Documentatie-ideeën voor kleuters

Inhoudsopgave:

Documentatie-ideeën voor kleuters
Documentatie-ideeën voor kleuters
Anonim
Meisje houdt haar schilderij omhoog
Meisje houdt haar schilderij omhoog

Communiceer het leerproces en de leerstijl van elk kind met leerlingen en ouders via unieke documentatie-ideeën voor de kleuterschool. Zoek naar manieren om visuele weergaven te maken van de opleiding en ontwikkeling van uw kleuters, die u op school kunt laten zien, kunt delen tijdens opendeurevenementen en -bijeenkomsten, en thuis kunt koesteren als aandenken.

Ideeën voor documentatie voor voorschools leren

Betekenisvolle leerdocumentatie voor het voorschoolse leerplan richt zich vaak meer op beelden van en gesprekken met elk drie- of vierjarig kind. Omdat kinderen in deze leeftijdsgroep nog niet veel zelfstandig schrijven, kunt u dit materiaal aanvullen met uw verslagen van de activiteiten of onderwerpen. Documentatie voor kleuters moet nuttig zijn, maar ook interessant en spannend om naar te kijken.

Fototijdlijn

Betrek de kinderen bij een reeksactiviteit waarbij elk kind afbeeldingen van zichzelf langs een tijdlijn kan ordenen.

  1. Geef elk kind een stuk karton, een lijmstift en de randstrook van het prikbord.
  2. Kinderen kunnen de randstrook horizontaal in het midden van het karton lijmen om de tijdlijnbasis te creëren.
  3. Geef elke leerling vier tot zes afbeeldingen waarop ze betrokken zijn bij een proces, zoals een wetenschappelijk experiment of het leren schrijven van hun naam.
  4. Vraag kinderen om de afbeeldingen in de juiste volgorde langs de tijdlijn te plaatsen.
  5. Kinderen kunnen de afbeeldingen vervolgens op hun plaats op de tijdlijn plakken.
  6. Met hulp van een leraar kunnen leerlingen datums, commentaar toevoegen of zelfs schrijfvoorbeelden toevoegen aan elke afbeelding.

Onderwerp mobiel

Mobiele telefoons zijn leuk om te maken en kleuters te betrekken bij een creatieve kunstactiviteit. Je hebt een schaar, een perforator, tekenbenodigdheden of tijdschriften om in stukken te knippen, touwtjes en een kleerhanger voor elk kind nodig.

  1. Kinderen beginnen met het tekenen of selecteren van afbeeldingen die hun ideeën en vaardigheden uit het gekozen onderwerp vertegenwoordigen.
  2. De leerlingen knippen vervolgens elke afbeelding dicht bij de randen ervan uit.
  3. Kinderen kunnen één gaatje in de bovenkant van elke afbeelding maken.
  4. De leerlingen knippen vervolgens voor elke afbeelding verschillende stukken touw af.
  5. Kinderen rijgen het ene uiteinde van een touwtje door het gat in de afbeelding en maken een knoop (of plakken het aan elkaar als ze het niet kunnen knopen).
  6. Leerlingen rijgen het andere uiteinde van dat touwtje over de rand van de kleerhanger en leggen een knoop.
  7. Het eindresultaat is een hangende mobiel die aan het plafond kan worden gehangen.
Meisje met zelfgemaakte mobiel
Meisje met zelfgemaakte mobiel

Bulletin Board-verhalenboek

Verander het prikbord in uw klas in een gigantisch 3D-prentenboek waarin elk kind op een aparte pagina wordt weergegeven. Ouders en kinderen kunnen het leerproces van elk kind verkennen door de pagina's van dit grote boek om te slaan.

  1. Snijd verschillende stukjes prikbordpapier in gelijke verticale rechthoeken die ongeveer driekwart van het midden van je prikbord vullen als ze worden gestapeld.
  2. Geef elk kind een stuk geknipt papier en knutselbenodigdheden zoals stiften, stickers, lijm, schaar en foto's waarop ze bezig zijn met leren.
  3. Vraag elke leerling om de voorkant van zijn pagina te vullen met afbeeldingen die laten zien hoe hij zich voelde of dacht voordat hij over een specifiek onderwerp leerde.
  4. Als de leerlingen droog zijn, vraagt u ze om de achterkant van hun pagina te vullen met afbeeldingen die laten zien wat ze hebben geleerd, gedacht of gevoeld na het verkennen van het onderwerp.
  5. Maak een omslag voor dit gigantische boek.
  6. Stapel alle kinderpagina's op elkaar en plaats de omslag er bovenop.
  7. Gebruik lange spijkers, nietjes of kleine spijkers om het hele boek aan het midden van je prikbord te bevestigen door het verticaal langs de linkerkant van het boek vast te spijkeren.
  8. Preek een groot gat door het midden, de rechterkant van elke pagina, inclusief de omslag.
  9. Bevestig een kleine haak aan het prikbord onder de laatste pagina van het boek, zodat gaten aan de rechterkant van het boek op de haak kunnen worden geplaatst. Dit houdt het boek gesloten.
  10. Open het deksel en bevestig een kleine haak aan het mededelingenbord onder het deksel, zodat het gat op de haak kan worden geplaatst. Hierdoor blijft elke pagina open.

Klaslokaalcamera

Het enige wat u nodig hebt is een videocamera en een internetverbinding om ouders de kans te geven hun kinderen tijdens de schooldag in actie te zien. Je kunt een livefeed van de hele klas maken of elke leerling een andere dag en tijd geven voor zijn of haar individuele livevideo, waarbij je de camera alleen op dat kind richt en de link alleen met zijn/haar familie deelt.

  1. Zet een live-feed videocamera op in je klaslokaal op een moment dat de meeste ouders lunchpauze hebben of tijdens een specifieke activiteit.
  2. Zorg ervoor dat de instellingen in de privémodus staan.
  3. Maak de datum en tijd van uw livefeed bekend op een flyer voor ouders met informatie over hoe u deze kunt openen.
  4. Deel de link met ouders, zodat alleen zij je feed kunnen bekijken.
  5. Zorg ervoor dat u de feed opneemt en het bestand per e-mail naar ouders vraagt.

Mijn pot met herinneringen

Kleine kinderen zijn dol op het verzamelen van dingen en onthouden vaak precies waar elk item vandaan komt. Profiteer van deze unieke vorm van het opslaan van herinneringen met een leergeheugenpot.

  1. Geef elk kind aan het begin van het jaar een grote, schone, doorzichtige glazen pot met een deksel.
  2. Geef kinderen de kans om hun pot te versieren zoals zij dat willen.
  3. Laat kinderen gedurende de dag, week, leereenheid of jaar alles toevoegen wat ze willen aan hun geheugenpot.
  4. Moedig leerlingen aan om souvenirs mee te nemen, zoals overgebleven benodigdheden van elke activiteit of leerervaring.
  5. Laat aan het einde van de vooraf geselecteerde periode de potten zien, zodat kinderen hun herinneringen kunnen delen op basis van de items die ze hebben verzameld.

Mijn jaar MP3-speler

Audiofragmenten van kleuters zijn van onschatbare waarde, omdat kinderen zoveel grappige en doordachte dingen zeggen terwijl ze de wereld verkennen.

  1. Laat elke ouder een kindvriendelijke MP3-speler leveren als onderdeel van de schoolbenodigdheden van hun kind. Als je een voldoende groot klasbudget hebt, koop er dan één voor elke leerling.
  2. Houd een digitale recorder bij de hand en neem op hoe kinderen spelen, leren en zingen.
  3. Voeg het hele schooljaar opnames van elk individueel kind toe aan zijn of haar eigen MP3-speler.
  4. Geef de mp3-spelers aan het einde van elke leseenheid en het jaar terug aan de gezinnen om te luisteren.
Volwassen opname kleine jongen
Volwassen opname kleine jongen

Herinneringsprestaties

Geef kinderen de kans om terug te kijken op leuke herinneringen en hun leerproces na te spelen met een herinneringsvoorstelling.

  1. Schrijf tijdens een activiteit of speelsessie een transcriptie van wat de kinderen zeggen.
  2. Bekijk deze activiteit op een andere dag opnieuw door de leerlingen te vragen in een rollenspel te spelen wat er tijdens die gebeurtenis is gebeurd.
  3. Moedig kinderen aan om de activiteit op hun eigen manier te onthouden en deze alleen uit te voeren, waarbij ze alleen hun deel gebruiken, of als een groep die de activiteit samen heeft gedaan.
  4. Als ze problemen hebben met onthouden of om hulp vragen, kun je een deel van het transcript lezen als prompt.
  5. Doe dit optreden live of neem het op video op.

Klassiekstrip

Laat de kinderen, nadat ze in tweetallen of kleine groepjes van drie hebben gewerkt, een leuk stripverhaal maken om de stappen en herinneringen aan de activiteit vast te leggen.

  1. Maak een audio-opname van elk paar terwijl ze werken of spelen.
  2. Geef elk kind een blanco vel papier met vakjes in stripstijl erop.
  3. Sluit een koptelefoon aan op het opnameapparaat of upload de audio naar computers en laat de kinderen luisteren met een koptelefoon.
  4. Terwijl elk kind naar de opname luistert, moeten ze cartoonafbeeldingen tekenen om te illustreren wat ze horen.
  5. Als je de tekeningen wilt verbeteren, kun je het script uittypen, elke regel uitknippen en deze toevoegen aan de juiste vakken van de strip.

Een reeks gevoelens

Geef kleuters de kans om te laten zien hoe films, geluiden, verhalen of muziek hen doen voelen met een eenvoudige kunstactiviteit. Dit wordt rommelig, dus het is een goed idee om kinderen kunstshirts te geven en hun werkoppervlak met plastic te bedekken.

  1. Luister een keer naar een muziekstuk.
  2. Geef elk kind wat garen en een schaar. Vraag hen om enkele stukken lang en sommige stukken kort te knippen in een kleur die hen doet denken aan het nummer waar je zojuist naar hebt geluisterd.
  3. Geef elk kind een kom gevuld met witte lijm.
  4. Zet de muziek weer aan en vraag de kinderen om hun garen in de lijm te dopen en het vervolgens op het papier te vormen op de manier waarop de muziek hen beweegt.

Leren Beeldenpark

Verander grote schoenendozen in mini-sculpturenparken die het leertraject van uw kleuter laten zien. Je hebt boetseerklei of ander soort beeldhouwmateriaal nodig dat hard droogt, lijm en een schoenendoos zonder deksel.

  1. Terwijl uw kind een specifiek onderwerp onderzoekt, vraagt u haar om dingen te beeldhouwen die illustreren wat ze leert.
  2. Zodra elk beeldje droog is, kan je kind het in de schoenendoos lijmen.
  3. Als uw kind klaar is met het verkennen van het onderwerp, heeft ze een doos vol minisculpturen die laten zien wat ze heeft geleerd.
Poppensculptuur van klei in kartonnen doos
Poppensculptuur van klei in kartonnen doos

Wat is documentatie voor kleuterklas?

Leerdocumentatie is een manier om het leerproces van elk individueel kind te laten zien. Documentatie omvat dingen die leerlingen en ouders kunnen zien en aanraken en die gebeurtenissen, ervaringen en ontwikkeling verklaren. Leraren gebruiken leerdocumentatie om de groei en prestaties van een kind te laten zien. Leerdocumentatie is belangrijk omdat het leerlingen, docenten en ouders helpt effectief te communiceren en als individu te groeien.

Basisideeën voor leerdocumentatie

Deze materialen moeten aantrekkelijk zijn en het hele verhaal laten zien achter hoe of waarom iets is gebeurd. Eenvoudige documentatievoorbeelden zijn onder meer:

  • Fotoalbums in de klas
  • Individuele onderliggende portefeuilles
  • Kunsttentoonstellingen van studenten
  • Nieuwsbrieven in de klas en notities van de leraar
  • Time-lapse-video's van het leerproces

Vertel het hele verhaal

Door gevarieerde documentatie-ideeën voor voorschools leren te gebruiken, kunnen leraren, leerlingen en verzorgers het hele beeld zien van wie een kind is en hoe hij leert. Ga verder dan voortgangsrapporten en lerarenconferenties en vind creatieve manieren om de hele onderwijservaring van een kind te delen.

Aanbevolen: