Terug-naar-school-activiteiten waar kleuters dol op zullen zijn

Inhoudsopgave:

Terug-naar-school-activiteiten waar kleuters dol op zullen zijn
Terug-naar-school-activiteiten waar kleuters dol op zullen zijn
Anonim
Kleuters in een klaslokaal voor verha altijd
Kleuters in een klaslokaal voor verha altijd

Het starten van de kleuterschool is een grote mijlpaal in het leven van een kind, en het markeren van de gebeurtenis met speciale activiteiten is van cruciaal belang. Of u nu leerkracht, kinderopvang of ouder bent, er zijn veel geweldige activiteiten voor kleuters die u kunt uitproberen tijdens de eerste dagen en weken van leren.

Activiteiten ter bevordering van sociale vaardigheden

De kleuterjaren zijn een tijd om te spelen, vrienden te maken, om beurten te leren, te delen, je af te stemmen op de gevoelens van anderen en te beseffen dat school een leuke en opwindende plek is om te zijn. Deze activiteiten kunnen worden gedaan tijdens de openingsschooldagen en gedurende het hele jaar. Ze zijn bedoeld om kleintjes te helpen zich op hun gemak en veilig te voelen bij de mensen in hun nieuwe omgeving.

Vind dat gevoel

Kleuters beginnen de basisprincipes van empathie te leren door hun eigen gevoelens en die van anderen te identificeren. Praat in de eerste dagen en weken van de kleuterschool met kinderen over algemene gevoelens zoals blij, opgewonden, bang en boos. In het spel Find That Feeling leren kinderen gevoelens op een tastbare manier te identificeren en te herkennen.

Materialen

  • Grote uitsnijdingen van gezichten uit bouwpapier. Eén gezicht moet een grote glimlach hebben, een ander gezicht met tranen en een frons, een derde gezicht moet opwinding uitstralen, een vierde gezicht moet woede tonen en een vijfde gezicht angst.
  • Een grote ruimte om de gezichten op de grond te zetten en voor kleuters om dichtbij de gezichten te zitten.

Instructies

  1. Maak grote gezichten (uitgelegd in de materialensectie) met behulp van karton, groot bouwpapier en/of kartonpapier en een zwarte stift.
  2. Plaats de gezichten op de grond zodat kinderen ze kunnen zien.
  3. Bespreek welk gevoel elk gezicht laat zien.
  4. De leraar geeft een eenvoudig scenario. De kinderen identificeren om de beurt het gevoel dat ze zouden kunnen hebben als ze in het scenario zaten door op het uitgesneden gezicht te gaan staan. Scenario's kunnen gevallen omvatten zoals:

    1. Je v alt en schaaft je knie. Hoe voel je je?
    2. Mama brengt ijs mee naar huis. Hoe voel je je?
    3. Het is de eerste schooldag. Hoe voel je je?
    4. Je ontmoet een nieuwe vriend op school. Hoe voel je je?
  5. Kinderen kunnen (en moeten) verschillende gevoelens hebben over de scenario's. Bespreek hoe mensen heel verschillende gevoelens kunnen hebben en dat dat oké is.

Uitbreidingsactiviteiten

  • Lees een boek waarmee kinderen hun gevoelens kunnen leren kennen.
  • Doe elke dag een gevoelstemperatuurcontrole met kinderen. Leg op de stoel van elke leerling gelamineerd papier met dezelfde smileygezichten erop die in het spel zijn gebruikt. Wanneer ze aankomen, omcirkelen ze het gezicht dat overeenkomt met hoe ze zich die dag voelen met een droog uitwisbare stift, of ze kunnen eenvoudigweg een klein voorwerp op het gezicht plaatsen dat overeenkomt met hun gevoel.

De Samen-toren

Leren werken met andere mensen is een essentiële vaardigheid waar kleuters tijdens hun pre-academische jaren aan moeten werken. Aan deze vaardigheid kan direct vanaf het begin worden gewerkt tijdens de komende dagen en weken van de kleuterschool. Hoewel het doel van deze activiteit is om samen een toren van een afbeelding te maken, is het ook een uitstekende oefening voor het oefenen van motorische vaardigheden en het oefenen van patronen.

Meisje stapelt blokken op de kleuterschool
Meisje stapelt blokken op de kleuterschool

Materialen

  • Gelamineerde kaarten met verschillende bloktorens
  • Een stapel blokken die leerlingen kunnen gebruiken om de torens die ze op de kaart zien na te maken
  • Een vlakke ruimte om de torens te bouwen

Instructies

  1. Verdeel kleuters in paren. Elk tweetal leerlingen krijgt een paar gelamineerde kaarten met afbeeldingen van bloktorens erop, evenals een stapel blokken.
  2. De paren moeten in teams werken om de toren te bouwen die ze op de kaarten zien. Torens kunnen variëren van eenvoudige stapels van twee tot drie blokken van dezelfde vorm en grootte, tot complexere torens met meer blokken en blokken met verschillende vormen.

Extensieactiviteit

Gebruik de materialen later in het jaar bij activiteiten in het centrum. Kinderen in het Together Tower-centrum kunnen werken aan motorische vaardigheden, vormdifferentiatie, identificatie en teamwerkvaardigheden

Op alfabetisering gebaseerde back-to-school-activiteiten

De kleuterschool is een plek waar kinderen beginnen met het ontwikkelen van pre-geletterdheidsvaardigheden en beginnen te genieten van verhalen en literatuur. Deze activiteiten zijn gebaseerd op alfabetisering en zijn perfecte activiteiten om in te bouwen in de eerste schooldagen.

Chicka Chicka Boom Boom Letter Klim

Chicka Chicka Boom Boom is een populair alfabetboek dat ideaal is voor kinderen van deze leeftijd. Het voorlezen is leuk en gemakkelijk voor jonge kinderen. Het verhaal legt grote nadruk op het identificeren van letters, een essentiële vaardigheid die kleuters moeten leren als ze opkomende lezers worden. De activiteit benadrukt de letter van de voornaam van een kind als begin van de letteridentificatievaardigheden.

Materialen

  • Het boek Chicka Chicka Boom Boom
  • Een uitreikblad met een kokospalm erop voor elk kind
  • Naamkaartje voor elk kind
  • Stickerpagina met alfabetletters of een pagina met alfabetletters voor elk kind

Instructies

  1. Lees het boek als hele groep.
  2. Deel naamkaartjes uit aan kinderen.
  3. Deel de kokospalmpagina uit aan kinderen.
  4. Laat kinderen hun kokospalmen kleuren.
  5. Deel stickervellen of briefvellen uit. Als u briefvellen gebruikt, vertel de kinderen dan dat ze de letters van hun naam moeten kleuren en uitknippen.
  6. Kinderen plakken de letters van hun naam op hun kokospalm.

Extensieactiviteit

Overweeg om BEIDE stickervellen en uitgeknipte briefvellen te gebruiken. Kinderen met een achterstand in de fijne motoriek kunnen de stickers gemakkelijker van de achterkant halen, en kinderen met een sterke fijne motoriek kunnen de letters van hun naam inkleuren en uitknippen

Een jong meisje zit aan een tafel met vingerverven
Een jong meisje zit aan een tafel met vingerverven

Vingerverfnamen

Kleuters houden van schilderen, vooral als het hun kleine handjes betreft. Deze activiteit omvat verf, fijne motoriek en veel creativiteit en kleur, evenals vaardigheden voor het identificeren van sleutelletters.

Materialen

  • Groot wit papier
  • Vingerverven
  • Naamkaartjes

Instructies

  1. Schrijf de voornamen van de kinderen lichtjes met potlood op grote stukken papier.
  2. Deel vingerverf en vochtige doekjes uit aan elk kind.
  3. deel naamkaartjes uit aan elk kind, zodat ze hun naam zowel op het witte papier als op hun naamkaartje kunnen zien. Dit helpt bij het identificeren van namen en letters.
  4. Demonstreer dat u een vinger in de verf doopt en de lijnen van de namen die op de witte vellen papier zijn geschreven, met verf stippelt.
  5. Laat kinderen hun naam overtrekken of stippelen met de vingerverf.
  6. Laat de verf drogen en hang de eindproducten in uw klaslokaal.

Uitbreidingsactiviteiten

Als je leerlingen hebt die deze activiteit gemakkelijk kunnen uitvoeren, breid deze dan uit door ook te werken aan het traceren van achternamen of eenvoudige medeklinker-klinker-medeklinkerwoorden

Back-to-school-activiteiten rondom wiskunde

Je kind is nog niet helemaal klaar voor breuken en vermenigvuldigen, maar hij kan zeker de basisvaardigheden van wiskunde aan, zoals tellen, sorteren en patronen.

Kalender Wiskunde

Het gebruik van de klaskalender is een populaire, op wiskunde gerichte activiteit voor kinderen op de kleuter- en basisschool. Kalenders kunnen worden gebruikt voor een breed scala aan wiskundige en praktische levensvaardigheidsactiviteiten.

  • De dagen tellen - Bekijk elke dag de kalender. Zet een 'x' op elke kalenderdag dat kinderen naar school zijn geweest. Tel samen de dagen, beginnend bij 1. Kinderen kunnen misschien maar tot drie, vijf of tien tellen, maar het elke dag optellen van de getallen is een uitstekend middel om ze te leren hoe ze hoger kunnen tellen.
  • Dagen van de week - Gebruik de kalender om de dagen van de week te introduceren door middel van liedjes of handgebaren.

Patroonspel

Jonge kinderen beginnen het concept van patronen al vroeg te begrijpen. Introduceer patroonspel door gekleurde manipulaties te gebruiken.

  • Sorteer items op kleur. Zet de blauwe beren in de blauwe emmer, de rode beren in de rode emmer, enzovoort.
  • Volg een patroon - Creëer samen een eenvoudig A-B-patroon in kleine groepjes met kinderen. Grote groepen kunnen intimiderend zijn totdat kinderen gewend raken aan nieuwe mensen in de omgeving. Probeer daarom kleine groepen te gebruiken voor de eerste schooldagactiviteiten. Gebruik manipulatieve middelen om rode, groene, rode en groene patronen te maken en kijk of kinderen de volgende kleur kunnen voorspellen. Een uitbreiding hiervan zou zijn om een A-B-B-patroon (rood, groen, groen) te maken of een patroon met drie kleuren manipulatieve middelen, niet alleen twee kleuren.

Vormactiviteiten

Eenvoudige vormen worden vaak geïntroduceerd op de kleuterschool. Werk enkele vormactiviteiten uit in de eerste weken van de kleuterschool.

Kind binnen een cirkel van uitsparingen
Kind binnen een cirkel van uitsparingen
  • Vormstoelen - Gebruik gekleurd schilderstape om cirkels, driehoeken, rechthoeken en vierkanten op de vloer te creëren. Vraag de leerlingen om in de groene driehoek of de rode cirkel te gaan zitten als ze naar de hele groep komen. Kinderen leren door deze eenvoudige richtlijn zowel kleuren als vormen te identificeren.
  • Vormpartners - Gebruik vormen om leerlingen te helpen elkaar te leren kennen en basisvormen te leren. Ieder kind krijgt een kaart met een gekleurde vorm erop. Ze moeten dan op jacht gaan naar hun vormpartner. In wezen vinden ze het andere kind met dezelfde gekleurde vorm als zij. Zodra de partners gekoppeld zijn, geeft u ze een taak om samen te doen, zoals naar een prentenboek kijken of een puzzel maken. Omdat kinderen zelfstandig op zoek gaan naar hun partner, kan deze activiteit het beste worden uitgevoerd met oudere kleuters of kleuters.

Enthousiasme bij kleuters

Ongeacht welke ideeën je ook kiest, het actief vieren van de terugkeer naar school zal ertoe bijdragen dat de jongste leerlingen enthousiast worden. Kleuters zullen dol zijn op de opwinding van het uitproberen van nieuwe activiteiten, knutselen en spelletjes die zich richten op het ontwikkelen van essentiële vaardigheden tijdens deze belangrijke periode in hun leven.

Aanbevolen: