Antieke tafels: belangrijkste stijlen en hoe u ze kunt identificeren

Inhoudsopgave:

Antieke tafels: belangrijkste stijlen en hoe u ze kunt identificeren
Antieke tafels: belangrijkste stijlen en hoe u ze kunt identificeren
Anonim
Lege, schone houten eettafel met twee stoelen
Lege, schone houten eettafel met twee stoelen

Je hebt altijd bewondering gehad voor die antieke tafel in de keuken van je grootmoeder of die in je favoriete oude televisieprogramma overdag, maar je hebt er nooit een kunnen vinden om mee naar huis te nemen, hoe moeilijk het ook is je hebt het geprobeerd, maar je hebt nooit kunnen achterhalen naar welke stijl je moest zoeken. Was het identificeren van antiek meubilair maar net zo eenvoudig als verliefd worden op het uiterlijk ervan; maar deze lijst is bedoeld om u te helpen vertrouwd te raken met de verschillende stijlen antieke tafels die er zijn.

Middeleeuwse tafels

Er zijn bijna geen tafels meer uit de Middeleeuwen die momenteel te koop zijn. Sommige middeleeuwse tafelstijlen werden echter honderden jaren later nog steeds geproduceerd, wat betekent dat je 18then 19th eeuwse voorbeelden van deze middeleeuwse tafelstijlen kunt vinden. -geïnspireerde stukken en voeg ze toe aan je eetkamer.

Schraagtafel

Schraagtafels zijn lange, rechthoekige tafels met tafelbladen van planken die op twee of meer schragen zijn geplaatst. Schragen zijn er in zowel 'T'- als' V'-vormen en beschrijven horizontale staven die omhoog worden gehouden door twee paar schuine poten. Deze tafels zijn normaal gesproken aan de grotere kant en zijn bijna altijd gemaakt van hout.

Schraag tafel
Schraag tafel

Hoktafel

Misschien ben je meer bekend met porseleinen hokken en hun opstelling met vitrines en kasten, maar de hoktafel verschilt enigszins doordat deze zowel als tafel als als stoel dient. Deze hutch-tafels zijn zo ontworpen dat de tafelbladen van een horizontaal vlak naar een verticale plaats kunnen vallen, waardoor een verborgen zitplaats eronder zichtbaar wordt.

18thEeuwige tafels

Interieurontwerp in de 18ee eeuw was een werkelijk productief tijdperk omdat er in een relatief korte periode een indrukwekkend aantal nieuwe tafelontwerpen werd geproduceerd, waarvan vele die u vandaag de dag kunt vinden op online en persoonlijke veilingen. Je zult zeker de unieke silhouetten van enkele van de beroemdste tafels van deze eeuw herkennen, en velen van jullie hebben waarschijnlijk wel eens zitten kwijlen bij foto's van deze historische schoonheden in al hun glorie bij kaarslicht.

Theetafels

Theetijd was een belangrijke sociale gebeurtenis, en hiervoor moesten gespecialiseerde theetafels worden gemaakt. Deze theetafels waren klein, meestal met een ronde bovenkant, en als ze momenteel niet in gebruik waren, konden ze zich voordoen als bijzettafels waar decoratieve vazen en boeketten op konden staan.

Sokkeltafels

Het meest bepalende kenmerk van sokkeltafels is de centrale stijl waarop de tafelbladen rusten. Deze tafels zijn meestal rond, hoewel je soms zeldzame voorbeelden kunt vinden van antieke vierkante tafels op voetstuk.

Antieke tafelsetting
Antieke tafelsetting

Piecrust-tafels

Deze tafels zijn ongelooflijk onderscheidend vanwege de gekrompen randen van het tafelblad, die de culinaire naam van de tafel inspireerden. Interessant is dat deze taartbodemtafels ook vaak als voetstuktafels worden beschouwd vanwege de bijzondere paal waarop ze rusten.

Pembroke-tafel

Deze houten tafels zijn voorzien van twee klapbladen - gedeelten van het tafelblad die scharnieren zodat het wegv alt uit het midden van het tafelblad - waardoor mensen deze tafels gemakkelijk in kleine ruimtes konden opbergen.

Pembroke tafel van Chippendale
Pembroke tafel van Chippendale

Drumtafel

Trommeltafels lijken qua constructie sterk op voetstuktafels, maar ze verschillen qua tafelbladen. De tafelbladen van deze tafel zijn dik en weerspiegelen het beeld van een trommel of tamboerijn vanaf de zijkant.

Kanteltafels

Kanteltafels zijn een van de leukste ontwerpen van antieke tafels die je zult vinden; Dankzij de scharnieren in de middenkolom van de tafel kan de tafel kantelen van een horizontaal vlak naar een verticaal vlak, waardoor ze veel minder ruimte innemen dan andere tafels.

Demilune-tafels

De naam voor deze tafels komt van de Franse term voor halve maan en beschrijft de letterlijke halvemaanvorm van deze kleine antieke meubelstukken. Omdat deze tafels een zijde van het tafelblad hebben die volledig vlak is, zijn ze bijzonder gemakkelijk te decoreren; zet ze tegen een muur of meubelstuk en ze passen meteen in de ruimte.

demi-lune tafel circa 1785
demi-lune tafel circa 1785

19thEeuwige tafels

Veel van deze 18eeeuwse tafels werden nog steeds verspreid in de 19deeeuw, hoewel het Victoriaanse tijdperk een paar nieuwe inspireerde meubelstukken die de uitgebreide en decoratieve smaak van deze laat-19e-eeuwse samenleving belichaamden.

Boerderijtafels

Boerderijtafels lijken sterk op schragentafels, hoewel ze zelf niet altijd met schragen worden geleverd, en waren ze zeer geliefd bij plattelandsgemeenschappen vanwege hun eenvoudige constructie en grote oppervlakte. Als je meer geïnteresseerd bent in iets functioneels dan in opvallends, zoek dan naar een antieke boerentafel.

Crickettafels

Hoewel deze tabellen oorspronkelijk werden gemaakt in de 16eeeuw, werden ze populair in de 19e eeuw vanwege hun compacte afmetingen. ontwerp. Crickettafels zijn bijzettafels met drie poten en een tweede laag onder het tafelblad die zich tussen alle drie de poten uitstrekt; Zo krijg je dubbel zoveel ruimte voor je sappige collectie of tijdschriftenrek.

Trompettafels

Trompettafels zijn misschien wel de meest Victoriaanse tafel die er is, met hun onderstellen in trompetstijl en afgeronde tafelbladen die de openlijke decoratiestijl weerspiegelen die in zwang was. De onderstellen van deze tafels zijn vaak rijkelijk versierd met afwerkingen, houtsnijwerk en soms zelfs emaille. Een ander uniek aspect van de trompettafel is dat het tafelblad omhoog klapt en een verborgen compartiment blootlegt waar je kleine goederen zoals naaispullen of speelstukken kunt opbergen.

Begin 20th Eeuwtafels

Het begin van de 20ee eeuw reageerde op de overdreven decoratieve, bijna barokke ontwerpen uit de Victoriaanse periode en maakte eenvoudiger, meer gestroomlijnd meubilair. Stukken uit deze periode waren gemaakt van hout, soms gebeitst en soms geverfd, maar altijd zo gemaakt dat de rauwe schoonheid van de houtbewerking werd benadrukt.

Shakertafels

Gecreëerd door de Shaker Amish-gemeenschap, zouden de meesten zeggen dat Shaker-tafels eerder zijn gemaakt voor functionaliteit dan voor decoratie. Merk echter op hoe de precisie van elk van de verbindingen en afwerkingen op deze houten tafels de vaardigheden van deze timmerlieden aanspreekt.

Shaker-meubilair
Shaker-meubilair

Kunst en handwerk/missietafels

Hoewel de Arts and Crafts-beweging niet identiek is aan de Mission-beweging, zijn hun twee tafelontwerpen vaak uitwisselbaar en beschrijven ze houten meubels die een soortgelijk doel hadden als de meubels van de Shaker-gemeenschap. Dit meubilair is gemaakt als een direct antwoord op de neiging van het Victoriaanse volk voor overdecoratie en resulteerde in strakke, eenvoudige lijnen en handgemaakt pen- en gatschrijnwerk, wat allemaal hielp om stukken te creëren die lang mee zouden gaan.

Het tableau van antieke tafels eindigt nooit

Als je eenmaal antiek meubilair gaat onderzoeken, besef je al snel hoeveel stijlen er zijn, en deze lijst is nauwelijks een indicatie van de verschillende nistafels die in de loop van de afgelopen paar honderd jaar zijn gemaakt. Gelukkig zijn de meeste antieke tafels die bewaard zijn gebleven gemakkelijk te identificeren als je eenmaal weet wat je zoekt, en deze lijst zou je op de goede weg naar succes moeten zetten.

Aanbevolen: