Ouderlijke opties voor een uit de hand gelopen tiener

Inhoudsopgave:

Ouderlijke opties voor een uit de hand gelopen tiener
Ouderlijke opties voor een uit de hand gelopen tiener
Anonim
Tieners spuiten graffiti op de muur
Tieners spuiten graffiti op de muur

Ben je ten einde raad? Heb jij een uit de hand gelopen tiener? Het verschil kennen tussen onbeheerst gedrag en normaal gedrag kan moeilijk zijn. Leer hoe u onderscheid kunt maken tussen het gedrag van uw uit de hand gelopen tiener en de beschikbare opties.

Onbeheerst gedrag versus normaal tienergedrag

Tieners zijn er in alle soorten en maten. Soms vraagt hun gedrag zelfs de meest ervaren ouders zich af: 'Is dit normaal?' Het is belangrijk om het verschil te kennen tussen wat normaal is en wat voorbij is. Normale tieners kunnen zijn:

  • Moody
  • Geheim
  • Gefrustreerd
  • Opvliegend
  • Ontevreden
  • Resteloos

Wanneer je je zorgen moet gaan maken, is of je tiener: is

  • Fysiek beledigend/destructief
  • Zelfbeschadiging
  • Verbaal beledigend
  • Gewoonlijk drugs gebruiken/drinken
  • Stelen
  • Niet thuiskomen
  • Gearresteerd/vastgehouden door de politie
  • Snelle gedragsveranderingen
  • Weglopen of het huis verlaten

Dit gedrag is niet normaal voor een tiener en kan de eerste aanwijzing zijn dat er iets mis is. Nu u weet waar u op moet letten, is het belangrijk om te proberen de controle over uw huishouden terug te krijgen. Soms is dit zo simpel als samenwerken met uw tiener om uw opvoedingsstijl of -regels te veranderen, maar het kan ook betekenen dat u professionele hulp moet zoeken.

Hoe u de controle over uw tiener terugkrijgt

De meeste tieners worden op een gegeven moment destructief of proberen een drankje of twee. Dit is een normaal onderdeel van het opgroeien en het testen van grenzen. Als gedrag de grens overschrijdt, zul je dat meestal meteen merken. Het nemen van de juiste stappen om uw tiener weer op het goede spoor te krijgen, is van cruciaal belang. Hier zijn enkele tips die u kunt proberen.

Open communicatielijnen

Praten met tieners is geen gemakkelijke taak. Volgens Debbie Pincus, MS LMHC, is het echter belangrijk om het te begrijpen en te communiceren, zelfs als je het niet begrijpt. In plaats van te oordelen of advies te geven, luister gewoon naar je tiener. Ze beantwoorden misschien geen directe vragen, maar als je luistert en nonchalant praat als ze er klaar voor zijn, zul je versteld staan van wat ze bereid zijn te delen.

ouders met tienermeisje
ouders met tienermeisje

Agressie

Scheiding is de naam van het spel voor tieners. Ze proberen erachter te komen hoe ze de wereld van volwassenen zelfstandig kunnen besturen, maar hun hersenen en lichamen zijn nog in ontwikkeling. Net als bij een peuter gaat dit gepaard met frustratie en agressie. Omgaan met die agressie vergt volgens Meri Wallace, LCSW, geduld en begrip. Erken de emoties van uw tiener en luister naar wat zijn frustratie veroorzaakt. Werk samen om te proberen hun wensen of beslissingen te begrijpen en hen te helpen de juiste beslissing te nemen zonder tieners te bekritiseren of te infantiliseren.

Vind balans

Misschien verveelt je tiener zich of heeft hij jouw hulp nodig bij het vinden van zijn passie. Veel tieners maken zich zorgen over de toekomst en missen structuur of doel in hun leven. U kunt helpen hen die structuur te geven door richtlijnen op te stellen over etenstijden, bedtijden, enz. In plaats van bevelen uit te vaardigen waar tieners zich tegen zullen verzetten, werkt u samen om een structuur te creëren waar u beiden profijt van heeft en die stress vermindert. Meer dan wat dan ook willen tieners jouw liefde en acceptatie terwijl ze door de turbulente wateren van de adolescentie navigeren.

Gevolgen instellen

Tieners moeten begrijpen dat er gevolgen zijn voor hun daden. Het stellen van onredelijke verwachtingen of het blaffen van bevelen zal je echter alleen maar in een oorlogszuchtige rebellie brengen. Praat in plaats daarvan met uw tiener en werk samen om regels en verwachtingen op te stellen die redelijk zijn. Werk bijvoorbeeld samen aan een avondklok die zowel redelijk is als kan worden nageleefd. Creëer consequenties voor regels die worden overtreden en houd je eraan. Consequent zijn is de sleutel.

Wanneer moet u professionele hulp zoeken

Weten wanneer het tijd is om professionele hulp te zoeken is niet altijd een makkie. Meestal is het aan het oordeel van de ouders. Sommige gedragingen mag je echter niet van je af laten glijden. Als uw tiener verslaafd is aan drugs of gewelddadig is tegen u of broers en zussen, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Het is ook belangrijk om te letten op tekenen van depressie of andere geestelijke gezondheidsproblemen die het gedrag kunnen veroorzaken. Deze omvatten:

  • Overdreven emotioneel/irrationeel
  • Vermoeidheid
  • Verandering van eetlust
  • Sociaal isolement
  • Zelfbeschadiging
  • Agitatie

Opties beschikbaar voor probleemjongeren

Als je als ouder of voogd alles hebt gedaan wat je maar kunt bedenken en je tiener nog steeds de smalle weg naar de vernietiging aflegt, zijn er nog steeds opties. Het is tijd om de grote wapens in te zetten en professionele hulp te zoeken voordat je wordt weggelopen of een jeugddelinquent wordt. Er zijn niet alleen behandelmogelijkheden voor thuis, maar ook allesomvattende 24-uursprogramma's.

Counseling/therapie

Counseling kan alleen beschikbaar zijn voor uw tiener, maar ook voor het hele gezin. Therapie kan u en uw tiener helpen de communicatiestoornis te helen en u helpen probleemgebieden te vinden. Een professional kan ook helpen bij het diagnosticeren van eventuele psychische problemen waar uw tiener mogelijk last van heeft. Deze vorm van behandeling kan slechts een paar maanden duren, maar mogelijk langer.

Tiener in een counselingsessie
Tiener in een counselingsessie

Naschoolse programma's

Je tiener uit de problemen houden kan net zo eenvoudig zijn als hem erbij betrekken. Er zijn allerlei verschillende soorten naschoolse activiteiten die u kunt proberen. Misschien moet uw tiener lid worden van een groep zoals de YMCA, of misschien kunnen ze anderen helpen door middel van vrijwilligerswerk of peer-tutoring.

Woonprogramma's

Tieners die problemen hebben met drugs of alcohol of die uit de gezinsomgeving moeten worden verwijderd, kunnen residentiële behandelingsopties gunstiger vinden. Hierbij kan gedacht worden aan een groepshuis of een therapeutische kostschool. Het kan ook een zomerkamp, een christelijke retraite of een wildernisprogramma zijn.

Militaire school

Een andere optie die ouders zouden kunnen proberen is een militaire school. De structuur en discipline die door dit soort programma's wordt geboden, kan nuttig zijn bij het omkeren van probleemjongeren. Bovendien zijn deze programma's beschikbaar voor de lange en korte termijn.

Oplossingen voor probleemjongeren

Als ouder zijn er veel momenten waarop je je ten einde raad voelt. De tienerjaren zijn er slechts één van. Net als die verschrikkelijke twee kunnen de verschrikkelijke tienerjaren je gestrest maken en je hoofd laten schudden. Als u begrijpt wat u kunt verwachten en hoe u met uit de hand gelopen gedrag kunt omgaan, kunt u ervoor zorgen dat uw arsenaal voor ouders altijd vol is.

Aanbevolen: