Effectieve debattechnieken op de middelbare school

Inhoudsopgave:

Effectieve debattechnieken op de middelbare school
Effectieve debattechnieken op de middelbare school
Anonim
Meisje in debat op de middelbare school
Meisje in debat op de middelbare school

Deelnemen aan een debat kan een beetje intimiderend of zelfs eng aanvoelen. Met de juiste voorbereiding en strategieën kunt u uw punt bewijzen op een efficiënte, betekenisvolle manier die uw publiek voor zich wint.

Succesvol debatteren

Er zijn veel factoren die een rol spelen tijdens een middelbareschooldebat. Mogelijk wordt u gekoppeld aan een ander individu, in een groep, of voert u het debat solo met slechts één tegenstander. Neem zoveel mogelijk tijd om u op het debat voor te bereiden, zodat u zich op de dag zelf niet nerveus of ter plekke voelt.

Begrijp uw publiek

Een van de belangrijkste aspecten van een succesvol debat is echt in de mindset van je publiek komen. Het kan zijn dat je een kamer vol hebt met leeftijdsgenoten, leraren, ouders of een combinatie daarvan. Afhankelijk van de sfeer van het publiek, bepa alt u hoe u uw punt overbrengt. Uw publiek geeft misschien de voorkeur aan een agressievere, rechttoe-rechtaan aanpak, of juist het tegenovergestelde, met een meer emotioneel ontroerend argument dat het publiek uitnodigt om binnen te komen. Neem tijdens uw voorbereiding op uw debat even de tijd om na te denken over hoe uw argumenten door uw publiek zullen worden ontvangen en dienovereenkomstig aanpassen.

Ken je kernargumenten

Het is van cruciaal belang om je kernargumenten heel goed te leren kennen. U kunt dit doen door een paar verschillende technieken uit te proberen die kunnen helpen bij het onthouden. Denk na over:

  • Je belangrijkste punten schrijven of typen
  • Repeteer ze meerdere keren per dag in de spiegel
  • Proberen ze meerdere keren per dag op te zeggen zonder naar je computer of notebook te kijken
  • Je belangrijkste argumenten uiteenzetten tegenover vertrouwde personen die je feedback kunnen geven en die niet aanwezig zullen zijn bij het debat
  • Een rijmpje of liedje bedenken dat je kan helpen je hoofdpunten te herinneren
  • Jezelf afvragen waarom je argumenten logisch zijn en deze ondersteunen met verschillende ondersteunende details

Anticipeer op de weerleggingen van je tegenstander

Het kennen van de kernargumenten van je tegenstander kan je helpen je eigen punten te versterken. Verplaats jezelf in hun positie en probeer een paar sterke argumenten te bedenken ten gunste van hun kant. Noteer kort wat hun ondersteunende feiten zullen zijn. Om dit te doen, moet u mogelijk het volgende doen:

  • Onderzoek hun belangrijkste punten.
  • Maak aantekeningen om je te helpen de waarschijnlijke denkprocessen van je tegenstander te ordenen.
  • Concentreer je op de sterkste argumenten die ze waarschijnlijk tijdens het debat zullen hebben.
  • Vraag neutrale anderen wat zij denken over de argumenten van je tegenstander en noteer of zij het eens of oneens zijn met hun punten en waarom.

Verzwak de ideeën van je tegenstander

Het verzwakken van de ideeën van je tegenstander kan je argument versterken. Om dit te doen:

  • Vind kleine details of fouten die je tegenstander heeft gemaakt tijdens het onderzoek en citeer de juiste bevindingen.
  • Let op de argumenten van je tegenstander en weerleg ze met veel ondersteunende details ten gunste van jouw argument.
  • Merk op dat je tegenstander het uitstekend heeft uitgelegd, maar vergat een bepaalde hoek te bestrijken. Gebruik dat als opening om jouw kant uit te leggen.

Val je tegenstander aan

Tijdens het debat heb je misschien een opening om je op de kernideeën van je tegenstander te richten en er agressief achteraan te gaan. Dit zal afhangen van het publiek en of u zich op uw gemak voelt bij zo’n directe en intense strategie. Als uw publiek waarschijnlijk een levendiger debat zal steunen, kunt u hard op de argumenten van uw tegenstander ingaan.

Meisje houdt toespraak in de debatklas
Meisje houdt toespraak in de debatklas

Om dit te doen kunt u:

  • Breng de belangrijkste punten van je tegenstander naar voren en breng hem volledig in diskrediet met ondersteunend bewijsmateriaal.
  • Merk op dat je tegenstander vergat een belangrijk punt te noemen en hoewel je zijn standpunt kunt begrijpen, dekt jouw argument het onderwerp grondiger.
  • Ben het eens met een aantal dingen die je tegenstander heeft gezegd, maar merk op dat er verschillende belangrijke factoren ontbreken in zijn betoog. Noem deze factoren.

Emotioneel contact maken met uw publiek

Een van de snelste manieren om een debat te winnen, ongeacht welke kant je bepleit, is door verbinding te maken met het publiek. Als het publiek zich emotioneel betrokken voelt bij wat u zegt en het eens bent met uw punten, zult u zich zekerder voelen in termen van uw kernideeën voor het debat. Om dit te doen:

  • Relateer uw debatargument op de een of andere manier aan het publiek door voorbeelden te gebruiken die veel mensen wellicht hebben ervaren of begrijpen.
  • Geef een persoonlijk voorbeeld of verhaal dat betekenisvolle details bevat en een intense emotionele reactie oproept.
  • Geef uw publiek de ruimte om uw betoog te beoordelen of vraag hen na te denken over iets aangrijpends dat u hebt genoemd.
  • Trek hun aandacht door duidelijk te spreken, oogcontact te maken en handgebaren te gebruiken. Zorg ervoor dat u even de tijd neemt om te pauzeren, de stembuiging te veranderen en op een redelijk volume te spreken, zodat u hun aandacht tijdens uw betoog vasthoudt.

Speel het cool

Als je tegenstander opgewonden, geïrriteerd of nerveus raakt, blijf dan kalm. Als u zich in hun argument begint te verdiepen en u defensief voelt, zullen uw punten zwakker overkomen. Ongeacht het soort emotionele reactie dat je tegenstander bij je probeert op te wekken, blijf kalm en ga door met je punten zoals bedoeld. Dit weerspiegelt een zelfverzekerde, stabiele spreker voor het publiek die overtuigender is dan een reactieve tegenstander.

De juiste strategieën vinden voor uw debat

Afhankelijk van het soort debat waaraan je deelneemt, zul je je technieken dienovereenkomstig moeten aanpassen. Wanneer u selecteert welk type strategieën u wilt gebruiken, moet u overwegen wie er bemiddelt, wie uw publiek is en welk type emotionele reactie u wilt ontvangen.

Aanbevolen: