Interieurontwerp in mediterrane stijl: klassiek en modern

Inhoudsopgave:

Interieurontwerp in mediterrane stijl: klassiek en modern
Interieurontwerp in mediterrane stijl: klassiek en modern
Anonim
Mediterrane woonkamer
Mediterrane woonkamer

Roep de romantiek en de overvloed aan geuren, smaken en kleuren op aan de zuidkust van Europa door uw huis met mediterrane flair te ontwerpen. De ongedwongen en vriendelijke levensstijl van de regio wordt weerspiegeld in het ontspannen ontwerp, het rustieke meubilair en de muurtexturen. Het is een kleurrijke en aangename ontwerpstijl die zelfs het meest noordelijke huis een vleugje Mediterraans geeft.

Mediterrane ontwerpelementen en invloeden

Mediterrane stijl verwijst grofweg naar de ontwerpstijl van het zuiden van Griekenland, Italië en Spanje. Deze regio staat bekend om zijn turquoise water (vandaar de cote d'azur), sprankelende, zonovergoten dagen en levendige producten en bloemen, die weerspiegeld worden in het mediterrane design. Elk land gebruikt specifieke kleuren, stoffen, texturen en materialen die zijn beïnvloed door hun cultuur, maar ze blijven doorgaans trouw aan de integratie van het buitenleven, rustieke meubels, hardhouten of stenen tegelvloeren en muurtexturen.

Griekse stijl

Deze stijl heeft traditioneel witte stucwerkwanden en white wash houten vloeren met accenten van kob altblauw en smeedijzeren terrasmeubilair. In deze stijl worden vaak statige zuilen en bogen gebruikt, samen met Griekse motieven en patronen in de texturen en stoffen.

Het creëren van de Griekse stijl is eenvoudig en ziet er geweldig uit met andere moderne stijlen, zoals in de mediterrane woonkamer, zoals te zien in de afbeelding rechtsboven. De white wash muren, balken met turquoise en kob altblauwe accenten in de kroonluchter, planken en accessoires zijn typerend voor deze stijl. Hoewel het meubilair moderner is, draagt het gebruik van volledig witte stukken bij aan het informele, patio-achtige gevoel dat vaak terug te vinden is in dit ontwerpthema.

Italiaanse stijl

Italiaanse mediterrane stijl is vergelijkbaar met Toscaans design; zorgeloos en ongedwongen, met de nadruk op de kleuren en texturen in het omringende landschap. In deze stijl zijn gietijzeren, sierlijke meubelstukken te vinden, samen met het gebruik van aardetinten, zoals sinaasappels, dieprood en geel, samen met donkerhouten of rustieke stenen vloeren en verweerde, bruine stucwerkmuren.

Een goed voorbeeld is deze Mediterraans-Italiaanse slaapkamer met donkere hardhouten vloeren, bogen en gestructureerde muren. De belangrijkste elementen zijn het gebruik van meubilair in regionale stijl en aardse tinten bruin, rood en geel.

Mediterrane slaapkamer in Italiaanse stijl
Mediterrane slaapkamer in Italiaanse stijl

Spaanse stijl

Spaanse mediterrane stijl, lijkt op Spaans interieurontwerp; het maakt gebruik van Marokkaans meubilair, levendige kleuren en mozaïekmuurschilderingen met kob altblauwe, gele en donkerrode stenen. Deze mozaïeken zijn ook terug te vinden in spiegellijsten, tafelbladen of op accessoires, zoals lampen, aardewerk en vazen. Het is in deze stijl ook gebruikelijk om muren diep paars of blauw te schilderen en terracotta tegelvloeren te hebben.

Een voorbeeld van deze Spaanse invloed vind je in deze mediterrane foyer. De grote boog met mozaïektegels, de kleipotten, de rustieke bank, de ruw uitgehouwen verlichtingsarmaturen en de terracottavloeren weerspiegelen allemaal deze rustieke, informele stijl.

Mediterrane trap en foyer in Spaanse stijl
Mediterrane trap en foyer in Spaanse stijl

Meubels en accessoires

Rustiek, kleurrijk Europees meubilair en accessoires creëren precies het ontwerp dat u zoekt in huis.

Meubelstukken

Grote, meestal grenen, kasten komen vaak voor - ze waren een noodzaak in huizen uit de 18e en 19e eeuw zonder kasten. In moderne huizen kunnen deze enorme stukken dienst doen als entertainmentcentra of linnenkasten. Meubilair in mediterrane stijl weerspiegelt de ongedwongen levensstijl en gemeenschap van de Middellandse Zee. Licht grenen meubelen zijn kenmerkend voor deze designstijl, net als grote stukken, zoals een keukentafel van planken, geschikt voor acht tot twaalf gasten. Mediterrane keukens staan altijd open voor buren en vrienden.

Accessoires en decoratieve accenten

Accessoires in het interieur in mediterrane stijl zijn ook rustiek en kleurrijk. Deur- en meubelbeslag zijn vaak gemaakt van ruw gehouwen ijzer. Verlichting en kroonluchters zijn gemaakt van hetzelfde ruw uitgehouwen ijzer en sommige gebruiken mozaïekglas op lampen en tinten. Bovendien worden mozaïektegelaccessoires, ontleend aan de Spaanse islamitische invloeden, vaak aangetroffen op tafelbladen, aanrechtbladen, spiegels en zelfs in gips geplakt als muurversieringen.

Kleinere accessoires zijn meestal nuttige items, zoals koperen en ijzeren kookgerei, kleurrijk serviesgoed en vlechtjes van knoflook, paprika en uien. Bloemen, of ze nu vers, gedroogd of gesimuleerd zijn, voegen een nieuwe bron van kleur toe aan een mediterrane kamer.

Water is een ander veel voorkomend mediterraan ontwerpelement, en veel Europese huizen hebben een fontein op de binnenplaats of een ander waterornament. Noord-Amerikaanse huiseigenaren kunnen dit gevoel vastleggen met een keramische muurfontein of lavabo.

Gecertificeerde internationale Tunesische dinerborden bij zonsondergang, set van 4
Gecertificeerde internationale Tunesische dinerborden bij zonsondergang, set van 4

Muren en vloeren

Het belangrijkste kenmerk van kamers in mediterrane stijl zijn de gestuukte muren en terracotta tegels of stenen vloeren. Stucwerkwanden kunnen gemaakt worden met behang of door gips op uw muren aan te brengen. U kunt dit zelf doen of een gipsplaatprofessional inhuren. Terracotta tegels en stenen vloeren zijn een dominant kenmerk van de mediterrane stijl en kunnen door u of een aannemer worden geïnstalleerd.

Een moderne kijk op mediterrane decoratie

Mediterrane stijl kan worden gemengd met de moderne stijl om een trend te creëren die Mod-mediterrane stijl wordt genoemd. In tegenstelling tot de eclectische stijl is Mod-Mediterranean een combinatie van twee verschillende stijlen, Mediterraan en Modern, om een strakke, frisse look te creëren, maar toch enkele traditionele elementen te behouden.

Op maat gemaakte huizenbouwer Jorge Ulibarri adviseert huiseigenaren om een eigentijdse stijl te gebruiken in de details en rustieke elementen in de grote ruimtes. Je kunt dit doen door elementen uit de Oude Wereld toe te voegen, zoals terracotta- of travertin tegelvloeren, samen met rustieke houten balken aan plafonds en bogen, en dit vervolgens aan te vullen met moderne sleutelelementen in de aandachtspunten, zoals in een open haard, kroonluchter of meubilair..

Creëer een rustgevend Europees toevluchtsoord

Ongeacht of u besluit om Mod-mediterraan te integreren of strikt de mediterrane stijl in uw huis te gebruiken, met een beetje tijd en geduld kan uw huis een kleurrijke en rustgevende Europese schuilplaats worden. Selecteer stukken die bij jouw visie passen binnen de stijlen die jij wenst en je zult er jarenlang plezier van hebben.

Aanbevolen: