Hoe je het leven na de middelbare school al het harde werk waard kunt maken

Inhoudsopgave:

Hoe je het leven na de middelbare school al het harde werk waard kunt maken
Hoe je het leven na de middelbare school al het harde werk waard kunt maken
Anonim

Wat is het volgende? Hier zijn enkele dingen waarmee u rekening moet houden als het gaat om het leven na de middelbare school.

Lachende jonge vrouw met smartphone die op straat loopt
Lachende jonge vrouw met smartphone die op straat loopt

Het leven na de middelbare school ziet er voor iedereen anders uit. Voor sommigen is het het samenstellen van lijsten van alle mogelijke items die je nodig zou kunnen hebben in de slaapzalen en voor anderen vraagt het een volwassene om de papieren voor de intake van je werknemers te bekijken om er zeker van te zijn dat je de belastinggegevens goed hebt ingevuld.

Maar als er één ding is dat we allemaal gemeen hebben als we afstuderen, dan is het dat we ons een beetje verloren voelen. Welnu, er is geen betere manier om jezelf voor te bereiden op het onbekende dan het te demystificeren.

Je hebt de middelbare school afgerond, wat nu?

Je besteedt ongeveer twaalf jaar van je leven aan het werken aan dit mythische einddoel: het behalen van een diploma op de middelbare school. Maar als je dat diploma eenmaal in handen hebt en je geen concreet doel voor ogen hebt, kun je je een marionettenpop voelen waarvan de touwtjes zijn doorgesneden. Hoeveel nuttig advies je ook leest op felicitatiekaarten of sitcoms die je ziet spelen in de beproevingen die in de vroege volwassenheid opduiken, er is geen alomvattend pakket om naar te verwijzen.

De hele wereld binnen handbereik hebben kan overweldigend voelen, maar dat hoeft niet zo te zijn. Welk pad je ook neemt buiten de middelbare school, het zal je een duwtje in de rug geven om de volwassene te worden die je hoort te zijn. Hier zijn enkele opties en tips om te overwegen.

Zoek hoger onderwijs

Student met behulp van laptop in slaapzaal
Student met behulp van laptop in slaapzaal

In de sociale omgeving waarin we leven, zijn diploma's het betaalmiddel dat we uitdelen om aangenomen te worden op zelfs de meest elementaire instapposities. Toch is hoger onderwijs in Amerika op elk niveau een flinke investering. Er zijn echter ook andere onderwijsmogelijkheden dan het traditionele traject van vier jaar.

Handels-/beroepsscholen

Handelsscholen werden ooit aanbevolen door begeleidingsadviseurs op scholen in de hele VS, maar nu onze samenleving prioriteit gaat geven aan traditioneel onderwijs, vielen ze buiten de boot. Toch maken ze een enorme comeback nu de universiteitsprijzen omhoog schieten.

Hoewel handelsscholen geld kosten om te bezoeken - bedragen die variëren afhankelijk van je staat - zijn ze aanzienlijk minder dan die van universiteiten. Ook leer je tijdens je opleiding een concrete vaardigheid (ook wel vak genoemd) waar je na je afstuderen direct mee aan de slag kunt.

Een aantal veelvoorkomende beroepen die mensen op vakscholen leren zijn:

  • Cosmetoloog
  • Elektricien
  • Loodgieter
  • Mechanisch
  • Makelaar
  • Massagetherapeut
  • Paralegal
  • Mondhygiënist
  • CDL-stuurprogramma

Community College

Community college heeft de reputatie het minder moeilijke, minder competitieve broertje van vierjarige universiteiten te zijn. Die reputatie begint echter te veranderen door de stijgende universiteitskosten. Bij community colleges kun je je associate degree behalen (die naar schatting twee jaar duurt), die je kunt gebruiken om een carrière op te bouwen.

Of je kunt naar een community college gaan om al je basiscursussen van algemeen vormend onderwijs af te ronden en de studiepunten over te dragen naar een vierjarige universiteit, terwijl je slechts twee jaar lang te maken krijgt met de hogere collegegeldkosten. Wees voorzichtig als je dit doet, want niet elke universiteit accepteert community college-credits. Het is minder waarschijnlijk dat particuliere universiteiten al je studiepunten accepteren, waardoor ze uiteindelijk je plannen kunnen verijdelen.

De grootste aantrekkingskracht van het volgen van een community college is dat ze aanzienlijk goedkoper zijn dan de universiteit, maar dat hun geaccrediteerde cursussen er op het diploma hetzelfde uitzien als die van een universiteit.

Universiteit

Het traditionele traject dat tegenwoordig aan tieners wordt aangeboden, is de vierjarige universiteit. Zowel particuliere als openbare universiteiten hebben hun voor- en nadelen, maar een van de grootste controverses rond het hoger onderwijs van de afgelopen jaren zijn de stijgende kosten.

Met de toenemende schulden van studieleningen is het een goed idee om na te denken over wat je precies wilt doen voor een carrière en te kijken of daarvoor een vierjarige opleiding nodig is. Het soort geld dat de universiteit kost, betekent dat je geen aannames wilt doen over het soort vereisten dat je carrièrepad nodig heeft.

Snelle tip

Als je tijdens het laatste jaar niet zeker was van je plannen na de middelbare school, heb je geen pech als je besluit om hoger onderwijs te gaan volgen. Sommige scholen of community colleges hebben doorlopende toelatingsopties waarmee je binnen ongeveer een maand kunt worden geaccepteerd en je kunt inschrijven. Minder exclusieve hogescholen hebben mogelijk ook latere deadlines voor aanmelding.

Online-opleidingen

Ervoor kiezen om online lessen te volgen via een geaccrediteerde hogeschool of universiteit is een andere optie voor de tieners van vandaag nadat ze de middelbare school hebben afgerond. Hoewel je niet de traditionele ervaring op de campus krijgt, zijn er nog veel andere voordelen, waaronder flexibiliteit en mogelijk lagere collegegeldkosten.

Levenservaring opdoen via niet-academische trajecten

Vrouwelijke ingenieur die spanning meet
Vrouwelijke ingenieur die spanning meet

Nadat je twaalf jaar achtereen een opleiding hebt gevolgd, hoef je je niet meer onder druk gezet te voelen om nog een aantal jaren hetzelfde te tekenen. Er zijn andere dingen die je na de middelbare school kunt doen naarmate je verder komt in het leven.

Neem een tussenjaar

Een tussenjaar nemen betekent simpelweg dat je besluit een jaar te wachten voordat je je aan welk onderwijsprogramma dan ook vastlegt. Het is een geweldig idee als je op de middelbare school echt opgebrand bent of als je hoopt erachter te komen wat je boeit vanuit een carrièreperspectief.

Het kan echter maar al te gemakkelijk zijn om van een tussenjaar voor altijd een gat te maken. Geef uzelf dus een einddatum waaraan u zich wilt binden. Dus als die dag aanbreekt, kun je ervoor kiezen een carrière, een opleidingstraject of iets anders te volgen.

Spring in de beroepsbevolking

Veel afgestudeerde middelbare scholieren gaan meteen aan de slag. Het is een geweldige manier om waardevolle werkervaring op te doen die u in de toekomst kunt gebruiken, terwijl u uzelf ook financieel ondersteunt. Een baan vinden en elke dag werken is een geweldige manier om de vaardigheden, rollen en omgevingen te ontdekken waarin je gedijt, en de omgevingen waar je niet zo van geniet.

Verkrijg nieuwe vaardigheden met vaardigheidsspecifieke cursussen

Je kunt ook een hybride benadering van je directe toekomst hanteren. Ontdek de verschillende opties die voor u liggen op een minder financieel betrokken manier, terwijl u uzelf ondersteunt door een paar online cursussen uit te proberen. Er zijn zoveel verschillende cursusprogramma's, zoals Skillshare of Coursera, die je waardevolle levens- en beroepsvaardigheden kunnen leren voor een fractie van de kosten van de universiteit. Op dezelfde manier kun je het in je eigen tempo doen en kun je je alleen concentreren op de dingen waarin je geïnteresseerd bent.

Dingen die veel volwassenen graag zouden weten voordat ze naar de middelbare school gingen

Hindsight is 20/20, en elke volwassene kijkt terug op zijn vroege volwassenheid en wenste dat hij bepaalde dingen anders had gedaan. Maar zoals vaak het geval is, weet je niet wat je niet weet. Gebruik dus deze zuurverdiende cheatcodes van de volwassenen die in jouw schoenen hebben gestaan.

Wees verstandig met uw geld en budget

Het is zo verleidelijk om je eerste paar salarisstrookjes door te geven. En hoewel we het zeker aanmoedigen om te genieten van het geld dat u krijgt voor uw harde werk, is het nooit te vroeg om te sparen. Het kan jaren duren voordat u overweegt een grotere aankoop te doen, maar als het zover is, zult u wensen dat u die bonuscheque niet had verzilverd bij een frisdrankautomaat van restaurantkwaliteit.

Stel zo vroeg mogelijk een budget op, zodat tegen de tijd dat je er echt een nodig hebt, het een tweede natuur is om je eraan te houden.

Begin met het opbouwen van uw krediet

Krediet is een essentieel onderdeel van volwassen worden dat je gewoon niet kunt vermijden. Maar als u geen schulden opbouwt en deze niet afbeta alt, bouwt u geen krediet op. Het is dus misschien tijd om een creditcard aan te schaffen, omdat dit de gemakkelijkste manier is om een consistent kredietprofiel op te bouwen.

Snelle tip

Als u zich zorgen maakt over het oplopen van creditcardschulden, besluit dan om uw creditcard alleen voor één specifieke aankoop te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld alleen uw creditcard om uw benzinetank te vullen. Vervolgens kunt u het gemakkelijk elke maand afbetalen, een goed krediet opbouwen en voorkomen dat u schulden opbouwt.

Geniet van het leven terwijl je jong bent

Misschien heb je het gevoel dat je je vijfjarenplan moet bedenken en dat je elke seconde moet laten meetellen voor het opbouwen van een carrière. Maar terugkijkend wensen veel volwassenen dat ze echt van het leven hadden genoten toen ze jong waren. Als je een besteedbaar inkomen hebt, geen partner of kinderen waar je verantwoordelijk voor hoeft te zijn, en geen serieuze rekeningen om voor te sparen, is het leven een open wereld die wacht om ontdekt te worden.

Dat wil niet zeggen dat je het niet kunt verkennen als je ouder bent, er staan alleen maar meer wegversperringen in de weg. Maak die roadtrips, bezoek de vreemde plekken die je wilt zien en blijf 's avonds laat op, terwijl het nog steeds net zo gemakkelijk is als 's ochtends wakker worden en gewoon gaan.

Werkgevers geven meer om ervaring dan om goede cijfers

In het hoger onderwijs dienen goede cijfers eigenlijk maar één doel: je naar de volgende fase van het hoger onderwijs brengen. De meeste werkgevers zullen nooit je cijferlijst doornemen om te zien welke cijfers je voor je cursussen hebt behaald. Het enige wat je hoeft te doen is het diploma behalen.

Maar iets dat je een voorsprong geeft op andere afgestudeerden is werkervaring. Nu is studeren een voltijdbaan, maar probeer in de zomer of tijdens het semester stage te lopen, contact te maken met mensen in jouw vakgebied en kleine projecten aan te nemen. Bouw een portfolio op met vaardigheden en connecties die je kunt gebruiken om van jezelf de beste kandidaat te maken voor een postdoctorale baan.

Je hoeft van je passie geen carrière te maken

De druktecultuur en het kapitalisme hebben deze dwang gecreëerd waarbij veel mensen het gevoel hebben dat ze een mislukkeling zijn als ze niet op de een of andere manier profiteren van hun passies. Maar je hoeft niet al je passies om te zetten in een carrière. Sommige dingen kun je als hobby houden.

Als je eenmaal betaald krijgt om iets te doen waar je van houdt, kan het zijn dat je dat laagje pure plezier verliest. Een hobby kent geen deadlines, maatstaven of verwachtingen. Natuurlijk kunt u gepassioneerd zijn over uw werk, maar u hoeft niet van alles wat u graag buiten het werk doet, een bijzaak te maken.

Opgroeien betekent opgroeien, afgezien van sommige mensen

Mensen zijn bedoeld om te evolueren. Op je dertigste zul je een heel ander persoon zijn dan op je achttiende. Dat betekent natuurlijk dat je onderweg mensen zult verliezen. Maar je zult nieuwe krijgen die passen bij jouw plek in het leven en je verwacht niet dat je een vroegere versie van jezelf bent. Om te groeien moet je jezelf omringen met mensen die je elke dag pushen om een betere versie van jezelf te zijn.

Het leven na de middelbare school gaat verder

De eerste dagen in je volwassenheid zijn enkele van de moeilijkste. Je zult je onafhankelijkheid en zelfredzaamheid tot het uiterste drijven. Maar het leven gaat door. Elke dag biedt een nieuwe uitdaging, en wat je ook kiest om te doen na de middelbare school, je leert met vallen en opstaan door de volwassenheid te navigeren. En je zult daardoor zelfverzekerder en zelfverzekerder naar buiten komen.

Aanbevolen: