8 lenteactiviteiten voor kleuters, geïnspireerd door de natuur

Inhoudsopgave:

8 lenteactiviteiten voor kleuters, geïnspireerd door de natuur
8 lenteactiviteiten voor kleuters, geïnspireerd door de natuur
Anonim

Ontspruit wat geluk met deze eenvoudige lenteactiviteiten voor kleuters.

Een klein meisje met vader die buitenshuis tuiniert
Een klein meisje met vader die buitenshuis tuiniert

De lente is aangebroken, wat betekent dat uw kinderen waarschijnlijk graag naar buiten willen! Je achtertuin kan echter alleen maar zoveel entertainment bieden. Als je op zoek bent naar leuke voorjaarsactiviteiten voor kleuters, probeer dan deze spannende projecten met een natuurthema.

Creëer een buitensprookjestuin

De voordeur van een sprookjeshuis in een kofferbak
De voordeur van een sprookjeshuis in een kofferbak

Een sprookjestuin is een fantastisch knutselwerkje voor kinderen. Ouders kunnen ervoor kiezen om hun kinderen hun eigen sprookjeshuisjes te laten ontwerpen met behulp van een terracotta pot, een schoteltje van klei, verf en ander knutselmateriaal, of ze kunnen een bouwpakket kopen met sprookjesachtige tuindecoraties.

Welke optie je ook kiest, je hebt ook de volgende items nodig voor deze activiteit:

  • Plantenbak
  • Potgrond
  • Planten
  • Stenen en kiezelstenen
  • Mos

Volg gewoon deze eenvoudige tutorial over hoe je je tuin in elkaar zet, en laat je kinderen dan uitkijken naar magische wezens die afval meenemen in hun decoratieve ruimte.

Maak een doe-het-compostbak

Composteren is een geweldige manier om uw kinderen te leren over recycling en dit is een passend project nu de Dag van de Aarde in aantocht is! Om een doe-het-zelf-composter te maken, heb je het volgende nodig:

  • Een plastic fles van twee liter, een schaar
  • Een punaise
  • Vuil
  • Versnipperd papier
  • Een spuitfles gevuld met water
  • Plantenresten

Aangezien de meeste van deze spullen waarschijnlijk bij u thuis liggen, is dit een gemakkelijke voorjaarsactiviteit voor kleuters die u op het laatste moment kunt doen. Bekijk voor een volledige tutorial deze geweldige, door kinderen geleide video van PBS's Full Time Kid.

Bouw een bijenbad

Zorg ervoor dat de belangrijkste bestuivers ter wereld gehydrateerd blijven voordat de zomerse hitte begint! Om dit te doen:

  • Laat je kinderen de buitenkant van ondiepe terracotta scha altjes versieren (zorg ervoor dat er geen gat in de bodem zit).
  • Vul de ruimte met kleine steentjes, stenen of knikkers.
  • Giet vervolgens water erover en plaats de schaal op een plek in de buurt van een van je meer prominente tuinruimtes.

De bedoeling van een bijenbad is om ze toegang te geven tot water en tegelijkertijd te beschermen tegen verdrinking. Doe dus voldoende water in het bad zodat ze kunnen drinken, maar laat het gerecht niet overstromen.

Voer eenvoudige wetenschappelijke experimenten met lentebloemen uit

bloemenwetenschappelijk experiment
bloemenwetenschappelijk experiment

Leer uw kleuters over transpiratie met dit eenvoudige wetenschappelijke experiment. Als je dit deel van hun basisopleiding bent vergeten: transpiratie is het proces waarbij een plant water van zijn wortels naar zijn bladeren transporteert en het vervolgens weer in de atmosfeer afgeeft.

Om deze activiteit uit te voeren heb je alleen wat witte bloemen, een handvol doorzichtige vazen en wat kleurstof nodig. Dan:

  • Vul je vazen eenvoudig met water en voeg 10-15 druppels kleurstof toe aan elke vaas (één kleur voor elke container).
  • Snijd een centimeter van elke bloemsteel af en plaats ze in het water.
  • Wacht een uur en je zult merken dat je witte bloemblaadjes veranderen in een regenboog van kleuren!

Kweek een levende paasmand

meisje met mandje met paaseieren
meisje met mandje met paaseieren

Crinklepapier is een klassiek vulmiddel voor een paasmandje. Ga dit jaar een stapje verder en laat uw kinderen echt gras kweken! Het proces is eenvoudig: onthoud dat het ongeveer tien dagen duurt voordat het gras groeit.

Materialen

Alles wat je nodig hebt:

  • Een mand van 10 inch
  • Een beetje aluminiumfolie
  • Een grasmaakset
  • warm water
  • Een spuitfles

Instructies

Om je gras te laten groeien:

  1. Pak een kom en week de meegeleverde turfschijf in drie kopjes warm water.
  2. Bekleed je mandje met aluminiumfolie.
  3. Zodra al het water is opgenomen, doe je de aarde in de mand en strooi je de zaden erover. Wees niet gierig! Zorg ervoor dat ze de ruimte bedekken.
  4. Strooi een dun laagje aarde erover en plaats je mand in een zonnig raam.

Wacht nu maar en kijk hoe je gras groeit! Uw kinderen zullen dit dagelijks water moeten geven met hun spuitfles. Dit kan een geweldige les in verantwoordelijkheid zijn. Zodra uw kinderen hun groene ruimte tot bloei hebben gebracht, kunt u wat paasversieringen pakken en ze dit schattige decor laten opfleuren.

Snelle tip

Voor ouders die het groeiproces willen versnellen, kun je je zaden de avond voordat je kinderen hun manden in elkaar zetten in water laten weken. Bedek de samengestelde manden vervolgens met huishoudfolie totdat je ziet dat je gras begint te ontkiemen.

Ontwerp prachtige lentezonvangers

Dit is een spectaculaire voorschoolse activiteit voor de lente die buiten op een zonnige dag of binnen kan worden gedaan als het weer iets minder is dan wenselijk.

Materialen

Het enige voorbereidende werk dat moet worden gedaan, is dat uw kinderen wat bloemen en bladeren moeten verzamelen. Andere benodigdheden zijn onder meer:

  • Clear Con-Tact-papier
  • Papieren borden
  • Schaar

Als je je stukken wilt ophangen als je klaar bent, heb je ook een perforator en wat lint- of pijpenragers nodig.

Instructies

Om de zonnevangers te maken:

  1. Ouders moeten van tevoren het midden van hun papieren bordjes uitknippen en vervolgens het midden van het bord twee keer overtrekken op hun contactpapier. Voor het beste resultaat knipt u de twee cirkels uit met een extra centimeter ruimte langs de omtrek om ervoor te zorgen dat deze goed blijven plakken.
  2. Zodra dit is gebeurd, ben je klaar om met je zonnevangers te beginnen! Trek eenvoudig de achterkant van het contactpapier af en plaats deze met de voorkant naar boven op uw werkoppervlak. Breng vervolgens uw papieren bordframe er bovenop aan.
  3. Laat uw kinderen nu aan hun prachtige natuurontwerpen werken. Als ze klaar zijn, breng je een tweede laag contactpapier met de voorkant naar beneden aan om het plantenleven af te dichten. Geef ze ten slotte wat stiften en stickers om hun lijst te versieren.
  4. Om op te hangen, maak je eenvoudig twee gaten, één op 10 en één op 2 als je naar een wijzerplaat kijkt, en bevestig je lint of pijpenrager aan beide kanten om je handvat te creëren. Hang en geniet van het uitzicht.

Meer informatie over aprilbuien

Voor je toekomstige meteoroloog kan dit een leuke leeractiviteit zijn die kinderen leert waarom het regent! Je ziet dat na verloop van tijd waterdruppels zich ophopen in de wolk. Naarmate er zich echter steeds meer water begint op te hopen, wordt het te zwaar om door de wolk te worden vastgehouden. Dit veroorzaakt een vrijlating, en dat is hoe we regen krijgen.

Materialen

Om dit te laten zien, heb je alleen een helder glas of pot, scheerschuim, water en blauwe kleurstof nodig.

Instructies

Om kinderen te laten zien waarom het regent met deze activiteit:

  • Vul het heldere glas met water (de open ruimte tussen de grond en de wolk).
  • Bestrijk het met scheerschuim (jouw wolkje).
  • De voedselkleurstof zijn je waterdruppels. Laat je voedselkleurstof langzaam over de verschillende delen van je wolk vallen om dit stormachtige scenario te simuleren!

Ambachtelijk groeipapier

zaad papier
zaad papier

Leer uw kinderen hoe belangrijk het is om iets terug te geven aan de aarde door zaadpapier te maken!

Materialen

Voor deze leuke activiteit heb je nodig:

  • Sommige zaden
  • Oud papier, water
  • Aardappelstamper
  • Een mesh-spetterscherm

Instructies

  • Laat uw kinderen zoveel mogelijk papier verscheuren en de kleine stukjes een paar uur in water laten weken.
  • Als ze papperig zijn, laat ze dan hun stamper pakken en beginnen te knijpen! Het doel is om het mengsel zo fijn mogelijk te maken.
  • Druk vervolgens het mengsel tegen het spatscherm. De bedoeling is om het overtollige water te verwijderen, maar niet om al het water eruit te persen.
  • Strooi je zaadjes over het papier en druk ze stevig op hun plaats. Laat het papier een nacht op het scherm drogen en verwijder het vervolgens.
  • Laat de kinderen ten slotte het papier versieren, in leuke vormen knippen en er leuke brieven aan dierbaren op schrijven.

Zodra iemand deze briefjes ontvangt, kunnen ze transformeren in nieuw leven. Ontvangers hoeven ze alleen maar te verscheuren, te planten en de ruimte water te geven. Ze zouden binnen twee weken moeten beginnen te ontkiemen.

Geniet van de natuur met leuke voorschoolse activiteiten voor de lente

De lente is een tijd van groei, en u kunt uw kinderen helpen het doel van het seizoen en de magie die deze tijd van het jaar omringt te zien met deze unieke voorschoolse activiteiten voor de lente. Voor de ouders die op zoek zijn naar ondernemingen buiten hun huis: overweeg ook om boerderijen in de omgeving te verkennen, te helpen in een gemeenschappelijke tuin en lokale boerenmarkten te bezoeken! Dit kunnen geweldige leermogelijkheden zijn en plekken om meer over de natuur te leren.

Aanbevolen: