Verzamelbare rockposters

Inhoudsopgave:

Verzamelbare rockposters
Verzamelbare rockposters
Anonim
Bob Dylan-promoposter van Milton Glaser
Bob Dylan-promoposter van Milton Glaser

Sinds Elvis voor het eerst zijn gitaar schudde, hebben posters komende shows aangekondigd en het publiek verleid om mee te rocken. Tegenwoordig is het verzamelen van rockposters een populair tijdverdrijf, en toegewijde kopers kunnen tienduizenden uitgeven aan een zeer zeldzaam stuk. Maar er zijn genoeg betaalbare posters voor nieuwe verzamelaars en de truc is om te weten waar je naar kijkt en te vinden waar je ze kunt kopen.

Rockpostergeschiedenis

De eerste rockposters verschenen eind jaren vijftig, met de komst van artiesten als Elvis Presley, Johnny Cash en The Beatles. Er werden posters gedrukt om publiek te trekken; promotors hingen posters op telefoonpalen en in openbare ruimtes. Op de posters stonden foto's van de artiesten, een aantal van hun hitnummers en de datum van de show. Naast lokale shows speelden bands ook op locaties als Shea Stadium en The Fillmore East in New York City, die hun eigen showposters drukten.

Halverwege de jaren zestig was de rock-'n-roll westwaarts getrokken, naar Californië, waar de psychedelische scene in volle gang was en bands als Jefferson Airplane van start gingen. De rockposters uit die tijd weerspiegelden de kleurrijke, excentrieke hippiewereld van het Haight-Ashbury-gebied, met felle kleuren, wilde ontwerpen en zelfs de mogelijkheid om in het donker te gloeien (als de juiste inkt werd gebruikt).

Er zijn twee belangrijke verzamelgebieden: boksposters (waaronder promoposters) en psychedelische posters, en elk gebied heeft zijn eigen regels voor het verzamelen, inclusief staat, ontwerp en herkomst of herkomst.

Boksposters

Duizenden bands en artiesten doorkruisten het land en er werd reclame voor gemaakt via boksposters. Deze posters, ook wel concertposters genoemd, leken op de posters die voor bokswedstrijden waren gedrukt. Ze waren gemiddeld ongeveer 30 x 50 cm groot en hadden opvallende, duidelijke typografie (letters) waardoor ze op afstand gemakkelijk te lezen waren.

Foto's van de entertainers waren inbegrepen, samen met de namen van openingsacts en soms de hits van de band. Kijk uit voor deze posters op rommelmarkten, rommelmarkten, papier- en memorabiliashows, of u kunt ze rechtstreeks bij dealers kopen. Informatie over rockposters vind je in een aantal boeken, waaronder The Art of Classic Rock of The Art of Rock Posters from Presley to Punk. Dit is waar je op moet letten bij het kopen van boksposters:

  • Veel van deze posters zijn gedrukt op lichtgewicht karton. Volgens Pete Howard, een posterverzamelaar en historicus, vind je vaak meer posters van vergeten bands dan posters van bekendere artiesten, en betaal je veel minder voor het item. Boksposters kunnen in waarde variëren van een paar dollar tot duizenden voor The Beatles of The Rolling Stones. De concurrentie is hevig, dus minder bekende bands bieden je de kans om posters te verzamelen, zelfs als je niet veel koopkracht hebt.
  • Posters werden in winkels en buiten op telefoonpalen opgehangen, dus ze vertonen vaak tekenen van slijtage, waaronder gaatjes waar ze op een oppervlak waren geplakt, watervlekken door vocht of regen en stof- of vuilvlekken. Veel verzamelaars van boksposters zoeken niet naar 'mint' of perfecte posters en genieten in plaats daarvan van het gevoel dat de poster een actieve link is naar de rock-'n-roll-geschiedenis.
  • Koop geen poster die opnieuw is bevestigd of op een ander stuk papier of karton is geplakt. De waarde da alt bij dit soort 'reparatie', dus koop alleen als je van het onderwerp houdt en het maakt niet uit of je je geld terugkrijgt.
  • Drukkers die zich specialiseerden in posters waren onder meer Globe Posters, Posters Inc. en Murray Poster Printing, dus let op die namen op de posters.
  • Gesigneerde posters zijn altijd waardevoller, maar de uiteindelijke waarde hangt af van wiens handtekening je hebt. De handtekening van Buddy Holly kan bijvoorbeeld tot $ 2.000 toevoegen aan de waarde van uw poster.

Promoposters

Platenmaatschappijen drukten posters om hun artiesten te promoten, en deze "promoposters" hebben hun eigen aanhang ontwikkeld. De posters kondigden een aanstaande plaat of tape aan en toonden vaak de artiest en/of de albumhoes. Data en locaties voor optredens waren niet inbegrepen. De vroege posters (jaren 50 en 60) zijn moeilijk te vinden.

Elvis staat bovenaan de lijst van veel verzamelaars - een groep die op een veiling wordt verkocht voor vier keer de verwachte prijs. Vervolgens komen de Beatles, en hun promoposters zijn duizenden exemplaren waard voor de vroege voorbeelden.

  • Promoposters worden over het algemeen gedrukt op papier, glanzend of gewoon. Sommige, zoals dit Pink Floyd-voorbeeld uit 1997, zijn van karton en kosten $ 25 en meer.
  • Verzamelaars zoeken niet vaak naar promoposters die bij een plaat waren gevoegd. De uitzondering is de Milton Glaser-poster voor Bob Dylan, die doorgaans voor honderden dollars wordt verkocht.
  • Zoek naar promoposters op papier- en ephemerashows of online. Prijzen zullen stijgen met de periode (hoe ouder, hoe duurder), de staat en de artiest.

Psychedelische posters

Deze heldere, oogverblindende kunstwerken combineerden kleuren, compact ontwerp en de vloeiende stijlen van de Art Nouveau tot een nieuwe kunstvorm. In de jaren zestig was rock-'n-roll koning. Voeg daar drugs, hippies en vrije liefde aan toe, en dit was een tijd van experimenteren op het gebied van muziek en kunst.

Rockposters uit dit tijdperk weerspiegelden de nieuwe nadruk op vrijheid en verlegden de grenzen van de conventie die beroemd werden gemaakt door Woodstock en bands als Jim Morrison en The Doors.

Een van de beroemdste rockimpresario's was Bill Graham, eigenaar van de clubs Fillmore East en Fillmore West. Graham gaf opdracht tot posters om de shows te promoten en de kwaliteit van de posterontwerpen veroorzaakte een verzamelwoede die nog steeds voortduurt. Graham-posters waren moeilijk te lezen vanwege de uitgebreide lettertypen, maar het waren stuk voor stuk kunstwerken. Graham huurde kunstenaars in die beroemd werden vanwege hun posterkunst, waaronder Stanley Mouse en Victor Moscoso.

Originele psychedelische posters kunnen in prijs variëren van een paar honderd dollar tot $ 5000 of meer als de poster op een veiling wordt verkocht. Hier zijn een paar tips als je met dit verzamelveld aan de slag wilt:

  • Neem de tijd om vertrouwd te raken met psychedelische posters voordat je iets koopt. Zoek naar de artiesten en/of muzikanten en bands die je leuk vindt.
  • Graham-posters werden vaak in beperkte oplage uitgegeven en genummerd. Deze brengen hogere prijzen met zich mee als je ze vindt.
  • Enkele van de meer populaire psychedelische rockposters werden na het concert opnieuw uitgegeven. Wanneer u een poster koopt, zorg er dan voor dat u weet welke editie u koopt, aangezien de waarde bij elke herdruk da alt.
  • In tegenstelling tot de boksposters moeten psychedelische posters zo goed als nieuw zijn. Scheuren, vouwen, bijgesneden randen en soms zelfs de lijst kunnen allemaal de waarde van deze posters verminderen.
  • Zoek een dealer die gespecialiseerd is in deze posters en de authenticiteit van uw aankoop kan garanderen. Zorg ervoor dat hij of zij je de herkomst van een poster kan vertellen: van wie de poster is, hoe hij of zij eraan is gekomen, waar hij is geweest.

Moderne rockposters

Posterkunst is vandaag de dag springlevend en heeft een enorme schare fans, en moderne rock- en rapposters zijn verkrijgbaar met prijzen vanaf minder dan $ 100. Sommige posters zijn gezeefdrukt, andere gedrukt en de waarde varieert afhankelijk van de staat, kunstenaar en ontwerper.

  • Bij GIG Posters kun je online posterverzamelaars ontmoeten en duizenden voorbeelden vinden van bands en ontwerpers.
  • Een van de beste introducties tot moderne rockposters is Art of Modern Rock: The Poster Explosion.

Reproducties en vervalsingen

Het verschil tussen een reproductie en een nep is opzet; een reproductie is niet bedoeld om de koper te misleiden, terwijl een namaak dat wel doet. Posterkunst is zo vaak gereproduceerd dat het soms moeilijk is om het verschil te zien tussen een origineel, een vroege herdruk en een latere herdruk van dezelfde poster. Hier zijn enkele tips om fouten bij het kopen te voorkomen.

  • Sommige reproductieposters hadden nummers op de achterkant gestempeld om een herdruk aan te geven, dus let daar op.
  • Controleer of je poster aan de boven- of onderkant is bijgesneden, waar de herdrukinformatie is gestempeld.
  • Een slechte herdruk heeft vage lijnen of ongelijkmatige registratie (je ziet dat de kleurranden overlappen) of wordt op goedkoop papier afgedrukt.
  • Bekijk websites met informatie over posterkunstenaars en ontdek wat ze wel en niet hebben ontworpen.
  • Poster Central heeft informatie over herdrukken en vervalsingen; dit is een verzamelsite, geen verkoopsite.
  • Bezoek postercollecties en postershows wanneer je maar kunt. Hoe meer je een origineel ziet en bestudeert, hoe gemakkelijker het wordt om een vervalsing te herkennen.

Posters kopen

Fysieke posterwinkels zijn overal in het land te vinden, maar de beste posterselectie is verkrijgbaar via online winkels zoals die hieronder. Al deze sites bieden gedetailleerde informatie over de posters die te koop zijn, inclusief staat, geschiedenis en stijl. Vergeet niet dat de concurrentie hevig kan zijn voor de klassieke posters!

  • Rock Posters.com biedt zowel online veilingen als reguliere verkopen. Je kunt zoeken op band, locatie of zelfs stad. Een poster van Jimi Hendrix die onlangs werd aangeboden voor $ 1600.
  • Wolfgang's Vault is een van de grootste dealers van rockposters. Deze lijsten bieden gedetailleerde informatie over de poster en de herdrukken ervan. Het is een geweldige plek om de verhalen achter beroemde posters en minder bekende voorbeelden te leren kennen. Prijzen variëren hier van minder dan $ 100 tot wat iemand bereid is te betalen op een veiling.
  • Classic Posters profileert zichzelf als 's werelds grootste dealer in vintage posters. Als u door deze website bladert, krijgt u veel geschiedenis over rockposters en geweldige foto's. Een recente vermelding voor een Lee Conklin Fillmore Auditorium-poster kostte $ 225.

Begin met verzamelen

Of het nu voor de lol of voor winst is, het verzamelen van klassieke posters is uitdagend, leuk en erg cool. Kom in de actie en begin te rocken.

Aanbevolen: