Alfabetiseringsactiviteiten op de middelbare school

Inhoudsopgave:

Alfabetiseringsactiviteiten op de middelbare school
Alfabetiseringsactiviteiten op de middelbare school
Anonim
Studenten in bibliotheek
Studenten in bibliotheek

Geletterdheid is een brede term die wordt gebruikt om vaardigheden te beschrijven die verband houden met lezen en schrijven. Hoewel een groot deel van de aandacht voor alfabetisering op de basisschool plaatsvindt, is er behoefte aan voortdurende ontwikkeling van vaardigheden op alle leerjaren.

Begrijpend lezen

Een belangrijk onderdeel van geletterdheid is begrijpend lezen, oftewel het vermogen om de woorden op een pagina te begrijpen. Leerlingen moeten verschillende soorten teksten begrijpen over vele aspecten van het leven, inclusief werk, thuis en gezin.

Maak een quiz

In plaats van leerlingen quizzen of toetsen te laten maken na het lezen van een roman, kunt u overwegen de leerlingen de quiz te laten maken.

Voorbereiding:Maak een lijst met korte verhalen die geschikt zijn voor uw klas

Instructies

  1. Vraag elke leerling om een kort verhaal uit jouw goedgekeurde lijst te kiezen.
  2. Daag de leerlingen na het lezen van het verhaal uit om een uitgebreide quiz over het verhaal te maken. Quizzen mogen niet minder dan 10 vragen bevatten en niet meer dan 20. Vragen moeten een verscheidenheid aan onderwerpen bestrijken, zoals personages, plot en thema.
  3. Zodra de quiz is voltooid, moeten leerlingen een antwoordsleutel maken.
  4. Wijs de geselecteerde verhalen toe als huiswerk, of lees en bespreek ze klassikaal. Gebruik de door leerlingen gemaakte quizzen om het individuele begrip van het verhaal te peilen.

Een toets is bedoeld om te zien wat een leerling heeft geleerd na het bestuderen van specifieke materialen. Dit activeert het vermogen van een student om informatie te onthouden. Door een quiz te maken, kunnen leerlingen specifieker nadenken over welke informatie belangrijk was en hoe ze kunnen onderzoeken of iemand anders die informatie heeft geleerd.

Blinde date met een slechterik

Bibliotheken en boekwinkels in het hele land nemen deel aan deze literaire trend. Het concept is eenvoudig; lezers moeten een boek selecteren dat uitsluitend is gebaseerd op een nep-datingprofiel dat is gemaakt met behulp van de inhoud ervan. Er zijn geen omslagafbeeldingen, auteursnamen of plotsamenvattingen zichtbaar. Deze variant op een trendy activiteit biedt een leuke manier om leerlingen te laten focussen op het begrijpen van karakters en lezen buiten hun comfortzone.

Voorbereidingen:

  1. Vraag elke leerling een boek te bedenken dat hij of zij aan een vriend zou aanbevelen. Zorg indien nodig voor leeslijsten.
  2. Uit het gekozen boek moet elke leerling een karaktersamenvatting schrijven van het meest gemene personage.

Benodigdheden:

  • Kaartmateriaal
  • Markeringen

Instructies:

  1. Met behulp van de karaktersamenvatting moeten de leerlingen een datingprofiel van de slechterik maken. Herinner de leerlingen eraan dat een datingprofiel een potentiële partner moet verleiden, zodat ze een positieve draai aan eventuele negatieve eigenschappen moeten geven.
  2. Schrijf het ingevulde datingprofiel op het stuk karton. Illustraties en creatieve teksttechnieken zijn toegestaan om deze nieuwe omslag voor het geselecteerde boek te verfraaien, zolang ze geen duidelijke aanwijzing bevatten over de identiteit van de slechterik.
  3. Alle leerlingen moeten hun voltooide boekomslagen voor in het lokaal plaatsen.
  4. Kies een bestelling en laat de leerlingen een personage selecteren waarmee ze op date willen gaan. Het boek dat ze selecteren zal de volgende leesopdracht zijn.

Een leerling zal alle contextuele aanwijzingen in overweging moeten nemen als hij hoopt een boek in het genre van zijn voorkeur te vinden.

Leren luisteren

Kaart
Kaart

Actieve luistervaardigheden zijn een integraal aspect van de geletterdheid van adolescenten. Luisteren betekent niet alleen het horen van een woord, maar ook het interpreteren van de betekenis ervan.

Wereldkaarten

Veel kinderverhalen en fantasieboeken bevatten een kaart van de fictieve wereld. Deze kaarten kunnen een leuke achtergrond bieden voor een unieke luisteractiviteit. Leerlingen worden uitgedaagd om hun partner boven alle anderen te horen en hun woorden in een beeld te vertalen.

Bereiding:

  1. Selecteer twee tot vijf 'andere wereld'-kaarten geïllustreerd in populaire fantasyboeken, zoals Winnie de Poeh of Lord of the Rings.
  2. Bereid een stapsgewijs script met instructies voor het tekenen van elke kaart voor.

Benodigdheden

  • Blanco papier
  • Kleurpotloden

Instructies:

  1. Verdeel de klas in paren. Geef één persoon van elk tweetal het script en de andere persoon een blanco papier en kleurpotloden. Er wordt gesuggereerd dat geen twee groepen dezelfde wereld hebben.
  2. Alle paren moeten tegelijkertijd met de activiteit beginnen. Dit zorgt voor een luide sfeer vol afleiding.
  3. Om te beginnen moet de scriptlezer zijn partner de aanwijzingen in de juiste volgorde vertellen. De persoon met het papier moet naar zijn partner luisteren, de aanwijzingen volgen en een wereldkaart maken.
  4. Zodra alle kaarten compleet zijn, kunnen groepen met hetzelfde script een vergelijking van hun wereldkaart laten zien.
  5. Open een discussie over welk deel van de activiteit het moeilijkst was en waarom.

Verbind alfabetisering en moderne media

Virale video's, talloze sociale-mediaplatforms en entertainment overspoelen tegenwoordig de levens van tieners. Het opnemen van deze actuele bronnen in alfabetiseringslessen kan tieners verleiden om deel te nemen en hen helpen hun kennis uit te breiden naar het echte leven.

grappige foto's

Bereiding:

  1. Knip of print grappige afbeeldingen van internet of tijdschriften. Schrijf op de achterkant van de afbeelding een genre zoals romantiek, dystopisch, sciencefiction, komedie, drama of mysterie.
  2. Geef elke leerling één afbeelding en een paar minuten om deze te onderzoeken.

Instructies:

  1. Instrueer de leerlingen om een korte toespraak te houden waarin ze hun imago beschrijven in relatie tot het gegeven genre. Een afbeelding van een katje dat met een konijn worstelt met het woord 'mysterie' op de rug kan bijvoorbeeld een toespraak rechtvaardigen over hoe de twee dieren aan het vechten waren, of het publiek laten afvragen wie er gewonnen heeft.
  2. Vraag de leerlingen één voor één om voor de klas te gaan staan en gedurende vijf minuten over hun imago te praten. De toespraak moet karakter-, plot- en settingbeschrijvingen bevatten.
  3. Laat de klas na elke toespraak raden in welk genre de toespraak zou passen.

Het doel van deze activiteit is om leerlingen op een luchtige manier te oefenen met spreken voor een groep. Leerlingen worden uitgedaagd om ter plekke met informatie te komen, maar het humoristische karakter van de foto's moet helpen het stressniveau laag te houden.

Geretweete poëzie

Een populaire sociale mediasite is Twitter, een online platform waar mensen ideeën kunnen delen in een microblogformaat. Het beperkte aantal karakters van tweets daagt schrijvers uit om op een beknopte manier een punt over te brengen.

Voorbereiding: Geef elke leerling een gedicht. Laat de leerlingen het gedicht vóór de activiteit lezen.

Instructies

  1. Maak de klas vertrouwd met de richtlijnen voor tweeten, namelijk het maximale aantal tekens van 140.
  2. Leerlingen moeten eerst elke strofe van het gedicht herschrijven, zodat deze in één tweet past, terwijl ze toch de toon, de stemming en het punt van de strofe overbrengen.
  3. Zodra het hele gedicht is herschreven als een reeks tweets, moeten de leerlingen twee hashtags maken om de tweets te begeleiden. De hashtags moeten betrekking hebben op het thema, de titel of de auteur van het gedicht.

Analyseer songteksten

Tieners leven volgens hun soundtracks dankzij uitvindingen zoals oordopjes en iPods. Het kan zinvol zijn om deze liefde voor muziek op te nemen in een les over begrip en schrijven. Leerlingen moeten de betekenis achter songteksten interpreteren, vooral als er één controversiële boodschap is die opv alt.

Planning: Vraag elke leerling een favoriet liedje te kiezen en dit van tevoren in te dienen. Controleer de songteksten op beschikbaarheid en geschiktheid voordat je de liedkeuze van de leerlingen goedkeurt.

Instructies

  1. Geef elke leerling een kopie van de tekst van het door hem gekozen liedje.
  2. Vraag elke leerling om een literair analyse-essay te schrijven met behulp van het gekozen lied.
  3. Als extra leerervaring kan aan leerlingen worden gevraagd hun lied en analyse aan de klas te presenteren.

Woorden en hun betekenis

Definitie van leren
Definitie van leren

Woordenschatlessen kunnen ongelooflijk saai en saai zijn als het gaat om het onthouden van lijsten en het voorlezen ervan aan de leraar. Een uitgebreide woordenschat kan leerlingen helpen professioneler over te komen in een volwassen omgeving.

Beach Ball Woordenschatles

Actieve lessen hebben het vermogen om de aandacht van tieners te trekken en vast te houden. Deze leeftijdsgroep is het meest geschikt voor een actief spel in de klas, omdat ze hun taken moeten kunnen blijven uitvoeren terwijl ze plezier hebben.

Bereiding:

  1. Gebruik een permanente marker om afzonderlijke delen op een strandbal te maken, maak er zo weinig of zo veel als nodig is.
  2. Schrijf in elke sectie een commando over het gebruik van een vocabulairewoord. Enkele voorbeelden zijn: verander naar een bijwoord, definieer het woord, gebruik het in een zin, denk aan een rijmend woord en denk aan een ander woord met dezelfde stam.

Hoe te spelen:

  1. Instrueer de leerlingen om op hun bureau te gaan zitten of alle bureaus in een cirkel te plaatsen voordat het spel gaat spelen.
  2. Schrijf een woordenschatwoord op het witte bord, roep de naam van een leerling en gooi haar de bal.
  3. De leerling moet dan het antwoord roepen op de vraag die het dichtst bij haar linkerduim ligt, aangezien dit betrekking heeft op het woord op het bord.
  4. Als de leerling correct antwoordt, moet de leraar een nieuw woordenschatwoord kiezen voordat de leerling de naam van een klasgenoot roept en de bal naar die persoon gooit. Als de leerling onjuist antwoordt, wordt hetzelfde woordenschatwoord gebruikt en wordt de bal naar de volgende speler gegooid.
  5. Ga door met het spelen totdat alle woordenschatwoorden zijn gebruikt of de tijd om is.

Stripscène

Stripverhalen bieden een plek om in heel weinig woorden een heel verhaal te laten zien. Bij deze activiteit moeten leerlingen hun creativiteit en woordenschat aanboren bij het herschrijven van een scène uit een toneelstuk.

Benodigdheden:

  • Scènes uit een toneelstuk
  • Blanco papier
  • Kleurpotloden of stiften
  • Thesaurus

Instructies:

  1. Wijs aan elke leerling een scène uit een toneelstuk toe.
  2. Instrueer de leerlingen om een stripverhaal te maken dat op deze scène is geïnspireerd. Het doel van de strip moet die van de scène weerspiegelen, maar de toon moet humoristisch zijn, want zo worden stripverhalen doorgaans geschreven. Het basisidee is om de essentie van de scène vast te leggen in beelden en slechts een paar keuzewoorden. Er mag geen tekst uit de scène in de strip worden gekopieerd, afgezien van de karakter- en locatienamen.
  3. Toon en bespreek de stripverhalen klassikaal. Wat waren enkele van de meest effectieve manieren waarop een bepaalde scène werd afgebeeld?

De punten verbinden

Het bevorderen van geletterdheid omvat het behandelen van een breed scala aan vaardigheden die verband houden met het gebruik van taal. Help middelbare scholieren zich voor te bereiden op een succesvolle volwassenheid door verschillende activiteiten op te nemen die elk van deze vaardigheden omvatten.

Aanbevolen: