Technieken voor binnentuinieren

Inhoudsopgave:

Technieken voor binnentuinieren
Technieken voor binnentuinieren
Anonim
Vrouw die een potplant vasthoudt
Vrouw die een potplant vasthoudt

Een beetje groen in huis verbetert de luchtkwaliteit binnenshuis en kan een goed gevoel geven. Elk deel van het huis dat ongeveer vier of meer uur direct of indirect zonlicht krijgt, kan planten huisvesten die aan dergelijke omstandigheden zijn aangepast. Met de komst van krachtig kunstlicht, grondloze groeimedia en automatische bewateringssystemen is binnentuinieren volwassen geworden.

Tuinieren in containers met aarde

Grote, vrijstaande containers of ingebouwde plantenbakken kunnen voldoende ruimte bieden voor een minituin waarin verschillende planten samen kunnen leven. Binnen tuinieren in containers is een van de meest populaire manieren om planten binnen te kweken. De container kan van metaal, plastic of keramiek zijn, of van beton zijn gemaakt, maar je moet al het andere dat Moeder Natuur biedt dupliceren om deze techniek te kunnen toepassen.

Light- Zet de containers op een zonnige plek, zoals een raam op het zuiden of een serre. Door een aanbouwkas tegen een groot raam of deuropening te plaatsen, wordt het een goed verlichte uitbreiding van uw binnenruimte.

de keukenkruiden water geven
de keukenkruiden water geven
  • Water geven- Geef individuele planten water met een gieter met lange uitloop. Als je vergeet water te geven, verlies je mogelijk in één keer meerdere planten, om nog maar te zwijgen van de rommel die ermee gepaard gaat. Druppelirrigatie is het antwoord op dit probleem.
  • Bodem - Een losse bodemstructuur zorgt voor een goede drainage en luchtcirculatie rond de wortels. Formuleer de potgrond volgens de specifieke behoeften van uw planten. Kruidachtige planten met fijne wortels doen het goed in fijne grond, maar cactussen en vetplanten hebben een korrelige mix nodig. Met kant-en-klare potmixen hoef je niet meer te raden.
  • Temperatuurcontrole - Kamerplanten gedijen over het algemeen bij een temperatuur van 75 tot 85 graden. Hoewel ze lagere temperaturen kunnen verdragen, kan het geven van extra warmte de prestaties verhogen, wat een verschil maakt bij groenten. Verwarmingskussens in de containers kunnen voor extra warmte zorgen in de wortelzone van de planten.

Het kweken van maximale planten op een minimale ruimte is de drijfveer achter verticaal tuinieren, wat ook een vorm van containertuinieren is. Sierplanten of groentezaailingen worden geplant in containers die kunnen worden gestapeld of aan een frame kunnen worden gehaakt. Binnenmuren die veel zonlicht ontvangen, kunnen de achtergrond vormen van verticale tuinen, of er kunnen kweeklampen worden gebruikt. Verticale tuinen worden meestal bewaterd door druppelirrigatie of een afvoersysteem dat in het ontwerp is ingebouwd.

Kassentuinieren

Man met mand met groenten
Man met mand met groenten

Een andere vorm van binnentuinieren is tuinieren in de kas. Er zijn talloze soorten kassen die u zou kunnen overwegen om te bouwen, afhankelijk van uw behoeften en budget. Kasontwerpen variëren van zeer eenvoudig tot zeer uitgebreid en kassen kunnen werken via een temperatuurcontrolesysteem of uitsluitend op de warmte van de zon. Als de omstandigheden precies goed zijn, kunt u het hele jaar door genieten van tuinieren in uw kas.

Grondloze kweekmethoden voor binnen

Het binnen kweken van planten zonder aarde is een methode die steeds meer aan kracht wint.

Hydrocultuur

In dit grondloze groeisysteem wordt de grond vervangen door inerte media zoals kiezelstenen, perliet of geëxpandeerde kleikorrels. De belangrijkste functie van het medium is het ondersteunen van de plant. Het biedt ook voldoende vocht aan de wortels en zorgt voor een uitstekende drainage. Alle voedingsstoffen worden geleverd via een speciale hydrocultuur voedingsoplossing. Een paar veelvoorkomende typen zijn:

Hydrocultuur planten
Hydrocultuur planten
  • Watercultuur- In het eenvoudigste hydrocultuursysteem, watercultuur genoemd, bevinden de planten zich in individuele containers of grote bakken gevuld met een inert medium. Vervolgens worden ze ondergedompeld in een grotere container gevuld met voedingsoplossing. Er wordt een luchtpomp gebruikt om luchtbellen in de oplossing te creëren, zodat de wortels belucht worden.
  • Dripsysteem en eb- en vloedmethode - De voedingsoplossing wordt met behulp van een pomp door het groeimedium gecirculeerd, continu of met tussenpozen. Dit helpt de chemische opbouw in het medium te verminderen en zorgt voor meer beluchting van het wortelsysteem.
  • Nutrient film techniek - In de Nutrient Film Technique (NFT) wordt het medium afgeschaft. De planten worden in gaten op een PVC-buis gestoken en hun wortels laten bungelen in de voedingsoplossing die door de buis stroomt.
  • Aerophonics - Aeroponics is een variatie op de hydrocultuur waarbij zowel groeimedium als stromend water ontbreken. Dit wordt aeroponics genoemd. De voedingsoplossing wordt met een vernevelaar op de wortels van de planten gespoten. Het zorgt voor een uitstekende beluchting van de wortels, wat zich op zijn beurt verta alt in een krachtige groei.

De beste hydrofonische planten om te kweken zijn groenten die het lekkerst smaken als ze met de hand worden geplukt, zoals sla, tomaten, kruiden en lente-uitjes. Wortelgroenten zullen echter niet goed groeien in dit soort tuinomgeving.

Torentuinieren is een verticale tuin waarin de principes van hydrocultuur of aeroponics zijn verwerkt. De hoofdstructuur is een verticale kolom gevuld met een groeimedium en met aan alle kanten zakken voor het planten van zaailingen. De voedingsoplossing wordt continu of met tussenpozen in het medium gedruppeld. Sommige kant-en-klare kweektorens gebruiken geen medium. In plaats daarvan wordt de hydrocultuuroplossing op de wortels in de kolom gespoten.

Aquaponics

ECO-Cycle Aquaponics-set met dubbel T5-groeilicht
ECO-Cycle Aquaponics-set met dubbel T5-groeilicht

Aquaponics is een verbetering ten opzichte van het hydrocultuursysteem in die zin dat het aquacultuur omvat en één oplossing vindt voor twee problemen: de verwijdering van visafval en de terugkerende kosten van een hydrocultuurvoedingsoplossing. In het aquaponics-systeem:

  1. Het water uit het aquarium, dat de stikstofhoudende afvalproducten bevat, wordt naar de hydrocultuurbak geleid met planten die in een medium groeien.
  2. De plantenwortels absorberen de voedingsstoffen en het medium filtert vaste deeltjes eruit.
  3. Het water wordt vervolgens teruggevoerd naar het aquarium.

De werking van het aquaponics-systeem lijkt misschien eenvoudig en ongecompliceerd, maar het is nogal complex. Het grootste deel van het reinigingsproces wordt uitgevoerd door micro-organismen die de groeimedia koloniseren. Ze breken het vaste afval af tot eenvoudiger verbindingen die door de planten kunnen worden gebruikt.

De recirculatie van water maakt aquaponics milieuvriendelijk en kosteneffectief. Bij een eenvoudig systeem wordt de plantenbak bovenop het aquarium gestapeld. Of het nu binnen of buiten is, een aquaponics-systeem moet worden geplaatst op een plek waar de planten voldoende zonlicht of kunstlicht krijgen.

Zorg ervoor dat u vertrouwd raakt met de beste planten die u in dit type systeem kunt laten groeien, zoals groenten zoals bonen, wortelen en sla, voordat u tijd en geld investeert.

Geniet en onderhoud

Het onderhouden van een binnentuin is zeer de moeite waard. Er moeten echter enkele voorzorgsmaatregelen worden genomen, zoals het beschermen van de vloeren en nabijgelegen muren met een waterdichte coating of rubberen matten.

Aanbevolen: