Wat zijn de gemakkelijkste voedingsmiddelen om te kweken?

Inhoudsopgave:

Wat zijn de gemakkelijkste voedingsmiddelen om te kweken?
Wat zijn de gemakkelijkste voedingsmiddelen om te kweken?
Anonim
familie buitenshuis tuinieren
familie buitenshuis tuinieren

Als u leert welk voedsel het gemakkelijkst te verbouwen is, kunt u een onderhoudsarme groente- en kruidentuin plannen. Sommige planten produceren voedsel, zelfs als je ze verwaarloost.

Gemakkelijkste groenten om in uw eigen tuin te kweken

Je kunt in de lente, zomer en herfst verschillende groenten verbouwen om een gezonde voedselvoorraad te behouden. Seizoensgebonden eten is weer populair geworden en maakt groenten van eigen bodem leuker om te planten en te oogsten.

Bieten

Het wortelgewas, bieten, gedijt goed in de lente, de vroege zomer en de herfst. Waarschijnlijk oogst je je laatste oogst half juni en begin je eind september of begin oktober opnieuw met oogsten. De rijping bedraagt doorgaans tussen de 55 en 70 dagen, afhankelijk van de variëteit. Plant elke week successiegewassen om ervoor te zorgen dat u alle gewenste bieten krijgt. Als je gaat oogsten, gooi dan de bladeren niet weg; ze zijn heerlijk en zeer voedzaam.

vrouw met wortelgroenten
vrouw met wortelgroenten

Wortelen

Wortelen zijn eenvoudig te kweken. Zorg ervoor dat de grond los genoeg is zodat dit wortelgewas vrij kan groeien. Je wilt in de lente en de vroege zomer groeien, omdat wortels de zomerhitte niet zo goed verdragen. Je laatste oogst zal waarschijnlijk midden juni zijn. U kunt uw herfstoogst tegen eind juli planten voor een oogst in oktober. Controleer uw zadenpakket op rijpingsdata en plan dienovereenkomstig.

Wortelteelt in moestuin
Wortelteelt in moestuin

Komkommers

Komkommers kunnen op de grond worden gekweekt, maar probeer voor het beste resultaat verticaal te groeien. Komkommers houden niet van natte grond, dus geef regelmatig water, maar alleen om de grond licht vochtig te houden. Oogst dagelijks om de komkommers productief te houden. De komkommerproductie begint halverwege het groeiseizoen te vertragen. Je kunt je planten nieuw leven inblazen door 2-3 eetlepels Epsom-zout op de grond rondom de plant te strooien.

Serre met groeiende komkommers
Serre met groeiende komkommers

Knoflookbieslook

Knoflookbieslook (Allium tuberosum) is perfect voor iedereen die de smaak van knoflook wil in een handige klontvormende plant die je tuin niet zal inhalen. Deze plant behoort tot de uienfamilie, al kun je de bol niet als ui eten. In plaats daarvan oogst je de grasachtige lange scheuten. U hoeft alleen maar te knippen wat u wilt, en deze vaste plant zal de hele zomer en jaar na jaar blijven produceren. Het zou zomaar een van je favoriete planten kunnen worden.

Knoflookteentjes
Knoflookteentjes

Sperziebonen

Bush- of poolbonen zijn gemakkelijk te kweken voedsel. Bush-sperziebonen hebben de neiging om beter door de zomerhitte te blijven produceren dan poolbonen. De meeste bonen stoppen met groeien als de temperatuur 98°F of hoger bereikt. Zodra de temperatuur halverwege de jaren negentig daalde, begonnen de planten weer te groeien/produceren. Zorg ervoor dat je de bonen dagelijks controleert op oogst, aangezien ze erg snel groeien en hoe meer je oogst, hoe meer ze produceren.

Groene bonen
Groene bonen

Sla

Als je van salades houdt, staat je iets lekkers te wachten. Er zijn allerlei soorten bladsla die gemakkelijk te kweken zijn. Je kunt oogsten door de buitenste bladeren af te snijden en de plant intact te laten. Je kunt planten op een gedeeltelijk schaduwrijke plek. Zorg ervoor dat je variëteiten plant die de hete zomerhitte niet kunnen weerstaan. Gewoon regelmatig water geven en je kunt elke dag genieten van verse salades!

tuinman die sla verzorgt
tuinman die sla verzorgt

Okra

Okra is heel gemakkelijk te kweken. Je moet ze ongeveer een halve meter uit elkaar planten, zodat ze voldoende ruimte hebben om zich te verspreiden. Dit zijn grote planten en productieve producenten. Plant sla tussen de planten, zodat de okrabladeren een beschermend bladerdak vormen over de slaplanten. Oogst okra-peulen elke twee tot drie dagen of vaker om de plant te laten produceren.

Vrouw die okra toont
Vrouw die okra toont

Aardappelen

Aardappelen zijn een gemakkelijk gewas om te kweken. Je hebt een groot veld of een grote tuin nodig om de benodigde heuvels te creëren. Sommige tuinders gebruiken kuipen of tonnen om een beperkte hoeveelheid aardappelen te telen, maar je hebt een bak met goede luchtventilatie nodig. De grootste bedreiging voor plagen is de aardappelkever. Herten eten de bladeren van zoete aardappelen, maar geen andere variëteit, omdat die bladeren giftig zijn voor herten.

man met vuile aardappelen
man met vuile aardappelen

Radijzen

Radijzen is een ander wortelgewas dat gemakkelijk te kweken is. Je plant elke twee weken opeenvolgende gewassen om ervoor te zorgen dat je zowel in de lente, de vroege zomer als in de herfst een continue oogst hebt. Net als wortels is de zomerhitte niet erg vriendelijk voor radijsjes.

Boeket Radijzen
Boeket Radijzen

Spinazie

Spinazie kan het beste worden gekweekt in de lente en de vroege zomer, en opnieuw in de herfst. Nieuw-Zeelandse spinazie is een variëteit die middenzomerhitte kan verdragen. Successiebeplanting zorgt voor een constante oogst. Je kunt individuele spinazieblaadjes oogsten of de stengel ongeveer vijf centimeter van de grondlijn afsnijden om nieuwe groei te stimuleren.

Spinazieplanten Groeiende Moestuin
Spinazieplanten Groeiende Moestuin

Zwitserse snijbiet

Snijbiet gedijt in volledig of gedeeltelijk zonlicht. In het noorden plant je in de lente of vroege zomer voor een herfstoogst. Zuidelijke tuinders kunnen snijbiet kweken van de vroege herfst tot de late lente. Je kunt de hele plant oogsten, of de beste manier is om de buitenste bladeren te oogsten, zodat de plant kan blijven produceren.

Snijbietbladeren groeien in de tuin
Snijbietbladeren groeien in de tuin

Tomaten

Tomaten zijn gemakkelijk te kweken. U wilt ervoor zorgen dat u voedingsrijke grond heeft voor uw tomatentransplantaties. Zodra de eerste vruchten zijn gezet, kunt u elke drie weken een bijmesting gebruiken met een tomatenspecifieke meststof voor het beste resultaat. De grootste bedreiging voor ongedierte is de hoornworm. Controle door de hoornwormen te verwijderen, maar zorg ervoor dat u de stekende hoorn niet aanraakt.

Cherrytomaat groeien
Cherrytomaat groeien

Courgette en zomerpompoen

Courgettepompoenen en zomerpompoenen zijn heel gemakkelijk te kweken voedingsmiddelen. Je wilt de oogst bijhouden door elke dag op pompoen te controleren. De grootste bedreiging zijn squash- en stinkwantsen. Je kunt zien of je een plaag hebt als de enorme bladeren beginnen te hangen. Extreme zomerhitte kan er ook voor zorgen dat de bladeren gaan hangen.

Courgettes groeien in de moestuin
Courgettes groeien in de moestuin

Gemakkelijkst te kweken mediterrane kruiden

De meeste mediterrane kruiden groeien vrijwel zorgeloos. Omdat deze heerlijk smakende kruiden droogtebestendig zijn, hoeven ze niet te worden vertroeteld. Ze zullen zelfs met de minste zorg gedijen. Je kunt al deze kruiden binnenshuis kweken voor eenvoudig culinair gebruik. Geen van hen houdt van natte voeten, dus geef elke 2-4 weken water.

Rozemarijn

Rozemarijn (Salvia rosmarinus) is heel gemakkelijk te kweken als hij eenmaal wortel heeft geschoten en zich in uw tuin heeft gevestigd. Mogelijk moet u er extra zorg aan besteden totdat het stevig vastzit. Nadat hij zich gelukkig heeft gevestigd, kan hij verwaarlozing en onregelmatig water geven verdragen. Je kunt rozemarijn planten als gezelschapsplant voor wortels, bonen en kool. Je kunt salie planten om een betere groei van salie te ondersteunen.

Handmatig rozemarijn oogsten
Handmatig rozemarijn oogsten

Oregano

Griekse oregano (Origanum vulgare) is de meest populaire variëteit. Oregano is productief en gemakkelijk te kweken. Je wilt het in een afgesloten ruimte bewaren, anders zal het snel je kruidentuin overspoelen. Je moet het regelmatig terugknippen.

Oregoinstallatie in rustieke bloem po
Oregoinstallatie in rustieke bloem po

Tijm

Tijm (Thymus vulgaris) wordt vaak gebruikt bij het koken, samen met salie en rozemarijn. Net als oregano is het een productief groeiend kruid. Plant met andere mediterrane kruiden.

Verse tijm in een weckpot
Verse tijm in een weckpot

Sage

Salie (Salvia officinalis) is een scherp aromatisch en culinair kruid. In een tuin vestigt hij zich snel. Oogst de bladeren regelmatig om de groei te stimuleren.

salie groeit in de tuin
salie groeit in de tuin

Basilicum

Basilicum (Ocimum basilicum) is gemakkelijk te kweken. Zoete basilicum biedt een geweldige aromatische en culinaire keuze. Het vereist meer water dan rozemarijn, maar vergt weinig onderhoud. Plant als metgezel voor tomaten om een betere tomatensmaak te geven en om ongedierte zoals tomatenhoornwormen, witte vlieg en muggen weg te houden.

knijpen top van basilicum plant
knijpen top van basilicum plant

Peterselie

Peterselie (Petroselinum crispum) is een populaire keukenkeuze. Italiaanse (platbladige) peterselie wordt het meest aangeplant, hoewel krulpeterselie ook vaak als garnering wordt gebruikt. De grootste plaagbedreiging is de peterselieworm, die eigenlijk het rupsstadium is van de oostelijke zwarte zwaluwstaartvlinder. Peterseliewormen kunnen een peterselieplant binnen enkele uren van al zijn bladeren ontdoen.

Peterselie Moestuin
Peterselie Moestuin

Gemakkelijk te kweken fruit

Een Meyer-citroenboom is gemakkelijk te kweken. Biologisch gezien worden bessen vermeld als fruit en de gemakkelijkst te kweken hiervan zijn aardbeien, bramen en frambozen.

Meyer Citroenboom

Meyer-citroenbomen kunnen tot 3,5 meter hoog worden als ze op een zonnige locatie in uw tuin worden geplant en hebben een verspreiding tot 12 meter. Als u echter op zoek bent naar een fruitboom voor op het terras, is de Meyer-citroenboom een ideale keuze, omdat de container/pot de groei van de boom zal belemmeren, waardoor deze beheersbaar in omvang blijft. Tijdens de wintermaanden kunt u de boom in huis halen. Afhankelijk van de grootte/leeftijd van de boom die u aanschaft, kan het zijn dat u het eerste seizoen al vruchten heeft. Onderstambomen hebben twee jaar nodig om fruit te produceren. Bemest maandelijks tijdens de groeiperiode wanneer de eerste vruchten verschijnen. De citroenboom zal blijven bloeien en fruiten tot de herfst, waarna je stopt met bemesten.

Mandje met citroenen
Mandje met citroenen

Aardbeien

Aardbeien zijn heel gemakkelijk te kweken vruchten. Je hebt goed doorlatende grond nodig. Deze worden in heuvelrijen geplant, zodat de bessen naar beneden kunnen lopen. Naaktslakken zijn de grootste plaag, maar kunnen gemakkelijk worden bestreden. Giet gewoon bier in een ondiep deksel of scha altje en zet de grond vlak bij de planten. Dat is alles wat je nodig hebt om de slakken ervan te weerhouden je aardbeien te eten. Bemest aardbeien pas na het oogstseizoen, nooit in het voorjaar. Je wilt niet dat je aardbeien het eerste jaar vrucht dragen, dus knip eventuele bloemen af. Dit zorgt daarna elk seizoen voor een recordoogst.

Persoon die verse aardbeien plukt
Persoon die verse aardbeien plukt

Frambozen en Bramen

Weet je, bramen, frambozen en bramen produceren het tweede jaar, tenzij je planten van één jaar oud koopt. De bessen groeien aan de stokken, dus je snijdt de oude stokken elk jaar af nadat ze zijn geproduceerd. De nieuwe stokken die dit jaar opkwamen, zullen volgend jaar de bessen produceren. Tijdens het groeiseizoen geeft u uw planten elke twee weken voeding, maar u kunt hier halverwege de zomer, rond eind juni, mee stoppen. Voor het beste resultaat dient u de aanwijzingen van de fabrikant van de kunstmest op te volgen. Echte meeldauw is de grootste bedreiging voor deze bessen en wordt veroorzaakt door een te vochtige/natte omgeving. De bladwesp en fruitworm zijn de ergste plagen. Als je het niet behandelt, zullen de bladeren verwelken en zul je weinig bessen hebben.

Frambozen en bramen
Frambozen en bramen

Je tuin plannen met de gemakkelijkste voedingsmiddelen om te kweken

Zodra u begrijpt wat het gemakkelijkste voedsel is om te verbouwen, kunt u uw tuin plannen. Voor de beste resultaten wil je een tuinindeling maken, compleet met plantdata.

Aanbevolen: