Soorten verlichting in interieurontwerp: ken uw opties

Inhoudsopgave:

Soorten verlichting in interieurontwerp: ken uw opties
Soorten verlichting in interieurontwerp: ken uw opties
Anonim
Luxe Woonkamer
Luxe Woonkamer

Er zijn drie hoofdcategorieën verlichting die worden gebruikt in het interieurontwerp. Eén daarvan is essentieel weinig licht dat voorziet in praktische verlichtingsbehoeften. Een ander richt zich op de behoefte aan taakverlichting en de derde geeft opties voor accentverlichting. Sommige verlichtingskeuzes hebben meer dan één type toepassing, waardoor ze veelzijdige en waardevolle verlichtingsopties zijn.

Weinig licht

Lage verlichting is het basistype verlichting dat zorgt voor algemene verlichting in een interieur.

Sommige keuzes bij weinig licht zijn:

  • Plafondverlichting:Plafondverlichting is de meest gebruikte vorm van huisverlichting. Deze lampen worden verzonken in het plafond gemonteerd en zorgen voor weinig licht. Ze worden doorgaans aan een wandschakelaar bevestigd.
  • Inbouwverlichting: Wanneer de inbouwverlichting op een dimmerschakelaar wordt geplaatst, kan deze worden gebruikt voor sfeerverlichting aan het plafond.
  • Tafellampen: Als je een echt gezellige sfeer wilt, probeer dan een schaduwrijke tafellamp toe te voegen aan een bijzettafel. Het omgevingseffect treedt onmiddellijk op.
  • Torchière lampen: Een torchière vloer- of tafellamp reflecteert het licht naar het plafond. Deze verlichtingsoptie verlicht elke hoek of ruimte in een kamer.
  • Kroonluchters: Een kroonluchter is een van de meest dramatische soorten armaturen. Sommige kroonluchterontwerpen bieden zowel uplighting als downlighting. U vindt een scala aan moderne en antieke kroonluchters voor design.

Taakverlichting

Directe verlichting is nodig voor taken die meer licht vereisen dan gewone plafondlampen kunnen bieden. Taakverlichting is bijvoorbeeld nuttig voor activiteiten zoals lezen, werken aan een bureau, koken en andere klusjes.

Enkele opmerkelijke keuzes voor taakverlichting zijn:

  • Onderkastverlichting: Meestal gemonteerd onder een kast, onderkastverlichting toegevoegd aan een keuken, werkplaats of hobbykamer zorgt voor uitstekende taakverlichting.
  • Hanger: Hanglampen zijn populair in keukens en sommige badkamerontwerpen. Deze lampen hangen aan het plafond en zorgen voor directe verlichting van de werkplekken.
  • bureau verlicht door bureaulamp
    bureau verlicht door bureaulamp

    Bureaulampen:Een bureaulamp, vooral een met een beweegbare arm of zwanenhals, is een ideale bureaulamp.

  • Tafellampen: Een tafellamp kan de benodigde verlichting bieden voor een bureauwerkruimte, woonkamer of nachtkastje. Een paar buffettafellampen kunnen bijvoorbeeld precies de juiste touch zijn voor het serveren van diners.
  • Wandkandelaars: Sommige ruimtes die taakverlichting nodig hebben, zijn mogelijk niet ideaal voor tafellampen die waardevolle opberg-, werk- of serveeroppervlakken in beslag nemen. In deze ruimtes kunnen wandkandelaars die downlight bieden een goed alternatief zijn voor taakverlichting.

Accentverlichting

Accentverlichting wordt gebruikt om specifieke gebieden, kunstwerken of verschillende delen van een kamer te benadrukken.

  • Inbouwverlichting: Inbouwverlichting biedt een subtiele manier om de omtrek van een kamer te verlichten, zachtere verlichting aan kamers toe te voegen, boekenkasten te verlichten of verlichting onder kasten te voorzien.
  • Wandkandelaars: Wandkandelaars zijn een geweldige sfeerbepaler voor een kamer. Of het nu gaat om uplighting of downlighting, dit type verlichtingsarmatuur kan een gang opfleuren, extra verlichting bieden voor een buffet in de eetkamer, of vloer- en oppervlakteruimte vrijmaken in een badkamer.
  • Baanverlichting: Spoorverlichting, populair in de jaren zeventig, is nog steeds een favoriete keuze voor veel mensen die kunstwerken in de kijker willen zetten. Het kan ook worden gebruikt voor up- of downlighting.
  • Plafondverlichting
    Plafondverlichting

    Fotoverlichting:Kunstliefhebbers genieten van fotoverlichting die direct boven een schilderij kan worden geplaatst. Dit type verlichtingsarmatuur zorgt voor directe downlighting om het kunstwerk te benadrukken.

  • Koofverlichting: Koofverlichting wordt gebruikt voor plafonds, met name ladeplafonds (ook wel trey-plafonds genoemd), valletjes en richels. De lichtstrip wordt tussen de koof en het plafond geplaatst.

Uw verlichtingsopties kiezen

Verlichting speelt een belangrijke ontwerprol in het algehele succes van elk kamerdecor. Verlichting moet op dezelfde manier worden gelaagd als kleuren en texturen in een kamer. Er zijn veel mogelijkheden als het gaat om verlichting in huis. Door een of twee lagen extra lichtbronnen toe te voegen, krijgt uw kamerontwerp een grotere lichtdiepte.

Aanbevolen: