Passende straffen voor tieners

Inhoudsopgave:

Passende straffen voor tieners
Passende straffen voor tieners
Anonim
Vader spreekt met tienerdochter
Vader spreekt met tienerdochter

Het kan erg frustrerend zijn voor een ouder of ouders om passende regels en consequenties voor hun tiener te bedenken. Idealiter zouden de consequenties erop gericht moeten zijn uw tiener inzicht, zelfregulatie en zelfbeheersing bij te brengen.

Begin met het stellen van grenzen

Het is belangrijk om jezelf te beschouwen als de ouderfiguur, de regelgever en de handhaver van het gezinsevenwicht binnen het huishouden. Deze rollen zijn niet geschikt voor uw tiener om te vervullen, en als ze dat wel doen, wordt de gezinseenheid uiteindelijk ongezond. Als u eenmaal heeft vastgesteld dat u de leiding heeft, blijf dan deze positie behouden door consistent te zijn. Als u uw tiener opvoedt met een andere ouderfiguur, moeten jullie allebei op één lijn zitten wat betreft de regels en voorschriften van jullie huishouden.

Geef het goede voorbeeld

Nadat u grenzen heeft gesteld en de mentaliteit heeft behouden dat u het hoofd van het gezin bent, in plaats van een maatje, kunt u uw tiener het beste laten zien hoe passend gedrag eruit ziet. Als u een fout maakt, gebruik deze dan als lesvoorbeeld voor uw tiener. Leg je denkproces, je emotionele ervaring en hoe je de situatie hebt verzoend uit. Zorg ervoor dat u geschikte voorbeelden kiest om met uw tiener te delen, en niets te zwaar of serieus.

Kies de juiste gevolgen

Als je nadenkt over de gevolgen, zorg er dan voor dat deze passen bij de leeftijd en niet te extreem zijn. Probeer uzelf in de positie van uw tiener te verplaatsen en na te denken over hoe u zou reageren op de straffen die u oplegt voordat u dit officieel doet.

Respectloos zijn

Het is typisch voor een tiener om af en toe respectloos te zijn. Daarbij experimenteren ze met hun onafhankelijkheid en het verleggen van grenzen. Dit is een normaal onderdeel van het feit dat ze zich losmaken van hun ouderlijke eenheden en zich als volwassenen vestigen. Praat op een rustige, rationele manier met hen over waarom het belangrijk is om respectvol te zijn en vraag hen of ze ooit een tijd hebben meegemaakt waarin ze zich niet gerespecteerd voelden. Als een gesprek niet genoeg is, kun je overwegen om een klein voorrecht, zoals telefoon- of tv-gebruik, voor een tijdje weg te nemen. Als dat niet werkt, verhoog dan de hoeveelheid tijd zonder het privilege.

De avondklok verbreken

Als je tiener de avondklok overtreedt, zoek dan eerst uit waarom. Het is belangrijk om uw tiener te leren hoe hij zijn denkprocessen kan vertragen en op te merken wat hem ertoe heeft gebracht die beslissing te nemen. Verdiep je hier echt in totdat het duidelijk is dat ze begrijpen waarom ze deze keuze hebben gemaakt. Tieners zijn vaak impulsief en hebben moeite met het nadenken over hun keuzes, dus je kunt van hen verwachten dat ze nog een aantal van deze snelwerkende beslissingen zullen nemen. Omdat het verbreken van de avondklok vaak het vertrouwen tussen ouder en kind aantast, moet u bedenken hoe zij dit kunnen terugverdienen. Dit kan het volgende omvatten:

  • Boodschappen voor je doen die gedaan moeten worden
  • Helpen met een huisdier of broer of zus
  • Wat klusjes doen

De volgende keer dat je tiener uitgaat, laat hem of haar je een paar keer sms'en om in te checken, zodat je kunt beginnen met het herstellen van het vertrouwen tussen jullie. Wees heel duidelijk over de tijden waarop u van hen moet horen.

vrouw kijkt naar haar horloge
vrouw kijkt naar haar horloge

Fysieke ruzie of pesten

Als uw tiener betrokken raakt bij fysieke onenigheid of betrapt wordt op het pesten van een ander kind, is het erg belangrijk om eerst naar uw eigen gedrag te kijken. Denk er eens over na of u hen een bericht heeft gestuurd dat dit soort gedrag zou kunnen bevorderen. Als dat zo is, is het van cruciaal belang om uw eigen gedrag te erkennen en te weten dat er tijd is om uw tiener te helpen zijn mentaliteit te veranderen in de richting van geweld en pesten.

  • Praat met uw tiener over het belang van het vriendelijk behandelen van leeftijdsgenoten en probeer hem te helpen begrijpen waarom hij zich zo gedraagt.
  • Laat ze zien dat pesten nooit oké is en dat er andere manieren zijn om hun gevoelens te communiceren.
  • Gebruik dagboeken of emotionele check-ins als gevolg van hun gedrag.

Laat ze elke dag een dagboek bijhouden of mondeling contact met u opnemen over hun gevoelens, en hoe hun gevoelens van invloed zijn geweest op een aantal beslissingen die ze die dag hebben genomen voordat ze toegang krijgen tot iets dat ze leuk vinden, zoals hun telefoon, auto, computer of televisie.

Slechte cijfers

Als je tiener slechte cijfers ha alt, praat dan met hem of haar over waarom hij of zij denkt dat dit gebeurt. Het kan zijn dat ze een bijlesdocent nodig hebben, of wat extra hulp bij een bepaald onderwerp. Als ze geen hulp nodig hebben, maar ervoor kiezen om het rustiger aan te doen, kun je thuis hun huiswerk volgen en studeren. Reserveer een bepaalde hoeveelheid tijd, bijvoorbeeld een uur of twee, waarin ze moeten studeren voordat ze iets kunnen doen of hebben wat ze leuk vinden. Dit zal hen ook helpen een goede routine op te bouwen en gewoonten te bestuderen waar ze als volwassene baat bij kunnen hebben.

Verbind de straf met het wangedrag

Het opvoeden van een tiener is een hele uitdaging en kan soms je geduld op de proef stellen. Vergeet niet om regels en consequenties met empathie en consistentie te benaderen, en wees niet bang om contact op te nemen met vrienden, familieleden of hulpverleners voor extra ondersteuning.

Aanbevolen: