8 verzamelbare vintage horrorfilmposters (& wat ze waard zijn)

Inhoudsopgave:

8 verzamelbare vintage horrorfilmposters (& wat ze waard zijn)
8 verzamelbare vintage horrorfilmposters (& wat ze waard zijn)
Anonim

Het hoeft geen Halloween te zijn om deze oude filmposters bang te maken.

Horrorfilm Eyes Without A Face, 1960
Horrorfilm Eyes Without A Face, 1960

Wij zijn niet de enigen die het raar vinden dat we allemaal op een dag wakker werden en stopten met het bepleisteren van onze muren met filmposters, toch? Voordat sociale media filmreclame vooral digitaal maakten, waren filmposters een essentiële manier voor het publiek om een voorproefje te krijgen van waar de film over ging. We zouden onze muren in een mum van tijd kleuren met deze vintage horrorfilmposters, als we maar een paar duizend dollar over hadden.

Oude horrorfilmposters waar we niet aan kunnen blijven denken

De uitgebreide persconferenties, meerdere trailers en teasers op sociale media die tegenwoordig in Hollywood hoogtij vieren, hebben de mystiek van de horrorfilm verpest. Vroeger had je maar één enkele poster (of een serie posters) om de dwalende ogen van mensen vast te houden en hen een voorproefje te geven van de angsten die nog zouden komen. Uit dat soort creatieve noodzaak is een verzameling oude horrorfilmposters voortgekomen die echt de tand des tijds hebben doorstaan, en hier zijn er een paar waar we steeds aan blijven denken.

Dr. Jekyll & Mr. Hyde (1931)

Dr. Jekyll en de heer Hyde - Getty Editorial
Dr. Jekyll en de heer Hyde - Getty Editorial

Dr. Jekyll & Mr. Hyde, een vroege horror-talkie uit 1931 met in de hoofdrol Fredric March als het titulaire personage, staat waarschijnlijk niet in je lijst van de top 5 horrorfilms uit de jaren '30, gebaseerd op alleen theatraal talent. Het is moeilijk om tegen mensen als Dracula en Frankenstein op te komen. Maar deze schimmige poster v alt zeker op.

Hyde blijft op de achtergrond gedrukt, een groene schimmige figuur, die niet alleen verwijst naar zijn rol in de film, maar ook naar de creatieve manier waarop ze de twee onafhankelijke March-shots met elkaar konden combineren. Dr. Jekyll staat op de voorgrond, maar de helft van zijn gezicht is bedekt met deze zuurgroene wassing. De poster zegt het al: Dr. Jekyll wil naar het licht verhuizen, maar hij zal niet aan zijn schaduw kunnen ontsnappen.

Als je op zoek bent naar een originele lithografieposter van deze klassieker op het witte doek, wil je misschien een paar zijwaartse bewegingen maken, want die zullen je een paar duizend dollar opleveren. Ze zijn zelfs zo zeldzaam dat er al jaren geen openbare verkoop meer is geweest.

Vertigo (1958)

Een poster voor de film 'Vertigo', geregisseerd door Alfred Hitchcock
Een poster voor de film 'Vertigo', geregisseerd door Alfred Hitchcock

Saul Bass veranderde het spel voor filmposterontwerpen in de jaren vijftig en zestig volledig. Hij pionierde met een stijl die ons van karaktergedreven speelfilms of momentopnamescènes uit de film naar een kunstvorm bracht. Zijn beroemdste werk is de film van Hitchcock uit 1958, Vertigo.

De rode achtergrond met een witte spirograafspiraal moet centraal staan. De twee hoofdpersonen zijn naar de onderkant van de poster gedegradeerd, waardoor we onze aandacht op de spiraal zelf richten. Het is een raadsel voor iedereen die de film nog nooit heeft gezien, maar als je dat eenmaal hebt gezien, is het een geniale manier om het gevoel van vallen en duizeligheid na te bootsen dat door de hele film heen volgt.

Vanwege hoe iconisch de afbeelding van Vertigo nog steeds is, kunnen originele posterafdrukken voor duizenden dollars worden verkocht. Deze originele Vertigo-poster werd bijvoorbeeld geschat op een waarde van ongeveer $ 7.000 - $ 10.000 in een Sotheby's-veiling.

Huis op Spookheuvel (1959)

Afbeelding
Afbeelding

Het zou ons niet verbazen als de poster House on Haunted Hill niet de inspiratie was voor Lowe's beroemde 12'-skelet. De poster voor deze horrorfilm uit 1959 toont een stereotiep spookhuis in een tegenstrijdige hoek met de andere personages rond de onderste titel.

Maar de reden waarom deze poster in onze hersenen blijft rondcirkelen als onze ogen gesloten zijn, is vanwege de slappe vrouw in een helder gouden jurk die aan een strop hangt en wordt opgehouden door een skelet. Met alles om haar heen in koele tinten groen, blauw en bruin, trekt haar heldere figuur onze aandacht en dwingt ons om te kijken.

Ondanks dat deze minder herinnerd wordt dan andere horrorfilms op deze lijst, zal een originele poster het nog steeds goed doen op een veiling. Deze originele House on Haunted Hill-poster staat momenteel bijvoorbeeld online voor $ 2.300.

Ogen zonder gezicht (1960)

Ogen zonder gezicht Les Yeux zonder gezicht 1960 Afdrukbaar
Ogen zonder gezicht Les Yeux zonder gezicht 1960 Afdrukbaar

Als het gaat om Eyes Without a Face-filmposters uit de jaren 60, zou elk van de variaties alleen al vanwege hun griezelfactor op deze lijst kunnen staan. Wat elk van deze posters in verschillende mate heeft, is een figuur die een griezelige vallei schreeuwt. Het schokkende contrast van puur wit over het gezicht waar alleen de ogen doorheen komen, creëert een maskerachtig effect. Je kunt niet anders dan de met horror gevulde ogen onder het uitdrukkingsloze witte gezicht zien en je wilt het personage van de poster rukken om hem of haar van zijn lot te redden.

Omdat het een Franse film is, heeft Eyes Without a Face niet dezelfde naamsbekendheid als slasher-films in de Verenigde Staten. Dit maakt de originele posters iets minder waardevol dan sommige uit dezelfde tijd, rond de $250-$600. Een van de originele Franse afdrukken staat momenteel bijvoorbeeld online voor $ 675.

De Exorcist (1973)

De Exorcist-poster - Getty Editorial
De Exorcist-poster - Getty Editorial

Voor The Exorcist is minder echt meer. De chaos, het geweld en de walgelijke groene klodder die uit Regans bezit zal voortkomen, zijn nergens op de originele filmposter te vinden. In plaats daarvan zie je alleen de schaduw van een man verlicht door een straatlantaarn, vermoedelijk voor een huis.

Dit is een ingenieuze vertelling. Een kleine lichtstraal - The Exorcist - wordt bijna ingehaald door de donkerzwarte poster, net op het moment dat hij en Regans familie steeds meer in gevaar worden gebracht door de demon die haar bezit. Deze horrorfilmposter blijft bij ons omdat het zo'n verrassende weerspiegeling is van wat er in de film te zien is.

Hoe zit het met het tollen van het hoofd en het feit dat groen braaksel geen blijvende aantrekkingskracht heeft? Verzamelaars houden er nog steeds van om originele afdrukken van de filmposters te bemachtigen, en deze kosten gemiddeld tussen de $ 200 en $ 500. Eén afdruk van hoge kwaliteit met lichte vouwen wordt momenteel online aangeboden voor $ 450.

Jaws (1975)

Kakenposter - Getty Editorial
Kakenposter - Getty Editorial

Jaws. Die iconische rode letters, de gletsjerachtige verhouding tussen lucht en zee, en de enorme haai die in de diepte ligt. Moeten we nog meer zeggen?

Jaws heeft ongetwijfeld een van de duurste recente filmposters tot nu toe. Deze sukkels kunnen je in sommige gevallen tot $ 5.000 of meer opleveren, zoals deze ene afdruk die op de 1e Dibs staat voor $ 5, 134,12.

Halloween (1978)

Halloween-poster - Getty Editorial
Halloween-poster - Getty Editorial

Halloween is weer een geweldig voorbeeld van een minder-is-meer-benadering van filmposters. De randen van het pompoengezicht weerspiegelen de meszwaaiende hand van Michael Meyer op een manier die zowel illusie als beweging creëert. Als je in het donker zou lopen en deze poster vanuit je ooghoek zou zien, zou je hem waarschijnlijk de andere kant op boeken, en dat maakt hem zo speciaal.

Als je al een beetje vroeg in de Halloween-sfeer wilt komen, overweeg dan om een originele filmposter zoals deze mee naar huis te nemen. Het kost je slechts ongeveer $ 500-$ 3.000, afhankelijk van de kwaliteit.

Stilte van de lammeren (1991)

Stilte van de lammeren poster
Stilte van de lammeren poster

Er staan misschien geen tuinbonen op deze poster, maar hij blijft nog steeds in onze herinnering hangen. De eerste horrorfilm die de Academy Award voor Beste Film won, Silence of the Lambs, heeft zoveel iconische momenten die niet op de poster terechtkomen. In plaats daarvan staart het grotendeels wazige gezicht van Jodi Foster je recht aan met diepe karmozijnrode ogen. Het opmerkelijke deel? Er zit een mot op haar mond.

Natuurlijk kun je de stukken pas in elkaar zetten als je de film hebt gezien, maar de onverzettelijke blik van Foster, ondanks dat hij 'tot zwijgen is gebracht', blijft bij ons hangen lang nadat we hebben weggekeken.

In vergelijking met de anderen op deze lijst is Silence of the Lambs de enige poster die de bank niet kapot mag maken. Het is in je voordeel om een nieuwere film te zijn, aangezien originele afdrukken slechts ongeveer $ 200-$ 500 kosten, zoals deze print die online voor $ 450 gaat.

Zijn vintage horrorfilmposters iets waard?

Originele filmposters zijn zeer verzamelbaar, maar dat betekent niet dat ze allemaal veel geld waard zijn. Er zit zoveel nuance achter het beoordelen van de kwaliteit, het bepalen of het een herdruk of een origineel is, en het vinden van een koper die het op zich wil nemen. Al deze factoren kunnen het moeilijk maken om te voorspellen hoeveel een vintage filmposter gaat verkopen.

Oude filmposters uit de jaren twintig en veertig worden ongetwijfeld doorgaans duurder verkocht dan latere, omdat ze veel moeilijker te vinden zijn en er dus meer vraag naar is. Posters van blockbusters en cultklassiekers zullen het echter goed doen, ongeacht hun leeftijd.

De staat is ook een grote factor in hoeveel horrorfilmposters worden verkocht. Kreuken, vlekken, vlekken en scheuren doen allemaal afbreuk aan hun waarde. Dus hoe mooier en ongerepter een poster is, hoe meer je hem kunt verkopen.

Horrorfilms hebben ook een enorme cultstatus, wat betekent dat er altijd wel iemand om de hoek is die geïnteresseerd is om een kijkje te nemen naar de posters die je hebt verzameld. Hoewel de vraag naar andere media kan fluctueren, gaan horrorfans nergens heen.

Deze posters geven ons een goede schrik

Je mag een filmposter nooit over het hoofd zien. Het is weer een stukje verhaalvertelling dat je een kijkje geeft in de verschrikkingen die gaan komen. Van abstracte pioniers uit het midden van de eeuw tot iconische Art Deco-creaties uit de begindagen van de talkies: dit zijn slechts enkele van de verzamelbare vintage horrorfilmposters die veel ophef veroorzaken. Het beste gedeelte? Er is zoveel meer waar je koude rillingen van krijgt.

Aanbevolen: