaren zeventig vervaardigd sinds de bedrijfsnaam en rechten werden verkocht. Stukken op eBay worden regelmatig verkocht voor minstens $ 40, en veel daarvan liggen rond de $ 80 tot $ 120. Sets gaan voor meer.

Trifari

Trifari parelbroche
Trifari parelbroche

Veel Trifari-stukken zijn ontworpen om eruit te zien als waardevollere, fijne sieraden. Ontwerper Alfred Philippe creëerde Trifari-kroonspelden en Jelly Belly-dierenbroches, die tegenwoordig zeer verzamelbare stukken zijn. Sommige stukken zijn van sterling zilver, terwijl andere zijn gemaakt van een materiaal dat bekend staat als Trifanium. Expert Judith Miller beschouwt stukken van Philippe voor Trifari als zeer verzamelbaar. Trifari wordt nog steeds geproduceerd via het bedrijf Liz Claiborne. Het oorspronkelijke merkteken bevatte een kleine kroon, die uitgroeide tot de naam met het copyright- of handelsmerksymbool. Zeldzame en goed bewaarde Trifari-stukken en -collecties worden regelmatig verkocht bij LiveAuctioneers voor ergens tussen de $ 600 en $ 2.000 of meer, terwijl eBay-stukken ergens tussen de $ 50 en enkele honderden dollars kunnen opbrengen.

Waar u op moet letten bij verzamelsieraden

Bij het zoeken naar verzamelbare kostuum- en strass-sieraden moet u niet alleen het merk kennen, maar ook enkele sleutelfactoren die de waarde zullen vergroten. Houd deze tips in gedachten om waardevolle stukken te vinden.

  • Conditie- Zoek naar stukken die in uitstekende staat verkeren en geen reparaties bevatten; bepaal of juwelen of kralen zijn ingelijmd of met tanden worden vastgehouden. Ontbrekende onderdelen en roest (groen bij vintage stukken) zijn een slecht teken.
  • Materialen - Vintage sieraden zijn gemaakt van een verscheidenheid aan materialen, van glas tot plastic, tot reisn, tot bakeliet en een verscheidenheid aan metalen, waaronder messing gewoon. Imitatieparels waren populair in het midden van de jaren vijftig, en vintage strass-sieraden bevatten vaak nepdiamanten.
  • Merk en ontwerp - Het identificeren van vintage kostuumsieraden is de beste manier om te bepalen wie het heeft gemaakt en of het een verzamelobject is. Je wilt echter ook op zoek gaan naar meer ongebruikelijke ontwerpen, vooral naar ontwerpen die verschillende stijlstromingen vertegenwoordigen, zoals Art Deco.
  • Zeldzaam en/of bekend - Net als bij andere vintage en antieke items geldt: hoe minder stuks er worden geproduceerd, hoe verzamelbaarder het is. Bovendien zijn bekende stukken die in Hollywood-films worden gebruikt of die op beroemde evenementen worden gedragen, waardevol.

Iets anders waar je op moet letten zijn bijpassende sets; dit betekent dat de oorbellen, armband, ketting, speld en/of ring allemaal een soortgelijk thema hebben en samen in paren of grotere groepen werden verkocht.

Algemene waarde van vintage kostuumsieraden

Hoewel veel onbekende vintage sieraden voor een dollar of twee bij de rommelmarkt kunnen worden gekocht, of online voor ongeveer $ 20 tot $ 50, zijn er enkele merken met stukken die honderden dollars waard zijn, afhankelijk van de ontwerper en stijl. Bij verkoop in partijen door grote veilinghuizen kunnen collecties meer dan duizend dollar opleveren.

Start vandaag nog uw vintage sieradencollectie

Of je nu op zoek bent naar een vintage broche of gewoon mooie en bijzondere kettingen wilt, vintage sieraden kunnen een zegen zijn. Controleer de lokale verkoop van onroerend goed, online wederverkopers en natuurlijk de sieradendoosjes van je grootmoeder en moeder!

Lees volgende:

  • Pronk met je funky gevoel voor mode met vintage bakelieten sieraden.
  • Ontdek prachtige Art Deco-sieradenstijlen.
  • Ontdek wat jouw vintage sieraden waard zijn.

Aanbevolen: