Alstroemeria-bloemen planten en kweken

Inhoudsopgave:

Alstroemeria-bloemen planten en kweken
Alstroemeria-bloemen planten en kweken
Anonim
Alstroemeria-bloemen
Alstroemeria-bloemen

De kleurrijke lelieachtige alstroemeriabloemen hebben opvallende strepen en markeringen waardoor ze aantrekkelijke toevoegingen aan landschappen zijn. Mits de gewenste groeiomstandigheden zullen de planten leven en zelfs opnieuw zaaien, waardoor nieuwe tuinaanvullingen ontstaan.

Gemeenschappelijke typen en beschrijving

Zuid-Amerikaanse inheemsen met meer dan 50 soorten in de familie Alstroemeria spp. Verschillende van de meest voorkomende soorten alstroemeria en zijn hybriden sieren al jaren tuinen en vazen binnenshuis als langlevende snijbloemen. Er worden voortdurend nieuwe hybriden op de markt geïntroduceerd, waarvan er vele zijn gekweekt uit de typen Alstroemeria ligtu. De kans is groot dat u deze hybriden als snijbloemen ziet verkopen in uw plaatselijke supermarkt of bloemist, met bloemen in een breed scala aan kleuren. Alstroemeria aurea is een ander kleurrijk type dat veel wordt gekweekt in tuinen waar het onder ideale omstandigheden zal groeien. Beide typen zijn qua behoeften en vereisten vergelijkbaar, hoewel hun groeigewoonten enigszins verschillen.

Alstroemeria Ligtu

Alstroemeria ligt
Alstroemeria ligt

Ligtu-soorten, ook wel Peruaanse lelie en St. Martinsbloem genoemd, hebben een bladverliezende groeiwijze en ontkiemen gemakkelijk uit zaad. Ze bloeien in het eerste seizoen na het planten, waardoor het een perfecte selectie is voor tuinders die de plant voor het eerst kweken. De zelfzaaiende gewoonte kan de plant invasief maken als deze onder optimale omstandigheden wordt gekweekt. De vaste plant is winterhard in USDA zones 8 tot en met 10 en die in koudere klimaten moeten hem in containers laten groeien, zodat hij in de winter binnenshuis wordt gebracht ter bescherming tegen de kou. De basiskenmerken zijn onder meer:

  • Bloemen en bladeren: De geurige lelieachtige bloemen met gestreepte en gevlekte kelen variëren in de kleuren geel, roze, rood, paars, lavendel en wit, met een afgeronde, bundelende gewoonte. Afhankelijk van het type is het 4-inch lange lancetvormige blad groen tot groenachtig zilver, blauw en grijs. De bloei verschijnt meestal in juli en duurt weken.
  • Grootte: Planten hebben een gemiddelde groeisnelheid en kunnen op de vervaldag wel 60 cm hoog en 90 cm breed worden.
  • Wortelsysteem: De plant produceert een vlezig en broos wortelsysteem dat grote trossen in het landschap kan vormen. De wortels kunnen niet goed tegen verstoring, dus je kunt het beste op een permanente locatie planten.

Alstroemeria Aurea

Alstroemeria aurea
Alstroemeria aurea

Net als andere soorten in de familie deelt de aurea-variëteit gemeenschappelijke namen met andere soorten, waaronder de Peruaanse lelie en lelie van de Inca's. Planten zijn meerjarige groenblijvende planten en toleranter voor koude omstandigheden dan ligtu-typen en winterhard in USDA zones 7 tot en met 10. Het is zeer winterhard en tolereert verwaarlozing beter dan andere soorten en het zich verspreidende wortelsysteem kan invasief worden als het onder optimale omstandigheden wordt gekweekt. De basiskenmerken zijn onder meer:

  • Bloemen en bladeren: De lelieachtige bloemen zijn geel of oranje met gevlekte en gestreepte kelen, met een rechtopstaande, bundelende groeiwijze. Lansvormige, 4-inch lange bladeren kunnen groen tot groenachtig zilver zijn, afhankelijk van het type. De bloei verschijnt in juni en juli en duurt weken.
  • Grootte: Planten hebben een gemiddelde groeisnelheid en worden op de vervaldag 1 meter hoog en breed.
  • Wortelsysteem: De plant heeft een vlezig en broos wortelsysteem dat grote trossen in het landschap vormt. De wortels houden er niet van om gestoord te worden, dus je kunt ze het beste op een vaste plek planten.

Groeivereisten

Beide soorten alstroemeria hebben dezelfde basisvereisten voor een goede groei. Wanneer ze in optimale omstandigheden worden gekweekt, zal elk type tuinen jarenlang sieren met hun aantrekkelijke bloemen. Zelfs tuinders zonder enige ruimte in het landschap kunnen ze in grote containers laten groeien om een tropische pracht toe te voegen aan veranda's, balkons en veranda's buiten.

  • Licht: Voor de beste prestaties en productie van bloemen plant u de plant op een plek in de volle zon tot gedeeltelijk schaduw. Plant in warme klimaten op locaties die wat schaduw in de middag krijgen.
  • Bodem: Planten die in de grond en in containers worden gekweekt, presteren het beste als ze worden gekweekt in vruchtbare, goed doorlatende grond.
  • Vocht: Eenmaal gevestigd, zijn beide soorten droogtetolerant, maar regelmatig water geven om de plantplaats vochtig maar niet drassig te houden, levert de beste groei op. Containerplanten hebben water nodig als de bovenste centimeter grond droog aanvoelt. Zorg ervoor dat u gelijkmatig vocht op de wortels aanbrengt, zelfs als de planten in rust zijn.
  • Containervereisten: Gebruik containers met bodemdrainage, anders zullen de planten rotten door te veel vocht. Containers van 3 tot 5 gallon zijn groot genoeg om één tot meerdere planten te bevatten.

Beplantingsopties

Tuinders hebben keuzes bij het planten van alstroemeria-transplantaties of zaden. Transplantaties zijn de snelste manier om bloemen te krijgen, hoewel de zaden ook planten moeten produceren die binnen het eerste jaar bloeien.

Transplantaten planten

De lente is de beste tijd om transplantaties in de tuin te planten.

  1. Alstroemeria-transplantatie
    Alstroemeria-transplantatie

    Selecteer een geschikte kweeklocatie en pas de grond aan met compost of organisch materiaal, en zorg ervoor dat het gebied goede drainage heeft. Werk het organische materiaal 15 tot 20 centimeter in de grond.

  2. Graaf een gat dat iets groter en breder is dan de container met het transplantaat
  3. Haal de plant uit de container en zorg ervoor dat je het wortelsysteem niet te veel verstoort. Verspreid de wortels voorzichtig over de plantplaats en zorg ervoor dat je niet dieper plant dan dat ze in de container groeiden.
  4. Bedek het wortelsysteem met aarde en verstevig het rond de plant. Geef goed water en verzadig de wortels.
  5. Plaats meerdere planten op basis van hun volwassen verspreiding. Een te kleine afstand vermindert de luchtcirculatie, wat ziekte- en plaagproblemen kan veroorzaken.

Zaden planten

Het vermeerderen en planten van zaden vergt een paar stappen meer dan het planten van transplantaties, waarbij het belangrijkste aspect is dat je in de herfst zaait.

  1. Laat de zaden 24 uur in een bak met water weken voordat je ze plant en haal ze vervolgens uit het water.
  2. Verticuteer de zaden door met een mes in het donkere gedeelte te snijden, hoewel deze stap optioneel is.
  3. Vul de startcontainers met een deel perliet of vermiculiet en een deel organisch materiaal. Zorg ervoor dat de container leegloopt.
  4. Plant elk zaadje 1/4 inch diep in de grond en geef goed water om de grond te bevochtigen. Houd de grond vochtig terwijl de zaden ontkiemen.
  5. Plaats de zaden buiten, als de nachttemperatuur 40°F is, en als dat niet het geval is, plaats de zaden dan in de koelkast. De zaden moeten tussen de twee en zes weken uitlopen.
  6. Verplant de zaailing in permanente containers of op een geschikte plek in de tuin als ze minstens 5 cm hoog zijn.

Zorg voor planten

Plagen en ziekten hebben zelden last van Peruaanse lelies, hoewel spintmijten een probleem kunnen worden bij binnen gekweekte planten en bladluizen de nieuwe groei van buitenplanten kunnen aanvallen. Het bestrijden van beide plagen is net zo eenvoudig als het gebruik van een krachtige waterstoot om ze van de planten te verjagen. Als je kweekt in bodems die constant nat en drassig zijn, kan wortelrot zich ontwikkelen en de planten doden. Daarom is het belangrijk om de alstroemeria te kweken in goed doorlatende grond of om in verhoogde bedden te planten om het wortelsysteem uit de verzadigde omstandigheden te tillen.

Extra zorg omvat:

  • Kruidachtige border, Fernhill Gardens
    Kruidachtige border, Fernhill Gardens

    Bemesting: Bemest tijdens het groeiseizoen met een in water oplosbaar, langzaam vrijkomend of organisch mengsel, volgens de instructies op het etiket over hoeveelheden en frequentie. Zodra de bloemen zich op de plant hebben gevestigd, stopt u met bemesten tot het volgende groeiseizoen.

  • Snoeien: Zodra de planten klaar zijn met bloeien voor het seizoen, snoeit u het gebladerte en de uitgebloeide bloemen tot op de grond. Zorg ervoor dat u gezuiverd snoeigereedschap gebruikt, zodat u geen ziektes op de planten overdraagt. Dit is net zo eenvoudig als het afvegen van de messen met alcohol.
  • Winterverzorging: In de koudste delen van de groeizones moeten planten ter bescherming een dikke laag mulch krijgen, vooral jonge planten. Het hele wortelsysteem kan binnenshuis worden uitgegraven en in een vochtig medium worden bewaard, maar wees voorzichtig, want het gevoelige en broze wortelsysteem is niet goed bestand tegen verplanten. Breng containers naar binnen en plaats ze op een beschermde locatie tot het warmere weer van de lente.

Splendid Garden Additions

Alstroemeria kent vele toepassingen in de tuin en is een geschikte aanvulling op wildtuinen, omdat de bloemen vlinders, bijen en kolibries aantrekken. De vrolijke bloemen vormen een aanvaardbare aanvulling op bostuinen, gemengde meerjarige en eenjarige bloementuinen, borders of worden gebruikt in massabeplantingen. Snijbloemen gaan enkele weken mee, dus de kleurrijke bloemen fleuren elke plek binnenshuis op. Dankzij zijn winterharde groeiwijze zullen zelfs tuinders met bruine vingers succes hebben met de groei.

Aanbevolen: