Tuinthema's voor kleuters

Inhoudsopgave:

Tuinthema's voor kleuters
Tuinthema's voor kleuters
Anonim
Jonge kinderen in de tuin
Jonge kinderen in de tuin

Tuinthema's voor kleuters kunnen heel leuk zijn. Welke kleuter houdt er immers niet van om zijn of haar handen vuil te maken, planten te zien groeien en naar de dynamische omgeving van een tuin te kijken? Gebruik deze voorschoolse tuinthema's voor plezier en leren.

Tuinthema's voor kleuters

Als je met kleuters werkt, zijn er verschillende manieren waarop je de studie en wetenschap van tuinen kunt verdelen:

  • Bestuivers
  • Bloemen
  • De levenscyclus van een tuin (van planten tot oogsten)
  • Milieu-impact van tuinieren

Als het om tuinthema's gaat, zijn de mogelijkheden voor de kleuterschool werkelijk eindeloos. Het belangrijkste om te onthouden bij het lesgeven aan kleuters is dat het proces praktijkgericht en interessant moet zijn.

Wie is een bestuiver?

Bestuivers hebben een zeer belangrijke taak in een tuin. Ze verspreiden stuifmeel van de ene bloem naar de andere, waardoor de bloemen groeien.

  • Maak een bestuiverboek -Elke pagina van het boek moet een afbeelding van een bestuiver bevatten die het kind kan inkleuren. Bij voorkeur zijn de bestuivers inheems in het gebied, zodat ze in theorie iets uit hun boek kunnen zien terwijl ze buiten rondlopen. Onder elke foto zou de volgende eenvoudige zin moeten staan: "De (vul de blanco in met een bestuiver) helpt bij het verspreiden van stuifmeel." Zorg ervoor en bespreek in de klas dat stuifmeel de manier is waarop nieuwe bloemen groeien.
  • Lees A Very Hungry Caterpillar van Eric Carle - Kinderen zijn dol op dit soort boeken, en wat een geweldige manier om het concept te introduceren dat een rups een vlinder wordt.
  • Bestudeer de levenscyclus van een vlinder - Vlinders maken plaats voor allerlei creatieve kunstprojecten. Als je een vlinderobservatiehuis kunt krijgen, is dit de ideale manier om een vlinder te observeren vanaf het rupsstadium tot aan het eindresultaat.

Hoe krijgen bloemen water?

De delen van een bloem zijn een belangrijk wetenschappelijk concept en een geweldig tuinthema voor kleuters. Je klaslokaal zou een poster moeten hebben waarop de delen van een bloem duidelijk zijn aangegeven. Op dit niveau is het belangrijk dat kleuters de functie van bloemblaadjes, wortels en bladeren begrijpen. Eén manier om te laten zien dat de wortels van een bloem water via de stengel opzuigen, is door anjers te kleuren. Om dit te doen, heb je nodig:

  • Een witte anjer voor elk kind in je klas
  • Een hoge beker voor elk kind in je klas
  • Water
  • Een paar druppels kleurstof

Wat te doen:

Laat de kinderen hun kopjes versieren. Giet met behulp van een kan wat water in de kopjes van elk kind en voeg vervolgens een druppel of twee kleurstof toe. Dit experiment kan het beste op een vrijdagmiddag worden gedaan. Maandag, als de kinderen terugkomen, worden de bloemen gekleurd. Dit helpt de kinderen te laten zien dat het water door de stengel is opgezogen om de bloemblaadjes te kleuren.

De levenscyclus van een tuin

Dit is de ideale thematische eenheid als uw kleuters een tuin hebben om in te werken. Veel scholen starten een "groene vingers" - of schooltuinprogramma, en dus als uw school land heeft maar geen tuin, is dit misschien een eenvoudig voorstel om de directeur zal het lukken. Dit is ook een geweldige activiteit om met de kleuterjuf te delen, aangezien tuinieren in seizoenen werkt. Kleuters die in de lente planten, kunnen in de herfst van de kleuterschool oogsten. Als u echter geen tuin heeft en er geen kunt krijgen, zijn er nog steeds een paar manieren om de groene vingers van uw kinderen te oefenen.

  • Tuinieren in containers -Tomaten groeien consistent goed in een tuin en zijn ook redelijk eenvoudig te kweken met snelle resultaten, waardoor ze de ideale groente zijn voor kleuters!
  • Raambakken - Bloembakken gevulde keukenkruiden groeien ook goed en vereisen niet veel onderhoud. Begin de keukenkruiden met planten om ervoor te zorgen dat uw kleintjes hun interesse niet verliezen.
  • Tuintracker - Hang een kaart aan de muur die de levenscyclus van uw tuin volgt, van planten tot oogsten. Zorg ervoor dat uw kinderen tijdens het oogsten het fruit (of de groenten) van hun werk kunnen proeven!

Milieu-impact van tuinieren

Tuinieren biedt tal van voordelen voor het milieu, naast dat het er alleen maar mooier uitziet. Op dezelfde manier kunnen slechte tuinierpraktijken het milieu schaden.

  • Compost - Praat over de voordelen van composteren en wat composteren doet om uw tuin te helpen. Composteren is ook gemakkelijk zelf te doen.
  • Locavores - Probeer met behulp van een grote kaart het voedsel dat je eet te traceren tot aan de oorspronkelijke bron. Laat kinderen nadenken over wat ze hebben gegeten en noteer vervolgens hoeveel er van lokale boerderijen kan worden gegeten.
  • Expertgesprekken - Laat indien mogelijk een lokale boer of milieuactivist het klaslokaal bezoeken. Als dat niet mogelijk is, maak dan een excursie naar een plaatselijke boerderij, een boerenmarkt, een openbare tuin of een natuurcentrum.

Gemakkelijke en opwindende tuinactiviteiten

Activiteiten met een tuinthema kunnen supereenvoudig zijn en vereisen weinig tot geen voorbereiding, omdat ze natuurlijke elementen bevatten.

  • Tuin sorteren - Verbeter wiskundelessen met een tuinsorteeractiviteit. Geef elk kind een verscheidenheid aan zaden, bloemen, fruit, groen of groenten en vraag of ze deze op één factor moeten sorteren, zoals vorm, grootte of kleur.
  • Zaadsensorische bak - Vul een zand- of watertafel met zaden of vuil en verberg vervolgens overal plastic insecten, klein tuingereedschap, bloemen en geoogst voedsel. Kinderen kunnen gratis met de afvalbak spelen of u kunt elk kind uitdagen om een specifiek voorwerp in de afvalbak te vinden als onderdeel van een estafetterace in de klas.
  • Vingerverf uit de natuur - Trek de kunstkielen aan en haal wat wit papier tevoorschijn en geef kinderen een verscheidenheid aan tuinartikelen die rijk zijn aan kleuren, zoals modder, bloemen en gras. Vraag kinderen om een schilderij te maken met alleen hun vingers en de tuinartikelen.
  • Tuinyoga - Zoek naar yogahoudingen voor kinderen die zijn vernoemd naar dingen die je in een tuin kunt vinden, zoals de vlinderhouding, de bloemhouding, de lotushouding en de boomhouding.
  • Wormen kijken - Je kunt wat wormen en vuil opgraven of levende Nightcrawlers kopen bij een aas- en viswinkel om te gebruiken voor deze observatie-wetenschappelijke activiteit. Doe het vuil en de wormen in een doorzichtige bak met een deksel met luchtgaten. Geef kinderen de kans om de wormen te observeren en te delen wat ze hebben gezien.
Jonge kinderen vangen wormen
Jonge kinderen vangen wormen
  • Garden I Spy- Je kunt dit spel spelen terwijl je in een echte tuin bent of in het klaslokaal terwijl je naar een foto van een tuin op het SmartBoard kijkt. Begin met het zeggen van "Ik bespioneer iets" en geef een idee hoe het object dat je hebt uitgekozen eruit ziet. Het eerste kind dat het goed raadt, mag vervolgens iets bespioneren.
  • Bloemkleurwedstrijd - Begin met kinderen kleurenfoto's van lentebloemen te laten kleuren. Ga vervolgens naar een tuin- of tuinwinkel en daag kinderen uit om te zien of ze een bloem kunnen vinden die overeenkomt met de bloemen die ze hebben gekleurd.
  • Maak een regenwolk - Help kinderen begrijpen waar de regen die de tuin bewatert vandaan komt met dit eenvoudige waterwetenschappelijke experiment. Het enige dat je nodig hebt is een glazen pot, scheerschuim en blauwe kleurstof om te laten zien hoe regenwolken ontstaan.
  • Zou je liever dit of dat eten? - Help kinderen oefenen met het proeven van nieuw voedsel terwijl ze leren over de oogst van een tuin. Vraag: "Zou je liever eten (noem één optie voor fruit, groente of gedroogd eetbaar zaad) of (noem een andere optie)?" Welke optie elk kind ook kiest, hij of zij moet dan proeven.

Hoe groeit uw tuin?

Tuinthema's voor kleuters kunnen een uitstekende manier zijn om kinderen geïnteresseerd te maken in het milieu. Van kamerplanten tot buitentuinen, kinderen kunnen veel plezier beleven aan het leren over elk aspect, van planten tot bestuiven, met een activiteit met een tuinthema.

Aanbevolen: